2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Hang és film anyagok, szoftverek, szerzői jogok, árak

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sosem értettem, miért kerül egy DVD film 5.000Ft-ba, vagy egy játék 10.000Ft-ba, netán egy Office 70.000Ft-ba. Persze, van közvetlen anyagköltségük, ami igazából elhanyagolható, a termék tervezése, kivitelezése azonban igen költséges. Képzett programozók, megfelelő géppark, film esetén ugyanezek plusz a túlfizetett színészek (nem magyar filmekről van szó), díszletek, engedélyek... Rengeteg pénz így összességében. Persze nem kell aggódni, ezek a költségek egy jó termék esetén többszörösen megtérülnek és bőséges hasznot hoznak.

Tényleg normális dolog ilyen irreális összegeket kérni valamiért, hogy a kiadó és az előadó megvehesse az évi Aston Martin adagját? Szerintem nem. Persze mindennek annyi az ára, amennyit kifizetnek érte, és ha a termékre van kereslet horror áron, akkor bizony a termék megkapja a horror-árcédulát. Természetesen nem tényező, hogy a különböző országokban élők lehetőségei nagyon eltérnek, de az igények nagyon közel állnak egymáshoz. Mit tesz hát az ember ilyenkor?

a.) nélkülöz (ők vannak kisebbségben).
b.) megszerzi a terméket kerülőúton, akár illegálisan.

Én is a b csoportot gyarapítom. Hát van nekem pénzem Office-ra, Windows-ra, Visual Studio-ra, Photoshop-ra...? Nem igazán, mivel becsületesen dolgozom. Lehet fel kéne hagynom ezzel a hülyeséggel és tényleg pénzt kéne keresnem, de most ez van, meg a munka.
Persze ott vannak az ingyenes helyettesítő termékek, de próbált már valaki OpenOffice-szal komolyan dolgozni? Nálunk a cégnél pl az van/volt, de én 1 hét után azt mondtam, hogy vagy MS Office, vagy papíron csinálok mindent :D. Linux? Király, de nem nekem, ugyanis az általam használt programoknak nincs vagy hiányos a Linuxos alternatívája.

Így persze marad a torrent, ami ellen hadjáratot indítottak. Részben értem, mert ez egyértelműen lopás, de biztos, hogy a torrentközösségekkel van a baj, és nem a termékek árával? Ha az árak nem a felső tízezer pénztárcájához lennének igazítva, akkor sem vásárolnák meg az emberek? Dehogynem, a többség biztosan. Úgyhogy az ASVA és a ProArt beny**hat. Ha nem tölthető le szabadon semmi, akkor milyen jogon van pl Artisjus matrica az adathordozókon? Minek, mit fizetünk vele? A helyzet az, hogy ez tisztán plusz bevétel hozzáadott érték nélkül, hiszen semmit nem kap érte az ember.

Nekem nagyon tetszik a Steam elnyújtott akciója, aminek keretén belül 24 óránként változtatva (nálunk ez este 7 óra) különböző játékok vásárolhatók meg normális áron. Ritkán játszom, de már több játékot megvettem, amik innen-onnan megvoltak hackelt formában (mellesleg ha nem tudtam volna letölteni őket, most biztosan nem vettem volna meg). Left4Dead és a World of Goo 1400-1400Ft? Ennyit simán megértek, vagyis kb pont ennyit érnek. Stalker 2000Ft-ért is király, ér annyit, talán picit többet is.

Persze az sem mindegy, hogy kinek milyen az értékrendje. Lehet sok olyan játékos van, akinek az említett játékok többször annyit érnek, mint amennyiért én megvettem őket. Én azért a pénzért inkább egy jó szabású inget veszek, azt többre értékelem. :)

Hozzászólások

(#1) Alexios


Alexios
veterán

Mondjuk ha munkára kellenek a szoftverek, akkor igenis tessék megvenni, nekem az a véleményem, úgyis behozná az árát. Én pl. használtam openoffice-t a laptopomon elég sokat, mivel azon csak linux volt, és neméreztem úgy, hogy szenvednem kéne rajta, alapdolgokra bőven elég.

(#2) futo001 válasza Alexios (#1) üzenetére


futo001
senior tag

Persze, cégek vagy akik dolgoznak velük vegyék meg, de én otthonra...soha ilyen pénzekért. :) Nekem az OpenOffice-t Windowson kellett használnom és gondolom más bugokat tartalmaznak a Linuxos és Win-es verziók.

[ Szerkesztve ]

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#3) D1Rect


D1Rect
félisten

"Én is a b csoportot gyarapítom. Hát van nekem pénzem Office-ra, Windows-ra, Visual Studio-ra, Photoshop-ra...? "

Ha munkára kell vedd meg, ha otthon szórakozni, akkor meg vannak ingyenes alternatívák.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#4) zH.


zH.
senior tag

b :K

just be

(#5) k.


k.
őstag

Szerintem egy C csoportot is be lehetne tenni:
Van BMW(ide bármilyen luxusautot ami nem öregebb 3 évnél, be lehet tenni:D)-m de szarok a filmekre és a többi cuccra sem adnék egy forintot sem, ezért megszerzem illegálisan.

(#6) ollie


ollie
MODERÁTOR

1. mi közöd van hozzá, hogy a jogtulajdonos mire költi a pénzét?
2. én is becsületesen dolgozom, és van pénzem egy csomó mindenre
3. nincs szükséged otthon Office-re meg Photoshop-ra vagy ha mégis (mert mondjuk otthon dolgozol rajtuk), akkor valamit nagyon rosszul csinálsz, hogy nem tudod megvenni azokat...
4. törvénysértő vagy, és még büszke is vagy rá? Nem vall túl nagy bölcsességre...

***

(#7) k. válasza ollie (#6) üzenetére


k.
őstag

Sajnos az embernek valahogy nyugtatnia kell magát, hogy nincs pénze. Azt nem tagadom én is töltök le-mondjuk legföképp sorozatot, filmeket venni szoktam- de nem irok cikket hogy én hova is tartozok..Ez van, van amire nem futja ettől még zavar a dolog.

(#8) Lauda


Lauda
félisten

Úgyhogy az ASVA és a ProArt beny**hat.

Nekem is, mind a harom. Bortonbe kene vagni az osszeset.

(#9) futo001


futo001
senior tag

D1rect: az ingyenes alternatívákról írtam.

k.: Lehet ezért telik neki BMW-re? :) Amúgy szerintem írni mindenről kell és lehet és vállalom, hogy hova is tartozok. Ha gyilkos lennék, azt sem tagadnám.

ollie: Még ha moderátor is vagy, értelmezzed az írást. Hol látsz arra utaló jelet, hogy büszke vagyok? Hobbi fotósként miért ne lehetne szükségem PS-ra? Egyértelműen mindenki arra költi a pénzét, amire akarja, a felvetett problémát nem sikerült leszűrnöd. Például senki nem vetette fel, hogy mi is akkor az a plusz adó az adathordozókon? A szemét, leírja, hogy "lop". Ja, de tőlünk nem lopnak minden egyes DVD, pendrive vásárlásakor? Vagy olyan szép az a hologrammos izé, hogy még meg is éri?

Szerintem a leírtak valóban problémák a jelenben, miért ne lehetne írni róla?
Probléma1: az árak aránytalanul magasak.
Probléma2: az emberek emiatt lopnak.

Igaz, mindenki kussoljon, vegye az Artisjus matricát akár magában és 10 év múlva akár hitelre is vehet filmet. :D Hajrá.

[ Szerkesztve ]

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#10) Lenry válasza futo001 (#9) üzenetére


Lenry
félisten

Hobbi fotósként miért ne lehetne szükségem PS-ra?

marha egyszerű: mert nem tudod megvenni. nekem is szükségem lenne egy autóra, de hát ez van...

egyébként meg gondolom loptál magadnak egy Hasselblad fényképezőt is, mert hát a többi szar, igaz te csak hobbifotózol... :U

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.