Hirdetés

2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-05-05 18:35:36

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#86451) Danex válasza dkess (#86447) üzenetére


Danex
addikt

Igen sajnos az egyel erősebb Asus már kiesik az 1 routerre szánt keretemből.

Az én telefonomnak erősebb a Wifije mint a barátnőmé, az övé már dobja a jelet és a YouTube is akad / nem megy.

Illetve nálam is inkább 95% hogy megy, bár én kevesebb időt is töltök ott :))

(#86452) Alex91 válasza Danex (#86449) üzenetére


Alex91
félisten

Akkor eleg lassu. Most vagy a meresre kivalasztott szerver, vagy az eszkoz amivel mersz...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#86453) Danex válasza Alex91 (#86452) üzenetére


Danex
addikt

Ac mobillal mértem

(#86454) Daywalkerke válasza Vastika (#86442) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

A távolság a két épület között max 50m és semmi sem zavarja a leendő CPE510-es eszközre való rálátást, úgyhogy NAGYON szépen köszönöm válaszodat, így valószínű, hogy marad a CPE510.
Mégegyszer NAGYON köszönöm szépen mindenkinek (dkess-nek , MaCS_70-nek külön is) aki tanáccsal, hozzászólással látott el, az eredményről mindenképpen beszámolok majd itt.

[ Szerkesztve ]

(#86455) Alex91 válasza Danex (#86453) üzenetére


Alex91
félisten

Asus RT-AX92u-val egy legterben 500 Mbit/s egy iPad Air2-vel (2014-ben kijott hardver), iPhone 12 AX-el ugyanott 800 Mbit/s.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#86456) NyMRooD


NyMRooD
őstag

Sziasztok, routerek vásárlása előtt állok és lenne pár kérdésem:
1. Digi1000 netem van, optikai kábelen jön be, szóval nem RJ45 portal megy be a router-be, egy gagyinak/egyszerünek tűnő huawei routert dobtak be hozzám, szivesen cserélném ezt egy komolyabbra, a kérdésem, hogy mi ennek a port-nak a pontos neve és tudtok-e olyan routert ajánlani (kb 30k-ig, ha valamivel felette van nem gond) ami rendelkezik vele?
2. A tesóméknál szeretnénk vpn-n mögé lakni a tv-t és ps-t, a kérdés az lenne, hogy van-e olyan olcsóbb router (20k-ig) ami alapból tud openvpn-t kezelni, vagy esetleg minden esetben kell "maszatolni" a firmware-el? Ha előbbi akkor esetleg tudnátok ajánlani egy konkrét típust, ha utóbbi, akkor pedig tudnátok ajánlani egy jó leírást meg esetleg egy oldalt ami leírja, hogy milyen routereket támogatnak a custom routerek?

Előre is köszönöm szépen a segítséget. :R

PS5 | Xbox Series S | Switch Oled | X360 | iPhone 13 mini | Gigabyte Z490 Gaming X AX - Intel i5 10400 - CORSAIR 32GB Vengeance DDR4 3200MHz CL16 - Sapphire Radeon 7770 1GB GHZ

(#86457) Gabesz87


Gabesz87
veterán

Azon gondolkodom, hogy időtállóság miatt lecserélném a jelenleg nagy-nagy megelégedettséggel használt Xiaomi 3G routeremet, habár perpill semmi nem indokolja. AP módban kiválóan, gond nélkül teszi a dolgát kb. 2 éve. Az egyre több okos cucc és a wifi 6 miatt gondoltam, hogy update-lek. Mivel a 3G is sokkalta jobb, mint az előd Asus N18U volt, ezért maradnék is a Xiaomi routernél, a kérdés, hogy AX1800 vagy 3600!? Utóbbit kicsit overkillnek érzem ahhoz hogy AP módban menjen, habár az ára nem vészes a konkurensekhez képest. Illetve olvastam, hogy a global eltrér a Chinese fw-től (wifije az utóbbinak erősebb), ezért nem tudom, melyiket lenne érdemes. Itt boltból a globalt, vagy kintről rendelni kínait. AX1800-nál is fennáll ugyanez az eltérés, létezik ott is global vs Chinese fw? 500Mbit-es netem van amúgy, de lejárt a hűségidőm, szóval nemsoká váltok majd 1000Mbit-re. A másik nagy előny pedig a Mesh lehetősége.

(#86458) dkess válasza NyMRooD (#86456) üzenetére


dkess
őstag

Az a "gagyi router" az tulajdonképpen nem is az, hanem egy ONT. Egy olyan ONT mely beállítás alapján akár router funkciót is el tud látni. Azaz gyakorlatilag két úton is el tudsz indulni:

- Az ONT -ot router -nek is használod. Csak 2.4 GHz -en N -es WiFi -t tud. A lefedettsége még nem is olyan rossz, de a végsebessége még közelben is olyan 60-80 Mbps -nél fog tetőzni (az 1000 -ből). Persze lehet utána tenni további routert AP módba rakva, de inkább akkor esetleg a következő pont,
- az ONT -ot "bridge mód" -ba kéred. Ekkor kelleni fog saját router és annak olyan WiFi -je lesz amit választasz. Tulajdonképpen számos előnnyel bírhat ez a megoldás - az is igaz, hogy sokan az előző ponton ragadnak. Aztán itt is lehetőség van további saját router használatára AP módban illetve akár Mesh rendszert is kialakíthatsz.

Nos a döntés a Tied. Amennyiben gondolod és egy-két részletet - akár véletlenül - elpöttyintesz, akkor akár segíteni is tudunk a választásban ...

@Gabesz87,

Van is már esetleg AX -es eszközeid? Amennyiben esetleg nincsenek és más nem hajt a cserére mint a "jövőállóság", akkor esetleg lehet még egy kicsit várni vele. Xiaomi -ból meg egyébként kb. majdnem teljesen mindegy mit veszel. A "global vs Chinese fw" lesz a leges-legkisebb bajod vele ...

[ Szerkesztve ]

(#86459) Gabesz87 válasza dkess (#86458) üzenetére


Gabesz87
veterán

Még nincs, de nemsoká teló cserét is tervezek, és azt már mindenképp wifi 6-osat szeretnék.

"kb. majdnem teljesen mindegy mit veszel. A "global vs Chinese fw" lesz a leges-legkisebb bajod vele"
Ezt hogy érted, mire gondolsz, mi bajom lenne vele? Mint írtam, a 3G-m kb. 2 éve stabilan üzemel szándékos újraindítás nélkül, kiröhögi az N18U-t, ami volt előtte.

(#86460) vzozo válasza dkess (#86428) üzenetére


vzozo
senior tag

Mennyire speckók azok a szolgáltatói beállítások? Azon gondolkodom, ha nem feltétlenül kellene CFW, akkor el lehetne menni esetleg Mesh irányban is (kábeles backhaul -al). Valamivel drágább lenne, de a felhasználói élmény is teljesen más lehetne ...

Sima PPPoE, de VLAN-ba van terelve, tehát a WAN oldalon valahogy be kell tudni állitani a VLAN ID-t. Ezt a szolgáltató saját routere tudja, illetve a helyi német piacon vezető Fritzbox szintén, de az előbbi fos (sok pénzért), ami másik meg csak drága, és nem ismerem. Nem szeretem az ilyen 1 ország / 1 piacra targetált termékeket security szempontból, bár állitólag a fritz jó termék.

Mesh nem tudom mennyire lenne érdekes nekünk. Azért ez csak egy 80nm-es lakás, jelenleg is lefedi 1 router majdnem fullosan, csak optimálisabb lenne még egy plusz AP. Értsd pl. a gyerek is tudna a nagyszülőkkel skype-olni az erkélyről, mert oda már nem nagyon ér ki a jel.

(#86461) dkess válasza Gabesz87 (#86459) üzenetére


dkess
őstag

Na most hadd ne mondjam hány routerem röhögte körbe az N18U -t. Pedig én sem cserélgetem túl gyakran a routereket. Nem biztos, hogy pont ezt volt a legszerencsésebb hivatkozási alapnak kiválasztani ... :)

Az érintett Sáomiknak a topikjában érdemes körbenézni - itt is volt róla szó igaz, ahhoz képes érintőlegesen. Elnézést is kérek - lehet csak a meglepődésemnek adtam hangot, hogy az egyik legkevésbé releváns nyűgjével kezdted kérdésként (ezt tényleg nem értettem). Amennyiben a router -re mint "hobbi" tekintesz és szeretnél sokat mint közösségépítő jelleggel fórumozni illetve ilyesmi, akkor a Te eszközöd. Az én magánvéleményem, hogy drága, de ez persze mindenkinek más ...

@vzozo, #86460

WAN oldalon VLAN ID? Az nem lenne megoldás, ha egyszerűen kérnél egy publikus (nem fix) IP -t? Akkor lehet olyan routert választhatnál ami Neked a legjobb és nem feltétlenül kellene leragadni a CFW -k világánál vagy a szolgáltató által ajánlott típusoknál. Avagy valami miatt jó ez a VLAN?

[ Szerkesztve ]

(#86462) MaCS_70 válasza kiir (#86437) üzenetére


MaCS_70
félisten

:R :)

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#86463) vzozo válasza dkess (#86461) üzenetére


vzozo
senior tag

Avagy valami miatt jó ez a VLAN?

Erről a Deutsche Telekomot kérdezd meg, kérte a rossebb, igy szolgáltatnak. Eszed-nem eszed, ez van.

:W

Bár igazából nekem nyolc, elvileg hálózati mérnök vagyok, szóval ez a VLAN-os mókolás a legkevesebb amit meg tudok oldani. :) Csak legyen hozzá eszköz / firmware. Szerk. és az openwrt nekem jó, előtte is használtam custom cuccokat, dd-wrt, tomato, etc. Nem okoz lelkitörést nem stock FW-vel futtatni a routert. :)

[ Szerkesztve ]

(#86464) MaCS_70 válasza NyMRooD (#86456) üzenetére


MaCS_70
félisten

Az Asusok általában gyárilag ismerik az OpenVPN-t, van bennük szerver és kliens is.
Biztosat nem mondhatok, de ez vélhetően az olcsóbb típusaikra is igaz -- bár a teljesítmény már lehet erősen kérdéses.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#86465) Ákinard válasza Gubek-Einste (#86362) üzenetére


Ákinard
aktív tag

Hello!
Faternak keresek egy jó, megbízható routert.
A lakás 50 m2, nagyjából hosszúkás téglalap alakú (a készülék a hosszanti oldalon lévő folyosón lenne) tégla falakkal. (nem panel) A jelenlegi net 30 Mbps Telekom rézkábelen, de jó lenne olyan rouert ami akkor is használható lesz, ha majdan beköszönt hozzá is a pattintott kőkorszak után az optika. :-) (500-1000 Mbps-el)
Csak 1-2 mobil használná wifin a hálózatot, kábelen egy laptop, tv. De az egész lakásban kellene lefedettség neki.
20e körül mondta, hogy nézelődjek.

Nálunk a család többi tagjánál mind Archer C5 v2 van évek óta, mindhármónknak panelben (33-46-68 m2-esek) és mindenhol bevált. Viszont látom van már Wifi6 meg AX, és ha beleférne, akkor egy modernebbet vennék.

Az AX10 most 19.990 az Edigitalál (-1000 ft kedvezmény még). Látom az Archer C5 v4 is megy. Melyik ajánlott így?

[ Szerkesztve ]

(#86466) CivicEsi


CivicEsi
aktív tag

Hello!
Tanácsot kérnék router témában.
Hasonló a helyzet nálam, mint a #86456 hozzászólásban NyMRooD esetében.
Panelbe Digi lerakott 1000-es netet, optikai kábelen jön be, szóval nem RJ45 portal megy be a router-be, egy gagyinak/egyszerünek tűnő huawei routert dobtak be hozzám.
ezt cserélném.
A Router egy 53 nm-es panelt kell hogy lefedjen, ő a bejárati ajtónál hejezkedik el, magasan a lakásban.
Amik használnák:
2 okostévé, 5 mobileszköz, 3 laptop, egy nyomtató, egy Xbox, és egy nas.
Keresek egy megbízható routert, ait betennék a rendszerbe, és áttenném a Digitől kapott csodát Repeatere, hogy a saját routeremet használjam.
[link] Itt nézegettem, de nem akarnék kiadni 100-200K-t erre.
Ti mit ajánlanátok?

[ Szerkesztve ]

ASUS G75VX-T4080H, Asus ROG G503 Strix, Asus ROG G733 Samsung Galaxy Tab 2, Samsung fold3 5G, Xbox One Gamertag: mikibuza

(#86467) Core2duo6600 válasza CivicEsi (#86466) üzenetére


Core2duo6600
veterán

Az egy ONT, maga a modem ha tetszik, azt nem tudod kikerülni.
amit tehetsz, hogy átkapcsoltatod modem módba avagy bridge módba, és utána olyan routert teszem amilyet akarsz.

Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430

(#86468) dkess válasza CivicEsi (#86466) üzenetére


dkess
őstag

A válasz is ugyanaz lenne első körben, mint a kollégának. Nézd csak: [link] .

Úgy egyébként ezt hogy érted: "áttenném a Digitől kapott csodát Repeatere" ? Micsoda, minek? Most nem saját routert szeretnél?

Meg, ha tényleg írnál egy-két részletet, akkor beljebb lennénk. Még ahol próbáltál is írni ott is semmit nem jelentő dolgot írtál. Pl., hogy a bejárati ajtónál lesz az ONT. OK, ez a bejárati ajtó hol van a lakáson belül? Panel 53 nm -ert már ezerféle kiszerelésben láttam - volt ahol a lakás középpontjában van, van ahol a legszélső csücskében. Van ahol közel van a lakószobákhoz - van ahol a legtávolabb azoktól. Meeg ezek mindenféle kombinációiban. Aztán a router hol lenne terv szerint - itt vagy máshol? A NAS -t is gondolom a routerre kötnéd kábelesen ugye?

Meg ezt a "nem akarnék kiadni 100-200K-t erre" -t is lehetne pontosítani? Pl. ennyit nem, de félmillát kiadnál? Vagy 50 ezret? Avagy még 10K -t sem ...

Tényleg azért egy-két mondatot írjál azért, nem olyan vészes dolog ...

(#86469) sladka_pani


sladka_pani
aktív tag

Sziasztok!
Kérlek szépen segítsetek, mert eltévedtem a wifi-s routerek rengetegében, és őszintén szólva az alapfelhasználáson kívül nem is értek hozzájuk, de úgy érzem lejárt a TP-Link WR940N V2 típusú őskövületem ideje, az is csak véletlen lett 6 évvel ezelőtt, hogy ezt vásároltam..., szerintem már akkor is gagyi volt, DE! Máig kiszolgált úgy ahogy, bár néha éreztem, hogy valami kevés.
Tényleg nem értek hozzá, de elmondanám mire szeretném használni és a lényeg, hogy legalább ilyen, de inkább nagyobb hatótávval rendelkezzen (van egy kínai outdoor Wavlink AC1200 a kertben, de nem wifi repeater, hanem kábeles módban használom és nagyon szépen működik 3700nm-es telken).
Szóval a legfontosabb és ami elriasztott, hogy vannak nem stabil routerek 2021-ben :Y
- Legyen STABIL vezetékes és vezetéknélküli internetelérés egyszerre több eszközön, ne fagyjon le, ne kelljen újraindítgatni, ne akadjanak össze az eszközök! Eddig se akadtak!
- Tudja gond nélkül az 500Mbites Vidanetet (bár örülnék ha tudná a Gigabitet, kitudja később mit fejlesztenek és nem szeretnék emiatt cserélni hosszú évekig).
- 4db LAN portja legyen (PC, Repeater, TV, PS4), bár ha valami csoda folytán csak 3 van a tökéletesben, akkor a TV-t lekötöm és mehet az is Wifin.
- Wifin nagyon sok eszköz lóg rajta, sorolom: 2db laptop, 2db telefon, 6db wifis kültéri kamera, 1db klíma, 2db vendég tv, és néha még jön valaki/vendégek, nekik a laptop és telefon, tablet... és ezeknek állandóan 90%-a egyszerre.. a kamerákon vettem észre egyébként, hogy beakadnak, de még használható kategóriába esik bele.
- Ja és most fogok vásárolni még egy Amlogic S905x3-as kínai csodakütyüt médialejátszónak, valami X96 Max Plus nevezetűt, az is rajta kéne hogy legyen :)
- Kérlek segítsetek megtalálni a megfelelőt mind árban, mind stabilitásban, egyéb fétisem nincs e téren, nem értek a hálózati beállításokhoz, mindössze annyit tudok beállítani magamtól, hogy legyen jelszavas védelme :) (Nevetni ér :D )
Mi az amivel nem lövök mellé és el is boldogulok vele? Tehát be tudom üzemelni egyszerűen. Nem szeretnék semmi extrát állítgatni.
Árban ennek megfelelően kérném, felső határ legyen mondjuk 50 ezer, de nem szeretnék rá ennyit költeni, ha nem használnám ki, csak ha muszáj!
Hálás köszönetem! :R

[ Szerkesztve ]

...nem mondtuk el, nem hangzott el, mit jelent az Oi! Oi! Oi!...

(#86470) sladka_pani válasza sladka_pani (#86469) üzenetére


sladka_pani
aktív tag

Láttam azt is szoktátok kérdezni, hogy milyen környezetben van.
Szóval a jelenlegi egy üvegpolcon a falnál közvetlen ház első felében, és ide menne az új is. A ház 72nm, és 2db 40cm-s tégla fal áll az utjába, hogy bármelyik helységbe eljusson, vagy éppen ki az udvarra, ahol a repeater fel van szerelve. A routertől a szabadig 10-12 méter távolság van. Remélem mindent jól írtam :)

[ Szerkesztve ]

...nem mondtuk el, nem hangzott el, mit jelent az Oi! Oi! Oi!...

(#86471) Gubek-Einste válasza Ákinard (#86465) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

20k környékén csak a TP-Link Archer AX10 van mint ajánlott AX-es eszköz.
Ajánlott eszközök 20k alatt Asus AC57U vagy TP-Link Archer C5v4 lenne, picit felette (22k) az Asus AC1200GU volna ami sokkal jobb válasz volna.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#86472) Gubek-Einste válasza sladka_pani (#86469) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ajánlott eszközök:
20-30k: Asus AC1200GU/AC65P, TP-Link Archer AX10/AX20
30k felett: Asus AX55/AX56U/AX58U, TP-Link Archer AX50/AX73

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#86473) CivicEsi válasza dkess (#86468) üzenetére


CivicEsi
aktív tag

Szia.
Jogos.
Tehát az ont-t áttenném "brigde mode"-ba, és mogé kötném a saját routert, amely kábelen szolgálná ki a Nas-t, és talán az egyik gépet is.
Kocka alakú panel lakás legszélső csücskében lenne elhelyezve az ont melett a router.
A legjpcbb lenne ha 50 alatt maradna az ára, de mondjuk 75 még el tudnék menni.

ASUS G75VX-T4080H, Asus ROG G503 Strix, Asus ROG G733 Samsung Galaxy Tab 2, Samsung fold3 5G, Xbox One Gamertag: mikibuza

(#86474) Declare


Declare
őstag

Sziasztok!

Csak egy feedback-el jövök vissza, hogy köszi, a segítségeket a router vásárlással kapcsolatban :). Két router között vacilláltam, az ASUS ax58u és az ax92U. Végül arra jutottam, hogy az ax58U is elég kell, hogy legyen nekem, így azt vettem. (Valójában az új lakásban fog kiderülni pontosan, hogy maximálisan elég e a hatásugara, de optimista vagyok).

Jelenleg a szolgáltatói D-link routert váltottam vele és hát ég és föld. Ott, ahol az alap router 60 mps körül tudott ingadozva, ez 150 et hoz stabilan. Ahol a másik 10-15 között ingadozik, ott ez 70 ről indulva majdnem 90 ig kúszott folyamatosan felfelé a speedtesttel.

Arraól nem beszélve, hogy ha csatlakozott a régihez 5-6 eszköz + iptv+tv kábelon, akkor a wifis net az irtó ingadozó és alapvetően lassú lett (youtubeon nem ment folyamatosan egy videó...). Most az újjal ha fent van 10 eszköz + iptv+tv, akkor sem történik semmi azon kívül, hogy a sávszélességet mérve értelem szerűen kevesebb lesz, de full stabilan.

A menüje, applikációja meg ugyan csak irtó klassz.

Mindig szolgáltatói routerem volt és úgy voltam vele, hogy már egy 30 ezres saját router is kissé a felesleges kategória, de most, hogy erre rábeszéltem magam, azt mondom, alap dolog egy ilyen középkategóriás router, ha nem annyira van használva a net, hogy 3 db mobil néha kapcsolódik elolvasni az e-maileket.

Kíváncsi vagyok, hogy a nagyobb lakásban, NAS-al majd mit teljesít. Remélem elég lesz arra amire nekem kell és nem fogom bánni, hogy nem az ax92U-t vettem, de szerintem nem :))

:R

(#86475) Gubek-Einste válasza CivicEsi (#86473) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ajánlott eszközök:
20-30k: Asus AC1200GU/AC65P, TP-Link Archer AX10/AX20
30k felett: Asus AX55/AX56U/AX58U/AX92U, TP-Link Archer AX50/AX73

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#86476) NyMRooD válasza dkess (#86458) üzenetére


NyMRooD
őstag

Köszönöm és neked is MaCS_70

Az infóitok alapján akkor 2 asus (de nem zárkózom el más márkától sem) router-re lenne szükségünk.
- Egy amelyik az ONT mögött lenne (azt átkérném "bridge módba"), azzal szemben a fő elvárás, hogy stabil/megbízható legyen (pandémia mentes időkben is home office-ban vagyok és a mostani tp-linket folyamatosan újra kellett indítgatni, bár ez lehet user error volt), a LAN portjai legyen gigabittesek (ha esetleg 1-2 port nagyobb sebességre is képes az jó lenne, időtállóság szempontjából), támogassa a wifi6-ot és lehessen vpn szervert is beállítani rajta (ha a vpn szerver miatt nem férne be a 30-40k-s árkategóriába, akkor légyszi ajánljatok a nélkül is) + infó wifi-vel egy 60nm-es lakást kellene lefednie és kb a közepén lenne.
- A másik routeren legyen vpn kliens és ha lehet tudja a wifi6-ot is de ha nem, az sem probléma, viszont ez családiházban (~100nm) lesz, szóval hatótávolságban kellene jónak lennie, jó lenne ha beférne 30k alá.

PS5 | Xbox Series S | Switch Oled | X360 | iPhone 13 mini | Gigabyte Z490 Gaming X AX - Intel i5 10400 - CORSAIR 32GB Vengeance DDR4 3200MHz CL16 - Sapphire Radeon 7770 1GB GHZ

(#86477) Gubek-Einste válasza NyMRooD (#86476) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

- Egy amelyik az ONT mögött lenne (azt átkérném "bridge módba"), azzal szemben a fő elvárás, hogy stabil/megbízható legyen (pandémia mentes időkben is home office-ban vagyok és a mostani tp-linket folyamatosan újra kellett indítgatni, bár ez lehet user error volt), a LAN portjai legyen gigabittesek (ha esetleg 1-2 port nagyobb sebességre is képes az jó lenne, időtállóság szempontjából), támogassa a wifi6-ot és lehessen vpn szervert is beállítani rajta (ha a vpn szerver miatt nem férne be a 30-40k-s árkategóriába, akkor légyszi ajánljatok a nélkül is) + infó wifi-vel egy 60nm-es lakást kellene lefednie és kb a közepén lenne.
Az AX55 vagy AX56U fér bele az árba.

- A másik routeren legyen vpn kliens és ha lehet tudja a wifi6-ot is de ha nem, az sem probléma, viszont ez családiházban (~100nm) lesz, szóval hatótávolságban kellene jónak lennie, jó lenne ha beférne 30k alá.
Az AX-es eszköz nincsen 30k alatt az Asus kínálatában, 30k alatt az AC1200U (gyári firmware-rel nincsen benne VPN lehetőség de CFW alatt elérhető) vagy AC65P lenne az ajánlott.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#86478) dkess válasza sladka_pani (#86469) üzenetére


dkess
őstag

A legjobb választás az AX73 lenne Nálad - ugyanakkor idénre készlethiányos lett. Most újra kapható 3 boltban, de 43K HUF és feletti árakon. Tavaly 36-38K HUF volt - ennyiért nagyon jó vétel lett volna.

Az AX50 viszont még maradt 30K HUF környékén. Ez is jó. 38K -ért a AX73 -at jobban ajánlottam volna az Általad írt környezetbe, de másfélszeres felárat (a mostani árát) már nem feltétlenül ér meg. Az AX50 -et volt szerencsém pár hétig tesztelgetni társasházban (nagyon erősen zavart környezet) illetve családi ház - igaz kisebb 840 nm -es telekkel. Nos, már csak a 5 GHz -en beszórta a teljes családi házat (mobiltelefonnal a legeldugottabb sarokban is 250/150 Mbps - nappaliban 750/270 Mbps) illetve a teljes telket is (200 Mbps felett). Mondjuk ehhez 5 GHz -en a csatornát 36 -osra kellett fixálni (a 160 MHz szélesség azért be van kapcsolva), mert 100 -as felett radart fogott és a töredékére esett a lefedettség ... 2.4 GHz -en még jobb a lefedettség csak értelemszerűen lassabb. Persze Nálad AP van a telekre - ez jó és maradjon is így.

Amit szeretnék még írni, hogy egyfelől az új médialejátszó mellé vegyél egy 6K HUF -os switch -et is és a TV mellett ez is menjen kábelvégre. Egyfelől a TV -n úgyis 100 Mbps -es LAN csati van - másfelől amúgysem lenne a kettő hálózati része egyszerre terhelve. A másik dolog: javaslom a következő hálózatis projekted a kábelezés legyen. Mondjuk egy nagy felőjításnál ezt is tervezd be. Alapból a nappali (akár több helyen) illetve a szobák legyen célpont legalább. A 6 kamera lehet célkeresztben - feltételezem a táp valahogy eljut oda - így ez egyszerűbb lehetne. Amennyiben PoE -t támogatnak (ehhez kellene olyan switch is - ezt majd akkora kellene betervezni a router utánra), akkor esetleg elegendő lenne egy UTP a mostani táp helyett oda ... Ekkor persze a két plussz vendég TV és adott esetben egyebek is mehetnének kábelvégre. A WiFi -d is jobb lehetne ettől ... :)

@CivicEsi, #86473

A legjobb az lenne, ha UTPO -n be tudnád hozni a router a lakás középpontibb részére. Ami mégjobb lenne, ha innen kábeles leágazásokat csinálva néhány eszközt kábelvégre tudnál kapni.

Az AX73 lenne a legjobb fit - ugyanakkor most jól felment az ára (bár így is bőven benne van a 50K -s keretedben). Aztán az AX50 ...

Amennyiben kellene az Asus -ok funkcionalitása (pl. akár kábeles backhaul -al AiMesh stb.), akkor AX58U.

@NyMRooD, #86476

A "30-40k-s árkategóriát" eszközönként érted vagy összesen - ugye az elején 2 Asus -os megoldást emlegetted.

Egy szó mint száz két Asus eszköz AX -es WiFi -vel nem lesz összesen 30-40K HUF -ért. Ebbe a határba mondjuk 2 db AC57U v3 férne bele, melyek nem AX -esek ... VPN -re nem valami acélos a SOC -juk, de elmegy. Nem annyira stabilitással - mindinkább a sebességben nem lesz annyi, mint egy erősebb routernél.

Amennyiben eszközönként értetted a határt, akkor "óvatosan" itt már lehet nézelődni az Asus AX -es kínálatából is. Fő routernek egy AX58U -t (50K HUF) mondanék. Node -nak pedig AX55/AX56U -t.

Mondjuk most kapcsolok - miért gondolkodsz két router -es megoldásban. Ezzel kapcsolatban nem írtál semmit, hogy miért lenne jó ez neked. A routert hozd kábelen (az ONT után) annyira központi helyre amennyire lehet és akkor elég lehet egy router is. Persze főleg akkor, ha annyi mindent kábelvégre kötsz amennyit csak lehet. Ebben az esetben egy db AX58U -t mondanék ...

(#86479) NyMRooD válasza dkess (#86478) üzenetére


NyMRooD
őstag

Természetesen a "fő router-re" értettem a 30-40k keretet, de ha attól több azon is elgondolkodom, csak lehet vpn szervernek lesz mellé egy NAS. Azért kell kettő mert az egyik hozzám egy 60nm-es lakásba lesz (fő router), a másik a húgomékhoz, 100nm-es ház.

#86477Gubek-Einste Köszi

PS5 | Xbox Series S | Switch Oled | X360 | iPhone 13 mini | Gigabyte Z490 Gaming X AX - Intel i5 10400 - CORSAIR 32GB Vengeance DDR4 3200MHz CL16 - Sapphire Radeon 7770 1GB GHZ

(#86480) CivicEsi válasza dkess (#86478) üzenetére


CivicEsi
aktív tag

Szia.
Igen, főleg az XSX lenne jó kábelen, de az asszony kábel ellenes, úgy van vele, hogy a max 50mbit is elég lenne neki, amit ez a vacak Huawei ki présel magából Wifin.
Az X58U- val szemezek, de megnézem az AX73-at is.

ASUS G75VX-T4080H, Asus ROG G503 Strix, Asus ROG G733 Samsung Galaxy Tab 2, Samsung fold3 5G, Xbox One Gamertag: mikibuza

(#86481) dkess válasza NyMRooD (#86479) üzenetére


dkess
őstag

Ja, hogy úgy értetted, hogy két teljesen különböző helyre kellene egy-egy router. Hát azt mondanám - és tudom egy kicsit már kilóg - hogy legyen egy-egy AX58U 49-50K HUF -ért, ha belefér ... Esetleg AX73 ...

@CivicEsi, #86480

Teljesen egyetértek az asszonnyal. Én is sikítófrászt kapok, ha meglátok egy kábelt. Az első albérletemben (fiatalság-bolondság) már amikor az előszobában megláttam a kábelrengeteget (vezetősínekben) - hát ... "Pillanat alatt" repült minden a falba - még a csengő is meg persze az összes alu áramvezeték is repült. Erre azért emlékszem, mert "vajpuha" téglafala volt ... :) :)

Ugyanakkor véstem húgom első lakásába (panel) is minden kábelt. A mostani családi házuk is "hullává" van kábelezve. Éppúgy, mint a mostani kecómban, ahol UTP és koax gyakorlatilag minden sarokban (OK, koax -ból eggyel kevesebb kiállás van, mint UTP -ből). Párhuzamosan üzemeltetek itthon gigabit -es és 2.5 Gbps -es LAN -t ... Még a magassági hangszórók is (elöl-hátul) a falban mennek. Tudod mennyi kábelt látok? Tipp? Igen, jól találgattál: nullát ... :) Szerintem is - a kábelnek a falban a helye, fali csatlakozókkal ...

(#86482) sladka_pani válasza Gubek-Einste (#86472) üzenetére


sladka_pani
aktív tag

Köszönöm szépen!

...nem mondtuk el, nem hangzott el, mit jelent az Oi! Oi! Oi!...

(#86483) sladka_pani válasza dkess (#86478) üzenetére


sladka_pani
aktív tag

Hálás köszönetem a bő válaszért! :)

...nem mondtuk el, nem hangzott el, mit jelent az Oi! Oi! Oi!...

(#86484) sladka_pani válasza dkess (#86478) üzenetére


sladka_pani
aktív tag

Még annyira visszatérnék, hogy Te melyiket választanád esetemben: Asus AX55 vagy a TP Link AX50? Mindkettő hajszálpontosan 31 ezer forintért jönne házhoz... és ez így családbarát összeg lenne :)

...nem mondtuk el, nem hangzott el, mit jelent az Oi! Oi! Oi!...

(#86485) dkess válasza sladka_pani (#86484) üzenetére


dkess
őstag

AX50. Egyfelől ismerem jól. Ahogy írtam nekem nem ilyen routerem van, de hetekig tesztelgettem. Másfelől egy routeres felállás nekem elég, ami szintén a TP-Link vonalat erősítené.

Amennyiben még pontosabb lennék, akkor egyiket sem (ugye csak ez a kettő volt feldobva). Nekem pl. a QNAP QHora-301W ( [link] ) avagy ennek a Synology -s változata tetszene, ha kijönnének vele. Mondjuk ez is akkor, ha a multigigabit -es/10 Gbps -es internetek már itt kopogtatnának az ajtómon (tudom most is köthetnék 2/1 Gbps -est, de igazán nincs szükségem rá). Egyelőre nagyon jól elvagyok a gigabit -es internettel meg a mostani routeremmel ...

(#86486) sladka_pani válasza dkess (#86485) üzenetére


sladka_pani
aktív tag

Köszönöm, meggyőztél, rendelem :) Hálám üldözni fog, csak utol ne érjen privátban üzenetben, ha kérdésem lenne :D :R

...nem mondtuk el, nem hangzott el, mit jelent az Oi! Oi! Oi!...

(#86487) Bashar


Bashar
csendes tag

Sziasztok,

Hamarosan optikai hálózatra fogok váltani (DIGI 1000 Mbit/s) és felmerült bennem a kérdés, hogy párhuzamosan érdemes lenne-e a routeremet ( WR1043ND v1) is cserélni vagy elégséges ez is.
A PC és a TV kábelen kapja a netet, WIFI kapcsolatot a telefonok és laptopok használnak.
Egyedül a TV ami gyors netet igényel (Netflix miatt) és néha vacakol a többi eszközre nem volt panasz.
Amióta a routert vettem (5-6 év ) biztos legalább 2x annyi eszköz csatlakozik rá és az se biztos, hogy 4K filmek továbbítására lett optimalizálva.
Szóval szerintetek érdemes lenne másikra cserélnem, ha igen milyenre vagy maradhat ez amíg stabilan működik?
Csere esetén maradnék ennél a gyártónál.

Köszönöm

(#86488) Danex


Danex
addikt

Megvettem az AX73hoz a onemesh - t is támogató repeatert, erre accesspoint módban nem megy a mesh a routernél.

Szóval nincs mese digivel le kell zongorázni hogy bridgeljék a saját vackukat. Valaki nem tudja ez mennyi idő? Homeoffice miatt nagy kimaradás nem lenne jó.

(#86489) Alex91 válasza Bashar (#86487) üzenetére


Alex91
félisten

[link] , ajanlom elolvasni, aztan donteni...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#86490) dkess válasza Danex (#86488) üzenetére


dkess
őstag

Aránylag gyors szokott lenni általában. Akár simán egy órán belül. Ez persze munkaidőben leginkább, de volt már, hogy azon kívül is intéztek ilyesmit. A lényeg, hogy jelentsd mihamarabb ...

(#86491) Dragon3000 válasza Danex (#86488) üzenetére


Dragon3000
veterán

Homeoffice miatt nagy kimaradás nem lenne jó.

Semmi kimaradásod nem lesz, amíg nem kapcsolják át marad router módban az ont, amint átkapcsolják egyből észre veszed, hogy nincs net és beállítod a routeredben a pppoe kapcsolatot.

(#86492) lemcsi


lemcsi
tag

Üdv.
Adott egy szolgáltatói hybrid box (Huawei HA 35/22AM), ez után szeretnék valami eröteljesebb routert tenni, mert a mostani elég gyatra, 2 szobával(5-6m) arrébb már alig van wifi jel.
Ha jól rémlik 4 vezetékes eszköz(avr, qnap nas, philips hue meg még valami) és ~ 10 wlan eszköz használná.
Kivitelezhetö valamilyen formában ennek a szuper kütyünek a cseréje nélkül érdemleges javulás?

(#86493) sladka_pani válasza dkess (#86485) üzenetére


sladka_pani
aktív tag

Még az jutott eszembe a tanácsodra, hogy switchből milyet szabad venni ehhez a routerhez? A routert megrendeltem, de nem igazodok el mit kell tudnia egy switchnek hogy jó legyen :) Illetve csak átkötöm egy Cat6e kábellel (ilyen van a házban mindenhol) vagy valamit konfigolni is kell ezeknél? Sose volt még ilyenem. Köszi!

...nem mondtuk el, nem hangzott el, mit jelent az Oi! Oi! Oi!...

(#86494) Magnat válasza sladka_pani (#86493) üzenetére


Magnat
veterán

Ha nem akarsz vlanokat csinálni (ha nem tudod mi az akkor biztosan nem akarsz :) ), akkor a legolcsóbb gigabites tökéletes lesz.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#86495) sladka_pani válasza Magnat (#86494) üzenetére


sladka_pani
aktív tag

Ezzel fején találtad a szöget, de gyorsan kigugliztam és már okosabb vagyok :D Nem, nem szeretnék virtuális hálózatokat csinálni, csak kell még pár port. Akkor nézek valamit ebből is. Köszönöm!

...nem mondtuk el, nem hangzott el, mit jelent az Oi! Oi! Oi!...

(#86496) dkess válasza sladka_pani (#86493) üzenetére


dkess
őstag

Látom a részleteket meg is beszéltétek. Jól látom Cat6e? Azaz nem Cat5e, Cat6 vagy Cat6A, hanem Cat6e?

Félreértés ne essék létezik ekként jelölt kábel, de ezek ugye egyedi minőségi paraméterekre vannak kalibrálva (tesztelve). Ez hány MHz -re tesztelt verzió ami Nálad van?

(#86497) sladka_pani válasza dkess (#86496) üzenetére


sladka_pani
aktív tag

Látod, ennyire értek hozzá, hogy természetesen benéztem ezt is :D
Erről a kábelről van szó [link] egészen pontosan, és tényleg Cat6A, elvileg ezatutiezafrankó :D Ezzel tudnám amúgy végighúzni a házat is ha egyszer arra kerülne a sor.

...nem mondtuk el, nem hangzott el, mit jelent az Oi! Oi! Oi!...

(#86498) sladka_pani válasza dkess (#86496) üzenetére


sladka_pani
aktív tag

Egy ilyet [link] ha rendelek switchből, az elég nekem ugye? :)

...nem mondtuk el, nem hangzott el, mit jelent az Oi! Oi! Oi!...

(#86499) Magnat válasza sladka_pani (#86498) üzenetére


Magnat
veterán

Ha elég a plusz 3 port amit kapsz vele akkor igen.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#86500) sladka_pani válasza Magnat (#86499) üzenetére


sladka_pani
aktív tag

Nem 4-et kapok vele pluszban? :) 5 portos, 1bemenet, 4 kimenet, vagy nem jól értem? Igen, elég, mert 1 portra lenne szükségem egyébként.

*szerk: ja a matek, egyet elveszek a routeren alapból :D

[ Szerkesztve ]

...nem mondtuk el, nem hangzott el, mit jelent az Oi! Oi! Oi!...

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.