2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Internet és DOS

Írta: | Kulcsszavak: DOS . TCP . IP . hálózat . ODI . packet driver . arachne

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

DOS alatt az IP stacket maguk a programok tartalmazzák. Persze a hardvert már akkor sem direktben hajtották meg. A drivereknek valamilyen egységes felületet kellett biztosítaniuk. A legismertebb talán az ODI, amit a legjobban elterjedt Netware használt. A 3COM 589-hez sikerült is letölteni, igaz Dell-nek álcázta magát:

[link]

A net.cfg-be négy sor kell csak:

Link Support
buffers 8 1600
Link Driver 3C574
Frame Ethernet_II

A driver mellé kell egy Netware kliens, pontosabban abból az lsl.com. Ugyan a Netware DOS kliens nem támogatott, de azért még elérhető:

[link]

A Packet driver már kevésbé támogatott, de szerencsére van megoldás. Az ODIPKT segítségével máris megvan a packet driver. Az arachne böngésző szerencsére tartalmazza, ezért nem kellett keresgélni. Az arachne innen tölthető le:

[link]

A darabokat már csak össze kell legózni. Az összeset ( lsl, 3c589 a net.cfg-vel és a odpkt ) bemásoltam a c:\net könyvtárba. Az autoexec-ben a megfelelő sorrendben betöltöm a TSR-ket:

lh c:\net\lsl.com /c=c:\net\net.cfg
lh c:\net\3c589.com
lh c:\net\odipkt.com 0 0x60

Az arachne-ben beállítottam, hogy a packet driver-t használja, az IP-t pedig BOOTP/DHCP-vel kérjen a routertől. Működik a dolog, persze meglátszik, hogy csak egy 486-os hajtja meg a gépet. Az arachne sem ismeri tökéletesen a CSS-t, ezért az oldalak szét vannak csúszva kicsit. Mindezek ellenére fél perc alatt kényelmesen betölti a logoutot és olvashatóak a cikkek. Csak a 256 szín ma már elég furcsa. Arra is jó, hogy a házi webszerverre felrakott dolgokat letölttsem vele, így megúszva a floppy-kat. Talán még ennél is egyszerűbb a cutcp, amivel ftp-t lehet használni:

[link]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.