Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-02-03 13:32:02

LOGOUT.hu

A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#43801) gainwardgs válasza Busterftw (#43799) üzenetére


gainwardgs
addikt

Felkészül hellblade 2 :DD

(#43802) D55 válasza t72killer (#43788) üzenetére


D55
aktív tag

A szabad kapitalizmus híve vagyok, de a covid idején hirtelen teljesen felborultak az arányok, a versenyhivatalok látványosan megszűntek működni, a nagy cégek pedig a különbözőbbnél különbözőbb kifogások kánaánjában totális diktatúrát építettek ki a piacon. Ez így, vagy úgy, de valamilyen módon úgy is fel lesz záros határidőn belül számolva, mert az emberiség nem tűr meg hosszútávon ilyesmit. Én mindenképp azt támogatnám, hogy a dolog úgy történjen, hogy az eddig megteremtett értékek ne kerüljenek ezzel veszélybe, értsd erőszakmentes, kultúrált módon. Egyébként személyesen a dolog annyira érint, hogy felőlem piros hó is eshet és 900 forintos USD vagy EUR árfolyamunk is lehet, akkor is upgrade-elek ha épp a jelenlegi VGA-mat (vagy bármi egyebet a gépemben) kezdem kevésnek érezni. Ettől függetlenül, sőt inkább ha úgy vesszük pont emiatt (hiszen alapvetően másokra nézve káros mód szavazok a pénzemmel) alapvető kötelességemnek érzem, hogy a felháborító árképzési gyakorlatok ellen a lehető legtöbb alkalommal, a lehető legtöbb felületen és kultúrált keretek között a lehető legnagyobb hangerővel és nyomatékkal felemeljem a hangomat.

[ Szerkesztve ]

(#43803) Busterftw válasza D55 (#43802) üzenetére


Busterftw
veterán

Akkor pont, hogy rosszul csinalod.
Mert amit csinalsz, azzal nem mesz semmire. A ceg abbol ertene, ha nem vennel toluk termeket.

(#43804) hahakocka válasza D55 (#43802) üzenetére


hahakocka
senior tag

Igen kicsit önellentmondó , de jól teszed hogy felemeled a hangodat e tekintetben. A cégek csak abból értenek ha valami nem fogy s nem nő a zöld hasúak mértéke, a táskájukban! :D Azért a 2000 dolláros (ne adj Isten) 5090 ért te se ugrasz -1. nap? :)

[ Szerkesztve ]

(#43805) t72killer válasza D55 (#43802) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Rossz helyen kopogtatsz. Talán az a probléma, hogy míg itt a hanyatlónyugaton 2 heti nettó minimálbérből megvan egy zsírúj 4070 Ti kártya, a pannon turbópuma épülszépüléknél, ahol többe kerül egy ház, mint itt Skóciában, ugyanezért jóval többet kell gürizni.

A gamer VGA aztán végképp a legeslegutolsó prioritás piacszabályozás tekintetében. Ha már covidról habláztál, hol van a masszívan többet romboló BÁNYÁSZAT? Ja az oké, mert ott a féktelen vásárlók okozták a galibát?

Én TELEFON és AUTÓ téren várnék el lényegesen jobb tartósságot. Előbbi simán kerül annyiba, mint egy közép VGA és nem megkerülhető jószág, utóbbit meg valamivel lassabban zabálja meg a rozsda, de egy 2évesről indult Skoda elsőéves amortizációjából vehetsz egy 4080-at... És azokról az ugyan elsőre olcsóbb csotrogányokról, amiknek az alvázáról KISPÓROLJÁK a normális korrózióvédelmet = simán szétrohadnak, nem is beszéltem.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43806) D55 válasza t72killer (#43805) üzenetére


D55
aktív tag

- A bányászat esetén ténylegesen felborult a kereslet-kínálati egyensúly (így ezt úgymond jogos kifogásként muszáj volt elfogadni minden oldalról), míg viszont a covid idején utólag több esetben is lebuktak különféle komponensek gyártói, hogy 2020-2021 gyártású terméket tarthattak vissza, amik aztán 2022-2023-ban hirtelen hatalmas mennyiségben feltűntek a piacon. Tehát az úgynevezett chiphiányhoz vélhetően nem kis részben hozzájárulhattak ilyen káros, spekulatív/manipulatív piaci magatartások.

- A gamer VGA valóban nem megélhetési kiadás, ellenben a mára elsőszámúvá vált világkultúra elengedhetetlen kelléke. Ez bőven indokolna szerintem emiatt majdnem ugyanolyan kemény fellépéseket a hatóságokat részéről, mint az alapvető megélhetéshez szükséges árucikkek esetén, hiszen a gigantikus (milliárdos) tömeget képző vásárlók legtöbbje így mégiscsak nélkülözhetetlen áruként tekint rá.

- Telefon, autó teljesen jogos. Bár amúgy pl. telefonoknál nekem a középkategóriás Samsungjaim kb. mind simán tudták a dolgukat akár 5 éven át is (a hardware sebességbeli / kapacitásbeli avulásától most tekintsünk el), szóval mondhatni ott szerintem még van verseny és vannak korrekt kínálatok, csak a marketinggel túlfújt márkákat és az összes gyártónál kb. a csúcskategóriás, akár 2-3x-osan túlárazott szériákat kéne mindenkinek messziről kerülnie. Autóknál is azért még ha az európai kínálat minősége a rengeteg túlzó és borzasztó költséges megoldásokkal teljesíthető szabályozás miatt sokat is romlott általános viszonylatban mára, azért a japán gyártók általában szokták vállalni becsülettel a felelősséget a mai napig, ha valamit nagyon elszúrnak. Szóval itt megint csak azt tudom mondani, hogy az egzotikus (Porschék pl.) és tradícionális (pl. Mercedes E/S Class) modellektől eltekintve az áltag vásárlónak erősen kerülnie kellene a túlárazott német és a gagyi francia kínálatot és még verseny útján így helyreállítható lenne szerintem az egyensúly (az annak idején az LS400 miatt az utolsó pillanatokban megfutamított W140 példája szerintem többet mond itt bárminél arról, hogy mennyire is rávehetők a németek a gondos munkára, ha a magabiztos uralmukat kellően komoly fenyegetéssel találják szembe). Összefoglalva tehát ezeken a területeken szerintem a mai napig elég lehetne csak a sokakat félrevezető, az emberek felszínességére építő marketinget megtorpedózni és utána rendet tehetne természetes mód a verseny, viszont a VGA-k esetén sajnos valós monopolhelyzet alakult ki és ha az NVIDIA önmagától nem kezd el a mértéktartásra törekedni és egy kellően nagyvonalú pozícióba helyezni magát a fogyasztói piacon, akkor sajnos biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz egy kíméletlen szabályozói beavatkozás itt.

(#43807) Raymond válasza D55 (#43806) üzenetére


Raymond
félisten

"A gamer VGA valóban nem megélhetési kiadás, ellenben a mára elsőszámúvá vált világkultúra elengedhetetlen kelléke. Ez bőven indokolna szerintem emiatt majdnem ugyanolyan kemény fellépéseket a hatóságokat részéről, mint az alapvető megélhetéshez szükséges árucikkek esetén, hiszen a gigantikus (milliárdos) tömeget képző vásárlók legtöbbje így mégiscsak nélkülözhetetlen áruként tekint rá."


Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#43808) KRoy19 válasza Raymond (#43807) üzenetére


KRoy19
őstag

Én nem tudom eldönteni, hogy trollkodik, vagy tényleg komolyan gondolja.... :)

(#43809) t72killer válasza D55 (#43806) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Egyáltalán nem kellett volna elfogadni, hanem mint súlyosan környezetterhelő tevékenységet csírájában el kellett volna folytani a 🌳szba. Egész 1szerűen azzal, hogy illegálisként kezelnek minden bányászott kriptót. Egyáltalán nem irreális, miközben az autómért amivel dolgozni járok megnyúznak.

Telefon-hasonlat: egy középkat vga-val is pontosan ugyanúgy el tudsz lenni 5 évig, ki fogja tolni a jelet a monitorra ha nem purcan ki. Ja, az nem alapvető emberi jog, hogy a közben megjelenő újabb címek is akadásmentesen fussanak. Közben telefonra már alapvető BIZTONSÁGI frissítéseket sem kapsz 3-4év után.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43810) hokuszpk válasza KRoy19 (#43808) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

ááá ez viccnek durvalenne.

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#43811) D55 válasza t72killer (#43809) üzenetére


D55
aktív tag

Persze, úgy lehetett volna próbálkozni, de 20-30 állam között biztos akadt volna 1-2, aki meg a haszon reményében nyitva hagyott volna kiskapukat egyfajta adóparadicsom módjára...

Az autóknál meg amúgy európa igazi bűne az áfahuszár dieselmotorok személyautókban való ámokfutása feletti évtizedekig tartó félrenézés, aztán amikor 2015-ben borult a bili, hogy egyesek (aztán szép sorban kettesek és hármasok, de még talán négyesek is...) akár simán 10x-esen csalnak a kibocsájtási adatokkal, akkor a benzinesek CO2-vel való kiállhatatlan vegzálásával leplepzve, összemosva próbálják most valahogy eltakarítani őket... Legalábbis nekem az események időrendjét, a technológiai, szabályozási fordulatok időzítését nézve ez a napnál is világosabbnak tűnik.

A játékok futtatása meg természetesen persze, hogy nem alapvető emberi jog, nem is követeltem egy szóval sem 2 évente alanyi jogon járó xx70-es kártyákat a bolygó minden 5 és 120 év közötti lakosának, de viszont a jelenlegi legmeghatározóbb világkultúra haladó szintű gyakorlásának igen is alapvető technikai feltétele egy erős config, tehát nyilván nem elvárható a társadalomtól azt tolerálni, hogy egy piacot a közel totális uralma alá hajtó cég ezt bármiféle technikailag elfogadható ok nélkül a részvényesei kedvéért néhány év leforgása alatt szép lassan a közepesen drága hobby kategóriából a kevesek számára elérhető luxus kategóriába zárja el (mert ugye a legpesszimistább vélemények szerint akár ez a várható realitás), és főleg nem egy olyan cég, aki évtizedek alatt a mi pénzünkön nőtte ki magát azzá, aki ma. Egyszóval ehhez azért had legyen már az embereknek néhány szava és had ne kelljen ehhez a jogalapunkat bizonygatni. De akár mondhatjuk úgy is, hogy vannak a tőzsdei részvényesek, meg vannak az eszmei részvényesek, mi, gamerek.

Telefonoknál meg amúgy ezeket az önkényeskedő SafetyNet és hasonló diszkriminatív megoldásokat kéne betiltani és akkor az elterjedtebb SoC-vel szerelt darabokra ismét akár 8-10 évig lehetne friss ROM-okat találni a gyártói support időszakot követően is. Illetve ugye most is lehet, csak hát ugye amióta hagyjuk, hogy a bankok és hasonló öntörvényű cégek felnőtt embereknek a saját biztonságukra hivatkozva megszabják, mint egy óvodásnak, hogy a saját, amúgy nyílt forráskódú szoftverkörnyezetre alapozó eszközeiken csak a gyártók saját zárt rendszereit használhassák, azóta ugye hérköznapi használat céljára a legtöbbször ezek nem opciók sajnos.

(#43812) t72killer válasza D55 (#43811) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ha EU+Észak-Amerika+UK illegál fizetőeszközként tekintett volna rájuk, akkor bukott volna az egész, szimplán a nem éri meg alapon.

VGA-k: a szitu nagyon egyszerű: a kibocsátáskori játékokat (ami azért nem 1-2) 99.99%, hogy fogod tudni játszani az adott konfin 5év múlva is. A VGA-komcsi elképzelés, miszerint jövőbeli szoftverekkel legyen kompatibilis egy legyártott hardver, igencsak bilibenyúlós és nincs az a jogállam, ami ilyet kényszerítene egy gyártó cégre.

Autók: a globális ökoszisztémának a CO2 nagyobb probléma, mint a lokálisan amúgy is leülő korom. EUR5 után mondvacsinált probléma az egész, ha nem akarnak tömeget az utakon, akkor vegyék észre, hogy XXI.század van és aki amúgy is billentyűzetet püföl egész nap, az sziveskedjék ezt otthonról végezni napi 30-50-100km végigpöfögése nélkül.

Telefonok: noigen, ott nagyon sokmindent szabályozni kéne, leginkább annak érdekében, hogy egy tényleg létfontosságú eszközből ne legyen 6-8évnél hamarabb egy kvázi kezelhetetlen hulladék. Törésállóság kontra íveltüveg őrület, hipervékony agyrémség kontra cserélhető akksi és ugye szoftveres oldalról a biztonság...

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43813) D55 válasza t72killer (#43812) üzenetére


D55
aktív tag

"A VGA-komcsi elképzelés, miszerint jövőbeli szoftverekkel legyen kompatibilis egy legyártott hardver, igencsak bilibenyúlós és nincs az a jogállam, ami ilyet kényszerítene egy gyártó cégre."

De hát ilyet nem is írtam, csak azt, hogy bizony vagy vegyenek vissza sürgősen az árakból, vagy pedig ennek idővel az lesz a vége, hogy az emberek majd elkezdik nyomásgyakorlás / megleckéztetés céljából kibalhézni a politikában, hogy egy VGA legyen részvényre visszaváltható, vagy valami hasonlóan kijózanító, a mi merre hány méter kérdésében a saját gyökereit szem elől tévesztett cég számára egy kis fájdalmas emlékezetfrissítőül szolgáló intézkedést. Vagy rosszabb esetben ugye a feldarabolás is szóba jöhet, mint ahogy abba már sok cég belefutott, de ezt én sem tartom jónak, mert ott már a K+F tőke integritása sérülhet és az viszont technológiabarbár osztalékkeselyű részvényesek ide vagy oda, szerintem olyan magas szintű oltalmazandó értéket képvisel, amit már nem szabadna így veszélybe sodorni idegből.

És most nem azért, kicsit én is idegből és ezzel összhangban igen hegyesre vett dolgokat emlegetve írok ilyeneket amikor szembejön a téma és még mindig azt látom, hogy az irány változatlan, ellenben nagyon is van annak realitása és számtalan megtörtént példája, hogy ha az embereknek betelik a pohara egy cég üzleti gyakorlatával, akkor ott nagyon gyorsan és nagyon féktelen, sokszor aztán őrületes túlzásokba is csúszó mód tudnak a politikának megoldásra kiadott problémákra a válaszlépések kibontakozni. Szóval akár úgy is nézhetjük, hogy valójában én pont az NVIDIA-t, illetve az általuk képviselt hosszútávú értékeket féltem egy ilyen szabályozói túlkapásveremtől, amibe a manapság egyre gamerhűtlenebbként értelmezhető árpolitikájuk sodorhatja őket :U

(#43814) t72killer válasza D55 (#43813) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

:DDD :C

És ezek a "megleckéztetős emberek" itt vannak velünk a szobában?

Cuppanj már rá, mennyibe került a kora 2000es években egy radeon 9600, 9800, később egy Geforce GTS 8800, 980, egy Berlini/Manchesteri/Los Angelesi munkás órabére és mondjuk egy budapesti lakásnégyzetméter.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43815) X2N válasza t72killer (#43814) üzenetére


X2N
senior tag

Hatósági áras VGA-t a népnek!! ;] A Békéért, a Jövőért, A Réjtrécingért! Magyarisztán jobban teljesít!
D55-Nem fog az nvidia visszavenni árból lehet tovább álmodozni. Megy kínába mert kell nekik az AI-ra, ha hónapok múlva is ott roskadoznának a csúcskártyák a polcokon/raktárakban talán lehetne erről szó de amíg boldog boldogtalan megveszi a 800ezres videokártyákat mert kell, még gémingre is, addig nem fog semmi változni. Az 1000usd msrp-s kártyák kor már lejárt. A vásárlók tehetnek róla hogy megvették ilyen áron is.. Nyilván volt infláció de nem ekkora. Következő gen se lesz olcsóbb 1600-2000usd-nél. Az lenne jó döntés ha feldarabolnák ezeket a nagy tech cégeket már a fenébe...kezdhetnék mondjuk a top10-el. :)) Nincs szükség ennyi monopol helyzetben levő adókerülő cégre.

[ Szerkesztve ]

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#43816) t72killer válasza X2N (#43815) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Soknak hangzik az a 800ezer, de igazából kevesebb, mint pl a 8800 GTX (2006) 175ezres ára.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43817) X2N válasza t72killer (#43816) üzenetére


X2N
senior tag

Csak akkoriban diákként az összespórolt pénzemből megtudtam venni anno egy GTX670-est, később 980Ti-t használtan, mindig az aktuálishoz képest egyel régebbi széria felső kategóriáját, ma meg már 1 havi technikusi fizetésből nem futja az aktuális széria csúcskártyájára se ;] , diákként meg nem hiszem hogy az előző generáció felső kategóriás kártyája opció lenne már. A másik dolog hogy ugyan megvehetném magamnak de akkor se vennék már ilyen kártyát az elrepedő pcb/leégős tápcsatlakozó miatt, aki meg ebben reménykedik hogy majd jó áron eladja 2-3 hónappal az új széria eljövetele előbb az lehet most koppanni fog.

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#43818) FragMaster válasza t72killer (#43816) üzenetére


FragMaster
addikt

A Forint 2006-os pénzértékindexe 2,2, legalábbis 2023-hoz mérten.

"FragMaster felhasználónak 11 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!": http://goo.gl/vYc6Ml

(#43819) Raymond válasza FragMaster (#43818) üzenetére


Raymond
félisten

Ehhez meg hozzajon az USD<->HUF valtas mert a 2006-os kb. 200 Ft-os dollar se ugyanaz mint a mostani 350.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#43820) D55 válasza FragMaster (#43818) üzenetére


D55
aktív tag

Na szép, pedig még én is simán reálisnak gondoltam azért egy 3-3,5x-es romlást a 2000-es évek óta. De hát ilyen ez, az inflációra azonnal felkapjuk a fejünket, amikor meg a bő 10 évnyi szinte inflációmentes időszak közepén még egy kis defláció volt, azt meg szerintem a többség fel sem fogta még a mai napig. Hozzáteszem 2005 végén én meg 75 ezer körül vettem bár már kissé kifutó generációt képviselő, de még épp frissen megjelent 7950GT-t.

(#43821) Busterftw válasza D55 (#43811) üzenetére


Busterftw
veterán

A kepletbol kihagytad a konzolt, a "legmeghatarozobb vilagkultura" gyakorlasat megteheted 300-500 eurobol, ami kiszolgal 5-6-7 evig.
Illetve pont most van PC oldalon kanaan, mert rengeteg valasztek van, van 3. gyarto is, AMD-nel az elozo gen is piacon van tomegevel, a DLSS-FSR-XeSS-nek koszonhetoen nem kell draga kartya jatszani.

(#43822) t72killer válasza X2N (#43817) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Nno, összeáll a probléma: a magyar fizetések reálértéke a probléma. Igen, 20éve én faék fizikai diákmelókból összeraktam a havi nettó 100ast, ami ma 800 nettót jelentene. Ennyit max csókos ájtímókusként kap a magyar.

#43818: perszepersze, csak olyan apróságokat felejtettek ki a kosárból, mint az ingatlan és az élelmiszer. Én is nagy örömmel nézem a statisztikai hivatalok inflaszámait (itt a wrexitzseni jukéjben is) és várom, hogy csak annyival növekedjenek a havi kiadásaim. Aztán koppancs, max akkor növekednek annyit, ha kikapcsoljuk a fűtést és a shrinkflationről +minőségrontásról nagyvonalúan megfeledkezem.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43823) DudeHUN válasza t72killer (#43822) üzenetére


DudeHUN
senior tag

Az a 2004-es 100 ezer az ma 300 körüli érték. Nem 800. És nem csak itthon volt pénzromlás.

Gamer for Life

(#43824) t72killer válasza DudeHUN (#43823) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Pesti lakás 2004: 15 misi, 2024: 70 misi. Aggló kertes ház 2004: 30 misi, 2024: 200 misi. Szobafestő, burkoló 2006ban kijött x-ért, ma 15x-ért a 3adiknak könyörögsz, h tolja már oda a képét.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43825) VoltanIgor válasza t72killer (#43824) üzenetére


VoltanIgor
tag

OK, de ez ingatlanpiac és építőipar. Ez külön történet, nem lehet ugyanezt minden szegmensre ráhúzni.

(#43826) t72killer válasza VoltanIgor (#43825) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

1 darab komplett életünk van, amiben a legnagyobb kiadás a lakhatás. És ezt en bloc "kifelejtik" a kosarakból.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43827) DudeHUN válasza t72killer (#43824) üzenetére


DudeHUN
senior tag

Országos átlagban 2.5x-ére növekedtek az ingatlan árak 2014-től. Cirka 2008-2009-től ugye volt egy kis stagnálás, lefele menet 2014-ig. Pesten nagyobb, országosan kisebb mértékben nőttek az ingatlan árak.

Gamer for Life

(#43828) X2N válasza t72killer (#43822) üzenetére


X2N
senior tag

Elég csak megnézni az nvidia bevételi jelentését, nem kell a forinttal se meg a fizetésekkel foglalkozni, 2-3X-os haszonnal árulják már a videokártyákat a bányász szezon óta ha eddig nem esett volna le mindenkinek, kicsit vicces hogy magyarázni kell még most is. Arról nem beszélve hogy amit ma megveszel 4060-as kártyaként az már nem is számít 60-as kártyának a régiekhez képest. ;]

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#43829) hahakocka válasza VoltanIgor (#43825) üzenetére


hahakocka
senior tag

De ha 2-3 szor többet költesz mindenre rezsire, kajára, autóra, benzinre S vagy 3-4 szer lakásra S albèrletre ez idő alatt, akkor nem lesz emelt bèrből se 4090...

[ Szerkesztve ]

(#43830) Anax válasza DudeHUN (#43823) üzenetére


Anax
tag

Simán van az 800.
Mindent bele kell számolni, mert csak így van értelme.

Át kéne nevezni a topikot :D

(#43831) VoltanIgor válasza hahakocka (#43829) üzenetére


VoltanIgor
tag

Ez kétségtelen.

(#43832) t72killer válasza DudeHUN (#43827) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Az országos átlag nem jó mutató, amikor közben párhuzamos folyamatként egyes régiók totál lecsúsztak a menő helyekhez képest. Ez a "shrinkflation"/bújtatott minőségi infla ingatlanos változata. Az alap problematika, h a házad árát mennyi idő alatt termeled ki max 30km ingázásnyira található melóból.

#43829: a nettó bérbek is minimum 3x annyinak kéne lenni.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43833) Raymond válasza Anax (#43830) üzenetére


Raymond
félisten

Ja, HUF inflacio 2.2x, USD inflacio 1.5x, HUF/USD arfolyam emelkedes 1.75x es mar ott is vagy az akkori XY osszeg mai megfelelojenel.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#43834) Jacek


Jacek
veterán

Ingatlan nem mérvado mert a csok teljesen eltorzitotta az árakat magyarl komplett beépültek.
De pl. startkor a Readyben 2002-ben vettem Ati 9700Prot 104000 volt :D

[ Szerkesztve ]

(#43835) D55


D55
aktív tag

Az a legkorrektebb szerintem, ha megnézzük a többi komponens árainak alakulását, pl. alaplap, CPU, vagy RAM, háttértárak mindenkori átlagkapacitásokkal korrigálva. Így azért nagyjából nem megyünk messze a kérdéses piaci szegmenstől, de már van elég széleskörű mintabázis az egyes termékfajtákra ható torzító hatásokat simítandó.

Érzésre így csak-csak a 220-250% körüli infláció fog kijönni, a devizapiaci változásokat is belevéve. A 800 ezer sehogy sem reális, akár Forintban, akár devizában, akár magyar, akár külföldi kereseti viszonyokat alapul véve. Bruttó 400-450 szerintem maximum, amit pl. egy 4090-ért most tisztességes versenypiaci körülmények megléte esetén el tudnának kérni.

[ Szerkesztve ]

(#43836) Jacek válasza D55 (#43835) üzenetére


Jacek
veterán

kb annyi.

(#43837) t72killer válasza Jacek (#43834) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Minden mérvadó, amit ki kell fizetned, teljesen lényegtelen az ok: a kasszánál uis nem opció, hogy azt mondod, h dehát ez hülyeség én óccóbban kérem.

#43835: mivel nem cucialista tervgazdálkodás van, teljesen természetes, hogy az egyes komponensek nem ugyanazt az árgörbét futják be. A gpu vonal sokkal gyorsabban fejlődik (még ugye a modern procikban is az igp jelenti a legkomolyabb előrelépést az egyes generációk között).
"Bruttó" LoL, a 27% áfa is nyilván az nvidia bűne :C. Ugyebár abból a nyóccázból bő kéccá' megy a nemzethy stadionalapba. Valamikor a kora 2000es években ez is volt 20% egy ideig.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43838) t72killer válasza Jacek (#43836) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Aki a valóságban él és perkál a dolgaiért, annak elég egyértelmű, h ez egy büdös nagy kamu, életszerűtlen kiadási kosárral. Kapásból abban a 25%os évben egy rakás ársapkás termékkel számol, amik vagy játszanak az embernek egyáltalán vagy nem. És én továbbra is hiányolom a megyeszékhelyeken kapható albérletárakat a kosárból, a való életet közelítő kb 50%-os súllyal (uis a nettód kb fele megy el a lakhatásra, hacsak nem mamahotelben vagy).

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43839) Jacek válasza t72killer (#43837) üzenetére


Jacek
veterán

Tehár szerinted a GPu-k áraban szerepet játszik MO-n az eltorzitott ingatlanpiac? :DDD
Ársapkát a VGA-ra :D Meg most lehetne 7x drágább mert annyival drágább MO-n a gáz :DD

Na hagyjuk....

(#43840) t72killer válasza Jacek (#43839) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ha végigolvasod a fentiekben kibontakozott Háború és Béke 5.-9. köteteket, pont nem én voltam, aki bármilyen ársapkát szorgalmaz/reálisnak lát :DDD

Az ingatlannal csak azt akartam mutatni, hogy a reálinfla igencsak durva volt az egész világon az elmúlt 2 évtizedben, egyáltalán nem lep meg, hogy a radeon 9800 pro-nál, ami így nézett ki:

nem olcsóbb reálértékben egy RTX 4090, ami meg pl így néz ki:

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43841) huskydog17 válasza hahakocka (#43791) üzenetére


huskydog17
addikt

Senki nem beszélt itt szar optimalizálásról, csak egyszerűen nem vagy tisztában a technikai dolgokkal, legfőképp a játék technikai hátterével és emiatt régi berögződések alapján teljesen irreális elvárásaid vannak. Az említett játék egyébként forradalmi technikai újításokat hozott, új szintet képvisel a real time render grafikában.

"2024 ben 1080p-n nem megy egy középkateges vga-n, (Előző gen vga-val) 720p ről skálázás nélkül játszhatóan medium-highon azért szerintem az gáz."

Szerintem meg inkább az gáz, hogy egy játék alapján általánosítasz teljesen hamis képet, ráadásul a fenti kijelentésed sem állja meg a helyét.

Natív 1080p/Medium preset mellett a sima RTX 3060 stabil 30 fps-re képes. Ez konzol tempó, ami játszható, ráadásul annál sokkal szebb, ugyanis a konzolos verziók a PC-s Low preset alá mennek látványban, azaz PC-n a Low grafikai preset szebb, mint amit konzolon látsz.

Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ

(#43842) OgreImre válasza t72killer (#43840) üzenetére


OgreImre
senior tag

Ebben benne van az is, hogy 20+ évvel ezelőtt a többségünk pályakezdőként még otthon lakott, sokkal(!) kevesebb kiadása volt mint most családosként hiteleket fizetve.
Ezért érezzük azt, hogy akkor sokkal "olcsóbb" volt minden.
Én 2001-ben az első két fizetésemből olyan gépet vettem, hogy ma 1 évig kellene spórolni rá, mert egyszerűen nem kellett másra költeni.

[ Szerkesztve ]

"And you think you're so clever and classless and free, But you're still fucking peasants as far as I can see" / “Two possibilities exist: either we are alone in the Universe or we are not. Both are equally terrifying.” Arthur C. Clarke

(#43843) t72killer válasza OgreImre (#43842) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ha semmire sem kell költened, akkor 2 hónapnyi pesti árufeltöltős diákmelóból simán összejön egy 4080 ára.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43844) Jacek válasza t72killer (#43840) üzenetére


Jacek
veterán

:R

(#43845) b.


b.
félisten

[NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti SUPER modded to 26 Gbps memory outperforms RTX 4080 in synthetic test]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#43846) t72killer válasza b. (#43845) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

:DDD :C . Van egy érzésem ezt a "tuningot"nem holnap fogom összedobni. Arról nem is beszélve, hogyha annyira kell az a vram sávszél annak, amit tol az ember, akkor TiS -> piac, árából 3090Ti megvesz, örül. Alternatívaként a TiS +a szükséges ram-chipek és a molyoláshoz szükséges idő órabér-árából meg kijön egy használg 4090.

Viszont akkor ezzel azt is tudjuk, hogy a TiS-t a vram sávszél fogja vissza :((( + a 4070S+Ti-t is igen valószínű.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#43847) X2N


X2N
senior tag

Dragon's Dogma 2 Path Tracing, PC-n moddal, eléképesztően néz ki :Y

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#43848) b. válasza X2N (#43847) üzenetére


b.
félisten

nagyon jól néz ki,de eléggé zajos,szemcsés, remélem csak a videó. :K

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#43849) X2N válasza b. (#43848) üzenetére


X2N
senior tag

Filmnél se zavar a szemcsézettség. Sok rendező szerint élesebbnek tűnik tőle a kép ;] Sokszor utólag teszik rá a tökéletesen éles tiszta képre...

[ Szerkesztve ]

Launch code for russian nukes: 97 99 116 105 118 97 116 101 32 100 101 97 100 32 104 97 110 100

(#43850) t72killer válasza X2N (#43847) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Hihetetlen, mintha felvett videóanyag lenne színészekkel, valós kelléktárral. Gondolom 4090-et igényel ez a szint.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.