2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

HTC Touch Diamond P3700

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy kis szösszenet eddigi kedvenc telefonomról. Nem teszem címlapra, mert nem lesz megfelelő színvonalú írás, és a helyesírásra sem fogok figyelni. Továbbá ezt az egészet azért írom, mert tanulnom kéne, és ilyenkor az ember elkövet mindent, hogy mással foglalkozzon. :)

Rögtön az elején érdemes megemlíteni, hogy a készülékből létezik keleti és nyugati piacra szánt példány. A különbség normál használat mellett nem vehető észre, a problémák akkor buknak ki, mikor ROM-ot szeretnénk frissíteni. Gyári oldalról nem tudunk rossz szoftvert leszedni hozzá, mivel a szériaszám begépelése után hibaüzenetet kapunk, hogy ez bizony nem a mi készülékünkre készült. Ha főzött ROM-ot teszünk a telefonunkra, ott fordulhat elő olyan, hogy pl a készülék keleti piacra készült, az átírt ROM alapja egy nyugati ROM. Ezt szépen felhúzzuk a telefonra, és másnap reggel késünk a munkahelyünkről, mert a telefon vagy egyáltalán nem ébresztett, vagy 10-30 perces késéssel kezdett bele a reggeli mjúzikelbe. Ilyen és ehhez hasonló hibák miatt sokan korán levonják a "szar telefon" következtetést, pedig egyáltalán nem az, mint az a következő sorokból is látható lesz.

Nem a kisebbik Dia az első HTC telefonom, volt pár éve egy i-mate JASJAM-om, ami egy HTC TyTN. Ezt barátnőmtől kaptam (ő meg az apjától), de neki túl tufla volt, így elcserélte az én Nokia 6500 Classikomra. Az i-mate Dubaiban lett vásárolva és elég vicces volt, mivel hardver reset után mindig jelzett a napi ima előtt, erről nagyon nehéz volt lebeszélni. Nagyjából ekkor figyelmet fel a HTC márkára, mivel már ez a típus is nagyon jól össze volt rakva, nagyon tetszett a kicsúsztatható, fényérzékelős billentyűzet és a rengeteg szoftver, ami járt hozzá. Nem volt beépített GPS, nagy és nehéz volt, viszont cserébe megbízható, stabil és funkciógazdag. Aztán az említett apa sorban váltott HTC-ről HTC-re, barátnőjének is azt vett, így láthattam egy csomó típust és kezdtem elismeréssel tekinteni a márkára.

Én a készüléket márciusban (ha jól emlékszem) vettem használtan, 30.000Ft-ért innen Hardverapróról. Garancia már nem volt rajta, viszont karcmentesen kaptam, dobozában, összes tartozékkal, plusz 1db nagy akksival és hátlappal. Ez elég jó bolt volt. (előtte egy Eten X600-am volt, ami ugyan rendelkezett hülyeségekkel, de szerettem, mert kicsi volt, jól működött és a legtöbb gyári hiba nem jelentkezett rajta. Nem mellékes, hogy rengeteg fusi-ROM volt hozzá)

Vásárlás után azonnal SIM bele, bekapcs és ámultam a részletgazdag, gyönyörű kijelzőtől, hiszen az Eten után egy csoda. Persze az iPhone kijelzője szebb, de nincsenek szuicid és mártír hajlamaim... Aztán körbenéztem, elsőre fura volt a sok élből összeálló hátlap, de ez a mai napig tetszik. Elkezdtem használni és feltűnt a sebesség, annak is többnyire a hiánya. Néha gyors volt, de gyakran nagyon lassú. Szemet szúrtak az ikonok, hoppá, ez nem gyári ROM. Hazamentem, letöltöttem a legújabb gyárit és feltettem rá. Ekkor megjelent egy rakat plusz program, amiknek a nagy részét használtam is. A telefon sebessége sokat javult, szóval pár hétig maradt ez a szoftver a telefonon. Aztán ahogy kell, elkezdett lassulni, fogyott a memória. Ekkor találtam rá a HTCaddicts CleanRAM nevű programjára. Tapasztalataim alapján nem szabad feltenni a legújabb verziót belőle (2.0 és felette), mivel csak 1-3MB-ot szabadít fel minden esetben, maximum. Az 1.9.3 viszont 20-25-öt is, amivel az én készülékemen elérhető 54MB szabad memória.
Ezzel párhuzamosan elkezdtem ROM-okat keresni, nagyon sokat kipróbáltam pár nap alatt és a Gen.Y R5.5 bizonyult a legjobbnak, mivel ebben benne hagyták a legtöbb gyári programot, gyors és minden úgy működik ahogy az ember elvárja. Persze a CleanRAM itt is kell, de ez legyen a legnagyobb baj, én időzítettem hajnali kettőre, így nem is zavar a lefutása. Sone mindegyik ROM-ja hibás volt nálam, a telefon sosem ébresztett normálisan és néha lefagyott.
Ha ROM frissítésre adja valaki a fejét, nagyon fontos az MTTY használata. Enélkül ugyanis rendkívül furcsa anomáliáknak lehetünk szenvedő alanyai, pl telefon lefagy, reset után HA betölt, azt látjuk, hogy rendszerfájlok tűntek el... és ehhez hasonlók, ez például velem megtörtént. MTTY-nal formázva, ROM-ot újra feltöltve, ezt követően egy hardver resetet alkalmazva minden hiba eltűnt.

Gen.Y R5.5
A ROM-ot az itteni Diamond fórumban ajánlották, mivel olyat kerestem, amiben benne vannak a gyári szoftverek. Nyert, mert valóban. Kinézetre is ez tetszett a legjobban, mivel kicsit színesebb és nem kell ellapozni az aktuális időjárásért (egy ablaktalan gyárban az ember hazamenetel előtt ránéz), hiszen ott figyel az óra alatt.


Home


Kapcsolatok


SMS-ek


Email-ek


Naptár


Böngésző indítása, gyorsindító


Fotóalbum


Zenealbum


Időjárás előrejelzés


Beállítások


Programok

Kereső:
A Marketplace-ről rengeteg alkalmazás tölthető le, egy részük demo, de a többség ingyenes. Innen szedtem egy stopper programot és a Bing szolgáltatást. Itt is keresőként működik, de ennél egy picit azért több. Ha engedélyezzük a GPS-hez való hozzáférést, akkor a NASA és a Microsoft segítségével az amerikai katonai erők azonnal megsemmisítő csapást mérnek ránk, legyünk metróban, autópályán vagy a Holdon. Akár így is lehetne. A helyzet az, hogy a GPS-szel karöltve (ha engedélyezzük a használatát) képes keresni moziműsorokban, éttermek között válogatni, térképet megjeleníteni, közlekedési infót adni, elméletben. A gyakorlatban a moziműsor keresés egyszer működött, lehet próbaüzemet csíptem el, és közlekedésről Magyarországon egyenlőre nincs infó. De kinek van? Használható telefonhálózatról és WiFi-ről egyaránt.


Bing

Böngészés:
A telefonban előre telepített Opera Browser 9.5 van, ami tökéletesen jeleníti meg az oldalakat, könnyen lehet nagyítani-kicsinyíteni a középső gomb körüli körözéssel. Egyetlen hibája a sebessége, nagyon lassan jelenít meg oldalakat. Vele szemben az Opera Mini 5.0 sokkal gyorsabb sőt gyors, azonban az oldalak megjelenítése néhol hibás, például a Hardverapró főoldalán rossz helyen van sortörés. Mindkét program kezeli a G-szenzort, így a telefon elfordításakor automatikusan fordul a böngésző ablaka is.


Opera Mini

Youtube:
Könnyedén lehet a gyári kliens-programmal videókat nézni a youtubról, a keresője nagyon jól működik, gyorsan bufferel és folyamatos a lejátszás. A kezdő oldalon megjelenít pár ajánlott videót indításkor, ezek között lehet akár téma szerint is válogatni. Teljes képernyős lejátszásnál automatikusan fektetett a megjelenítési mód.


Youtube kliens

MSN:
MSN-en nagyon nincs mit ragozni. Működik, szmájlik vannak, a bejelentkezés gyors. Természetesen ez már az új dizájn.


Live Messenger

Játékok:
Ebben a ROM-ban megtalálható a gyári Teeter és a passziánsz. Utóbbi nem a szokásos, itt király hátlapokat kaptak a kártyák. A Teeter egy egész jó kis G-szenzoros játék, a telefon mozgatásával kell irányítani a golyót, ami ha lendülettel a falnak ütődik, akkor ezt az ütközést imitálva a telefon megrezzen.


Teeter nevű játék a G szenzorhoz


G-szenzor kalibráció

A telefon képes a kijelző fényerejét automatikusan állítani a környezeti fények függvényében a hangszóró mellett található érzékelő segítségével. Persze ez a funkció kikapcsolható és megadhatjuk kézzel a kívánt fényerőt. Én automatikusan használom és általában jól látható a kijelző. Ez főleg alvásból megébredve hasznos, mivel így nem ég bele a retinámba az aktuális idő, dátum és időjárás képe.
A fényképezője könnyen jellemezhető: nagyon gyenge. 3,2MP-es zajhalom. Tiszta időben, hátfénnyel tud szép képeket csinálni. Nem azt mondom, hogy használhatatlan, az aktuális járókeretes mami-gázoló még lemenő napnál is fényképezhető, márha megvárja, hogy elkészítsük a képet, ugyanis ez lassan indul. Ja, ebből a ROM-ból valamiért hiányzik a koordináták hozzáfűzésének lehetősége a képekhez, azonban tud panorámaképet készíteni 3db-ból.
Összességében a telefonnal semmi gondom nincs, nem vágyom gyorsabbra. Így, hogy minden nap lefut rajta a CleanRAM, nem romlik a sebessége. Ez gondolom a ROM-nak is köszönhető. A Microsoftnak nagy szerencséje, hogy a HTC ráhúzta az általa fejlesztett skint, mert a Windows Mobile-ok mindegyike nagyon idejétmúlt külsejű. 6 éve még biztosan mutatós volt, de hát ne felejtsük el, hogy valamikor még a nők fanszőrzete is bokrosan volt vonzó. További dizájn javításra ad lehetőséget az SPB Mobile Shell, ami a legújabb verzióban végre kapott némi optimalizációt, és szalad mint a villám jelentősen alacsonyabb memóriafogyasztás mellett. Más típus használóinak, vagy olyanoknak, akik nem szeretik a TouchFlo-t, vonzó alternatíva lehet.
Meglátásom szerint a Microsoft részesedése jelentősen csökkenni fog az okostelefonok ágán, mivel újítani eddig nem tudtak jelentősen, a Windows Phone nevű rettenet pedig nem lesz sokak vágyálma, ez biztos, mint ahogy az is, hogy a megjelenést követően hamar meg fogják hekkelni, hogy feloldják a korlátokat. Én, ha telefont cserélek, biztosan valami Androidos kütyübe ruházok, és az is biztos, hogy HTC lesz, talán egy Desire 1-2 év múlva.

Hozzászólások

(#1) futo001


futo001
senior tag
LOGOUT blog

Így másnap átfutva elég hosszú szösszenet lett. Nem is tanultam szinte semmit. :) Mondjuk nem is kéri senki számon, lehet ezért nem is stresszelem magam.

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#2) KukkSteve válasza futo001 (#1) üzenetére


KukkSteve
aktív tag

JAja :).
De megérte elolvasni ;) nem lett rossz cikk. Hasonló cipőben járunk, nekem most is tanulni kellene, helyette phzok. Az a baj hogy az utóbbi időben elég sokszor van így :S.
Már régebben kértem tőled linket, de már nem tudom hogy hová lett. Lehet hogy megcsinálom a Gen. Y modot, tudnál nekem leírást küldeni a flash-hez?

A számom az adatlapomon. ;)

(#3) tom956ster válasza futo001 (#1) üzenetére


tom956ster
aktív tag

Thanks for the article!
Na de komolyan, köszi a leírást, majdhogynem többet nyertem belőle mint a mobilarénás cikkből...
Telefonváltás előtt állok, most egy Galaxy Spicát hajtok, de nagyon csábító a Dia, feleségemnek már volt, minden full gyáriban, nem is "bántottam", nem én használtam.
De, ha sikerülne úgy megoldani a diámat (már ha lesz) mint a tiéd, akkor lehet hogy megelégednék vele, (főleg a kijelző mai napig nagyszerű 640*480 as felbontásával :D )
Mégegyszer köszi az írást, esetleg nem gondolkodtál el az android 2.1 tesztelésén a telefonon?
:R

3D civil engineer / Dell Precision M7720 /desktop workstation: Gigabyte GA-Z170XP SLI | i5 6600k | 2x16 GB Jigsaw|2 x ASUS GTX 1060 6GB | Server: HP Gen 8 Microserver

(#4) futo001


futo001
senior tag
LOGOUT blog

Örülök, hogy tetszett és hasznosnak találtátok.
Ha segítség kell, írjatok privátot nyugodtan, ott hamarabb észereveszem. :)
Androidot próbáltam, de iszonyatosan lassú, és elég hiányos még.

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#5) ginobácsi


ginobácsi
csendes tag

Tudom, hogy már úgyis késő. Lehet, hogy már a Htc Diamondot nem használja senki, vagy már más romok a menők, de nem nem értek egyet a cikkszerző Sone romokkal kapcsolatos megjegyzésével!
Nálam pl. csak a Sone romok voltak az igaziak! Mondhatni hibátlanok voltak. Hát csak ennyi. Most olvastam csak ezt a cikker.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.