2022. december 10., szombat

Gyorskeresés

Minőségit vagy olcsót?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A minap hallottam az m1 híradóban, hogy a magyarok még mindig inkább a minőségi termékeket veszik, ellenben az olcsó, de alacsonyabb minőségű termékekkel.

Hát, biztos jó okuk van ezt mondani, de az én személyes és több éves tapasztalatom ennek pont ellenkezőjét mutatja. Amiről a múltkor sikerült is egy képet készíteni, ami jól szemlélteti a lényeget:

Persze, tudom, lehet csak a legolcsóbb akciós párizsit nem töltötték újra. Biztos az fogyott ki a leghamarabb és nincs utánpótlás stb stb... Bármi lehet, tudom. Viszont a gyakorlati tapasztalatom az, hogy a valóság az amit ez a kép első ránézésére mutat.
Mégpedig azt, hogy az olcsó cuccot viszik az emberek, mint a cukrot, a drágább minőségibb pedig nem annyira. Ez nem azt jelenti, hogy az emberek csak az olcsót veszik, de hogy abból többet az 100%. Ugyan ez a jelenség megfigyelhető a többi polcon is. Az akciós ill. olcsóbb termékek villámgyorsan kiürülnek és alig bírják tölteni utána a polcokat. Ellenben a drágább de minőségibb áruból csak pár darab fogy.

Hasonló jelenséget tapasztaltam az olajnál. Mikor pár hónapja (talán fél éve?) durván megemelték az étolaj árakat, a kieső árkategória helyére egyből bejött 3-4 féle noname gyártó étolaja azon az áron, ahol korábban a márkás Vénusz és Floriol voltak.
A jelenség itt más kontextusban figyelhető meg. Mégpedig úgy, hogy az olajos polcokon a polcok 90%-át a 3-4 féle noname olaj foglalja el. Kartonszámra kivan téve, amiből rendszeresen fogy is. Ellenben a már szépen megdrágított Vénusz és Floriol olajoknak mindössze 2x 1-1,5 méternyi polc jut. Gyakorlatilag pár darab van kitéve belőlük.

Ez azért érdekes, mert az áremelkedések előtt ez nem így volt. Úgy volt, hogy volt a Floriol, a Vénusz, egy Noname és egy sajátmárkás termék. De a Floriol és a Vénusz láthatóan nagyobb területet foglalt el, mint a többi. Az áremelkedés után pedig Noname-ből bejött 3 másik márka és a két nagy márka ennek arányában visszaszorult.

Ez is mit mutat meg egyértelműen? Azt, hogy az emberek inkább az olcsóbbat veszik. A piac diktál itt is. 3 új ismeretlen márka csak azért tudott betörni és bent is maradni, mert az emberek azt veszik.

De ha már témánál vagyunk, az én véleményem az, hogy a kérdésre a válasz a kettő között. Illetve egyéni elbírálás. Tehát próbálunk ésszerűen spórolni. Nem vesszük meg a legolcsóbbat, de a drágát se, mert az annyit nem ér. A legtöbb esetben. Borból pl nem vagyok hajlandó gagyit venni. :)
De pl tésztából lehet kapni 150-200 forintosat (asszem most a makarónira gondolok) illetve 400-500 forintosat is márkától függően. Különbséget én nem éreztem, ezért nem látom értelmét a drágábbnak.
Üdítőkkel szintén így vagyok. Aldis 165 Ft / liter árú 50%-os alma ill. narancslét szoktunk venni.Ellenben a Sió 256 Ft / liter-be kerül és mindössze 12%-os. Hát akkor miért venném azt? Csak mert Sió. Igen, csak sajnos ez a márkahűség anyagilag nem kivitelezhető már. Wc papaír hasonló téma. Már évek óta 45 forint / tekercs áron veszünk wc papírt. 3 rétegű kamilla illatú. Kell ennél több? :) Akkor miért vegyem meg az átlag 78-90 forint / tekercs árú papírt? Csak mert selymesebb? Ugyanmár... Ezzel is akár több ezer forintot lehet spórolni havonta és mégsem a gagyit vesszük.
Tehát próbáljuk a köztes megoldást találni a minőség és az ár között.

Hozzászólások

(#1) krizmo_


krizmo_
addikt

Üdv!

A legtöbb esetben vevőcsalogatónak vannak ezek az akciók, és nincs belőlük csak pár darab persze, hogy hamar elfogy. Ettől függetlenül az emberek szeretnek többet kapni a pénzükért, mindegy, hogy mit vásárolnak, csak sok legyen. Ha nem így lenne, nem lenne annyi elhízott és beteg ember ebben az országban.
Természetesen a rossz táplálkozásból fakadó betegségekre gondolok....

Étolaj:
Mindegy milyen, étolaj....igazából nincs sok különbség a márkák között. Mi főzésre olívaolajat használunk, mert jóval kevesebb kell belőle, nincs meg az a tipikus olaj íz, és egészségesebb is. Persze a rántott cuccok az más tészta....oda kell az étolaj(napraforgóolaj). De ilyen ételeket nem sűrűn fogyasztunk.

Sok esetben az emberek a márkát veszik meg, és nem a minőséget. Hajlamosak azt feltételezni, csak mert sokat van reklámozva egy termék, vagy ismert a márka neve, már jó is. Pedig ez sok esetben nincs így.

Gondolok most arra, hogy pl. a Sága virsli hústartalma 40%-50%, plusz rengeteg valami, amiről nem is tudom micsoda, míg a Lidls, Alidis virsli hústartalma 80%. A ketchuppal ugyanez a helyzet.
Vagy ahogy, írtad az almalevet, a Lidlbe lehet venni 100%-os almalevet 169-269 ft valahogy így szokott lenni.
Bár ez nálunk nem létszükség, csak ritkán veszünk. Elég sokszor van akcióban.
Joghurtot is érdemesebb a Lidls, Aldis márkákból venni, csak meg kell nézni mi van bennük.
Felvágottat már jó ideje nem veszünk, ahogy kenyeret sem. Igyekszünk itthon megcsinálni, mert minőségibb és finomabb. Tescoban lehet venni teljes kiőrlésű rozslisztet, meg graham lisztet 250ft/kg, vegyíteni szoktuk fehér liszttel. Nekünk megéri, mert sokáig elég, és még mindig jobb árban, mintha eleve ilyen terméket vásároltam volna készen, és össze sem lehet hasonlítani a kettőt.
Egyébként úgy vagyunk vele, hogy inkább vajas kenyeret eszünk, zöldségekkel, mint össze együk a sok szemetet.

Az Aldiban lehet venni 100% Arabica kávét. Mindegyiket kipróbáltuk már és nagyon finomak, rá van írva mi van bennük, illetve milyen kávébaból, honnan van. Nem tudom, hogy most hogy van, de pl az ilyen Karaván, Paloma és társaira korábban nem volt ráírva az ilyesmi. Azért nem mindegy, hogy alacsonyabb minőségű robusztát veszi meg az ember, jóval többért, vagy valami minőségi cuccot, olcsóbban.

A tésztáknál mi azt szoktuk nézni miből van. Ezt is Lidlből vagy Aldiból vesszük. Mindig durum lisztből készültet. Ezeknek az ára 200ft fél kg. De ha van akció, akkor olcsóbb, és mindig előre vásárolunk, beraktározunk belőle.

Most eszembe jutott a fogkefe, biztos sok mindent kihagyok, amiket még szoktunk vásárolni... ezért, ami eszembe jut hirtelen, azt írom....azt is a Lidlbe vesszük, találtunk egy jófélét 220ft-ba kerül 2 darab. A fogat rendesen tisztítja, mi ennyit várunk el tőle, és mivel havonta cseréljük, így nem érdemes vagyont költeni rá, ha így is elvégzi a rendeltetését.

Összegezve nekünk a minőség számít, ami nem jelent egyet a márkával. Meg kell nézni mit vesz meg az ember, és elgondolkodni. Sok esetben megéri valamiből nagyobb kiszerelést vásárolni, mert úgy gazdaságos., főleg ha szükség is van rá.

(#2) Dany007 válasza krizmo_ (#1) üzenetére


Dany007
veterán

Igazad van, rosszul fogalmaztam.
Úgy kellett volna írnom, hogy "Márkásat vagy olcsót". Mert tényleg lehet olcsón is minőséget kapni. Ez tény.

Ami az akciókat illeti, van erre vonatkozó szabályozás. Miszerint az akció időtartama alatt kötelesek árukészletet tartani folyamatosan. Tehát nem csinálhatják meg azt, hogy kiraknak 5db-ot csalogatónak, aztán kész. Ezért már osztottak ki párszor súlyos büntetéseket.

Egyébként ez most pont véletlen egybeesés, mert általános tapasztalat, hogy az olcsóbb jobban fogy. Itt most a legolcsóbb pont akcióban is volt, de a kép célja csupán annyi, hogy világosan látszik rajta, ami olcsó az fogy, nem kicsit.

Az olajjal kapcsolatban. Mi is használunk olívát, de csak az apróságokhoz. Ugye krumplit kisütni olíva olajban kissé drága lenne. :) Azért még mindig minimum 2,5x-es az árkülönbség a rendes és az olíva között.

Tésztából mi is a durumot vesszük, nem feltétlenül az egészségesség miatt, hanem mert olcsóbb és ízben én nem találtam különbséget.

Szóval igen, alapvetően egyetértünk. Sajnos sokan ugranak egyből az ismert márkákra. Miközben ár/minőség arányban legtöbb esetben lenne jobb választás is.
Mi is átgondoljuk / megnézzük mit veszünk és mennyit. Lásd wc papír ami most hirtelen eszembe jut. Lehet vicces, több ezer forintot lehet spórolni 1-1 akció keretében. Legtöbb esetben én már csak az egységárat nézem meg. Aztán, hogy milyen minőség, mi van benne, meddig szavatos(!!) és csak azután választok.
Viszont olyan részletes, átgondolt, átszámolgatott vásárlásra ahogy te leírod sajnos nincs időnk. Abból van a legkevesebb. Viszont ebből és gazdaságosságból adódóan mi 2 hetente egyszer járunk nagybevásárlásra. Ott megveszünk minden kaját / innivalót / zöldséget stb ami a következő 2 hétben kellhet. Így elkerülhető az, hogy mikor az ember 2 naponta boltba jár mindig egy picit többet vesz meg mert meglát még ezt meg azt meg amazt... És ezt mi többnyire be is tartjuk.

(#3) DeltaPower


DeltaPower
őstag

A tészta egy érdekes példa. Korábban voltak a neves gyártók (Gyermelyi, Cerbona stb.) nevei és a multik saját nevű termékei. Az utóbbiak megfelelően silányak is voltak ahhoz, hogy a márkásat legyen érdemes megvenni.
Később a nagy gyártók termékei kellően megdrágultak, a saját márkás cuccok viszont az áremelkedés mellett minőségben sokat javultak, így már nyugodtan meg lehet venni. Helyettük az alsó, legalsó árkategóriába bejöttek a nóném (gyakran import) tészták, amik kb olyan silányak mint a multik gyártmányai voltak korábban.
Ami egy mindenképpen reményteli jelenség, hogy egyre több helyen lehet kapni hazai kisüzemek jó minőségű és viszonylag olcsó gyártmányait, mostanában mi leginkább ezeket vesszük.

"Moonshine Whiskey (70°, ízesítés nélküli) van. Fincsi" - Teebee - "De az kiírtaná az egész családomat..Akkor is ha csak én innék belőle.." - forintuser

(#4) sutszi válasza Dany007 (#2) üzenetére


sutszi
veterán

Azonos terméktípusból nagyon ajánlott egységárakat összehasonlítva nézelődni...

Volt olyan, hogy elvileg drágábbra cseréltük az olcsó terméket, és hosszú távon derült ki, hogy a jobban megéri a pillanatnyi drágát venni, mert végül olcsóbb.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#5) Lauda


Lauda
félisten

Sporolas. En biztos nem fogok az eletben se. Mar a szotol is rosszul vagyok. Minek sporolni, lehet holnap feldobja az ember a talpat. Inkabb keresek jobban fizeto melot, ha nem eleg a love.

(#6) sutszi válasza Lauda (#5) üzenetére


sutszi
veterán

Ezek szerint nincs a jövőre vonatkozó elképzelésed, sem terved, nincsenek céljaid sem mert akár holnap feldobod a talpad... :U
A spórolás egy hülyeség...pont úgy kevergetik manapság mint a diéta vs fogyókúra kifejezésket...
Ésszerűen kell gazdálkodni, mert a javakra fordítható vagyonod véges...és ezt még a jobban fizető meló sem oldja meg egyik napról a másikra...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#7) Lauda válasza sutszi (#6) üzenetére


Lauda
félisten

De, a sporolas nelkuli elet, a jolet kialakitasa es fenntartasa, ez a celom.

(#8) sutszi válasza Lauda (#7) üzenetére


sutszi
veterán

Értem. Így mindjárt más.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#9) Dany007 válasza Lauda (#5) üzenetére


Dany007
veterán

Neee :D Tehát akkor te azt mondom, hogy az ország lakosságának ~ 90%-a hót picsa buta, aluliskolázott birka és/vagy lusta másik állást keresni és azért spórolnak?
Ez egy kicsit elhamarkodott beböfögés volt szvsz...

Én még mindig az ésszerű spórolás híve vagyok. A sok birka megveszi az agyonreklámozott márkás szarokat kétszeres / háromszoros áron, miközben minőségileg(!) féláron is meglehet venni ugyanazt. Csak venni kéne a fáradtságot hogy utána nézzen az ember 1-2 dolognak.
És az ésszerű spórolásnak nem az a lényege, hogy minél több pénzt takaríts meg, hanem az, hogy feleslegesen ne dobd ki az ablakon!

Btw az egészet úgy fogalmaztad mintha itthon a jelenlegi helyzetben csakúgy varázsütésre lehetne munkahelyet váltani... Plusz valószínűleg gyereked sincsen ha ilyen lazán veszed a dolgokat... Mert gyerekkel együtt kicsit megváltozik a világ. Persze az ember csak akkor vállal gyereket ha el is tudja tartani. Tiszta sor. Csakhogy az elmúlt 5-6 évben eléggé megváltozott a világ, amit elég nehéz volt előre kalkulálni bárkinek is.

Ettől függetlenül a konkrét cél kitűzése helytálló. Csak azt nem értem, hogy Te aki már megjártad az USA-t mért itthon keresed ezt a célt? Eddig se értettem ezután meg végképp nem.
Magyarok tízezrei élnek külföldön vígan / boldogan szintekkel jobb életet, mint itthon. Te kint voltál, elkezdted... benne voltál... mégis hazajöttél. Miért? És a kint maradó százezernyi magyar miért nem jön vissza?
Vagy úgy gondolod, hogy az anyagi függetlenséget nagyobb eséllyel éred el itthon, mint az USA-ban?

(#10) krizmo_ válasza Dany007 (#2) üzenetére


krizmo_
addikt

Azért gondoltam azt, hogy az akciókkal megtévesztenek, mert sokszor jártunk úgy, hogy nem volt valami, amit meghirdettek.
Írok egy példát: Tescóban meghirdettek egy mosóport, pénteken kezdődött egy akció, mi péntek kora reggel elmentünk érte, de nem volt, kifogyott, jöjjünk vissza holnap....visszamentünk szombaton.....nem volt...vasárnap nem volt.... Jártunk már így mással is, amit itt hirdettek meg akciósan....csak ezért a mosóporért mentünk a legtöbbször.... Ha a Tescoban van valami akció, akkor nem is alapozunk rá.
Mondjuk ez a mosópor, még így sem volt olcsó....mármint volt ennél olcsóbb is, de ezt szoktuk használni.....

Azt nem tudtam, hogy ezekre az akciókra van ilyen szabályozás, de még szerencse, hogy van, így legalább nem vezetik meg az embereket.

Amúgy, tényleg sokat lehet spórolni a wc papíron is akár, azt is Lidlbe/Aldiba vesszük, és nem hogy olcsóbb, de jobb is mint a Zewa pl. A 3 rétegűre gondolok.

Mondjuk, szerintem az is érdekes, hogy az emberek, amikor spórolni akarnak, valójába nem spórolnak, csak kevesebb költenek valamire, amiből dupla annyi kell venni, és ezáltal sokkal többe kerül, mintha eleve a kicsit drágább, de jobb minőségű cuccot vették volna meg.
Tehát spórolni is úgy érdemes, ha jó alaposan megvizsgáljuk a terméket, amit veszünk, hogy az jó minőségű legyen.
Most már sok mindennek utána lehet nézni neten is, ha valami újat próbálunk ki, mindig megnézzük mit írnak róla. A háztartási cuccokra gondolok.

Mi hetente járunk vásárolni általában, de vízért vagy tejért van, hogy beugrunk, gyalog járunk mindenhova, így sok lenne egyszerre elhozni.... Szombaton reggel meg mindig megyünk piacra, meg valamikor húsboltba, ha kell.
Elég szervezetten éljük az életünket....így mindenre jut idő, legalábbis igyekszünk, bár így is tolunk magunk előtt dolgokat.....de, hát ez van, a váratlan tényezőkkel nem lehet kalkulálni....és sokszor közbe jön ez az....

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.