Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-05-22 12:52:35

LOGOUT.hu

Üdv a Fűnyíró topikban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3351) mrzed válasza nrb263 (#3349) üzenetére


mrzed
senior tag

Azért egy 2000W-os fűnyírónál nem ennyire súlyos a helyzet...
Ha 230V-ba dugott, 50m hosszú 1mm2 vastag vezetéket megterhelsz 2KW-al, akkor kb 4Volt lesz a feszültségesés, és hozzávetőlegesen 8-10W -nyi hőenergia képződik a vezetékben. Ezt azért nem nevezném számottevőnek. Ha ugyanez a vezeték fele még a dobra van tekerve, akkor az induktív tekercshatás következtében ez a terhelés kb 40%-al megnő. Ekkor már a feszültségesés 6V körüli lesz, és hozzávetőlegesen 20W-nyi energiát melegít el a kábel. A gond akkor kezdődik, ha viszonylag vékony vezeték van a dobon, és brutál terhelést kötnek rá (pl hegesztés).
szerk: Persze nem arra biztatlak, hogy ne vegyél normális hosszabbítót... és azért az is igaz, hogy ilyen helyre azért nem árt egy normális, 1,5mm2 vastag gumikábel.

[ Szerkesztve ]

(#3352) Archer válasza mrzed (#3351) üzenetére


Archer
őstag

Ennek nem matekoztam utána de amikor a 2.2 kW-os kompresszort akartam használni valami fingilingi hosszabbítóval kb. 70-80 méteren, meg sem nyekkent, csak búgott. 2-es/2,5-ös kábellel -nem tudom már milyen volt- ment gond nélkül. Szóval nagyobb távolságokra ezeket a cérna vékony vezetőjű kábeleket el kell felejteni szerintem nagyobb teljesítményekhez. Boltban amiket adnak készre szerelve dobok ujjnyi vastag gumikábel, azt hiszi az ember micsoda teknikát kapott a pénzéért aztán ha megnézi mi van a kábelre írva, jobb esetben 1,5-ös de inkább 1 mm2-es réz van bennük. Venni kell a vellanyos boltban 3x2,5 mm2 gumikábelt amennyi kell, jó minőségű gumírozott dugókkal összeszerelni aztán van az embernek egy f@sza hosszabbítója amivel MINDEN egyfázisú cucc elmegy amit az ember a ház körül használhat, a hegesztőtől a bontókalapácson át a szivattyúig. Itt már a kismegszakító lesz inkább a keresztmetszet ha 16A alatti van még feltéve (bár egy komolyabb hegesztő a 16-ost is simán leveri), vagy túl sok fogyasztó van egy fázison.

Ferdzsoo: ezeket a Cub Cadet motorokat nem ismerem, gondolom kínai gyártású MTD -ma már mi nem kínai- de a hasonló cm3-s Briggs motorok sokat elmennek, még az ócskább Powerbuilt is. Az Intek-ek meg már nyomott olajozásúak, lehet velük dombot is nyírni. Az biztos, hogy a régi "flathead" Briggs motorokat semmi nem übereli (esetleg az ipari Hondák), ott 2x szétrohadt a kasztni, elkoptak a kerekek, a kés, minden, de a motor még mindig ment, de az már a múlt. A feladathoz illő gépet kell választani, akkor azért ezeknek is jónak kéne lenni egy jó ideig. Én ha most vennék traktort, az MTD Optima 200-ast venném (van gyűjtős meg kidobós is). Hidrós, Briggs Intek V2 motor, öntvény első híd, ár/érték arányban szerintem jelenleg a legjobb gépek a piacon, ráadásul a kidobós olcsóbb is mint a Cub Cadet verzió (Cub Cadet, Gutbrod, Yardman -ha még létezik-, Bolens, Wolf Garten, mind az MTD tulajdona).

Beszélni már gyerekkorában megtanul az ember. Hallgatni csak sokkal később.

(#3353) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Sziasztok, de jó, hogy van egy ilyen totyik :)

Fieldmann vagy milyen fűnyíró, van benne szénkefe, kommutátor, és szíj hajtás a motor tengelyéről a kés tengelyének tárcsájára. Egy generátorszíjhoz hasonló bordás szíj (csak rövidebb), de jó masszív, piszok erősen húzza a motor tengelyét, a motor oldalon bordásszíjas tárcsa, a kés oldalon sima felületű tárcsa. És ha nem elég a konstrukciós bajokból, akkor hát a motor melegedő tekercse (mert ugye mind melegszik valamennyire) mivel a forgórész, úgy van hűtve, hogy áttereli rajta a tengelyre tett műanyag ventillátor-elem (lapátok) a levegőt, amit véletlenül sem a tisztább teteje felől szív be, hanem lentről, a kés felett a fűnyíró házán nagy szellőző rések vannak és azokon keresztül jön fel a hűtőlevegő a motorba, a tekercsbe, úgy mindenbe. Woo-hoo.

Most pedig indulunk egy Agrimotor, magyar márkájú fűnyíróért az Auchan-ba, indukciós motor, a forgórész mágnes, nincs szénkefe, nincs kommutátor, nincs szíjhajtás és bízzunk benne nincs talajról felszívott irdatlan port a motor belsejébe küldő idétlen megoldása.

A probléma forrása egyébként az 1-es számú jelöltnél az, hogy elkezdett szorulni, lassabban felpörögni, menet közben le-le esett a fordulatszám üresen is..

1500W-os.

A vezetéke (beledugott kültéri hosszabbító) már el lett egyszer kaszálva, anyámék "csokival" toldották meg, azt meg szigszalaggal körbe. Nem egy életbiztosítás. Én szétszedtem a szétszedhetetlen kínai gumifejet, levettem a szorítós módszerrel csatlakoztatott ereket a fejről, lenyisszantottam a vezetékből 1 métert (a hibás rész hálistennek 1 méteren belül volt), majd a fejbe visszagyömöszölve a kábelt nagynehezen, csupaszítás, majd a 3 ér bekötése úgy, hogy mivel a leszorítós sarukkal nem tudtam már mit kezdeni, hozzájuk forrasztottam az ereket, mindegyiket egy komolynak mondható mennyiségű cinnel. (Rohadt sokkal.. hogy ne a forrasztás legyen a gyenge pont áramfelvételkor).

Kitakarítottuk, vágókést flex+csiszolókoronggal borotvaélesre éleztem (katasztrófa állapotú volt) és akkor jujdejó, tető vissza, hajrá.

Segédkondi gomb benyom, kar húz, csenevész felpörgés fél fordulatra vagy annyira sem, majd erőlködés, nyiszogó fura reszelős-darálós hang, majd leáll. Húzom megint a kart, már csak búg, de nem történik semmi.

Nem hiszem ,hogy a kábel vagy a forrasztás lenne a hiba, viszont a nagy budi narancssárga (kültéri, masszív) hosszabbító után van még egy másik hosszabbító dob, feltekert állapotban volt rajta a kábel. Ez okozhat gondot ? (Ahogy olvasom, nem... 234V a mért névleges, ha a multiméterem nem csal). Évek óta a dobról nyírunk, a házhoz közel még a dobon a kábelköteg, a kert felétől pedig már letekerve, mindig működött és a korábbi fűnyírókat sem befolyásolta, ezt sem befolyásolja.

Érdemes lehet másik kábellel megpróbálni, vagy tényleg elhúzta a motor alján lévő csapágyat az ékszíj és azért szorul a motor ?

Kibontottam és szemmel láthatóan vagy 3-4 mm-re egyik irányba el van ferdülve a motor alján a tengely, gondolom csapágyas. A fék meg nem hiszem, hogy így működne, hogy kikapcsolt helyzetben a tengely ki van tartva, hogy a motor szoruljon, bekapcsoláskor meg elektromágnessel egyenesbe húzza a tengelyt (nyugtassatok meg).. (szerintem ezen fék sincs, de nem veszek rá mérget).

Mindenesetre lamentálunk, hogy egy indukciós design-ra cseréljük. Nyelet, kereket, bármit tudunk javítani egy fűnyírón, ha tönkremegy, de motort nem, így arra gyúrnánk, hogy tartósabb modellt nézzünk - így jött az Agrimotor, ami lehet nem tökéletes, de amikor egy 60-ezres Bosch-nak a Powerdrive vagy milyen fantázianevű motorja ugyanúgy szénkefés-kommutátoros, az nekem nem oké és inkább arra utal, hogy "időzített kopás" hogy vegyen újat a paraszt x év múlva. (Nem az már, mint régen).

Vélemény ? :F :R

[ Szerkesztve ]

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#3354) nrb263


nrb263
tag

40 ezer körül tudtok ajánlani elektromos fűnyírót? Összes makita szénkefés.... 600m2 re kellene.

(#3355) OPiiPO válasza Dißnäëß (#3353) üzenetére


OPiiPO
addikt

ehhez nem értek, de valami zenét ajánlhatnál :D

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#3356) Dißnäëß válasza OPiiPO (#3355) üzenetére


Dißnäëß
veterán

:DDD [link]

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#3357) OPiiPO válasza Dißnäëß (#3356) üzenetére


OPiiPO
addikt

:R

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#3358) Plebi


Plebi
senior tag

Sziasztok,

Érdeklődnék, hogy tudtok olyan benzines fűnyírót ajánlani ami kellően széles (min 51cm) oldal kidobós és fűgyűjtős funkcióval is bír, de nem önjáró?

Gigabyte B450 Aorus Pro; Ryzen 5 3600; 16GB DDR4 3200 HyperX Predator, Sapphire Pulse 6600, SSD-k+HDD; NZXT H510 Elite; CM Silent Pro M2 620W; NZXT X62 Kraken; Dell 2311H; XSX; PS5

(#3359) mrzed válasza Plebi (#3358) üzenetére


mrzed
senior tag

Én majdnem ezt vettem:
HUSQVARNA LC 153P
110e alatt már találni.

(#3360) Dißnäëß válasza nrb263 (#3354) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Hosszas keserves utánajárás után találtam egy fűnyíró félét, apósom csípett meg egy ilyet pár éve (elektromos ember a lelkem, van műszaki affinitása): [link]

Azt mondta, itt a melegedő motor miatti műanyagház-deformáció (és abból adódó tönkremenetelt eredményező) anomáliák nincsenek, mert erős, merev fém házas.

Illetve nem szénkefés-kommutátoros, hanem indukciós motoros, kevésbé érzékeny porra, zártra is készíthető (hiszen a mágnes forog a rotoron és a tekercsek a fixek, amiket így be lehet külön is hűteni), szóval ő erre esküdött fel anno és talált ilyet.

Illetve a tengelyen van a kés, nincs szíjhajtás, így feszítőerő sem, ami a rotor tengelyét nonstop húzza, míg úgy nem járunk, mint mi a miénkkel.

Na ilyen fűnyírót már nemigen találni, keresem, sehol semmi. :(

De ezt eredetileg közterületre rendelték amúgy, csak nem jöttek érte, így csapott le rá após pajti szemfülesen, egy kis vidéki kereskedőnél.

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#3361) Plebi válasza mrzed (#3359) üzenetére


Plebi
senior tag

Köszi a tippet!

[ Szerkesztve ]

Gigabyte B450 Aorus Pro; Ryzen 5 3600; 16GB DDR4 3200 HyperX Predator, Sapphire Pulse 6600, SSD-k+HDD; NZXT H510 Elite; CM Silent Pro M2 620W; NZXT X62 Kraken; Dell 2311H; XSX; PS5

(#3362) Top cat válasza Dißnäëß (#3360) üzenetére


Top cat
őstag

Lehet azért találni, de jó húzós ára van. :D

(#3363) maglew


maglew
aktív tag

Sziasztok.
SOS-ben kellene nekem egy jó erős benzines fűnyíró, 60-80 ezer Ft körüli összegért (2-3 év garanciával).
Milyet tudtok javasolni? Milyen márkájút érdemes venni (nem feltétlen kell önjárás mert fák között is kell tekeregni). Láttatok valahol akciósat?
MTD / ALKO vagy a Bauhause (állítólag 5 éves) fűnyírói mennyire lehetnek jók?

[ Szerkesztve ]

(#3364) den89


den89
tag

Sziasztok!

Szüleim vennének akkumulátoros fűnyírót. Elvárások: akksi minimum 36V, vágószélesség minimum 40 cm, fűgyűjtő min. 50 liter. Egyébként a nyírandó terület kb 300-350 m2, tehát jó lenne, ha ezt nagyjából ki is bírná az akksi. Talán a 36-40V-os 4-5Ah-s akksikkal nem esélytelen.

Ezeket néztem ki:

https://www.arukereso.hu/funyiro-c4185/makita/dlm431ptx1-p456052374/
https://www.arukereso.hu/funyiro-c4185/mtd/lm-40-18al0so600-p420264591/
https://www.arukereso.hu/funyiro-c4185/al-ko/energy-flex-42-9-li-sp-113694-p452419131/

Makitát megtaláltam egy helyen 115 ezerért. MTD-vel az a gondom, hogy sehol nem találok róla véleményeket, illetve nem értem miért olcsóbb kb 30ezer Ft-tal a riválisainál, hiszen nem egy rossz márka, sőt.

Valamelyikkel tapasztalat esetleg? Vagy ha hasonló árkategóriában (akksival max 120-130 ezer Ft) ajánlanátok, azt is megfontolnám. Köszönöm előre is!

[ Szerkesztve ]

(#3365) Dißnäëß válasza Top cat (#3362) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Nem tudom, honnan szedted ezt elő, de köszi, már rendeljük is :D :R :R :R

POKE 16017,44 ..... SYS 2077

(#3366) f4lcon válasza den89 (#3364) üzenetére


f4lcon
őstag

OBi-ban jártatok mostanában? [link]
igaz nem 50L a fűgyűjtő, de a többi feltételnek megfelel, és 30 ezerrel olcsóbb mint a linkelt Makita és Al-ko (az MTD olcsóbb, de ha kell még egy szett akku, akkor már nem az [link] és a vágószélesség is kisebb)

“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell

(#3367) den89 válasza f4lcon (#3366) üzenetére


den89
tag

Köszönöm az infót és a választ!
Jártam Obiban, gyakori vendég vagyok. :) Mondjuk fűnyíró ügyben nem nézelődtem ott. Van 1-2 Lux termékem (pl. csavarhúzó, esőztető), de megmondom őszintén azért egy 100 ezres fűnyírónál nem mernék ilyen saját gyártmányú terméket venni. Ennyi pénzért azért legyen valami ismertebb márka.
Erre az akksi árra jó, hogy felhívtad a figyelmemet, ráadásul ami gyárilag jár az MTD-hez (40V-4Ah, az 41 990 Ft). Bár most megnéztem, a linkelt Makitához és az AL-KO-hoz sem sokkal olcsóbb az akksi, mindkettőhöz 38-40 eFt körül van. Annyi, hogy Makitához egyesével is lehet venni (18 V-os 20 ezer Ft körül van, de hát valószínűleg nagyjából egyszerre lesz csere érett a 2 db 18V-os akksi).
Őszintén, ha MTD és LUX márka közül kellene döntened ugyanolyan áron, akkor melyik mellett döntenél? A Makitát is megtaláltam 115 ezerért, azon a 15 ezren pedig már nem múlik. Egy előnye a LUX-nak, hogy fele annyiba kerül az akksi. De ki tudja, hogy ugyanolyan megbízható-e az akksi és a gép, mint a márkásabb társai.

[ Szerkesztve ]

(#3368) f4lcon válasza den89 (#3367) üzenetére


f4lcon
őstag

ha van más Makita cuccod is, akkor egyértelmű, hogy megéri a 15 ezer felárat. vagy ha nincs, de tervezed (mert lesz akkud meg töltőd ezzel a fűnyíróval) akkor is megéri, mert a géptestek magukban már nem drágák a Makitától
azt tudnod kell, hogy a Makita fűnyírója valójában Dolmar (nem mintha baj lenne, csak mondom)

“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell

(#3369) den89 válasza f4lcon (#3368) üzenetére


den89
tag

Van más Makita cuccom, de az vezetékes. Úgyhogy kelleni fog hozzá az akku és a töltő. Egyébként úgy általában dicsérik a Makita cuccokat, én is elégedett vagyok az ilyen márkájú sarokcsiszolómmal.
Igen, azért ez érdekes, hogy a gépet önmagában annyiért megkapod, mint amennyi a 2 akksi és a töltő... De hát ez általában így van az akkus gépeknél. Szegélynyírómmal is ez volt a helyzet.
Egyelőre a Makita felé hajlok.
Köszi a segítséget!

(#3370) GIJoe


GIJoe
addikt

Sziasztok, akkus fűkaszát szeretnék venni, van 1 pici akác erdő a ház mögött 1000 nm2, körülötte burjánzik a növényzet, azért akad emberes paréj is, vegyszerezés nem a világom,
márka nekem nem fontos, ellenben az ár igen (olcsó :B )... tudtok ajánlani vmi bb masinát? :R

(#3371) f4lcon válasza den89 (#3369) üzenetére


f4lcon
őstag

most jött szembe az akciós újság: esetleg ezen is el lehet gondolkozni: Bauhaus saját márkás PowerWorks [link] 10 év garanciát adnak rá (bár ehhez is 29.900 a további akku, és csak 2,5Ah)

[ Szerkesztve ]

“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell

(#3372) den89 válasza f4lcon (#3371) üzenetére


den89
tag

A 60 V miatt elgondolkodtam rajta, viszont csak 2 Ah. Egyébként az a gond, hogy full kiszámíthatatlan így a leírásokból, hogy mennyit bír ki ezeknek az akksis fűnyíróknak az akkuja. Pl ez PowerWorks, amit belinkeltél, azt írják, hogy 350-400 nm-t lehet vele lenyírni (külföldi oldalon láttam a 350-et). Míg mondjuk, amit feljebb linkeltek [link] 2x20V (4Ah) arra azt írják akár 650 nm-re is elég (tuti kamu)... MTD LM 40 (40V 5Ah) [link] megint csak azt írják, hogy 350 nm, de valahol úgy írják 1 óra (az alatt azért bőven le lehet nyírni 4-500 nm-t is). A Makita DLM431-re (2x18V 5Ah) [link] pedig azt írják, akár 540 nm. Nyilván attól is függ, mekkora a fű, milyen gyorsan halad az ember. De milyen idegesítő lesz, ha megveszem valamelyiket és 5 perccel a vége előtt lemerül... de hát ez ezzel jár. Azért mégis jó lenne tudni, hogy kibírná-e a kb 350 nm-es fűnyírást, ami kb 35-40 perc szokott lenni.

Az akku árakon azért sem akadok fenn annyira, mert nem úgy veszek meg most valamit, hogy mi lesz, ha 5-6-8 év múlva új akksit kell venni. Ha összeadja az ember a benzin (+olaj, egyéb karbantartások) vagy az áram árát, amit a nyírásra költ ennyi idő alatt, az is simán megvan 20-30 ezer Ft 5-6 év alatt, csak azt nem egyben kell kifizetni, ezért másként gondolkodunk róla. :)

[ Szerkesztve ]

(#3373) f4lcon válasza den89 (#3372) üzenetére


f4lcon
őstag

a négyzetméter nem csak az akku teljesítménytől függ (de attól is) mert ugyanakkora akku teljesítménnyel lehet hatékonyabb (alacsonyabb fogyasztású) motort készíteni, vagy jobb minőségű kést használni, nagyobb vágószélességet adni (nem mindegy, hogy 1 tolással 35 vagy 46 centi füvet vágsz le) szóval ezeket kezeld fenntartással
nekem mint már írtam egy Al-Ko EnergyFlex 46.9 Li SP fűnyíróm van, ami a gyártó oldala szerint akár 500nm gyepfelületen is lehet használni.
na erre annyit mondanék, hogy bár nem pázsitom van, hanem mindenféle egyéb egyszikű növény (főleg tarack, meg perjék) ami fűnek néz ki, 500 nm-t pont két teletöltött 4Ah akkuval tudok levágni úgy, hogy a magasság állítás a középsőben van, és hetente egyszer nyírok.

[ Szerkesztve ]

“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell

(#3374) ANOka


ANOka
őstag

Üdv!

A 60 V -os Bauhaus POWERWORKS -okkal van vkinek érdemi tapasztalata?
Mint tudjuk: P = U × I, avagy ehhez képes pl. a 36 V-os eszközök mennyire erősek?

[ Szerkesztve ]

(#3375) den89


den89
tag

Egyetértek, teljesen ember, gép és körülményfüggő, ahogy te is írtad. Csak jó lenne, ha reálisabban írnák le, mennyit bírnak egy töltéssel, vagy lennének valami általánosan elfogadott paraméterek, ami alapján megadnák mennyit bír az akksi. Valami átlagot írhatnának (nem a kamu számokat), ami átlagos körülményeknek felel meg, pl száraz, átlagos fű méret (6-7 cm), sík terület, minimális plusz terheléssel számolva. Írtam az MTD Hungáriának, hogy mégis szerintük mennyit bír az MTD LM 40. Visszaírtak, hogy kb 40 perc átlagos körülmények között, az akku feltöltése pedig 120 perc. Nekem ennyi kellene, nem a kamuzás az 5-600 nm-es számokkal.
Jó kis géped van egyébként, jónak tűnik.
Makita DLM431-re lennék még kiváncsi, hátha van valakinek, mi a véleménye róla és mit bír az akksi.

(#3376) bacskait


bacskait
tag

Sziasztok!
A tapasztaltak, hozzáértők segítségét kérném.
Van egy hosszúkás telkünk, amit gyümölcsfák (még többnyire kicsik), bokrok, kerti kiülő, szalonnasütő, kerítés, stb. tagolják.
Az össz terület ~1200-1300 m2, amit a legtöbbször 3 részre osztva szoktam lenyírni. Ez részben a tagoltság és részben a terepviszonyok miatt is van (meg persze lusta is vagyok egyben nekiesni).
Azon a részen, ahol a legnagyobb egybefüggő terület van, ott nem olyan gyorsan nő a fű (löszös is kicsit, illetve a szintkülönbség is ide esik).
A kert hátsó részében a legsűrűbb és a leggyorsabban növő a növényzet (ezen a két területen főleg tarack van, ha jól tudom a nevét).
Elől volt vetett gyep, de most már nem nevezném annak, mióta van kutyánk is. :)
Jelenleg egy régi fűgyűjtős Briggs motoros géppel szoktam elől nyírni. A középső (lejtős, gyümölcsfás) részt és a hátsó részt pedig egy 51-51cm-es késsel rendelkező, kínai motoros önjáró géppel. Az önjáró része egyfolytában vacakol, több sebből is vérzik a gép, de még tartja magát. Csak már belefáradtam a küszködésbe, illetve a nagyobbik géppel szenvedek némelyik helyen, mert nem vagy csak alig fér el. Elég lenne egy 46-47cm-es bőven.
Arra gondoltam, hogy egy akkumulátoros önjárós gépet vennék, nem benzinest.
Szerintetek erre a felhasználásra jó lenne (3-400m2 egyszerre) egy ilyen gép?
Néztem eddig pl. Riwall-t, Einhell-t, Hecht-et, Powerworks-t. Van amelyik gyártót érdemes preferálni?

(#3377) #97520896 válasza bacskait (#3376) üzenetére


#97520896
törölt tag

Szerintem ekkora területre nem érdemes akksis fűnyírót venni. Meg fogsz őrülni, hogy fél óránként lemerül az akksi és 4-5 részletben tudod csak lenyírni a füvet. Mi van, ha épp mégis egyben van kedved lenyírni? Esetleg valamiért esetleg csak pár óra szabadidőd van, és egyben kell lenyírnod.
Én benzines önjárót vennék a helyedben. Nekem kb 1000 m2 a füves része a telkemnek, egy McCulloch önjárós, 53 cm-es, fűgyűjtős fűnyíróm van, kb 2 óra alatt végzek. Nem mondom, kicsit unalmas közben, de fárasztónak annyira nem fárasztó önjáróssal. Ha nem túl nagy a fű, még az asszony is szívesen nyírja vele.

[ Szerkesztve ]

(#3378) Predator2


Predator2
addikt

Helló

Ki hogyan élezi a fűnyírón a kést? Mi az ajánlott?
Thx

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#3379) #97520896 válasza Predator2 (#3378) üzenetére


#97520896
törölt tag

Attól függ, milyen szerszámod van otthon. Pl: sarokcsiszolóval, köszörűvel.

(#3380) MageRG válasza #97520896 (#3379) üzenetére


MageRG
addikt

Ez engem is érdekelne. A legutóbb megkaptam, hogy csak értelmi fogyatékos redneckek élezik sarokcsiszolóval.

"What is bravery, without a dash of recklessness!"

(#3381) #97520896


#97520896
törölt tag

Pedig annál egyszerűbb módszer szerintem nincsen otthoni körülmények között. Azért egy családi háznál jellemzően elég esélyes, hogy van egy sarokcsiszoló. De akkor én is kíváncsian várom mások válaszát, ha ez ekkora szégyen, hogy azzal csinálja valaki. Még fúróra csatlakoztatható élező is jó megoldás lehet. Fúró még esélyesebb, hogy mindenkinek van otthon. :)

[ Szerkesztve ]

(#3382) Top cat válasza MageRG (#3380) üzenetére


Top cat
őstag

Ha nagy csorba van rajta akkor sarokcsiszoló + legyező korong. De csak óvatosan meg ne égjen. Kisebb sérülés esetén elég a reszelő.

És persze ki kell egyensúlyozni.

(#3383) f4lcon válasza MageRG (#3380) üzenetére


f4lcon
őstag

ha van rá lamellás korong, akkor nem olyan nagy para azzal élezni
nyilván jobb egy állványon rögzített csiszolóval, de az nem mindenkinek van

“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell

(#3384) atirag


atirag
őstag

Benzines fűnyírót keresek. A lidl-ben és az aldiban is van. Az Audiban ahogy a neten néztem 20k-val drágább. Melyiket érdemes venni? VAgy 60k környékén milyet érdemes venni? Jó volna ha önjáró lenne.

(#3385) #97520896 válasza atirag (#3384) üzenetére


#97520896
törölt tag

Hát ha 60 ezerbe azt szeretnéd, hogy önjáró is legyen, túl nagy választék nem áll rendelkezésedre. Én ilyen helyeken nem vennék fűnyírót és más kerti gépeket. Akkor inkább Obi, Praktiker, Bauhaus, stb. Bár ennyiért ezeken a helyeken sem nagyon fogsz találni. Ebbben az árkategóriában ezeket találtam így hirtelen:
Riwall PRO RPM 4218
MTD 395 SPO
Hecht 541 SW
Fieldmann FZR 4010-B

[ Szerkesztve ]

(#3386) johnny82


johnny82
őstag

Hali!

Meglévő Agrimotor fűnyírómat gondoltam, hogy lecserélem valami erősebbre. Lidl-ben most akciós, 20K a Parkside PRM1200, ami tetszik, vagy Bosch ARM32. Max 25K-t szánok rá, nem nagy a füves terület. Legyen rajta oldalt gyepfésű, hogy fal mentén le tudja teljesen vágni a füvet. Ezek milyenek, vagy valami más ajánlható van ennyiért?

Köszu, üdv!

[ Szerkesztve ]

(#3387) rvn_10


rvn_10
senior tag

Sziasztok!

Hecht 543 SW, ha nem húzom az önjáró gázt néha akkor is forog egy felet/negyedet a kerék. Valakinek valami ötlet?

Gigabyte B760M Gaming X, I5 13400, 2x16 DDR4 Corsair Vengeance 3600Mhz, NZTX Kraken X61, Sapphire Pulse RX 5600XT, EVGA Supernova G2 750W, Samsung 850 Evo 128Gb, WD Blue 1TB, Phanteks Enthoo Pro M Acrylic

(#3388) atirag válasza #97520896 (#3385) üzenetére


atirag
őstag

Végül ma vettem egy aldis fűnyírót. Igaz drágább volt mint 60k ,de ez jobbnak tűnt. Önidítós önjárós gép
Ami kicsit negatív, hogy túl gyors az önjáró funkció :)

[ Szerkesztve ]

(#3389) #97520896


#97520896
törölt tag

Van valakinek robotfűnyírója? Mik a tapasztalatok? Hogy kell ezt az egészet elképzelni? Mennyi idő alatt nyír le egy adott területet, mondjuk ahhoz képest, ahogy az ember egy normál fűnyíróval csinálná? Egy töltéssel kb hány m2-t nyír le? Gondolom nagyobb fűvel már nem bírkózik meg, minimum hetente kell menni a gépnek, de így tavasszal inkább minimum heti 2x?! Meg nyilván nem szedi össze a füvet, rajt marad a cucc. Rajt rohad? Vagy összegereblyézed? Vagy mégis hogyan? Egyébként minimálisan egyenetlen területen is jól használhatóak ezek? Köszi a válaszokat!

[ Szerkesztve ]

(#3390) MageRG válasza #97520896 (#3389) üzenetére


MageRG
addikt

A robotfűnyírók mulcsozni szoktak.

"What is bravery, without a dash of recklessness!"

(#3391) okezsoke


okezsoke
tag

Sziasztok!

Friss kertesháztulajként szerenénk fűnyírót venni.
A kábelezést és a benzinest kerülnénk, marad az akkus.

A terület kb 300 nm, nincs domb, nincs gaz, mi vetettünk teljesen új füvet.

A büdzsé nem nagy, viszont a fórumot olvasva úgy látom 100 alatt kevésbé van megbízható akkus fűnyíró.
Mivel lehetséges, hogy a következő időkben fogok Makita szerszámokat vásárolni, ezért afelé kacsintgatok.

A Makita DLM380PM2 és DLM382PT2 a két legolcsóbb modell amit találtam, mit gondoltok ezekről?
Esetleg lehet valami alternatíva, ami hasponlót nyújt olcsóbban? Vagy legalábbis megfelelőt az igényeinknek.

Előre is köszi :R

(#3392) ANOka válasza atirag (#3388) üzenetére


ANOka
őstag

Van már annak is szaktopikja: Robot fűnyírók

Szerk:
(#3391) okezsoke:
Elvileg holnap megyek egy DLM382-ért. Majd írok róla, az első használat után.

[ Szerkesztve ]

(#3393) okezsoke válasza ANOka (#3392) üzenetére


okezsoke
tag

Szuper, köszi, várom!

(#3394) peterzsolt88 válasza modflow (#2225) üzenetére


peterzsolt88
friss újonc

Szia! Én is egy ilyen fűnyírót szeretnék venni. Látom te már két éve vetted. Bevált? Milyen tapasztalataid vannak vele? Ajánlanád? Sokat segítenél a válaszoddal. Köszönöm előre is!

(#3395) den89 válasza okezsoke (#3391) üzenetére


den89
tag

Szia!
Makita gépeket dicsérni szokták, nem hiszem, hogy mellélőnél vele. Én a szüleimnek rendeltem a napokban egy akkus fűnyírót, jövő hét végefelé érkezik meg, írok majd róla pár mondatot. :) Egyébként nekik is kb 300 m2 a fűvel borított része a teleknek, én is ebben az árkategóriában nézelődtem (100-120 eFt) . Remélhetőleg ki fogja bírni egy töltéssel az akksi. Egyébként ezt a fűnyírót rendeltem:
[link]
Én is Makitán gondolkodtam még:
[link]
Itt találtam meg legolcsóbban:
[link]
Ezt is nézegettem:
[link]
Szerintem árban ne nagyon menj ez alá, amit kinéztél. De ha tervezel később más akksis gépet, akkor jó választás a Makita. Azt azért még gondold át, hogy a 38-as vágószélesség elég-e neked. 40-43-assal azért jobban tudsz haladni, lehet azon is múlik, hogy kibírja-e egy töltéssel. :D Meg annyi, hogy akksi csere márkától függetlenül nem lesz olcsó játék (Makita és pl az MTD esetében is 40 eFt körül).

[ Szerkesztve ]

(#3396) okezsoke válasza den89 (#3395) üzenetére


okezsoke
tag

Köszi az infót.
Végül miért az MTD lett és nem a Makita?
Nekem az jutott eszembe, amit itt sokan pedzegettek, hogy a Makita szénkefés, amit Te vettél az láthatóan nem.
Igen, a nagyobb vágásszélesség jó dolog, csak hát a rút anyagiak.
De amit linkeltél az mintha pont nagyobb szélességű lenne...
Ez a Riwall nagyon jó papíron, ez is kínai márka a jobbak közül?

[ Szerkesztve ]

(#3397) maglew válasza okezsoke (#3396) üzenetére


maglew
aktív tag

MTD - nél kétféle motoros van. A Thorx-os az távol keleten készül, kisebb teljesítményű. Illetve van az Amerikai Briggs motoros (átlag 20 ezerrel több) de erősebb és jobb minőségű motor

(#3398) den89 válasza okezsoke (#3396) üzenetére


den89
tag

Igazából az ár és a márkahűség döntött az MTD mellett. Szüleim ezt választották, 100 eFt volt náluk a lélektani határ, és jelenleg is egy MTD fűnyírójuk van. Én a Makita felé hajlottam inkább, magamnak azt vettem volna. Az MTD szénkefementes, javítsatok ki, ha tévedek, de az elvileg előny?!
Így van, nagyobb vágószélességűeket linkeltem. A Riwall-ról sokat nem tudok, azon kívül, amit neten látni/olvasni róla. Az alapján nem tűnik rossz gépnek. Ami érdekes, hogy önjáró. Viszont ez akksis fűnyírónál szerintem nem igazán előny, mert biztos, hogy elég rendesen húzza az akksit.
Egyébként túl nagy választék nincs ebben az árkategóriában, szerintem a Makita lehet a legjobb ár-értékben. Még saját márkás fűnyírókat tudsz venni ebben az árban (Obi, Bauhaus), de én ilyen noname márkákat nem szívesen vennék.

[ Szerkesztve ]

(#3399) mrzed


mrzed
senior tag

Fűnyíró vásárlás után most benzines szegélynyíró után nézelődőm. A topikot átolvasva két alternatívát találtam:
Stihl FS 40 és a
Oleo-mac Sparta 250 TR
A vásárolt géppel be kell jutnom a sövény és a kerítés közé, ahol 70cm hely van. Ezért mindenképp hurokmarkolatosra van szükségem. Mivel 190+ cm magas vagyok, tartok tőle, hogy a stihl rövid, és hajolgatnom kellene vele. Igazából a sparta méretét nem sikerült kigugliznom. A géppel tényleg csak szegélyek és a sövény mögötti/alatti terület lenne nyírva, tehát nem nagyüzemi dzsindzsa irtásra kellene.
Tudja esetleg valaki a 250 TR méreteit, vagy esetleg valami más alternatíva?

(#3400) ANOka


ANOka
őstag

Akkor az ígért vélemény a Makita DLM382 (#1; #2) akkus fűnyíróról két nyírás után:

Az előző fűnyíró egy HECHT 1638 R volt, ami kb. másfél év után elromlott. (Ez egy másik történet... :W ) Ehhez fogom/tudom hasonlítani.

Az előző gép meghibásodása miatt kb. 3 hétig nem volt nyírva a fű. A terület nagysága kb. 450 m^2. (1200 m^2 telek kb. harmada-fele között van valahol a füvesített terület.)

Először a gépet tegnap a legmagasabb (75 mm) vágásmagasságon használtam, a területet "keresztben" nyírva. A fűnyírás 1 óra 13 percig tartott. Ebben benne van az, hogy a fűgyűjtő kosárral elsétálok a kert (a füvesített terület) végében található "komposztig" és kiürítem azt. A gép 2 db 6 Ah akkuval ezt végig bírta. Csak az utolsó ~50 m^2-en kezdett el jelezni, hogy az akku lemerülőben van, de ezt még végigvitte.

Ma a gépet 40 mm-es vágásmagassággal használtam. A tegnapi területet "hosszában" nyírtam le. Az időt nem mértem.
Viszont ugyanehhez már 4 "menetre" volt szükség: 4x (a kezdés egynek számít) kellett ezeket az akkukat feltölteni. :Y

Azt vettem észre, hogy minél alacsonyabbra állítva nyírom a füvet, a gépnek annál több energiára van szüksége. A mai nyíráskor alkalmanként "szenvedett" a motor, még úgy is, hogy leginkább felesben csináltam: a vágószélesség felét - a jobb oldalát - használtam az új terület vágásakor, majd visszafele sétálva a levágott szakaszon toltam a gépet, hogy az előzőleg elszórt szálakat összeszedje.
További tapasztalatom, hogy ha az akkuk negyedig lemerültek (a gép villogással elkezdi jelezni), akkor a motor lelassul (hangja mélyebb lesz). Biztos azért, mert ilyenkor már nem tud kellő mennyiségű "szuflát" kiszedni az akkukból.

Tapasztalt különbségek:
- A Makitának kisebb a (por)szívó ereje, mint a Hecht-nek -> a Hecht-nek erősebb a motorja. Szerintem az a mai második 40 mm-es vágáson sem szenvedett volna egyszer sem.
- A Makita halkabb. (A ráírt számok alapján kb. 10 dB-el. A dB logaritmikus skála!)
- A Makita teljesen meg tudja tömni a fűgyűjtő zsákot. Valószínűleg az eltérő kialakítás és anyaghasználat miatt.

Konklúzió:
Akkus géppel a fűnyírás teljesen más: egy "tisztább, szárazabb érzés"! :D A gép bejött, tetszik. :K
Aki anyagilag megengedheti magának, annak akkus gép vásárlását javaslom.
Utána pedig a köv. hónapban "egy csomag" tartalék akku beszerzését a géphez... ;]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.