2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Am386SX-40 savazás

Írta: | Kulcsszavak: 386sx . AMD . 40 MHz . DOS . akkumulátor . akku . aksi . sav

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ma is rászántunk a segítséggel a tegnapi 386SX-40-re 15 percet. Az volt a cél, hogy az akku lekerüljön az alaplapról.

Az Alaplap kiszerelése és az akku kiforrasztása megvolt 10 perc alatt. OK, ez utóbbi nem sikerült jól. Hiába adagoltam hozzá friss ónt a forraszanyag meg volt keményedve. Meg is égett a forrszem kicsit.

Ezt követte a passziválás. Sima ecetet csepegtettünk a lapra. kb. 5 percig hagytuk állni. Büdös mint a fene, keresni kellene valami mást helyette. Valaki javasolta a citromot, de azt nem találtam elég erősnek. Talán tömény aszkorbinsavval kellene próbálkozni?

Fogkefével és fülpucoló pálcával kicsit segítettünk az ecetnek. Pár perc után nem volt mit eltávolítani. A lakkot le lehetne leszedni üvegceruzával, befuttatni ónnal és lelakkozni, de ezt mos kihagytam.

Utolsó előtti lépésként a savat is le kellett mosni, mert nem lenne jó, ha most az marná meg a lapot. Pár perc a csap alatt, bőséges meleg víz és kis sikálás. Nem lesz baja, legalábbis eddig pár tucat lapnak és kétszer annyi kártyának nem lett baja, csak jól ki kell szárítani mosás után őket.

A lapot megfújtuk kicsit levegővel és a vizet felitattuk papírtörlővel. A RAM modulok is kikerültek a lapból, hogy rendesen meg tudjanak száradni a foglalatok is. A képen láthatjátok, hogy milyen lett, most pedig a radiátoron várja, hogy visszaköltözhessen a régi házába.

Az egész 30 perc alatt megvolt és remélhetőleg hosszú évekig nem lesz vele gond. Talán csak a kondikat kell majd lecserélni mielőtt elkezdenek azok is ereszteni.

Hozzászólások

(#1) bambano


bambano
titán

nem akarlak megbántani, de egy Am386SX-40 milyen hosszú évekre tervezel? :)

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#2) frescho válasza bambano (#1) üzenetére


frescho
addikt

A legrégebbi komplett gépem egy PET 2001 '77-ből. Szóval szerinted mennyi időre tervezek vele? Most még beszerezhető, de van olyan amit régen konténerbe dobáltunk ki, ma meg ritka, mint a fehér holló.

https://frescho.hu

(#3) Mokó


Mokó
aktív tag

Örülök hogy valaki kipróbálja ezeket előttem :K Tried and true.Sub repült.

szerk;ha már régi gépek;Nemrég ismerősöm mutatott egy full müködő 100% eredeti IBM XT.Asszem 4.77 mhz és 640 kb ram.Varázslatos, a szó szoros értelmében.

[ Szerkesztve ]

(#4) frescho válasza Mokó (#3) üzenetére


frescho
addikt

Ha nem is legelső szériás, de még magnó bemenetes PC-m is van. Érdkes darab. Fel van bővítve a maximális 256kB-ra.

https://frescho.hu

(#5) Mokó


Mokó
aktív tag

Úristen.."perverzió" új szintje.Én ilyen 286 alá nem megyek..(egyelőre).Aztán kitudja mit hoz a jövő...Frescho,jól látom hogy megy felfele az ilyen retró cuccok ára?

(#6) frescho válasza Mokó (#5) üzenetére


frescho
addikt

Jól látod. Eléggé elszaladt az elmúlt 1-2 évben. 386SX-40 egyre ritkább. 486SLC még rikább. Egy IBM SLC 10k fölött kelt el. De a Voodoo-k ára is elrepült az egekbe. Mondjuk az engem nem annyira izgat én a régebbi dolgokat keresem.

https://frescho.hu

(#7) Mokó válasza frescho (#6) üzenetére


Mokó
aktív tag

Voodoo árakat sajnos naponta tapasztalom,és sírok hogy anno eladtam az enyéim.Van egy ilyen 386SX-em ám,csak nem működik,akarom mondani-még nem tudtam működésre birni.De még próbálkozom.Plusz van rajta egy VLB busz is...

(#8) Mokó


Mokó
aktív tag

VooDoo témáról még annyit tudnék szerezni V2 12 MB SLI és Rush-t is,gyönyöráek de olyan árat kér a gazdájuk hójoj.És igaza van.

(#9) frescho válasza Mokó (#7) üzenetére


frescho
addikt

SX-en VLB busz? Az hogy a csudába? 32 bites busz miközben az SX-nek csak 16-os van.

https://frescho.hu

(#10) Mokó


Mokó
aktív tag

Pedig de-de.Majd küldök képet.Egyébként én is csodálkoztam.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.