2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

A zasszony csak reklamál(t)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Na nem azért...
A net miatt, naponta többször, mintha én szolgáltatnám. Lassú, nem megy, akad, leáll a videóhívás, VPN lekapcsolódik, SAP használhatatlan.

A helyzet valóban nem ideális, tanyán lakunk és csak 4G net elérhető. Van pár torony a közeli város határában, de nagyon lassú így is, jobb esetben 10Mbps, gyakran csak 2-4Mbps.
-vegyünk külső irányított antennát. Megjön, beszerel, városi antennák irányába fordít, jelerősség felugrik, hurrá. Sebesség marad. Anyuci hogy van?
-Elkezdtem különböző irányokba forgatni, és ahol volt jel még ha alacsony is, sebességet teszteltem. Több óra játék után a konyha irányából találtam egy nem túl acélosat, többször ott is hagytam, nincs arra semmi csak legelők, végül utolsó próbaként ránéztem. 86Mbps. Mondom ilyen nincs. Többször leteszteltem, mindig 60-80 körüli értékek voltak. Visszatettem a kis ceruza antennákat, router a konyhaablakba, jel kicsit leesett, sebesség maradt. Kicsit közelebbinek érződött a civilizáció egyből. Azóta fröccsent a routerre marhapörkölt, lencsefőzelék, jól van tartva na.

Párom örül, home office sokkal jobb. Aztán 1 hét múlva újra sorolja a gondokat. Általában jó, de van, hogy a VPN leakad, home officeba nem ideális az ilyesmi. És amúgy sem jó a net a ház minden sarkába. Ok, több fal választja el a gépet a routertől, lehet ez a gond.
-Netgear jelerősítő megvesz, jónak tűnik. Párom leteszteli: szar. Netflix képe szétesik a TV-n néha, FLAC lejátszás is akad az erősítőn, csak a konyhában jó a WiFi hiába mutatják az eszközök, hogy a jelerősség megfelelő. Melóra is jobb, de most sem stabil.
-Akkor jöjjön a nehéztüzérség: 10"-es kabinet, patch panel, Zyxel GS1100 switch, 200m árnyékolt merev kábel (mert ha már kábelezek az irodának használt szobába, akkor bekábelezem az egész házat), fali csatlakozók.

Kikértem a főmérnök véleményét: alakul. Szinte tökéletes, a WiFi viszont elég halvány a hálószobák irányába és a nappaliban a mobileszközöknek.
-OK, kössünk a routerre egy EAP115 AP-t a Netgear erősítő helyett. Na erre én mondtam, hogy szar. Iszonyat lassú. Csere EAP245-re, máris jó a sebesség, bár a nappaliban még mindig csengécske a lefedettség, de már jobb.

Művelet kész, feszítek, most próbáld ki. Öröm és bódottá, meló megy akadás nélkül, film és zene is akadásmentes élvezhető hála a kábelezésnek. Eltelik pár hónap, megint jön, hogy a kulva net kulva szar. Mivan? Telefonon, iPaden néha megszakadnak a hívások. Mondom figyeled melyik WiFi hálózatra vagy csatlakozva? Nem, de nem is akar ezzel foglalkozni. Semmi gond, tudok rá megoldást: Seamless Roaming vagy Mesh, egyik sem olcsó, de 2 hét és kész lehet ha akarja. Csak hogy elvegyem a kedvét megmondtam mennyibe kerülne kb, erre jött a válasz: megrendelted már?

Opció és fegyver nélkül a kezemben, megrendeltem akciós csomagban mégegy TP-link EAP245 AP-t, egy TP-Link SG1005P POE+ switchet és egy TP-Link OC200 Omada Cloud Controllert (ez kell a seamless roaminghoz ha nem akarjuk az Omada szoftvert futtatni egy PC-n 0-24-ben).
Tegnap lett kész, azóta mondja milyen nagyon jó lett. :C

Persze csak sajnáltatom magam, élveztem a tervezgetést, az építést, dobozok bontogatását és persze jó a tudat, hogy ilyen bombabiztos a hálózat és jó tudni, hogy maradt a rendszerben bőven tartalék arra az esetre ha pl valami vállalkozást nyitnánk és bővíteni kell (igen, már nézem a kültéri EAP225-öt. :D).

Nem vagyok IT szaki, nem is csináltam ilyesmit előtte, 3 éve szerintem azt sem tudtam mi a patch panel. De elégedett vagyok az eredménnyel. Egy picit túlzásnak tűnik, de legalább működik. Az Omada rendszer nem egészen plug&play, működik ha összedugdossa az ember, de kell egy kis idő mire beállítjuk úgy, hogy tényleg azokat az igényeket szolgálja ki, amikre vásárolva lett. Pl a Seamless Roaming alapból ki van kapcsolva, meg kell keresni, beállítani de akkor is egy figyelmezetés ugrik fel, hogy hajaj, óvatosan, ezzel lehet az egész internetet is törlöd.

Probléma nem igazán merült fel, 2 volt, ami okozott némi fejtörést.
-Reolink kamerarendszer van a házon, 8 vezetékes és 3 vezeték nélküli kamerával. A vezeték nélküliek elkezdtek megfurcsulni, az NVR nem tudott csatlakozni hozzájuk meg random lecsatlakoztak a WiFi-ről pár másodpercre (csak 2,4GHz-en, 5GHz-en jól működtek). Elég sok időt eltöltöttem vele, aztán mikor elfogyott minden ötlet downgradeltem a 2db EAP245 firmware-ét 5.0.4-ről 5.0-3-ra és egyből jók lettek a kamerák. Próbaképpen feltettem az 5.0.2, 5.0.1 és 5.0.0 verziókat is, azokkal sem volt gond. Majd újra feltettem az 5.0.4-et és ismét nem működtek, szóval visszament az 5.0.3. TP-link nemrég írt, hogy más is jelzett hasonló problémát de nem találják az okát ezért ha akarok részt vehetek a feltárásban 2 másik felhasználóval együtt, valami spéci firmware és szoftver telepítésével. Azért ez elég korrekt.
-Néha akadt gond a nettel így is, szerencsére észrevettem, hogy csak akkor, mikor B20-ra csatlakozik a router. Ha B3-ra, akkor hasít. Ezt ebben a Huawei routerben nem lehet beállítani, de szerencsére van rá app, Androidra a huaCtrl, ezzel meg lehet adni neki melyikeket használhatja. Gondolom ez egy kis vidéki torony kevés felhasználóval, bár ennek fényében fura a B3, de szépen hasít a gyengébb jel ellenére. A város irányába B20 és B3 egyaránt lassú, hiába vannak sokkal közelebb.

Hozzászólások

(#1) tthom


tthom
senior tag

Jó móka ez. :)

Nálunk csak a WIFI lefedettséggel volt gond a lakásban (két szintes a drága, vasbeton födém a kettő között), én is EAP245-öt használtam. De! Amennyire meg tudom ítélni, szépen adogatja az eszközt, ahogy sétálok közöttük, külön Omada Controller nélkül. Sőt, van egy a garázsban is, egymást elérik, ott se vettem észre, hogy megszakadna. Lehet ezt valamiképp célzottan nézni?

(#2) futo001 válasza tthom (#1) üzenetére


futo001
senior tag

Nem tudom mi a jó módszer ezt nézni. Pl a Wifiman appal látod mire vagy csatlakozva, az AP-k jelszintjét és hogy mikor csatlakozik át. Jobb nem jut eszembe. (a kontroller ezt is logolja. :D ). A WiFiman csak Androiddal adja meg ezeket az infókat, az iPhone verzió nem tudja ezeket megjeleníteni.

Alapvetően működik a roaming a kliensekben kontroller nélkül, egy bizonyos jelerősség alatt körbenéznek, megkérdezik az AP-kat mizu és átmennek a jobbra. A gond abból adódik néha, hogy ez az előre megadott jelszint nagyon alacsony, akkor már alig van kapcsolat.
A Seamless Roaming majdnem ugyanez, de már magasabb jelszintnél is le tudják az elérhető AP-któl kérni a riportokat, bejelentkezni már a váltás előtt és váltást kezdeményezni, ezért gyorsabb. Ez amúgy eszközfüggő, nem minden kliens támogatja de a kontroller ezt is megoldja, simán kihajítja a klienst hogy nézzen másik AP után ha az valami régebbi eszköz Seamless Raoming támogatás nélkül. :D
Amúgy bőven elég az AP kontroller nélkül otthonra szerintem, főleg ha modern eszközök csatlakoznak rájuk. Én el akartam kerülni a további gondokat és így csomagban egészen olcsóra jött ki a kontroller. Meg persze a kíváncsiság. :)

[ Szerkesztve ]

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#3) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Alapból az lett volna a tippem, hogy a legelő felé a torony nincs terhelve :D Arra megy egy iskolabusz, és leesik a sebességed :D
...máris nem olyan baj, hogy városban lakom, nincs akkora a lakás, hogy egy C5-ös ne nyomja be... ;]

Különben szép munka :) :R

Mutogatni való hater díszpinty

(#4) tthom válasza futo001 (#2) üzenetére


tthom
senior tag

Na, ennyire még nem próbáltam, köszi az infókat. Ami itthon van telefon az szépen váltogat észrevétlenül az APk között, csak annyit látni, hogy egy ideig csökken a jelszint, ahogy távolodik az egyiktől, aztán egyszer csak növekszik, ahogy a másik közelébe ért. Ugye az APk így is egy hálózatnak látszanak. Én helyszűkében vagyok, örülök, hogy nem kellett még egy eszköz. :)

(#5) PDA_FAN


PDA_FAN
tag

Ez a seamless roaming érdekelne, hogy mit takar valójában. Az összes AP-nek ugyanaz az ssid-je? Az Omada nélkül ez nem működne?

(#6) hcl válasza PDA_FAN (#5) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Jelfelhő.
WDS is tud ilyet, OpenWRT-vel elvileg bármilyen routerekkel össze lehet rakni, csak macera.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#7) adika4444


adika4444
addikt

Jó poszt lett! A mobilnetes sebességugrás különösen tetszett, a max. 10-ről a 80 azért elég szép fejlődés.

üdv, adika4444

(#8) futo001


futo001
senior tag

Igen, mindnek ugyanaz az SSID-je. Mukodik Omada Cloud Controller nelkul is a roaming, csak akkor alacsonyabb jelszintnel valtanak a kliensek.
A controllerrel hamarabb kapnak informaciot a halozatrol a valtashoz, elore be tudnak jelentkezni a kovetkezo AP-ra emiatt gyorsabb a folyamat. De csak ha a kliens tamogatja ezt a szabvanyt ES akar is valtani, ugyanis alapesetben tovabbra is a kliens dont.

Igy csomagban 3500Ft-tal volt dragabb az AP, a switch es a controller, mintha kulon megvettem volna csak az AP-t es a switchet, csak ezert van Omada controllerem. Ha a rendes arat kellett volna kifizetnem nem hiszem, hogy megvettem volna, anelkul is jol mukodik a roaming, kiprobaltam.
Az Omada controller masik elonye, hogy 1 eszkoznek latszanak az AP-k, nem kell minden AP-t kulon beallitani, tovabba ha akarnek Mesht a jovoben, ahhoz mindenkeppen kellene. De ha valaki nem akarja megvenni es van egy PC-je ami amugy is 0-24-ben fut, akkor eleg arra feltelepiteni az ingyenes Omada szoftvert, nem kell kulon hardveres controller.

[ Szerkesztve ]

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.