Hirdetés

2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#16490) Cheesy


Cheesy
őstag

No a fejlemények:

1. a switch tudja amit kell (Supports Auto-MDI/MDI-X, full/half duplex modes and auto-negotiation.) De nincs külön ráírva melyik portja az, mindnél csak a sorszáma van.

2.
Az asztali gépemet a routerrel összekötő hosszú kábel színsorrendje (mindig úgy írom, hogy szembenézek a kábelvégi csatlakozóval és a biztonsági fül felfele áll)
narancs-narancsfehér, kék-kékfehér, zöld-zöldfehér, barna-barnafehér
Mindkét végén ugyanez. Namost így akkora az eltérés az általad említett és e között, hogy akkor most már azt nem értem, hogy tudott egyáltalán működni. Hozzáteszem ezt tréhómos szomszéd (ott dolgozik kb. 20 éve) tanácsa alapján én kötöttem, kaptam tőle kölcsön speckó szerszámot hozzá. Idáig fel sem merült bennem, hogy nem jó a színsorrend.

3.
Találtam itthon 2db igen jó minőségű CAT.5E UTP 1000-es kábelt. Az egyik 80cm, a másik 5m hosszú. Lementem a routerhez és ezek segítségével összekötöttem switchen keresztül a laptopomat. (Hogy ez nekem eddig miért nem jutott eszembe... kejthettem volna a hibák közül a kábelt). És lám, működött, teljes sebességgel.
Ezek a kábelek viszont különbözőek.
A 80cm-es: zöldfehér-zöld, narancsfehér-kék, kékfehér-narancs, barnafehér (ebből csak a fehéret látni, de kieséses alapon) -barna

5m-es: narancsfehér-narancs, zöldfehér-kék, kékfehér-zöld, barnafehér-barna (tehát ez az amit írtál)

Direkt úgy kötöttem, hogy
router --- 5m ---> switch --- 80cm ---> laptop
tökéletesen működött, fordított sorrendben is, ebből tehát látszik, hogy felcserélvén a kétféleképpen kötött kábeleket a színsor (felteszem a rövidebb akkor cross, bár nincs ráírva) nem számít.

Ezek alapján akkor ha az 5m-es mintájára kötöm újra a szobámba a routertől felmenő kábelt, amire később rákötöm a switchet, onnantól menni fog a dolog. És a többi szobába is akkor ez alapján a színkód alapján lesznek vezetve a kábelek.

www.vakbelmutet.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.