2022. november 27., vasárnap

Gyorskeresés

Retró tuning - A1200 és STe

Írta: | Kulcsszavak: Amiga . A1200 . Atari . STE . STe . Gotek . floppy . HD . FDD

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az előző bejegyzésben már írtam, hogy nem széria gépekkel készülök a jövőheti BRSZK-ra. Az egyszerűbb kezelhetőség miatt jutottam erre a döntésre. A C64-Easyflash párost már bemutattam, most két másik gép tuningja van soron.

Az Amiga 1200-zal kezdem, mert azt gondolom az egyszerűbb esetnek. Gyári állapotban 2MB memória és 14MHz-es 68020 processzorral gazdálkodhat az A1200. Ebből a processzor nem gond, mert ha a játékok 98%-át nézem eleve erre a procira vagy a még lassabb OCS/ECS szériára írták őket. De ehhez az kellene, hogy a játékokat floppy-ról futtassam. De miért tenném ezt, ha van IDE portja a gépnek? WHDLoaddal már a merevlemezről is el lehet indítani a játékokat, sőt azok igényéhez igazodva más kickstartot is be lehet tölteni. A WHDLoadhoz viszont több memóriára van szükség. Egy korabeli 4MB-os memória bővítő kb. annyiba kerül, mint a legolcsóbb új turbó kártya. Van régebbi kártyám, de azokat inkább kímélem, ezért landolt a "használós" gépben egy ACA 1221ec.

Kicsi, felületszerelt, alig melegszik és a bővítő helyen szinte elveszik. A sebessége persze messze nem ér fel a jobb kártyákéhoz, de a feladatnak megfelelő. A 68ec020 28MHz-en fut a gyári 14 helyett, de a 9MB fast RAM miatt feladattól függően 350-400 százalékkal lett gyorsabb tőle a gép. Sajnos nem bizonyult teljesen stabilnak. Pár óra nyúzás után elkezdett fagyogatni. 21 MHz-en már kibírta a burn-in tesztet. Már "csak" 3x-os a teljesítménye az alap géphez képest, de ez is bőven elég arra, amire használom.

Az Atari STe kicsit más jellegű átalakításon ment át. Játékok mellett az ST szériát sok zenész is használta a beépített midi port miatt. Ehhez jó ha van több memória, háttértár és valahogy az adatok átmásolását is próbáltam egyszerűsíteni. Az 520-as 512 kB memóriával rendelkezett alapból, amit sima 9 bites SIMM modulokkal 4 MB-ra bővítettem. Teljesen korhű átalakítás, ahogy a háttértárat is sikerült megoldani egy Megafile bevetésével. A 30 MB-os MFM merevlemez lassú, hangos, de teljesen gyári leszámítva a kábelt, mert azt printerkábelből faragtam.

Az adatmozgatást viszont nem tudtam normálisan megoldani. OK, sima DD floppy-val át lehetett volna lapátolni 720kb-os darabokban, de macerás, lassú, megbízhatatlan és ráadásul nem is működött rendesen. Az ötlet az volt, hogy egy Gotek-et szerelek a gépbe és simán USB kulcson tudom a floppy img állományokat átvinni. A beszerelés gyorsan ment és a házat sem kellett faragni hozzá.

Az ötlet jó volt, de nem működött. Kis fejtörés és internet böngészés után arra jutottam, hogy át kell jumperolni a Goteket és HD kompatibilissé kell tenni az ST-t valahogy. A jumperelés gyorsan ment. A HD floppy viszont más vezérlőt igényel, ahol az órajel a duplája a DD-nek. További böngészés után kiderült, hogy az STe jó választás volt. Az újabb fajta floppy vezérlő bírja az iramot, csak keresni kell valahol az alaplapon megfelelő órajelet neki. Találtam is egy átvezetést a memória foglalatoktól balra és beforrasztottam egy precíziós dip pin-t. Az volt a teória, hogyha mégsem válik be, akkor sem teszek így kárt.

Az FDD vezérlőnél is próbáltam kíméletes lenni. Egy dip foglalattal emeltem meg, így az adott láb nem éri el a gyári foglalatot. A forrasztás is visszafordítható, jumper kábel van dögivel és voila máris kész a tuningolt, dupla órajelen "száguldó" floppy vezérlő. Máris könnyedén tudok adatot átvinni a gépek között. Nagyjából 25-30 kB/sec sebességgel tudok másolni és PC-n készített 12 bites FAT 1.44 MB-os floppy-t is olvas az Atari. Így egy tucatnyi lemezre fel tudtam tömöríteni amit a Megafile-ra át akartam, tudtam másolni.

Igyekeztem nem halálra tuningolni a gépeket, inkább olyan módosításokat végeztem, amiket már a 90-es években is megtettek a tulajdonosok. Persze az nem korhű, hogy nem egy 25 éves kártyával, vagy FD floppy meghajtóval futottam neki, de a mai megfelelők kevésbé melegednek, kényelmesebb kezelni őket. A lényeget nem érinti a változtatás: Ha érdekelnek a régi játékok és zenék akkor gyertek el Fülére.

Hozzászólások

(#1) frescho


frescho
addikt

Ez ismét aktuális. Jövőhéten szombat-vasárnap mind a két gép ott lesz Fülén a 4. Bacsis Retró Számítógép Kiállításán.

https://frescho.hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.