2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Skoda Octavia MK1 csomagtérajtó zár javítása

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Pár hónapja párommal felkerekedtünk, és kijöttünk Írországba. Érkezésünk után pár nappal vettünk egy 2003-as Skoda Octavia-t. Nem új autó, voltak vele apróbb gondok, de gariban kijavítottáka kereskedésben őket, azt hittük minden rendben.

Eltelt 3 hónap, garancia lejárt, még mindig minden a legnagyobb rendben. Egyik reggel hatalmas parti után csipás szemekkel boltba indultunk. Kimentünk az autóhoz, és mindketten döbbenten álltunk, a hátső ülés jobb oldalon le volt hajtva. Csak álltunk, nem kaptunk szikrát, aztán szépen lassan leesett, hogy feltörthették az autót, ugyan ennek kívül semmi nyoma nem volt.
Körbejártuk, nyitogattuk az ajtókat, minden zárva. Aztán kipróbáltam a csomagtérajtót, ami kinyílt. Mint kiderült, a központi zár nem működteti, csak kulccsal lehet bezárni. Magyarán kinyitotta a csomagtérajtót, onnan előre mászott, majd vissza. Szerencsére a kocsiban nem volt semmi extra, egy 5EUR-ért vásárolt óra volt benne, amit kivettek a dobozából és elvittek, azonban a hülyegyerek zsebéből kiesett egy eredeti svájci bicska, ami így már az enyém. :)) Nem volt rossz biznisz. A sztori pikantériája, hogy frissen megismert magyar barátainkkal kirándulni voltunk, hoztak fotócuccokat, amiket a kocsiban akartak hagyni aznap éjszakára, mivel a kirándulás után vendégségbe mentek. A cucc: Sony A6000 + Carl Zeiss 24mm, Sony A7 II + Carl Zeiss 70-200 2.8, Sony A7S + valami videós obi. Na, ha ez benne marad éjszakára... :DDD Szerencsére mégis hazaugrottak a cuccal.
A megrázó inkább az volt, hogy valaki bemászott az autónkba, igazi lelki törés volt, arról nem is beszélve, hogy teljesen összesározta belül. 1-2 hétig csak arra tudtunk gondolni, hogy nem maradhat, eladjuk, undorodunk tőle. Szerencsére elmúlt, autó maradt, de a zárral kezdeni kell valamit.

Szépen szétszedtem, a zár több sebből vérzett, de a legnagyobb baja az volt, hogy a motor gyengének tűnt, nem tudta mozgatni a mechanikát. Szerelő mondta, vegyek másikat. Én meg inkább úgy döntöttem, hogy azt is szétszedem, és ha már ott tartok, megnézem miért nem megy a hátsó ablakmosó.

Ablakmosó:
Nos, az ablakmosó hibáját nem volt nehéz megtalálni a burkolat eltávolítása után:


A cső le van csúszva, tehát eddig a próbálkozások során az autót áztattuk belülről.


Így már működik

A zár:
A zárnál a következők látszottak a burkolat lebontása után:


Egy rugó hiányzik, a tartófüle pedig törött, de ez nem okozhatja a hibát


Ez a rugó ki volt ugorva a helyéről, de ez csak a szakaszos mozgásért felelős, nem ez a probléma

Tovább haladva a motort próbálgatva valóban úgy tűnt az a hibás, gyenge, az ujjammal meg tudom állítani a mozgását, így annak is szétszedtem a házát.
Itt derült ki a valós probléma. Csavarhúzóval megakasztva a motor tengelyét, mozgatva a műanyag rudat, a fém fogaskerék elforgott a tengelyen.

A megoldás nagyon egyszerű volt. Vissza kellett pattintani a kicsi fém fogaskereket a helyére.


Bal oldalon megtámasztva a tengelyt, a jobb oldalon levő fogaskereket balra kellett tolni, amíg be nem pattant a helyére.

Ezzel be is fejeződött a javítás és tökéletesen működik a zár, velem meg vetetni akartak egy tök új motort. :W
Sok jó történt ezen a héten, működik a zár, kész lettem a bicómmal, kaptam végre munkát és a macskám is érkezik jövőhéten Magyarországról. Nem szeretném tudni ezekért majd milyen árat fizetek :DDD

Amúgy ha valaki a jövőben idetévedne és autót akarna venni, jó ha tudja, hogy az autókat iszonyatos állapotban vannak. Ezek akkor viszik szervizbe, ha már nem megy, nehéz jó állapotút találni. Ha kereskedőtől veszi az ember, a kereskedő felelőssége, hogy mindent elmondjon az autóról, ez nagyjából működik is, szigorúan büntetik az átverést, ezenfelül mindenhol adnak 3-6 hónap garit használt autóra )(öbbnyire csak a motorra érvényes). Maga az autó nem drága, az adó sávos, pl 1.6 benzin 1 évre 514EUR (hacsak nem új, akkor picivel kevesebb), a biztosítás pedig 3000EUR lett volna egy évre, szerencsére egy magyar hölgy segített nekünk, alkusznál dolgozik, így lett 1000EUR, ugyanis itt úgy kezelik a külföldit, mint friss jogsis egyént, nem számít hány éve van jogosítványod. A szerviz drága és nagyon nehéz jót találni, a helyiek ajánlottak egy srácot, aki nagyon ügyes és korrekt áron dolgozik. Az átírás ingyenes és a kereskedő intézi. :) Szóval kifizeted az autót, kötsz biztosítást és már viheted is, az egész alig 1-2 óra. Az adóról később automatikusan érkezik a levél.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.