Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen pendrive-ot vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:59:05

LOGOUT.hu

Milyen pendrive-ot vegyek? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#13001) csibe1 válasza eight (#13000) üzenetére


csibe1
addikt

Ez szép, csak nem sokáig tartja egy alzás vélemény szerint.
"Olyan pendrive-ot kerestem, amely nagyobb kapacitású, van aktivitás jelző led, strapabíró burkolata és a mai elvárások alapján elfogadható sebességet ígér. Sajnos csalódnom kellett. Adatok írása során kihívásokkal küzködik. Kb. 100-200 MB szekvenciális írást követően már gyorsan belassul 10 MB/s-re. 1-2 perc "pihentető" után azonban ismét képes ennyit (és legfeljebb csakis ennyit) kb 40-50 MB/s-el írni, majd ismét "kézifék". Érthetetlen, mert érezhetően nem igazán melegszik. Mindebből kifolyólag a nagyobb adatmennyiség törlése is kívánnivalót hagy maga után."

Így már nem tűnik olyan jó vételnek.
Router logoknak ettől még jobb lehet.
Nem írtad, hogy mekkora helyet foglalnak a logok, de a 32GB-os nem sokkal drágább; lehet, hogy sebességben is jobb valamivel.

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#13002) eight válasza csibe1 (#13001) üzenetére


eight
senior tag

Halihó

Pár száz MB logról lenne szó, esetleg 1 GB, de nem valószínű. Inkább azt szeretném, hogy ne hasaljon el, ha lehet (persze minden elhasalhat bármikor, szóval csak legalább az esélye legyen kisebb).

Eddig egy Samsung USB 3.2 64GB Fit Plus volt benne, ami másfél év után elhalálozott.

Esetleg van valami a manós boltban (készleten) 5-6-7 ezerért, ami a tapasztalatok szerint megbízható (sebesség nem lényeg).

Kôszönöm!

(#13003) nggabi válasza eight (#13002) üzenetére


nggabi
nagyúr

egy 2,5-es hdd nem lenne jobb? örök élet :D

"szenyor dzsíííí"

(#13004) eight válasza nggabi (#13003) üzenetére


eight
senior tag

Igazából lehet, de a router a padláson van, nyáron 50C, nagyon sok por, évente kétszer járok arra, stb... szóval nem bírná szerintem szegénykém :) Lehet beruházok egy M80-ra, csak nagyon nem akartam annyi pénzt rááldozni, ezért kértem segítséget.

(#13005) csibe1 válasza eight (#13004) üzenetére


csibe1
addikt

Akkor vegyél egy vagy két 16GB-ost, hogy legyen egy tartalék is; aztán mennek ameddig mennek.

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#13006) BitRider válasza eight (#13004) üzenetére


BitRider
aktív tag

A megbízhatóság miatt nem érdemes pendrive-ot venni, hiába SSD-alapú. Vagy ha mégis, akkor ahogy csibe1 is mondja, 2 darab olcsóbbat.

Egyébként pont akartam írni, hogy mostanában nem szeretem már annyira az M80-at, ugyanis elkezdett fogazni. :DDD Ez közel egybevág az idézett Alzás véleménnyel is.

Ennyit a stabilitásról, úgy tűnik. Majd megpróbálom újraformázva, illetve komolyabb USB porton.

Ha a megbízhatóság a lényeg, akkor ezek után már biztosan állíthatom, hogy nem a pendrive-ok terén kell keresgélni, hanem az M.2 / 2,5 USB meghajtóknál. Az Axagon EEM2-SG2-m röccenés nélkül megy a Samsung SSD-vel a belében azóta is. Na, annak tényleg nem számít ez a minimális hordozós feladat és ez az, ami pendrive-ként fullosan használható (bootolásra és minden egyébre).

[ Szerkesztve ]

(#13007) BitRider válasza BitRider (#13006) üzenetére


BitRider
aktív tag

Ok, false alarm. ImageUSB-vel kizéróztam a drive-ot – szépen, egyenletesen ment:

Aztán újraformáztam (exFAT, mivel azt használja a Ventoy), majd újramásoltam a fájlt, és még további 100 GB-ot hiba nélkül:

Ez Gen 1-es USB. Gen 2-vel tudna gyorsabb lenni, de a lényeg, hogy ismét jól működik. Úgy tűnik, túl sok beteg gépben járt és valami megcseszte. Ezt mondjuk az M.2 is eljátszotta, azt is újra kellett már egyszer húznom emiatt.

[ Szerkesztve ]

(#13008) phrenetiX


phrenetiX
junior tag

Sziasztok! Pendriveból létezik high endurance verzió, mint a memóriakártyákból? Raspberry Pi 5-höz vennék egy 32 vagy 64 GB-os pendriveot a rendszernek és szeretnék valami olyat venni, ami jobban bírja a sok írást-olvasást, mint az átlag.

Előre is köszi az ajánlásokat. :R

3 db Casio óra eladó (2 db G-Shock, 1 db Edifice)

(#13009) BitRider válasza phrenetiX (#13008) üzenetére


BitRider
aktív tag

Olvass vissza!

(#13010) Takuun válasza BitRider (#13007) üzenetére


Takuun
aktív tag

Megvan a Silicon Power Marvel Xtreme M80 500GB. Nem csatolok képet, de erősen fogaz és az írás 60-260 mb/s között ingadozik. Rengeteg mappát, fényképet videót minden lóf*szt másoltam, és erősen melegedett, a végére forró volt.

Indexelést kikapcsoltam és formáztam NTFS-re. Mi lehet a gond? A csatlakozót nem tudom milyen céges laptopban ami van.

(#13011) nggabi válasza Takuun (#13010) üzenetére


nggabi
nagyúr

céges laptopon lehet titkosítás vagy vírusírtó, bármi. nézd meg egy nem cégesen is.

"szenyor dzsíííí"

(#13012) BitRider válasza Takuun (#13010) üzenetére


BitRider
aktív tag

A minden lófaszba beletarthozhatnak a több ezer fájlos weblap lementések és mindenféle apró fájl, amiket nyilván nem tud semmi párszáz MB/s sebességgel megbízhatóan áttépni. Az USB-kapcsolat sem mindegy. Érdemes lenne Gen 2-es USB-vel és ismert fájl adaggal tesztelni.

(#13013) King Unique válasza Takuun (#13010) üzenetére


King Unique
titán

Az említett pendrive-nál is az ilyen és ehhez hasonló szekvenciális maximum értelemszerűen akkor érhető el, ha nagy méretű fájlok vannak másolva, meg 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 porton.
Ha a "Rengeteg mappát, fényképet videót minden lóf*szt másoltam" alatt vegyes méretű fájlok értendők, sok kis méretű fájl is, meg 5 Gb/s USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) porton, akkor viszont nem meglepő, ha nem jön össze az előbbi és "az írás 60-260 mb/s között ingadozik".
A fájlkezelős fájlmásolás egy dolog, de a pendrive adatátviteli sebességénél a szintetikus tesztek eredményét is érdemes megnézni, azaz hogy Windowson mit mutat pl. az ATTO / CDM / WinSAT.
Az indexelést a Windowsban egyébként felesleges volt kikapcsolni, nem annak függvénye a pendrive adatátviteli sebessége, hanem az előbb leírtaknak.

A pendrive probléma témának egyébként van külön topikja pendrive probléma címmel, legközelebb eleve ott kellene feltenni az ilyen kérdéseket.

[ Szerkesztve ]

(#13014) Takuun


Takuun
aktív tag

Köszi a válaszokat, mezei átlag júzer vagyok, nem értek hozzá, nem is érdekel mélységeiben, csak egy megbízható gyors pendrive kellett. Célnak megfelel az M80, csak nem vagyok elájulva tőle. De hozzáteszem, hogy nincs saját gépem (8 éve), céges laptopom van, így adottak a körülmények. Céges gépen meg semmit nem tudok telepíteni, így nem szórakozok külső programmal való tesztelgetéssel.

Formázásnál mit kell kiválasztani? NTFS vagy exFAT? Pendrive kihúzás előtt kell b*szakodni a leválasztással?

(#13015) BitRider válasza Takuun (#13014) üzenetére


BitRider
aktív tag

NTFS, ha utána kikapcsolod a meghajtó tulajdonságaiban az indexelést, vagy inkább

exFAT, ami eleve nem indexelt, a legtöbb rendszer ismeri (Linux és Android is, meg a TV-k jó része), szintén jó a 4 GB-nál nagyobb fájlokhoz. Az utóbbi a standard pendrive-okhoz, vagy akár egyéb külső/belső tároló meghajtókhoz – külső keresőprogram mellé.

A kihúzás előtt nem kell baszakodni a win 7 óta. Persze nem árt akkor kirántani, amikor már nem ír semmit, a régebbi drive-oknál rászámolva pár másodpercet.

[ Szerkesztve ]

(#13016) King Unique válasza Takuun (#13014) üzenetére


King Unique
titán

Ha nincs lehetőség tesztelni, meg nem is cél mert nem érdekel olyan szinten, akkor elintézhető annyival, hogy a vegyes fájlméret miatt is volt lassabb az írási sebesség és ennyi.

Windowson értelemszerűen a FAT32, exFAT és NTFS fájlrendszerek használata jöhet szóba, illetve 32 GB-os kötetméret felett a beépített formázó eszközöknél az exFAT és az NTFS.
A kisebb írásterhelhetőségű cserélhető lemezeken mint amilyenek a memóriakártyák és a hagyományos (nem SSD-alapú) pendrive-ok, eleve nem naplózó fájlrendszerek használata javasolt hosszabb távon mint amilyen a FAT32 és az exFAT, gyárilag is nem véletlenül FAT32 vagy exFAT fájlrendszerre vannak formázva a pendrive-ok.
NTFS-re formázva használni akkor érdemes egy hagyományos pendrive-ot, ha olyan eszközön és operációs rendszerrel kell használni, ami nem támogatja az exFAT fájlrendszert (pl. médialejátszók, tévék egy része), mert pl. a 4+ GB-os fájlméret támogatása nem indok, mivel azt az exFAT is eleve támogatja.

Ha Windowson a házirendeknél gyors eltávolításra optimalizálás van beállítva az adott USB-s tárolóeszköznél, akkor elvileg nem szükséges a biztonságos leválasztás és nem lesz annak hiánya miatt probléma. Elvileg, mert gyakorlatilag nem feltétlen minden esetben, meg pláne ha használatban van a meghajtó, aminek RAW vagy egyéb probléma lehet a vége. Ha biztosra akar menni a felhasználó, akkor javasolt inkább megfelelően leválasztani akár a gyors eltávolításra optimalizált pendrive-okat is.

[ Szerkesztve ]

(#13017) Takuun


Takuun
aktív tag

Köszönöm a gyors és kielégítő válaszokat.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen pendrive-ot vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.