Hirdetés

2024. június 13., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  HTML szerkesztés (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#3351) Arki válasza Sk8erPeter (#3347) üzenetére


Arki
tag

1. Remélem megérted, nem a tudásod, hanem az túlságosan okoskodó, másokat lekicsinylő hozzáállásod miatt írtam - azt és ahogy.

2. Három oldal volt megadva, gondoltam egy rejtvény. Egy megoldást leírtam, szabványnak pedig még mindig része a keretek kezelése. Amúgy meg írj rá megoldást felesleges "yelling" helyett, pont.

3. A hosszú amúgy is inline és nem stílus osztályal megoldott style helyett meg a javasolt del-t érdemes használni. Hajrá...

Comodo:http://comodo.freegamespalace.org, blog: http://geza.freegamespalace.org, olcsó tár: http://secure.hostgator.com/cgi-bin/affiliates/clickthru.cgi?id=gabrielg

(#3352) Sk8erPeter válasza Arki (#3351) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

1.) Ha a JS-topicban folytatott, szakmainak indított vitáról van szó, ott lekicsinylés nélkül felhívtam a figyelmedet néhány igen ordító hibádra, meg olyan megoldásaidra, amik nem szabványosak, manapság nem ajánlottak és/vagy bármilyen szempontból kerülendők. Azt hiszem, ez nem sértés szakmai fórumon, mivel sok kezdő is olvasgatja ezeket a fórumokat, ők meg nem mindegy, hogy mit sajátítanak el.
Nem gyengeség beismerni, ha az ember valamit rosszul tud, én is elfogadom, ha valaki kijavít abban az esetben, ha valamit rosszul írtam, VAGY javasol még egyebet is pluszban, és ezt érvekkel is alátámasztja.
Én pl. nem sértődöm meg azon, hogy írtad a <del> taget használó megoldást (az is működik, más kérdés, hogy valóban ajánlott-e még a használata). De erről később, ha már pontokba szedted... :D

2.) A szabványnak valóban része a keretek kezelése, DE manapság nagyon nem ajánlott a használata, mint ezt az imént is említettem. Ilyen alapon a <font> tag is még mindig része a szabványnak (azzal együtt, hogy nem véletlenül deprecated), mégsem használandó, hanem helyette CSS a javasolt. Ezek szerint nem szoptál még eleget a frame-ek kényelmetlen, macerás használatával (PHP-scriptek, AJAX-os adatküldözgetések esetén is előjöhet).
Hadd említsek néhány esetet (a teljesség igénye nélkül), ahol ezek használata különösen megkeseríti a fejlesztő életét:

» Nagyon nem utolsó szempont, hogy a Google és egyéb keresőrobotok sem igazán értékelik az ilyen kialakítású honlapokat (lásd SEO).

» sok esetben mobileszközök böngészőin (és egyes esetekben asztali böngészőkön) SEM támogatott. Hogy ezzel kapcsolatosan releváns oldalt linkeljek példaként: [validator.w3.org]
"The document contains a frame, frameset or iframe element"
"Best practice: NO FRAMES
Why?
Most mobile browsers simply don't support frames. Besides, given the lack of pointing devices on most mobile devices, frames would result in a extremely poor user experience.
How?
Remove frames, and use a CSS-based layout instead."

(+másik w3-as link)

» Az egyes aloldalakat nem lehet könyvjelzőzni, így a felhasználó nem tudja elmenteni, éppen hol járt, ahol a számára érdekes információt megtalálta... újabb remek lehetőség tehát a felhasználó felbőszítésére.

» Rendkívül idegesítő lehet, hogy egyes külső linkek tartalmát is az adott frame-en belül jeleníti meg, ahol a linket a fejlesztő elhelyezte.

» Nehézkes az oldal karbantartása (szerintem).

» Személyes példa a phpMyAdmin, aminél előszeretettel alkalmazzák a frame-ek használatát, rendkívül idegesítő problémákat okozva ezzel.

Nem véletlenül nem alkalmazzák manapság...
Egy gány, idegesítő, elavult módszer.
Sosem tudna senki felhozni annyi előnyt, ami jogossá tenné a használatát manapság.

De ha nekem nem hiszel, nézz körül a neten, ezzel kapcsolatos cikkek tömkelegét találhatod, ahol azt fejtik ki bővebben, miért is nem ajánlott - főleg 2011-ben... - a frame-ek használata.
w3.org

3.) "A hosszú amúgy is inline és nem stílus osztályal megoldott style helyett meg a javasolt del-t érdemes használni. Hajrá..."
Tényleg? Ki szerint? :)
Kérlek mutass olyan hiteles cikket, ami manapság azt állítja, hogy használjunk HTML-tageket a stílus definiálására a CSS helyett... Ha találsz ilyet, akkor gyorsan felejtsd el, amit abban találtál... :)
Olvass utána ennek is. A CSS-t épp arra találták ki, hogy a stílusjegyek meghatározása külön legyen választva a "nyers" HTML-kódtól, hogy ne legyenek csúnya keveredések.

Szerinted a <del> tag akkor micsoda, ha nem úgymond inline stílusdefiniálás, csak mindez HTML-ben megvalósítva? :)
A <font> taget is használod?
Ha az inline stílussal van problémád, ami egyébként tényleg nem egy csodálatos módszer, akkor a megoldás a külön stylesheet alkalmazása, vagy a dokumentum header részébe pakolt <style> tagben megadott stílusdefiníció, esetleg külön osztályokkal. Így rugalmasan kezelhetők a stílusok, és legfőképp külön vannak választva a HTML-kódoktól.
Példa:
....
<head>
.......
<style type="text/css">
.del { text-decoration:line-through; }
</style>
........
</head>
<body>
......
<p>Első szöveg</p>
<p>Második szöveg, <span class="del">egy áthúzott szöveggel</span></p>
.....
</body>
</html>

Igazából ez az ajánlott módszer. :)

"Hajrá..."

Remélem minden tisztázódott...
Nem kell sértésnek venni, ha az ember érdemi kritikát kap, nem biztos, hogy épp bántják. :)

======

(#3349) sz.j : nincs mit! :)

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#3353) cucka válasza Sk8erPeter (#3352) üzenetére


cucka
addikt

Szerinted a <del> tag akkor micsoda, ha nem úgymond inline stílusdefiniálás, csak mindez HTML-ben megvalósítva?
Szemantikus web? :)

(#3354) Arki válasza Sk8erPeter (#3352) üzenetére


Arki
tag

1-2:
http://www.w3schools.com/tags/tag_strike.asp

"Tips and Notes

Tip: Use the del element instead!"

A keretek használatának mellőzése javaslat meg egy piszkosul nem mai ötlet, újdonság nincs benne, a példánál gondoltam ez kellett - de láthatóan neked belekötni valamibe mindig jobb, mint előállni ötleteléssel, biztos utálod a rejtvényeket. Az adott oldal meg HTML5-re vonatkozik.. gondolom te is az alá fejlesztesz és nem 4.01 oldalakat készítesz még.
Egész egyszerű volna egy alternatív megoldással előállni, a közösség meg akkor nyilván ott letehetné a voksát, ehelyett meg nyomsz egy litániát. Azt nem tudom, hogy ha egy kútból ki kellene mászni, akkor te várnál-e egy szabvány létrára, vagy azért felmásznál-e egy kötélen is? Komolyan kíváncsivá tett a kérdés. Írnál egy szöveget, hogy "Azért nem mászok ki ebből a kútból, mert a kötél használata nem szabványos és más megoldásokat ki se próbálok"? Szerintem az a cél, hogy az ember haladjon tovább - a 'grace' haladási terminológiát meg próbálja maga kitalálni vagy kérdezzen tovább (a válasz is lehet annyira egyértelmű, mint amennyire pontosan a kérést/kérdést megfogalmazták /márpedig a kérdések sincsenek pontosan megfogalmazva, tehát komplex választ se várjon senki/).
Mosolyok csak neked: :N :N :N :((( ...

Comodo:http://comodo.freegamespalace.org, blog: http://geza.freegamespalace.org, olcsó tár: http://secure.hostgator.com/cgi-bin/affiliates/clickthru.cgi?id=gabrielg

(#3355) sz.j


sz.j
nagyúr

Srácok.
Az mitől lehet, hogy ha az oldalt HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd"-ben akarom megcsinálni, akkor a cella méreténél kb. 2px-el kisebb kép beszúrásakor a cella magassági mérete megnő kb 5-7px-el és így a kép alja és a cella alja között van egy rés. :W
Kép
Viszont ha HTML 4.01 Transitional-al csinálom meg az oldalt (egyező kóddal), akkor nem lesz nagyobb a cella magassági mérete és nincs rés.

A kód:
<td
style="border-top: 1px solid rgb(0, 0, 255); border-right: 1px solid rgb(0, 0, 255); border-bottom: 1px solid rgb(0, 0, 255); vertical-align: middle; height: 135px; width: 835px; text-align: center; background-color: rgb(130, 190, 247);">
<img style="width: 828px; height: 223px;" alt="akarmi" src="akarmi.jpg"><br>
</td>

[ Szerkesztve ]

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#3356) sz.j válasza sz.j (#3355) üzenetére


sz.j
nagyúr

Bocsi, a cella méretét elírtam .... :B
A valós méret: height: 224px; width: 835px;

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#3357) Arki válasza sz.j (#3355) üzenetére


Arki
tag

Szia! A <BR> sortörés értelmezése, eltávolításával egyezni fog a kinézet. Így oké?

Comodo:http://comodo.freegamespalace.org, blog: http://geza.freegamespalace.org, olcsó tár: http://secure.hostgator.com/cgi-bin/affiliates/clickthru.cgi?id=gabrielg

(#3358) sz.j válasza Arki (#3357) üzenetére


sz.j
nagyúr

Szia!

A sortörés (<br>) megszüntetésével is próbálkoztam már, de sajnos semmi sem változott ... :(

[ Szerkesztve ]

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#3359) Sk8erPeter válasza Arki (#3354) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Az igen... :D Nem tudom, hány éves lehetsz, de nem vall túl nagy érettségre, ha az általad írt kódot ért kritika miatt személyeskedéssel szórod tele a hozzászólásodat, habár tény, ez nem feltétlenül korfüggő... :)

Szakmai témában lehet kulturált vitát is folytatni, úgy, hogy igyekszel ellenérveket felsorakoztatni, amikkel megcáfolhatod a másik állítását, és akkor egy vita még lehet építő jellegű is. A kritikát meg nem kell azonnal a személyed ellen irányuló offenzívának felfogni, ahogy ezt minden hsz.-edben teszed, amikor kritizálom a kódodat. :)

"ehelyett meg nyomsz egy litániát"
Gondolom ezen a csodálatos "ellenérven" is rengeteget gondolkozhattál, ugye? :)
Pedig ez sajnos csak azt igazolja, hogy érdemi vita helyett megpróbálsz támadással védekezni. Nem mintha engem bántanának a megjegyzéseid, mert ezekkel csak nekem adsz igazat.

"Tip: Use the del element instead!"
Aha, jó, hogy te az <s> és <strike> tagekhez tartozó útmutatást linkelted be, ez aztán szintén rendkívüli módon kapcsolódott a CSS-hez... :D
Akkor nem értetted meg a "litániámat". :D
Mielőtt az én hsz.-emet minősíted okoskodónak/lekezelőnek, olvasd el a sajátjaidat, és gondolkodj el rajta. :)

"Az adott oldal meg HTML5-re vonatkozik"
Az összes linkemből az egyiket nézted csak meg? :) Azok a frame-ekkel szembeni szempontok, amiket felsoroltam, NEM HTML5-re vonatkoznak, hanem általában igazak. De gondolom egyszerűbb volt megpróbálni elterelni a témát.

"és nem 4.01 oldalakat készítesz még."
Ezt eltaláltad. :D XHTML 1.1 DTD-t alkalmazok (ami nagyjából az XHTML 1.0 Stricttel egyenértékű), bár nem igazán értem, ez jelen esetben miért számít, és mi köze ahhoz, hogy a frame-ek használata kerülendő. Ha HTML 4.01 DTD-t használnék, ez akkor is pontosan ugyanúgy érvényes lenne.

"Írnál egy szöveget, hogy "Azért nem mászok ki ebből a kútból, mert a kötél használata nem szabványos és más megoldásokat ki se próbálok"?"
Nagyon rossz és erőltetett példa, de akkor maradjunk a tiédnél, ha már ezzel álltál elő: az eset inkább ahhoz hasonlítható, mintha a kútból való kimászásra egyszerre két lehetőséged is lenne, egy rojtos-feslett-szakadt kötél, ami vagy kibírja, vagy nem, meg egy egész stabil alumínium létra, és te az előbbit választanád. :D

Egyébként ezek szerint ezt is igencsak félreértetted, nem a szabványosság kérdéséről volt szó a frame-ek kapcsán, mert azt is mondtam, hogy ugyan szabványos a frame-használat (mert az), de röviden és tömören szar.
Ha a <del> tagre gondolsz, az is szabványos. Arra nem is mondtam, hogy rossz - egy szóval sem. Azt említettem, hogy a CSS-használat praktikus, hiszen külön lesz választva a stílust meghatározó kód a HTML-kódtól (ismétlés a tudás anyja :D, bár elég rossz ismételni magam, azt hittem, elsőre is megérted), ezentúl a külön CSS-fájlt a böngésző cache-elni is tudja, stb...

"Szerintem az a cél, hogy az ember haladjon tovább"
Na, végre valamiben egyetértünk. :D Ha pedig az ember meg akarja könnyíteni a továbbhaladását, legyen nyitott az új technológiákra (márpedig a frame-ek használata nem az), és válasszon olyan megoldásokat, ami nagy eséllyel hosszú távon is használható, és nem kell várhatóan később az egész kódját átalakítani (idő és költségek), így nem nehezíti meg a saját életét.

Na, újabb litánia a kedvedért, és - hadd idézzelek - "Mosolyok csak neked: :N :N :N :((( ..."

Sk8erPeter

(#3360) Sk8erPeter válasza sz.j (#3355) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Hali!

Sajnos úgy tűnik, a képet azóta eltávolítottad, mert már nem látható. :(
Egyébként szerintem ne a <br>-rel próbálkozz, hanem a nálad már létező style tagben adj meg inkább valamelyik szükséges oldalon padding-et/margin-t.
Szóval a <br>-t szerintem is távolítsd el.

Esetleg priviben elküldheted a konkrét oldal címét, hogy látható legyen a kód, ha itt nem akarod feltüntetni a címet. Bár gondolom ez ugyanazon az oldalon van, amit egyszer már küldtél, akkor majd mondd meg, azonbelül hol van. :K

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#3361) sz.j válasza Sk8erPeter (#3360) üzenetére


sz.j
nagyúr

Fent van a kép!

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#3362) fordfairlane válasza sz.j (#3355) üzenetére


fordfairlane
veterán

<img style="width: 828px; height: 223px; display: block;"

Ha nagyon érdekel a miért, később leírom az okot.

[ Szerkesztve ]

x gon' give it to ya

(#3363) sz.j válasza fordfairlane (#3362) üzenetére


sz.j
nagyúr

Köszönöm a segítségedet, az ajánlott kóddal tökéletes lett a cella + kép.

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#3364) Arki válasza sz.j (#3358) üzenetére


Arki
tag

Bocsánat, megint csak IE alól néztem (9).

Comodo:http://comodo.freegamespalace.org, blog: http://geza.freegamespalace.org, olcsó tár: http://secure.hostgator.com/cgi-bin/affiliates/clickthru.cgi?id=gabrielg

(#3365) Sk8erPeter válasza fordfairlane (#3362) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Jöhet a magyarázat. :K

Sk8erPeter

(#3366) sz.j


sz.j
nagyúr

Egy kis infóra lenne szükségem.

Mivel minden weblapomat sikeresen átírtam HTML TR-ről HTML strict-re megpróbálkoztam az XHTML 1.0 strict-el is, de az így elkészített oldal validálásakor akármit is csinálok mindig az oldal végén lévő <br /> jelzi hibának (ha jól fordítom valami olyan megjegyzéssel, hogy nincs meg valamelyik nyitó-tag ..., de ezt nem találtam :B ).
Viszont amikor ue.-t az oldalt nem stict-ben hanem xhtml TR-ben csináltam meg úgy már valid volt az oldal.

Kérdésem a fentiekből adódik.
Melyik a jobb, előnyösebb megoldás, az ha az oldalak HTML strict-ben vagy az ha XHTML Transitional-ben vannak megírva?

Megjegyzés:az oldalak megírásához a KompoZer progit használom.

Előre is köszi a választ.

[ Szerkesztve ]

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#3367) cucka válasza sz.j (#3366) üzenetére


cucka
addikt

Melyik a jobb, előnyösebb megoldás, az ha az oldalak HTML strict-ben vagy az ha XHTML Transitional-ben vannak megírva?
Teljesen mindegy, a lényeg, hogy az oldal minden böngészőben ugyanúgy jelenjen meg és működjön. Ehhez az (x)html transitional is teljesen megfelelő, fölösleges időpocsékolás azzal foglalkozni, hogy átírogasd más doctype szerint.

(#3368) sz.j válasza cucka (#3367) üzenetére


sz.j
nagyúr

"Teljesen mindegy ......., fölösleges időpocsékolás azzal foglalkozni, hogy átírogasd más doctype szerint."

Köszi az infót, akkor marad minden HTML Strict-ben, mert az már kész.

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#3369) sz.j válasza sz.j (#3366) üzenetére


sz.j
nagyúr

Nem hagy nyugodni ez a xhtml téma, és inkább kevesebb mint több sikerrel, de próbálkozom ......

Most már sikerült hiba nélküli (W3C xhtml strict szerint valid) oldalt csinálni, de más problémám adódott és ennek a megszüntetésében kérném a segítségeteket.

Az oldal kódja így kezdődik:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta content="text/html; charset=UTF-8" http-equiv="content-type" />
<title>kiserlet</title>
</head>
<body style="color: rgb(0, 0, 0); background-color: rgb(255, 255, 204);">
<table
style="border-style: none; height: 519px; width: 980px; text-align: left; margin-left: auto; margin-right: auto;"
summary="0" cellpadding="0" cellspacing="0">

Miért van az, hogy az alábbi meta tagekat sem Notepad++-al sem a Kompozer progi kódjának utólagos módosításával sem tudom a kódba beírni/bemásolni?
<meta http-equiv="Content-Language" content="hu" />
<meta name="description" content="...................." />
<meta name="keywords" Content="....................." />
<meta name="robot" content="index, follow" />

Mit rontok el? :U

[ Szerkesztve ]

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#3370) cucka válasza sz.j (#3369) üzenetére


cucka
addikt

Miért van az, hogy az alábbi meta tagekat sem Notepad++-al sem a Kompozer progi kódjának utólagos módosításával sem tudom a kódba beírni/bemásolni?
Mit jelent az, hogy nem tudod beleírni a kódba? Megnyitod a file-t a szövegszerkesztőben, beleírod, elmented és ott lesz.
Hogy a kompozer pontosan mit csinál és bekavarhat-e, azt nem tudom.

(#3371) sz.j válasza cucka (#3370) üzenetére


sz.j
nagyúr

Bocsi, bocsi megelőztél, mert épp most akartam ezt pótolni ...

Az alatt, hogy nem tudom beírni, ill. bemásolni azt értem, hogy ha be is írtam vagy másoltam, az elmentés után a kód visszaáll az "eredeti" meta tag-ek nélkülire. De akkor is ezt teszi ha elmentem, kilépek a progiból és újra megnyitom.

Mint előbb is írtam hiába próbáltam a Notepad++-al a beírást/bemásolást megcsinálni annál is ua. van ...., azaz a változtatást nem menti el, visszaáll a változtatás előtti kódokra.

[ Szerkesztve ]

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#3372) DeltaPower válasza sz.j (#3371) üzenetére


DeltaPower
őstag

ha npp-vel csinálod, akkor ott kell lennie. esetleg nem arra a másolatra mented a fájlt amit nézel.

"Moonshine Whiskey (70°, ízesítés nélküli) van. Fincsi" - Teebee - "De az kiírtaná az egész családomat..Akkor is ha csak én innék belőle.." - forintuser

(#3373) sz.j válasza cucka (#3370) üzenetére


sz.j
nagyúr

Elnézést kérek, mert user error volt :W

Az történt, hogy amikor elmentettem a módosítást, akkor a felugró mentési ablakban lévő fájl névvel mentettem le, ami megegyezik egy meglévő html fájlal, de arra már nem figyeltem, hogy mi a fájl típusa.
Sajnos az xhtml fájlt a html-hez mentette le (ami ezáltal xhtml lett), ezért "nem változott a lementetnek hitt xhtml fájl kódja. :K

@ DeltaPower

Ráhibáztál ..., "elbénáztam". :B

Amúgy köszönöm a hajdani sok segítségedet, de fölég azt amikor a figyelmembe ajánlottad az FF böngészőt és főleg a Tidy HTML ellenőrzőt, mert ez rengeteget segített az oldalaim "pofozgatásában". :K

[ Szerkesztve ]

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#3374) Frigo


Frigo
őstag

(#3375) sz.j


sz.j
nagyúr

Srácok, lenne egy láma kérdésem!

Jól tudom, hogy az xhtml (strict) oldalak esetében a fájlkiterjesztés (fájl típusa) html?
Például a xhtml kezdőoldalaknál index.html a helyes és szabványos, és nem az index.xhtml.

:U

[ Szerkesztve ]

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#3376) Lacces válasza sz.j (#3375) üzenetére


Lacces
őstag

Így van, az csak egy szabvány forma az XHTML

(#3377) Lacces


Lacces
őstag

Nekem is van egy kérdésem:

Egy html tagnek, vagy egy div-nek, lehetséges egyszerre több CSS osztályt is megadni?

Ha igen, hogyan?

(#3378) cucka válasza sz.j (#3375) üzenetére


cucka
addikt

Rövid válasz: html a kiterjesztés és xhtml doctype.
Hosszú válasz: ez ennél bonyolultabb.

A weboldalak úgy működnek, hogy a böngésző lekér egy url-t (HTTP GET), majd az url mögött figyelő szerver (szintén HTTP protokollal) visszaküld neki valamilyen file-t. A file neve, típusa meg még egy csomó minden a HTTP csomag fejlécében található. A filetípust a content-type nevű paraméter határozza meg. (Figyeled, nincs olyan, hogy file kiterjesztés, mert egyáltalán nem biztos, hogy a szerverről egy valójában létező file jön vissza)

Akkor, ha a webszerverről lekérsz egy valóban létező file-t, akkor a szerver beállításai fogják eldönteni, hogy ezt milyen content-type-al fogja elküldeni, tehát a file kiterjesztése szigorúan véve tulajdonképpen bármi lehet.

(#3377) Lacces
Például így:
<div class="elso_osztaly masodik_osztaly">

[ Szerkesztve ]

(#3379) sz.j


sz.j
nagyúr

Srácok, köszönöm a megerősítő és informáló válaszokat.

:K

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#3380) HoTDoG


HoTDoG
tag

Sziasztok!

Évek óta nem foglalkoztam webfejlesztéssel, és mondhatni minden - ami nem volt amúgy se sok - tudásom elszállt.
Ha lenne egy vállalkozó kedvű ember, aki segítene nekem összekötni egy amcsi szervert egy magyar domainnel, és egy olyan html fájlt összedobni, ami egy képet jelenít meg a weboldalon, úgy, hogy az pont passzoljon bármilyen képernyő ablakához és csak az látszódjon, plusz alá egy vágott zenerészlet, az szóljon kérem.
Egyelőre csak úgy tudtam beilleszteni a képet, hogy görgetni kell lefelé is és oldalra is. Zenéből vágni részletet pedig nincs időm, mert programot is kellene hozzá keresnem, stb.
Privátba várom a jelentkezőket!

(#3381) Peethy


Peethy
őstag

Üdv!

Szeretnék HTML-t, CSS-t és Javascriptet alapszinten tanulni. Egyik webprogramozó ismerősöm ajánlotta a http://www.w3schools.com oldalt. Ezen felül milyen oldalt tudnátok még ajánlani? Meg úgy alapból, mire kellene figyelnem? Köszi!

(#3382) DeltaPower válasza Peethy (#3381) üzenetére


DeltaPower
őstag

alap javascriptben szerintem nem érdemes túlzottan elmerülni, inkább valamelyik keretrendszer (jquery, extjs, dojo, stb) használatát tanuld meg, egyszerűbb és gyorsabb mint az alap javascriptben dolgozni

"Moonshine Whiskey (70°, ízesítés nélküli) van. Fincsi" - Teebee - "De az kiírtaná az egész családomat..Akkor is ha csak én innék belőle.." - forintuser

(#3383) Lacces


Lacces
őstag

Sziasztok!

Van ez a html részlet:

<li>
<input name="source" id="source4" type="radio" value="oth" />
<label for="source4">Other</label>
<input name="source4txt" id="source4txt" type="text" />
</li>

Azt szeretném kérdezni, hogyan lehet azt elérni, hogy ha kijelölöm a text inputomat, akkor a radiobutton kilegyen jelölve? (illetve ha a label-re kattintok)

(#3384) Lacces válasza DeltaPower (#3382) üzenetére


Lacces
őstag

jQuery receptek könyvet is ajánlom mert vannak benne jó részek, de vannak benne hardcore részek is, amikhez ha nincs háttértudásod akkor nagyon nehezen lehet megérteni.
Én már csak tudom, mert 3 napja kezdtem el tanulni a könyvből, az első részek jók, de vannak benne kifejezetten programozói részek, amelyek már a miértekre is rámennek. De sezrencsére a jquery topicban segítenek nekem. De tényleg neccesek azok a részek. Bár ha sokat fogalkozol vele, utána olvasol a neten, akkor a végén még meg is tanulod vele a javascript események elméletét is...

jQuery az egyszerű, könnyű, rengeteg példa és tutorial van hozzá a hivatalos oldalon!
Aztán a www.jqueryui.com-ot ajánlom.

Kezdőknek szerintem a jquery.com-ról érdemes tanulni, látványos, gyorsan megtanulhatod. Rengeteg tutorial!

(#3385) fordfairlane válasza Lacces (#3383) üzenetére


fordfairlane
veterán

<input name="source" id="source4" type="radio" value="oth" onfocus="document.getElementById('source4txt').focus()" />
<label for="source4">Other</label>
<input name="source4txt" id="source4txt" type="text" onfocus="document.getElementById('source4').checked = true" />

x gon' give it to ya

(#3386) Deceiver25


Deceiver25
csendes tag

Bocsánat hogy ide írok de nem találtam az erre megfelelő topicot.
Az lenne a kérdésem hogy van egy általam bérelt ftp fxp engedélyezve van a bérelten, de szeretnék feltölteni egy videomegosztó oldalra ftp-n keresztűl.
A kapcsolódás rendben megy de amikór szeretnék feltölteni hiba a kapcsolatban választ kapom. Több klienst kipróbáltam jelenleg a FlashFXP-t használom.
Valamilyen megoldás lenne erre a problémára ? Válaszokat előre is köszönöm.

(#3387) cucka válasza Deceiver25 (#3386) üzenetére


cucka
addikt

Szólsz a szerver rendszergazdájának.

(#3388) Deceiver25 válasza cucka (#3387) üzenetére


Deceiver25
csendes tag

Köszönöm a kimerítő választ :R

(#3389) cucka válasza Deceiver25 (#3388) üzenetére


cucka
addikt

Hát ennél jobban így látatlanban nem lehet kimeríteni ezt a témát. :D

(#3390) Lacces válasza fordfairlane (#3385) üzenetére


Lacces
őstag

köszönöm!

(#3391) Regirck


Regirck
senior tag

Sziasztok lenne egy elég furcsa kérdésem. Nem vagyok jártas HTML szerkesztésben, bár tanultam a suliban jegyzettömbbel meg vmilyen programmal de nem ragadt/fogott meg.

Szóval a kérdésem a következő. Mostanában a legtöbb ember ha nem is FULL HD -ban de minimum sima HD minöségben használja a számítógépén a monitort, TV-t vagy kivetitőt viszont a weblapok többsége (ha jól tudom) még mindig 800 pixeles szélességgel rendelkezik.

Miért nem lépnek tovább és készítik a weblapokat, ha nem is Full HD, de mondjuk egy 1280x720-ra optimalizálva.

(Megelőzve az irigy embereket, nincs FULL HD-s készülékem (bármennyire is szeretnék), de néha idegesít, hogy nettezés közben a monitorom fele "üres" és ismerem a zoom funkciót)

Lehet ez nem megvalósítható és ezért jön a HTML 5? Vagy lehet a mobil eszközök miatt nem viszik feljebb a felbontást?

[ Szerkesztve ]

(#3392) cucka válasza Regirck (#3391) üzenetére


cucka
addikt

1024-es felbontásra készítik az oldalakat és azért, mert netbook-okon, tableteken és régebbi monitorokon is ez a megfelelő. Másrészt ha túl széles az oldal, akkor túl hosszúak lesznek a sorok, nehezebben lesz olvasható.
A dinamikus méretezés megvalósítása komoly problémákat vet fel, plusz a technológia is ímmel-ámmal támogatja.

(#3393) sz.j


sz.j
nagyúr

Valamit nagyon nem értek ......

Hogy lehet az, hogy a FF bőngésző HTML Ellenőrző-je és a W3C szerint is hibátlan az oldal (xhtml1 strict valid), viszont az EI böngésző "Fejlesztői Eszközök" menúje ezt írja az oldalra egyetlen sorára (holott a többi gombnál is ue. a kód):
" Az objektumot kötelező megadni................ index.html, sor 53 karakter 3"

És ez van az 53 sorban és környékén:
51. <br />
52 <a href="index.html"><img
53. style="border: 0px solid ; width: 100px; height: 20px;"
54. alt="Kezdőoldal" src="button1.jpg" /></a><br />
55 <br />

Most akkor tényleg hibás a kód? :U

[ Szerkesztve ]

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#3394) DeltaPower válasza sz.j (#3393) üzenetére


DeltaPower
őstag

tag-en belül nem szokás a sortörés

"Moonshine Whiskey (70°, ízesítés nélküli) van. Fincsi" - Teebee - "De az kiírtaná az egész családomat..Akkor is ha csak én innék belőle.." - forintuser

(#3395) sz.j válasza DeltaPower (#3394) üzenetére


sz.j
nagyúr

Ha arra gondolsz, hogy nincs egy sorban, akkor azt nem én csináltam (mert én egy sorba írtam) hanem az IE Fejlesztői Eszközök jelenítette így meg, és mivel a hibát az 53 sorra jelezte ezért én ugyanúgy másoltam be mint ahogy az IE-ben volt.

Vagy másra gondolsz?
Amúgy szerinted van hiba a kódban?

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#3396) sptkyle


sptkyle
senior tag

Sziasztok.
Egy gyors és egyszerű kérdésem lenne. (mert már 2 órája ezzel mókolok, és nem jutottam sehova)
Adott egy egyszerű oldal. A menü gombjai egy 1 soros, 4 oszlopos táblázatban. Erre szeretnék egy hovert, ami nem jön össze. A táblázat minden cellája külön div, ám a css-ben hiába hivatkozok rá, nem igazán történik semmi. Biztos vagyok benne, hogy marha egyszerű a megoldás, de már rengeteg mindent kipróbáltam, kifogyott a google.
Jelenleg valahogy így néz ki :

HTML:
<table align="center">

<tr class="menu">
<td><div id="b1"> <a href="index.html" > <img style="background-color: black" src="b1.jpg" width="130" height="45" alt="Rólunk"></a> </div> </td>
/* stb stb... */
</tr>

CSS:
#b1 {
background-image: url(./b1.jpg);
background-position: center;
background-repeat: no-repeat;
display: block;
width: 130px;
height: 45px;
}
#b1 a {
background-color: #ffffff;
background-image: url(./b2.jpg);
background-position: center;
background-repeat: no-repeat;
display: block;
width: 130px;
height: 45px;
}
#b1 a:hover {
background-color: transparent;
background-image: none;
}
#b1 a span {
display: none;
}

Azzal tisztában vagyok , hogy van ennél szebb megoldás, amikor a 2 menükép(a sima és a hover) 1 képet alkot, és a pozicioját váltom, de az sem müködött. Biztos vagyok benne, hogy vagy valami oriási marhaság és/vagy triviális dolog a gond.(és ezért elnézést is kérek) Mégsem tudok rájönni, hogy mi.

"Az a baj,hogy ha v.ki játszik igényesebb játékkal,akkor a gépre költeni kell.Ez a helyzet." by Gica666

(#3397) Brown ügynök válasza sptkyle (#3396) üzenetére


Brown ügynök
senior tag

Az img tag-ben is megadtál egy háttérszínt, azt vedd ki és rakd a #b1 a-ba. Amennyire csak lehetséges minden stílus beállítást a CSS-be írj, így mindig tudod hol kell változtatni. :)

"hacsak nem jön a jó tündér break utasítás képében..."

(#3398) sptkyle válasza Brown ügynök (#3397) üzenetére


sptkyle
senior tag

Köszönöm szépen, megfogadom. :R Tudom, hogy így kellene, csak nem mindig figyelek erre. :(
A változtatást megcsináltam, de az eredmény továbbra is ugyanaz sajna. Más ötlet? Ez amugy így azért egy járható út?

"Az a baj,hogy ha v.ki játszik igényesebb játékkal,akkor a gépre költeni kell.Ez a helyzet." by Gica666

(#3399) Brown ügynök válasza sptkyle (#3398) üzenetére


Brown ügynök
senior tag

A fekete szín hexadecimális kódja egyébként: #000000; vagy egyszerűbben #000. Nekem működik, persze kép nélkül. A másik meg nem írtad le pontosan mit szeretnél. Eltűnjön a kép vagy... más háttérszín amikor főlé ér az egér?

"hacsak nem jön a jó tündér break utasítás képében..."

(#3400) sptkyle válasza Brown ügynök (#3399) üzenetére


sptkyle
senior tag

Hát a menüsorom ugy néz ki, hogy van 1-1 jpg a normál gomboknak, meg van 1-1 kép a hover gomboknak. A célom csupán annyi, hogy amikor a gomb fölé viszem az egeret, akkor ne a normál képet mutassa, hanem a hover képet.
Jelen esetben elvileg normál körülmények között egymáson van a két kép, a normál felül, és ha odaviszem az egeret, az kapna egy transparent-et, és csak a hover button látszana alóla...
Nem gondoltam volna, hogy ezzel ennyit fogok szívni. :O
De ha nálad müködik, akkor feltételezhetem, hogy a hiba a kód többi részében van. Lehet keresek inkább akkor valami egyszerűbb módszert. Köszönöm a segítséget. :R

[ Szerkesztve ]

"Az a baj,hogy ha v.ki játszik igényesebb játékkal,akkor a gépre költeni kell.Ez a helyzet." by Gica666

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  HTML szerkesztés (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.