2019. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Kalandom a Slax linux-szal ,működik GPT partíción UEFI alatt systemd-boottal !

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Slax linux a Slax Wiki oldala szerint egy Debian alapú Portable linux distró, mely a fejlesztő tudomása szerint csak MBR, ill. Legacy vasakon működik (ill. a fejlesztő így tesztelte eddig). Nem bonyolult, a slax mappát betoljuk egy partícióra (fat32, vagy Ext4), megtanítjuk bootolni és újraindítás után működik. Én beidomítottam GPT partíción UEFI gépen systemd-boottal működni. :)
A történet ott kezdődik, hogy az egyik notiból SSD beépítés kapcsán kitermeltem egy HDD-t, melyet USB házba pakolván saját EFI partícióval systemd bootos linux telepítéseket eszközöltem rá. Így került rá egy Antergos Plasma, majd egy másik partícióba egy Linux Mint Tessa Cinnamon és ezután jött az ötlet, hogy mivel nem lehetne elvileg, de én a tudatlanok bátorságával szeretem a lehetetlent feszegetni, ezért megpróbálom adoptálni ide a Slax linux 9.6.6-os 64 bites verzióját is.

A boot,esp flag-gal rendelkező EFI system partíciót előzetesen én csináltam Gparted progival, esetemben ez 1023Megabájt nagyságu lett és Fat32-es fájlrendszer van rajta. Az EFI partíció linux szempontjából fontos fájljait az első alkalommal az arch linux alapú Antergos disztró systemd bootos módú telepítője pakolta fel az EFI partícióra. Így került az EFI partíció gyökerébe az EFI mappa, ebben van a BOOT mappa, melyben a BOOTX64.EFI fájl van, a másik benne lévő mappa pedig a systemd mappa, melyben a systemd-bootx64.efi fájl van. Az EFI partíció gyökerében van még a loader nevű mappa és ebben van a loader.conf fájl és az entries mappa.

A loader.conf nálam ezt tartalmazza:
default plasma
timeout 10
editor 3

Az entries mappában az indítandó disztrók indítási paraméterei vannak egy-egy akarmi.conf fájlban.

A fent említetteken kívül az EFI partíció gyökerében helyezkednek még el az indítandó disztrók kernel (vmlinuz) és initram-fájlredszer (initrd,avagy initramfs satöbbi) fájlmásolatai , melyek az adott telepítés boot mappáiból eredeztetnek. Én ezeket is disztrónként egy-egy mappába szedtem össze.

A lényeg az , hogy a slax mappában nem csináltam semmit, úgy hagytam gyári állapotában .... sejtése sincs az EFI partícióról. ;]
Képekben itt a lényeg:


A slax.conf tartalma :

title Slax
linux /slax/vmlinuz
initrd /slax/initrfs.img
options root=UUID=5cbe5f6a-5685-45c3-ba21-5857642408cb/slax rw quiet

Az UUID annak a partíciónak az UUID azonosítója, amelyikre a slax mappát átmásoltam, telepítettem. Én egyszerűen Gparted progiban jobb kattintás az adott partícióra és bal katt a tulajdonságokra módszerrel szoktam megnézni ezt.

Tehát most az EFI partícióm a HDD-n így néz ki:

.
├── EFI
│   ├── BOOT
│   │   └── BOOTX64.EFI
│   └── systemd
│   └── systemd-bootx64.efi
├── grub
│   └── grubenv
├── loader
│   ├── entries
│   │   ├── mint.conf
│   │   ├── plasma.conf
│   │   ├── plasma-fallback.conf
│   │   └── slax.conf
│   └── loader.conf
├── mintcinna
│   ├── config-4.15.0-43-generic
│   ├── initrd.img-4.15.0-43-generic
│   ├── System.map-4.15.0-43-generic
│   └── vmlinuz-4.15.0-43-generic
├── plasma
│   ├── initramfs-linux-fallback.img
│   ├── initramfs-linux.img
│   ├── intel-ucode.img
│   └── vmlinuz-linux
└── slax
├── initrfs.img
└── vmlinuz

Megjegyzés: A linux mint esetében lévén, hogy az Grubos telepítést csinál alapból ezt nem tudtam kikerülni, hagytam hadd csinálja. Ezután bebootoltam egy másik EFI partíciót használó linuxot és a linux mint fstab fájljában átírtam az EFI partíció csatolását /boot/efi helyett /boot -ba. Majd Gpartedet indítva leszedtem boot,esp flag-ot az USB-s HDD EFI partíciójáról és ezután már azt csatolni tudtam és szerkeszteni, garázdálkodni rajta. Az entries mappában megcsináltam a mint.conf fájlt, melyben utaltam a menüpontjára , kernelére és initrd-jére , valamint a gyökérpartíciója UUID-jére és megcsináltam a fenti fastruktúrában látható mintcinna mappát és belesepregettem a saját kernelét és initrd-jét és kész. Most unmountolom a magát msftdatának álcázó EFI partíciót és visszaadom neki a boot,esp flagját. Ezután a mint is indul systemd boottal. Továbbra is azt gondolja magáról , hogy Grubos bootja van, de rendben frissítgeti magát. Frissítés után egy másik linuxból az EFI partíció gyökeréből berakom a fájljait a mintcinna mappába, a régiségeket kidobálom belőle és revideálom a mint.conf fájlt az entries mappában. Tehát ez egy félautomata barkácsolós módszer.

Slussz. Kössz! Várom az észrevételeket. :R

Hozzászólások

(#1) csixy


csixy
(PH! addikt)

Na jöhet a kivégző osztag! Még ugyan nincs készen , de már más is meg tudja ugyanezt csinálni, gondolom.
Majd még tuningolgatom ezt a fércművet. :R

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi.

(#2) Frawly


Frawly
(PH! addikt)

A címet megváltoztatnám, systemd-vel helyett GPT UEFI systemd boottal. Ugyanis systemd majdnem minden disztrón van, az egymagában nem mond semmit.

Azt nem írtad bele a leírásban, hogy honnan szedted az .EFI fájlokat a boothoz, ez lényeges lépés. Azok nem teremnek ott maguktól, valakinek vagy valaminek fel kell őket tenni.

Plusz én a screenshotokat kivenném, helyette terminálos kimenetet adnék a mappaszerkezetről, és benne a fájlokról. Felesleges egy egész képernyős screenshot azért, hogy látszódjon benne 2 mappa. A terminálban elég ehhez egy tree /akármi/loader parancsot kiadni.

A cikkben az írásjelek tapadjanak az előttük lévő szóhoz, de ne az utánuk lévőhöz. Tehát ne legyen szóköz a vessző, felkiáltójel előtt.

[ Szerkesztve ]

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#3) ubyegon2 válasza Frawly (#2) üzenetére


ubyegon2
(PH! nagyúr)

Szerintem meg jók ezek a képek, sőt! Még több ilyent!😉
Nem vicc, példacikk Dave Manjaro KDE cikke! Nagyon jó, de hány nem Linuxos kattant volna rá akkor, ha tele van terminál kimenetekkell!?
Ma már az emberek a sok színes képek miatt olvassák el a közöttük lévő tartalmat.....
Jó esetben persze.

Az külön jó pont volt Papogány komámtól, hogy legalább a címben mellőzött egy szitokszót!😂
(ettől eltekintve jogos az észrevételed)

[ Szerkesztve ]

no offense, but....rágjál lóherét

(#4) csixy


csixy
(PH! addikt)

Köszönöm mindkettőtöknek a bátorítást és a kritikát és átírtam , frissítettem.

Frawly-nak külön köszönöm a helyesírási és syntaktikai tanácsait!

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi.

(#5) Frawly válasza csixy (#4) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Ügyi vagy, már sokkal jobb az egész cikk. Normálisabban látszik mi van az EFI partíción, meg kiderül végre az írásból, hogy a szükséges .EFI fájlokat a GRUB tette az EFI partícióra.

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#6) csixy válasza Frawly (#5) üzenetére


csixy
(PH! addikt)

Nem a Grub tette oda, hanem az Antergos linux systemd bootos telepítője. De azért köszi ! :R

A Grubot a linux mint cinamon telepítője tette oda, de már tulajdonképpen feleslegesen van ott, mert az fstabjában már átmountoltam az EFI partíciót a /boot mappába a /boot/efi-ből.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi.

(#7) Frawly válasza csixy (#6) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Akkor én értettem félre. A lényeg, hogy valaminek oda kell őket raknia. Az .EFI fájlok lényegében futtatható binárisok, mint Windowson az .exe, bár inkább a DOS-os .com-ra hasonlítanak jobban. Csak annyit csinálnak hogy indítják az OS kernelt.

Archon a bootctl update parancs teszi oda az EFI partícióra.

De egyébként ez a másik szépsége az EFI systemd bootnak, hogy esetleges OS újratelepítéskor nem kell hozzányúlni, ha jól van megcsinálva, minden megmarad az EFI partíción, mappák, .EFI és .conf fájlok. Arra érdemes figyelni, hogy a vonatkozó OS .conf fájljában rootnak PARTUUID legyen megadva, mert az nem szokott változni, míg a fájlrendszer UUID változik újratelepítéskor, ha újra van formázva a partíció.

[ Szerkesztve ]

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#8) csixy


csixy
(PH! addikt)

Mivel a slax linuxot én UEFI gépen GPT partíción systemd boottal használom, ezért az MBR-es verzióhoz gyártott syslinux.cfg nyilván nem tud végrehajtódni, ennek következtében az automatic boot hajtódik végre, szűzen indul abból ami a slax mappában éppen be van települve.

Ezt a sorocskát a systemd-ben a config fájlba be lehet valahogy illeszteni, hogy persistens módban működjön a slaxom? ...: slax.flags=perch,automount

De azért így is jó játék, főleg hogy egy másik linuxból tudok turkálni őkelmének az .sb fájljaiban (is). :)


Most azon tökölök, hogy a GUI-s menüből azt a web-browser (chrome) ikont hogy lehetne kitakarítani . ???????

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi.

(#9) csixy válasza csixy (#8) üzenetére


csixy
(PH! addikt)

Na ezt is sikerült megoldani. Töröltem az illetékes mappából az akarmi.desktop fájlt a kibontott squashfs fájból, majd visszacsomagoltam.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi.

(#10) csixy


csixy
(PH! addikt)

slax9.6.6CsI_64bit.iso
picike kis próba disztrócskám letöltő linkjei itt megtalálhatók.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.