2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Roccat Kone XTD Optical - csúcs-tégla

Írta: | Kulcsszavak: Roccat . Kone . XTD . Optical . gamer . gaming . játékos . egér . mouse

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető

A Roccat első, számunkra is ismert, kiváló egere a Kone Pure Military széria volt, jaffa tesztjét követően került a látóterünkbe a többi, jó szenzorral szerelt Roccat egér, köztük az XTD Optical, kb. azóta szerepel az egeres topik TODO listáján. Elsősorban a szenzora miatt került rá, de kétes hírrel: az S3988-ról ugyanis azt beszélték, erősen smoothing-os. Aztán az EVGA TORQ X5 Optical-t tesztelve kiderült, hogy nem alaptalan a pletyka, de egy kérdést nyitva hagyott, az alacsony sebességnél mérhető input lagot.

Mivel a szenzorról kiderült, hogy input lagos, nem nagyon törtem magam, hogy még egy példányát megkaparintsam, de Solymi81 kolléga februárban kölcsön adott egyet, így lehetőségem nyílt végleg lezárni az S3988 dossziéját. Ezúton is köszönöm neki, hogy rendelkezésemre bocsátotta az egerét.

Némileg árnyalja a helyzetet, hogy az egér több éve piacon van, és mire a cikkem a februári próba után végre megíródik, már kijött az utódja, a Kone EMP.

Külső, forma

Az egeret doboz nélkül kaptam, és szakadt is volt, szerencsére neten van róla kép.

Az egér formára a Kone Pure Military-re hajaz, viszont méretre sokkal nagyobb, mintha méretarányosan nagyították volna fel.

Méretei: 130 × 75 × 40 mm.

Ezzel kifejezetten nagy egérnek számít. Kb. akkora, mint a SS Rival 300, bár amellett pont nem fényképeztem le. Mellette Logitech G100s és Microsoft WheelMouse Optical 1.1A.

Jobb kezes kialakítású, kifejezetten tenyeres fogásra való. Lapátkezűeknek esetleg jó lehet fingertipre is, de normál méretű kézzel esélytelen máshogy fogni.

Súly, anyaghasználat

Méretéhez képest is nehéz dög, 119 gramm. A szenzora mellett ez volt a fő ok, hogy nem törtem magam, hogy tesztelhessem. Ráadásul pakolhatunk a hátuljába plusz súlyokat, de már így is egy tégla. Legalább a súlytartó cuccot kihagyhatták volna, könnyebb lehetne pár grammal.

Cserébe az anyaghasználata nagyon frankó. Ha nem is annyira lehengerlő, mint a Kone Pure Military, de kifejezetten minőségi.

A két oldala és az oldalgombok a Roccat-féle gumírozott bevonatot kapták, amit annyit dicsérünk, és az idő azt mutatja, tartós is. A hosszában végigfutó két RGB LED-csík körülötti rész fényes, csúszós fekete műanyagot kapott, de nem zavaró, ott alig ér hozzá az ember keze. A felső, szürke rész is valami lakkozott felület, egész kellemes. Hajlamos csúszni, de nem annál fogva emeljük fel. A görgő rovátkás gumibevonatot kapott, sose csúszott se az ujjam, se a bevonat a keréken. A görgő körüli gombok szintén azt a bevonatot kapták, amit a két oldala.

Kábel, talpak

A kábele a szöveteltekhez mérten egész jó, nem annyira rettenetes, mint a Kone Pure Military-é, bár egy jóféle szöveteletlent még mindig többre tartok, a parakábel meg más ligában játszik. Az USB csati nem aranyozott, amúgy se lenne értelme.

A talpak a szokásos, gagyi, teflonbevonatú műanyagból készültek. Az egér nem mai darab, és igencsak megkopott már a talp, és elég nehéz, így kifejezetten szarul csúszik. Jót tenne neki egy szett jaffa-talp, bár amilyen idióta a formája, jaffa nem fog neki örülni

Gombok, görgő

Az egeret nem szedtem szét, gazdája kérésére. Képeket nem találtam róla, csak a féltestvéréről, a Kone XTD-ről, ami történetesen lézeres szenzort kapott, attól eltekintve elvileg egyformák. Az itt látható képeket tweaktown.com-ról loptam.

A két főgomb alatt kínai Omronok vannak. A click feeling rendben van, bár ezen a példányon a bal klikknek volt egy pici holtjátéka. Lehet, hogy a kopás miatt.

A görgő alatt magas tactile switch-ek vannak, a lenyomásért és a döntésért egy-egy ilyen felel. A lenyomás a kelleténél nehezebb, de nem veszélyes, feeling-re egész jó. Az oldalra döntés frankó, nem túl könnyű, így véletlenül esélytelen ráfutni, de nem is túl nehéz.

A görgetésért pici TTC encoder felel. A görgetés kifejezetten határozott, a fokozatok jól elkülönülnek, de az ellenállása lehetne gyengébb: huzamosabb 9GAG-ezéstől elegem lesz belőle.

Az oldalgombok alatt görbe lábú Kailh kapcsolók vannak, a célnak tökéletesen megfelelnek, nyomáspont és feeling rendben. A görgő körüli gombok alatt (bár ez a képeken sem látszik) egyértelműen tactile switch-ek vannak, amennyit használjuk, elmegy.

Szenzor

Az S3988 a Razer azon próbálkozása, hogy a számunkra mérhető adatokat a lehető legszebben kikozmetikázzák. Ez az EVGA X5 tesztjéből egyértelműen kiderül, ugyanis smoothing-ot alkalmaznak a Paint teszttel kimutatható jitter eltüntetésére. Ez a szenzor sajátossága, a gyártók elvileg tudják tekergetni, gyakorlatilag 1600 és 3200 DPI-nél szokott lenni egy-egy határ.

A Paint teszten is ez látszik: 1500 DPI-nél már kezd jitterelni, aztán 1600-nál picit kevésbé. 3100-on szörnyű, 3200-nál megint kevésbé szörnyű, 6400-nál már katasztrofális.

Az 500 / 1000 Hz-et nem tartja tökéletesen, néha kimarad egy-egy poll, de senkit nem zavar.

A PCS is végtelenül magas, valahol 6 m/s felett van, minden DPI-n. Ennél gyorsabban a kopott talp és a nagy tömeg nem tudtam megrángatni, de ezt a szenzort amúgy se sikerült még kiakasztanom, 8 m/s-ig tuti bírja. A halandó ember számára játékban elérhető tartomány valahol a 3,5-4 m/s körül ér véget, még az ultraalacsony érzékenységgel játszók számára is.

Ahogy elvárjuk, acceleration nincs benne. Videóval nem szenvedtem, egy xSum grafikonon is ugyanaz látszik.

A smoothing-ot igyekeztem alaposabban körbejárni. Az EVGA X5 tesztjéből annyi derült ki, hogy a smoothing valamennyire jelen van minden DPI-n. A Roccat által használt FW éppenséggel 1500 DPI-ig normál sebességnél nem mérhető, 1600-3100 DPI között 1,5 ms, 3200 DPI-től 3 ms.


Az érdekesebb kérdés az volt, hogy alacsony sebességnél hogy viselkedik a szenzor. A grafikonokon ugyanis van egy jellegzetes törés, ami valószínűleg a framerate-változáshoz köthető. Azalatt valamivel nagyobb az input lag, majd behozza a lemaradást, és valamivel reszponzívabb. Ez a törés egyébként kb. 0,12 m/s-nál kezdődik.

A grafikonok alsó felét egymáshoz illesztve az adódik, hogy 1500 DPI-ig 1,5 ms az input lag, 1600-3100 között 4 ms, afelett pedig elfelejtettem lemérni. Feltételezve, hogy a smoothing aránya alacsony és magas sebességnél állandó, 3200 DPI felett kb. 8 ms lehet.

Szóval a szenzor ez alapján nem ajánlott. Ha mégis ilyen akad a kezünkbe, lehetőleg 800 DPI-n használjuk, max. 1500-on.

Szoftver

Gyakorlatilag ugyanaz, mint a KPM-é. [link]

Értékelés

A szenzora alapján egyértelműen nem ajánlott darab.

Érdekesebb kérdés, hogy az utód, a Kone EMP vajon ehhez képest mit mutat. Abban már a csúcs, PMW3360-variáns szenzor van. Igazából ha a Kone XTD Optical 119 grammján jócskán faragnak, egy szinte hibátlan egeret kapnánk.

Hozzászólások

(#1) Vanir


Vanir
veterán

Köszi a tesztet! :R

(#2) koxx


koxx
MODERÁTOR

Jó lett köszi. Fura dolgokat csinált magasabb DPI-n, azt hittem ezeknél már nincs ilyen gond. Az EMP amúgy 3grammal könnyebb :D gondolkoztam jaffa-féle talpakon, de a gyári egyelőre nem tűnik annyira szörnyűnek. Szerencsére a kialakítása is kevésbé bonyolult.

(#3) Vanir válasza koxx (#2) üzenetére


Vanir
veterán

Csak addig nem tűnik szörnyűnek a gyári, amíg rá nem kerül a Jaffa-talp, hidd el. :D

(#4) koxx válasza Vanir (#3) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Tudom :D a razer DA-n jaffa talp volt. Majd ha kicsit megkopik akkor kap új tappancsokat.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.