Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1001) Batman2 válasza And (#1000) üzenetére


Batman2
őstag

Igen, végül is igazad van, valóban nem egy nagy teljesítmény ami elnyelődik, mert igen alacsony a feszültség.
Ha meg tényleg sok kis ellenálláson nyelődik el, akkor pedig tényleg eloszlik a terhelés és nem érezhető kézzel a hőkülömbség.

Régebben készítettem saját magam AA akku töltőt, amiben kisütést is terveztem.
Maga a töltése nem működött rendesen, mert közöz tápról tápláltam és befolyásolták egymás feszültségét a cellák az érzékelésben, de a kisütő része az jól működött.
Ott egyszerű bipolár tranyó volt a kapcsoló elem, és egy darab fél, vagy 1w-os ellenálláson emésztettem el az akku energiáját, ami olyan 90-100mA volt.
Visszaemlékezve enyhén melegedett az ellenállás, de persze itt koncentrálva volt az a kevés hő, ezért lehetett valamelyest érezni, de a kisütő áram is igen csekély volt.
Ebből indultam ki az IPC-nél is, hogy akkor csak érezhető kellene legyen, pláne mivel akár 350mA is lehet, de eloszlatva tényleg legfeljebb egy-két fokot emelhet a készülék egészén, ami kézzel nem igazán érzékelhető, legfeljebb műszerrel.

Köszi, mégegyszer, most is okosabb lettem valamivel ! :K

Üdv.

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1002) v.attis


v.attis
őstag

Kaptam 4 energizer akkut, hogy megpróbáljam feljavítani az IPC-1L-el. Előtte tesztet adtam neki.
Mit fog nekem kiírni, ha befejezte a tesztet? Mindenképp össze akarom hasonlítani a frissítés eredményével, hogy tudjam milyen munkát végzett az akkukkal és, hogy jók-e még valamire.
Szóval milyen értékeket tudok majd leolvasni? És a fefresh után kell neki újabb teszt, vagy amit akkor ki ír, az összehasonlítható a jelenleg futó teszt eredményével?

700mA adtam nekik, mindegyik 2000mAh ni-mh akku.

(#1003) Batman2 válasza v.attis (#1002) üzenetére


Batman2
őstag

Kiváncsiam várom majd a fejleményeket !!

Nekem nem igazán vált be a frissítés funkció, mert többszőr azt játszotta, hogy valamiért leállt a cuiklus az egyik párosnál és a végén kisebb kapacitást írt ki, mint előtte a teszt üzemmóddal megmérve !! :(

Nekem az vált be, hogy kétszer végig futtatom rajta a teszt üzemmódot és másodikra rendszerint lényegesen nagyobb kapacitást mér, többet nem is zajgatom mostmár az akkukat, ennyi frissítés elég !

Üdv.

[ Szerkesztve ]

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1004) v.attis


v.attis
őstag

Mégsem adtam mindegyiknek 700mA-t.
Valamit vagy nem tudok, vagy nem jól csináltam.
Szóval refresh: Betettem az első akkut, és be tudtam állítani a 350/700 módot. Másodiktól kezdve alapból a 100/200 megy és nem tudom állítani. Tehát a 2,3,4-es helyekben lévő akkuk a 100/200-as módban frissülnek. Éz gyakorlatilag két örökkévalóságíg fog tartani.
Mit nem tudok? A kézikönyvben nem írnak ilyesmiről, legalábbis a magyar részben.

(#1005) tomcsi23 válasza v.attis (#1004) üzenetére


tomcsi23
veterán

Külön-külön kell beállítani csatornánként, berakás után. Vagy lehet egyszerre is, de akkor viszonylag gyorsan kell berakni az akksikat (hogy ne kezdje el a programot.). 4 (vagy amennyi van) akksi be, majd a mode hosszabb lenyomása után kiválasztod, hogy refresh, aztán a bal gombbal az áramerősséget. Ilyenkor mind a 4-hez tartozó kijelző is változik (meg asszem villog is). Ha folyamatosan megy a töltés, amióta 700-ast beállítottál, akkor lehetőség van a többi csatornán is beállítani a nagyobb értéket, úgy hogy a folyamatban levő program mellé teszed be az akksit. Még akkor is, ha a 700-as kör lejárt, de pl mellette megy folyamatosan egy 200-as. Berakod, csatornáját kiválasztod, akkor az az egy fog villogni, aztán itt is kiválasztod a programot, ill. az áramot.
Egyébként, nem biztos, hogy jól viseli majd a 700mA-es töltést, itt a meglévő energizerek már 500-nál is elég melegek.

...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.

(#1006) And válasza Batman2 (#1001) üzenetére


And
veterán

Megnéztem kicsit közelebbről. Úgy tűnik, hogy az IPC-1L-nél a cellával soros (áramfigyelő) ellenállást öt darab 1,0Ω-os párhuzamosan kapcsolt SMD ellenállás alkotja, melyek eredője 0,2Ω. Ezt a mérési eredmények is megerősítik: 250mA-es kisütésnél 47mV, 500mA-es töltésnél pedig 96mV mérhető rajtuk (töltéskor a kisütéshez képest ellenkező előjellel), amelyek az eredő ellenállással számítva elég jól kiadják a névleges áramokat.
A kapcsolóüzem miatt a feszültségmérés ugyan nem teljesen stabil, de hosszabb-rövidebb ideig leolvasható egy kiátlagolt eredmény.
A kisütéskor alkalmazott terhelő ellenállást pedig négy darab párhuzamos 7,5Ω alkotja, melynek az eredő értéke névlegesen 1,875Ω. Ezen töltéskor nulla feszültség van, 250mA-es kisütéskor 446mV-ot mértem rajta, az U/R viszonyból számított 239mA pedig ismét jól közelíti a névleges kisütőáramot. Az ellenállások mindegyike ránézésre 0805-ös méretű, amelyből 4 db. párhuzamos kapcsolása minimum 1/2W terhelhetőségű.

(#1007) v.attis válasza tomcsi23 (#1005) üzenetére


v.attis
őstag

Hát ezaz! Nem engedte agyiket sem! Csak az elsőt!
Az összes többi a legkisebb árammal dolgozik. Na majd megpróbálom mégegyszer, ha az 1.-ben végzett a frissítéssel.

(#1008) tomcsi23 válasza v.attis (#1007) üzenetére


tomcsi23
veterán

Próbálgasd. Esetleg vedd ki valamelyiket, majd újra. :)

...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.

(#1009) kovimre


kovimre
tag

Sziasztok! 4 db azonos Eneloop aksit most tettem először töltőre. Discharge funkciót használtam. Az eredmény eltérő, ennek mi az oka? Az egyikbe 2700mAh, volt amelyikbe 2100mAh, volt amelyikbe 2470mAh értéket mutatott a végén. A töltési idők is eltérőek. Ennek van valami oka, vagy egyszerűen gyártásból eredő pontatlanság?

(#1010) Batman2 válasza And (#1006) üzenetére


Batman2
őstag

Szevasz

Köszi szépen az információkat !!! :K :K

Akkor ha jól értem, akkor töltéskor csak az áramfigyelő ellenállásokon folyik keresztül az áram és azokon esik egy kis feszültség, kisütéskor pedig mindkettőn, de nyilván a kisűtő ellenálláson esik a jóval nagyobb feszültség és keletkezik a több munka, több hő, mivel annak az ellenállása sokkal több a másiknál.

Azt viszont nem teljesen értem, amit írsz, hogy számításod alapján 239mA-t fogyaszt a kisütő ellenállás, ami valóban közel áll a 250-hez, de akkor csak egy érték lenne ?? :U :F

Én úgy képzelem el, ha kapcsolóüzemben állítja itt is be a kisütő áramot, hogy az ellenálláson direktben, szaggatás nélkül 350mA nyleődik el, a 250 és 100mA-es beállításhoz pedig már szaggatja és megfelelően változtatja a kitöltési tényezőt, hogy átlagban meg legyen a két alacsonyabb érték !? :U :U

Üdv.

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1011) And válasza Batman2 (#1010) üzenetére


And
veterán

"Azt viszont nem teljesen értem, amit írsz, hogy számításod alapján 239mA-t fogyaszt a kisütő ellenállás, ami valóban közel áll a 250-hez, de akkor csak egy érték lenne ??"
Ez nyilván csak egy átlagérték. Korábban a töltős topikban írtam, hogy a kisütési árampulzus 540mA körüli, és mi nyilván ennek az aktuális kitöltési tényezővel vett átlagát kapjuk méréskor. Egyébként az összes terhelő ellenállást a körben összeadva (R= Rsoros + Rterhelő + Rds-on + Rb) körülbelül helyes értéket kapunk.
Rsoros: az áramfigyelő, 0.2Ω,
Rterhelő: 1.875Ω,
Rds-on: a kapcsolófet csatornájának ellenállása (0,1Ω körül)
Rb: a cella belső ellenállása (50..150mΩ).
Ezek összege 2,3Ω környékére adódik, amiből a terhelőáram csúcsértéke 520mA-re jön ki. A töltő pedig a PWM kitöltési tényezőjének változtatásával képes beállítani a névleges (átlag-) áramot.

(#1012) Batman2 válasza v.attis (#1004) üzenetére


Batman2
őstag

Nagyon egyszerű a megoldás !

Az akkukat a bekapcsolás előtt kell beletenni, majd bedugni és míg az adott program nem aktiválódik (8 másodperc tán), az alatt kell beállítani a kívánt programot és a kívánt áramerősséget és szépen állítja egyszerre mindegyiket !! :K
Én mindíg így csinálom, nincs gond ! ;)

Más a helyzet, ha eltérő áramokat akarsz beállítani, mondjuk ezért mert az egyik cellával már végzett a töltő, és másikat akarsz helyette betenni, de a többinél még megy az adott program ! :U
Ilyenkor talán volt, hogy sikerült beállítanom, de lehet csak alap áram értékkel és programmal, vagy eltolta a többi beállítását is, és újrakezdte az újonnan beállított programot az összes cellánál, nem csak az adottnál ! :(

Szóval szépen ki kell tapasztalni, be kell gyakorolni !! :K

Üdv.

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1013) Batman2 válasza And (#1011) üzenetére


Batman2
őstag

Szevasz

Köszi a gyors választ, így már minden világos !! :K

Üdv.

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1014) tomcsi23 válasza Batman2 (#1012) üzenetére


tomcsi23
veterán

Még ilyen gondom nem volt, hogy ki kellett kapcsolni (pláne akkuval bekapcsolni), vagy valami beállítást ne tudtam volna beállítani (határokon belül persze). Meg olyan sem, hogy egy új beállítás elállítja a régit. Igaz, különbség van a mode gomb rövid és hosszabb lenyomása között. Egy-egy cellánál a rövid verzió él, és meg kell várni, míg az adott program elindul. Utána lehet másikat berakni. Így meg nálam működik mindig. :)

...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.

(#1015) v.attis válasza Batman2 (#1012) üzenetére


v.attis
őstag

Hát akkor én is ezt fogom alkalmazni. Az este megszakítottam a refresht azokon a cellákon amelyek a kis árammal dolgoztak. Szerencsére az 1. pozicióban levő végzett és azt is kivettem, félretettem.
Újrakezdtem egyesével: betettem az 1.-t beállítottam a legmagasabb üzemmódba és vártam kb 10mp-et. Aztán ugyanezt a 2. cellával, majd a harmadikkal. Amikor az utolsót beletettem, a másodikat elb...ta, mert visszaállt azonnal töltésre 200mA-el. Így a kettest újtra ki kellett vegyem, majd vissza és újra beállítani. Na akkor már mindhárom rendben működött.

Végeredmény a szar töltővel nyüstölt energizer elemekkel:
Mind a négyet feltornászta 2Ah fölé. Mindegyik gyárilag 2000mAh de a legjobb akkuból kihozott 2300mAh-t. A többi 2000-2100 között van.
Szóval ha megszokom a használatát nagyon szeretni fogom.

(#1016) Batman2 válasza tomcsi23 (#1014) üzenetére


Batman2
őstag

Akkor én biztosan ezzel rontottam el, mert én egy adott cella programozásánál is hosszabban nyomtam meg a MODE gombot, és akkor már a többi program is megváltozott.

Üdv.

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1017) pruzsi


pruzsi
őstag

Sziasztok!
Van egy Samsung ES 28 fényképezőn melyik akku lenne az ideális bele?
http://tinyurl.com/7bzwwwo
http://tinyurl.com/7xx5hhe
http://tinyurl.com/87zfg3p
http://tinyurl.com/89q9szq

ezek közül vagy van e esetleg más javaslat?

(#1018) KISVASI válasza pruzsi (#1017) üzenetére


KISVASI
csendes tag

Eneloop akkuk és voltcraft bc300, vagy bc500, vagy bc700 töltő.

Láb a lábé, kar a karé, láb a karé, karalábé!

(#1019) Callisto


Callisto
őstag

Valaki szaki tudna segíteni egy kérdésben nekem?
Egérbe/Billbe/Gamepadba milyen akkut érdemesebb beszerezni?
A Sanyo 2000 vagy 2500-as eneloopja vagy Duracell és társai 2700 körülije? Melyiket érdemesebb. Ugye az adott eszközök állandó használatban vannak tulajdonképpen és talán az aksik önkisülési ideje nem számít annyira, mint a teljesítménye (hogy ne ritkábban kelljen tölteni/cserélni).
Töltő az IPC1 vagy az új VOLTCRAFT CHARGE MANAGER 410 lesz.

[ Szerkesztve ]

"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

(#1020) Batman2 válasza Callisto (#1019) üzenetére


Batman2
őstag

Az egér és a billentyüzet fogyasztásától függ, meg kell nézni mennyit esznek !

Ha keveset, akkor LSD akku, kisebb kapacitással, ha sokat, akkor lehet normál akku is.

Üdv.

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1021) Callisto válasza Batman2 (#1020) üzenetére


Callisto
őstag

Köszi. Egyébként sokat esznek.

"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

(#1022) Danny-L


Danny-L
csendes tag

Sziasztok!

Meglehet tudni valahogy, hogy egy akkumulátor Li-ion, Ni-Cd vagy Ni-Mh? Van rajtuk valami kód? Csak mert volt egy kütyü amibe tönkrement az akksi és 4db AAA méretű elem volt benne. Ezeket cserélném ki de nem tudom melyik típusú akksik voltak benne és hát a Li-ion más V-ot ad le.
Köszönöm!

Jackson forever :D

(#1023) Batman2 válasza Danny-L (#1022) üzenetére


Batman2
őstag

Ha csak simán elem kinézetű AAA pálcikák voltak benne, akkor mérget merek venni rá, hogy nem Li, mivel, asszem ugyan létezik, de nem jellemző, hogy elem formában legyen Li akku, inkább spéci csomgban, a védő áramkörrel együtt vannak !
Egyébként azért rendszerint valahol elvétve csak rajta szokott lenni, hogy milyen a kémiája.

Tehát nyugodtan vehetsz bele NiMh akkukat (700-850mAh) !
NiCd-t kevésbé ajánlom, márha egyáltalán van AAA méretben.

Üdv.

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1024) bb.bocs


bb.bocs
őstag

sziasztok ma vettem 4db duracell aa elemet nihm es természetesen mivel fényképezöbe ez kell... kérdésem mi történik ha nicd töltövel töltöm az elemeket? más nem igen van itthon :)
lehet baja az elemnek?

(#1025) And válasza bb.bocs (#1024) üzenetére


And
veterán

Ha az hivatalosan csak NiCd-t tölt, akkor valószínűleg nagyon régi és lassú (kis áramú) készülék. Az akkujaidnak (épp az alacsony töltőáram miatt) valószínűleg nem lesz baja tőle akkor sem, ha nincs benne lekapcsolási automatika vagy időzítő, te viszont beleőszülsz, mire feltölti a cellákat. Mekkora a töltőáram? Ha kevesebb, mint 200..250 mA, akkor mindenképp szerezz egy normális töltőt.

(#1026) bb.bocs válasza And (#1025) üzenetére


bb.bocs
őstag

INPUT:
AC 220-230 V 50Hz 5W

OUTPUT:
DC 2,4V /225mA (RX6)
DC 2,4V /66mA (RX 03)
DC 9V /11 mA (RX 22)

mennyi idö mire fletöltöm vele a 2450mAh eres akksikat?

[ Szerkesztve ]

(#1027) And válasza bb.bocs (#1026) üzenetére


And
veterán

Kb. töltési idő: t= 1,4* 2450mAh / 225mA= ~ 15 óra. (RX6= AA, RX03= AAA méret.)

(#1028) bb.bocs válasza And (#1027) üzenetére


bb.bocs
őstag

jujj... na mind1, kapok a másikhoz töltöt... meglátom arra mivan irva...

(#1029) bb.bocs


bb.bocs
őstag

elem tőltő
AA 2(2.8V----220mA 0.62Va
AAA 2( 2.8V----110mA 0.28 Va
9-V-Block 2 (9V----1dmA 0.14Va
Av trafos tőltő
output 5v 2A

(#1030) Batman2 válasza bb.bocs (#1029) üzenetére


Batman2
őstag

Ez sem jobb ez előzőnél, inkább vegyél egy rendes, mai akkukhoz valót !

Igaz, hogy mindkét régid kicsi árammal tölt, de azért így sem szeretik a cellák, ha sokkal tovább hagyod benne, mint a 14-16 óra, ezt tapasztaltam, jobb egy automata lekapcsolós !

Üdv.

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1031) bb.bocs válasza Batman2 (#1030) üzenetére


bb.bocs
őstag

mutatnál 1 et ami árban is jó?... ha a gépben töltöm, mármint amibe használni fogom, az gondolom leáll ha maxon van :)

(#1032) Batman2 válasza bb.bocs (#1031) üzenetére


Batman2
őstag

Pl. ez: [link]

De innen [link] válogathatsz pl. igényed és pénztárcádnak megfelelően !

Azért nézdd meg a jelenlegi kettő töltődet, hogy nincs e valamelyiknek időzített lekapcsolása, akkor használható, csak sok időbe telik vele a töltés.

Üdv.

[ Szerkesztve ]

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1033) peti_s válasza Batman2 (#1030) üzenetére


peti_s
addikt

Mért nem jó ha tovább van bent? Az én töltőm papíron 140 mAh-el tölt cellánként, ténylegesen 120-al. Szerintem ha lassan töltöm, és nem töltöm túl, az egyáltalán nem árt neki.

Ám, 2-3 éves 2,7 Ah-s Varta Professional akkuktól mit várjak? :)

(#1034) Batman2 válasza peti_s (#1033) üzenetére


Batman2
őstag

Az akkuknál az sem jó, ha nem töltöd fel eléggé, egyrészt mert kisebb kapacitás áll rendelkezésedre, másrészt mert nem használ az akkunak sem, bár az NiMH-nek papír szerint nincsen memória effektusuk, azért a gyakorlatban ezeknek is van.

De az sem jó, ha többet próbálsz bele tölteni, mint amennyit éppen felvesz, mert az meg már károsítja a cellák szerkezetét, egyrészt mert a felesleges energiától, amit már nem tud kémiai reakcióban hasznosítani, hő formájában szabadul meg, másrészt, mert olyan nem kívánatos folyamatok zajlanak, amik hosszabb távon kárososdást okoznak a cella szerkezetében (vissza nem alakítható kémiai folyamatok) !
Ugyanez érvényes a cellák javasolt minimum értékénél tovább való kisütésére, mélykisütésére is, ekkor is vissza nem fordítható kémiai folyamatok indulnak be.

A Li akkuk szélsőségesen érzékenyek erre a munka tartományra, ezen túl haladva nem csak hogy tönkremennek, hanem veszélyesekké is válnak, mert robbanákonyak lesznek !
Itt erről ugyan nincsen szó, de ugyanúgy megvan ez a munka tarzomány.

Tehát legjobb, ha valami áramkör érzékeli mind a minimum (fogyasztó esetében), és mind a maximum (töltő esetében) feszültséget is, hogy a kémiai reakció csak a reverzibilis, visszafordítható tartományban maradjon !

Ha pedig nagyon kevés árammal, nagyon lassan megy a töltés, akkor pedig a töltés közbeni veszteségek miatt alig, vagy nem lesz érdemi töltés, szintén nem úgy, nem ideális intenzitással zajlik a kémiai reakció a cellában, mint ahogyan kellene !
Tehát legjobb esetben nem töltődik fel vele rendesen a cella hosszú idő alatt sem, roszabbik esetben károsodik is közben !

Töltési módok:

Standard/normál töltés: a cella kapacitásának (mAh) a tizede (mA-ben) (0,1C)
Csepptöltés/fenntartó töltés: a cella kapacitásának a hoszada, harmincada (0,05-0,033C)

Gyorsított töltés: kb. a cella kapacitásának max. kb. a feléig (0,1-0,3C)
Gyors tötés: kb. a cella kapacitásának fele, vagy teljes értékével (0,5-1C)

A standard/normál töltési mód 10 óra időtartamra értendő, de mivel töltés közben vannak veszteségek is (a kémiai reakciók során, és a cella belső ellenállásából származó hőfejlődés miatt) így valamivel több töltést kell bevinni, mint amennyi matematikailag szükséges lenne, így 14-16 órára adódik a tényleges töltési idő, én inkább a 14 órát javaslom, hogy biztosan ne legyen túltöltés !
Ennek megfelelően a bármilyen áramerővel való töléshez kiszmolható a töltési idő.

A cella kapacitásának tizede alatti töltési intenzitás (pl. 20-ad) az eddigiekből látható, hogy már leginkább csak töltöttség fenntartásra, a cella max. kapacitásának megörzésére alkalmas, nem normál töltésre.

Elvileg egy 20-ad kapacitással zajló csepptöltés már akármeddig rajta maradhat az akkun, hogy mindíg friss, fitt legyen a cella, de szerintem pár óránál hosszabb távon már ez is károsítja a cellát, ha mással nem, azzal, hogy passziválja az elektródok felületét, ami után már kisebb felületen, kisebb intenzitással fog zajlani a kémiai rekació, melynek eredményeként visszanyerjük a töltést áram formájában a cellából, így végeredményben folyamatosan csökken a cellák kapacitása, nő a belső ellenállásuk, ami egy érték fölött használhatatlanná teszi ezen cellákat !!

Szóval legjobb a cellákat töltés végével kivenni a töltőből !
De ha hosszabb időn keresztül fitten akarjuk tartani a cellát, mivel bármikor kellehetnek, időnkénti rátöltést alkalmaznék, mint fenntartó töltést, persze áramkör által, ellenörzötten.
A másik lehetőség egy dinamikus csepptöltés lehetne, ami azt jelentené, hogy a töltő a cellából periodikusan fogyaszt kicsit, majd visszatölti, a veszteségek figyelembe vételével !
Ekkor bizotsan aktívak maradnak a lemez felületek, csak az e kérdés, hogy a fémhidrid cellák memória effektusának kialakulását ez mennyiben fokozná, mivel sok cuikluson keresztül nincsen rendesen kisütve. :U

Savas ólom akkuknál ez a módszer úgy tudom, jól működik !

Üdv.

[ Szerkesztve ]

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1035) Batman2 válasza peti_s (#1033) üzenetére


Batman2
őstag

A 2-3 éves akkuk még nem idősek, ha nem éltek meg legalább 500 cilust és addig megfelelően voltak kezelve ! :U

A legtöbb esetben a kezeléssel van a probléma. :(

Üdv.

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1036) peti_s válasza Batman2 (#1034) üzenetére


peti_s
addikt

Köszi a választ, én 35-36 órát töltöttem most teljesen lemerült állapotból ezeket az akkukat 120 mAh-el, 1,3 V most a feszültségük, a fényképező nagyon szépen megy vele. :) Ha jól látom, ez C20-ad-nál is kisebb érték, ám, ezzel a töltési áramerősséggel is gond nélkül fel tudom tölteni a 2500-s Sanyo akkukat is, úgy, hogy utána gond nélkül nyomok vele 400-500 vakus képet. :) Az IPC-1L vásárlása már nagyon rég óta be van tervezve, hamarosan tényleg meglesz. :)

(#1037) v.attis válasza peti_s (#1036) üzenetére


v.attis
őstag

Azért ennek ne nagyon örülj. Néhány hete egyik fórumtárs (kételkedve vagy sem) vett 2000mAh Eneloopokat. Kíváncsi volt mit tudnak gyári töltöttséggel, mely nem volt 100%-os töltöttség.
Ha jól emlékszem 1100 fotót csinált vele két nap alatt és ez teljesen vegyes volt, vakuval és anélkül készült felvételek egyaránt.
Szóval a 2500-assal a 4-500 vakus kép bőven elég egy embernek, de a cellához képest már nem biztos, hogy jó érték.

(#1038) peti_s válasza v.attis (#1037) üzenetére


peti_s
addikt

Hát, szerintem ez nagyon jó érték, mivel itt az összes vakuval készül, sőt, ennek a fele dupla villanással a vörös szem effektus eltávolítása miatt. A nem vakuval készült képekből eddig még nem néztem meg mennyit tudnék csinálni, de szvsz sokkal kevésbé terheli az az akkut.

(#1039) Batman2 válasza peti_s (#1036) üzenetére


Batman2
őstag

Up to you ! ;)

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1040) peti_s válasza Batman2 (#1039) üzenetére


peti_s
addikt

Most épp olvasgatok visszafele, egy halom érdekes infót tudtam meg ebből a topicból. :) Eddig a töltős topicot néztem mindig, ezentúl mind2-t fogom. :) Egyébként, nagyon szépen megy a fényképezőgépemben a 2700-s Varta. :)

(#1041) peti_s


peti_s
addikt

Üdv!
Mennyire káros az akkuknak ha 0,8-0,85 V-n tárolom? :) 2650-s Duracell, meg ősrégi zöld "Varta Photo Accu"-ról lenne szó. :)

(#1042) Batman2 válasza peti_s (#1041) üzenetére


Batman2
őstag

Fogalmam sincs, nem csináltam ezirányú kísérleteket, de a fellelhető irodalmak szerint nem jó kisütve tárolni az akkukat !
A fémhidrideket, kadmiumokat, ólom-savas akkukat teljesen feltöltve javasolják, a Li akkukat, legalábbis a Li-iont (de lehet a többit is) fél kapaciátásra töltve érdemes tárolni, mert akkor sokkal kisebb az önkisülése (évi 4% körül), ami ennél a típusnál végérvényes kapacitás csökkenést jelent, sőt, ha hűtve, 4 fok körül tartjuk, akkor még kisebb (évi 2% körül) !

De a többi akkura és az elemekre is általában igaz, hogy hűtve kisebb az önkisülésük.

Ennek ellenére nekem 4db. régi kadmium akkum, vagy 2-3 évig kisütve volt tárolva, mivel azt sem tudtam, hogy hová tettem, aztán mikor megleltem, simán fel tudtam tölteni és működtek rendesen.
Ettől függetlenül nem tartom jónak a kisütve tárolást.

Üdv.

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1043) peti_s válasza Batman2 (#1042) üzenetére


peti_s
addikt

Köszönöm a választ, és ha átpolarizálódik egy akku, majd feltöltöm így vissza, az mennyire káros neki?

Illetve lenne egy kérdésem mindenkihez, ez vajon eredeti, vagy hamisítvány? :)

(#1044) Batman2 válasza peti_s (#1043) üzenetére


Batman2
őstag

Kicsit gagyinak tűnik, de hát ki tudja... :U

Meg kell nézni, nincs e a cimkéja alatt egy másik !! ;) :D

Az már komoly baj és rendszerint károsodáshoz vezet, ha egy cella átpolarizálódik, ha azonnal nem ment tönkre (nem lett zárlatos, nem folyt el), akkor is már csak csökkent kapacitással és valszeg rövid ideig fog működni.

Üdv.

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1045) Tauren45


Tauren45
aktív tag

Sziasztok.

Esetleg ismeri valaki ezt az Eneloop Pros (or Sanyo XX Battery Powered By Eneloop) akkumulátort? Vett már valaki ilyet mik a tapasztalatok?
Még 1 kép az akksikról.

Segítségeteket előre is köszönöm. :R

Samsung Galaxy S2 - 4.0.4 - SGP Ultra Crystal | Lenovo W510 | The Settlers 2 |

(#1046) Batman2 válasza Tauren45 (#1045) üzenetére


Batman2
őstag

Még semmit sem hallottam róla.

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#1047) peti_s válasza Batman2 (#1044) üzenetére


peti_s
addikt

Le azért nem vágom róla, nekem is furcsán hat a dolog. :)

(#1045) Tauren45, a kolléga természetesen viccelt, ebben, és a töltős topicban is sokat olvashatsz róla, ha visszaolvasol. Szvsz bőven elég a sima eneloop.

(#1048) ToBeY


ToBeY
nagyúr

Hi
Mitől van az,hogy ha lemerítem fullra az elektromos fogkefém Ni-mh aksijátt,majd töltöm 16-17 órát akkor tök erős.Viszont ha mindennapos használatakor csak rátöltök mindig (töltőn tárolom így mind fel van töltve amikor kell)akkor annyira nem erős.

(#1049) And válasza ToBeY (#1048) üzenetére


And
veterán

A memória effektus tipikus példája: folyamatos fenntartó töltés, illetve nem teljes kisütés utáni rátöltés következménye. Éppen a teljes kisütés-töltés ciklus szünteti meg ezt az állapotot, ezért tapasztalsz olyankor javulást. A Ni-xx akkuk nem jól viselik (igen, a leírásokkal ellentétben nem csak a NiCd, hanem a NiMH kémiájúak sem szeretik az efféle bánásmódot).

(#1050) ToBeY válasza And (#1049) üzenetére


ToBeY
nagyúr

De gondolom az se tenne jót neki,ha folyton csontra lemeríteném és full-ra feltölteném magyarul ha mindig kisütném az aksit.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.