2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

PC antituning

Írta: | Kulcsszavak: cinebench . cache . CR0 . CPU

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bacsis Karácsonyi feladata megmozgatta a régi gépeket és a berozsdásodott kerekeket is. A cél minimalizálni a cinebenchben elért pontszámokat. Gondolom a legtöbb induló hasonló ötletekkel állt elő:

- Először is keresni kell egy IPC-ben harmatos platformot. Intelek között a Pentium 4 elég jó választás.
- A második lépésben érdemes az órajelet lecsökkenteni. Szorzó + SETFSB és máris lassabban fut a gép. Ebben már az Athlon 64 is jó, akár 600MHz-ig is le lehet vele menni.
- Végül ki kell herélni a platformot. Single channel, lelassított RAM és végül a cache kikapcsolása. Köztudott, hogy a utolsó ötlet számít a legtöbbet

Sajnos az újabb lapokon nincs erre lehetőség. Biztos van olyan szerencsés ember akinek van olyan deszkája amin ki lehet kapcsolni az L1 és L2 cache-t. Elvileg nekem is van, de sajnos álltában megpunnyadt, még csipogást sem sikerült kicsiholnom belőle. Törtem a fejem és morfondíroztam:

"Ha a BIOS ki tudja kapcsolni, akkor biztosan lehet írni olyan programot ami ugyanezt teszi. Régebben a Cyrix processzorokhoz (486SLC) is volt egy program amivel lehetett turkálni a controll regiszterekben. Regiszterek, hmm nézzük csak milyen regiszterei vannak az Intelnek prociknak?"

Nem kellett sokáig keresni, gyakorlatilag az első találat a wikipedia-ra vitt ahol máris megvolt amit kerestem. CR0 regiszter 29. (Not-write through) és 30. (Cache disable) bitjei kellettek nekem. Innen már csak össze kellett hozni egy programot ami XP alatt is lefut. Ez nem annyira egyszerű, mint DOS esetén mert a kernel védekezik a gonoszok ellen. Ismét egy gyors google keresés és máris volt egy mintaprogram amit minimálisan kellett csak módosítani, hogy ne csak olvassa, hanem írja is a CR0-át. Hogy mennyit számít rögtön ki is próbáltam egy netbookon winrar benchmarkkal.

Az eredmény meggyőző lett. 233 kB/sec-ről 6kB/sec-re esett a benchmark eredménye. A két mérés között csak a CR0 két bitjét billentettem át és a cache-t invalidáltam. Hogy ez mire elég a P4-nél? A gép teljesítménye kevesebb, mint a tizedére esett vissza. Erre a cinebench pontszámra már mondhatom, hogy alakul és legalább natív vason futott le nem emulátoron.

Hozzászólások

(#1) Gdi


Gdi
senior tag

Én is terveztem, hogy jól nekiállok majd az ünnepek alatt, de elamaradt.
Kimentem alaplapot túrni a garázsba, és erre jól meg is fáztam. Itt letört a kedv :)

A cache bizgerálás jó ötlet, megjegyezzük, hogy lehet szoftveresen is tiltani.

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#2) total90


total90
veterán

Az XP-s képről az jutott eszembe, hogy egy haver egy PC-s boltban dolgozik és a napokban, tehát 2018-ban bement egy srác (25 körüli talán) és Windows XP Prot akart vásárolni :Y

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#3) frescho válasza Gdi (#1) üzenetére


frescho
addikt

Ez nem szoftveres, vagy legalábbis nem jobban mint amikor BIOS-ból tiltod. Nekem is onnan jutott az eszembe, hogy régen kapcsolgattuk akár menet közben is.

https://frescho.hu

(#4) Cucuska2 válasza frescho (#3) üzenetére


Cucuska2
őstag

Régen milyen szerepe volt a cache kapcsolgatásának? Kompatibilitási problémák voltak? Mi arra az ésszerű érv, hogy kikapcsolom a gyorsítótárat?

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#5) szakatsa


szakatsa
csendes tag

Amúgy miért XP? Nem lett volna jobb Windows 10-zel, vagy méginkább köztudottan jól optimalizált Vista-val mérni? Szerintem ott is komoly eredmények születhettek volna...

(#6) frescho válasza Cucuska2 (#4) üzenetére


frescho
addikt

Igen, a különböző kompatibilitási gondok miatt állítgattuk a regisztereket. Itt nem csak a cache ki-be kapcsolására kell gondolni, hanem volt ott még pár más funkció ami gondot okozhatott. Ilyen volt a 486SLC, aztán a cyrix féle 5x86-nál is.

szakatsa: Mert ehhez volt telepítő kéznél és driver. A P4-hez CD olvasó van ráadásul, szóval DVD-ről telepíteni érdekes lenne.

https://frescho.hu

(#7) chey


chey
csendes tag

Szép írás, köszönjük! Gondolkodtam én is, hogy elinduljak a duál Prestoniával, 12-es szorzóval és 75 MHz-es FSB-vel (ez a legkisebb, amivel el tudom indítani a PC-DL-t) 900 MHz-en pörgött volna, de aztán mégiscsak az Atomos tabletet vettem elő :)

(#8) chey válasza chey (#7) üzenetére


chey
csendes tag

* "amivel el tudom indítani a PC-DL-t" ==> amivel működőképes a PC-DL

...merthogy a BIOS-ban nem lehet 75 MHz-es FSB-t beállítani, csak SetFSB-vel és MemSet-tel lehet visszavenni.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.