Hirdetés

2024. június 8., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-03-11 00:46:52

LOGOUT.hu

Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1116) zoli03 válasza softguner (#1109) üzenetére


zoli03
őstag

Sokat gondolkodtam előtte, most egyelőre rendeltem egy eBay-es Nano-t, egy 16x2-es LCD-t, meg egy DHT22-t (plusz kábeleket). Ezen akarok kísérletezgetni, mert ha mégse jönne össze, akkor alig vesztettem pénzt.

Engem leginkább csak a hőmérséklet és a páratartalom (ezek viszont minél pontosabban), ezek trendje, minimuma és maximuma érdekel. A szélsebesség egyáltalán nem érdekel, meg nálunk szinte állandóan 10-14 km/h. Óra vagy lesz rajta, vagy nem, az még később kialakul, de valószínűleg lesz. Légnyomás szintén nem olyan fontos nekem, de mivel nem drága az érzékelő, később rakhatok bele (persze így már nem tudom, mennyire lehet időjárás állomásnak nevezni, lehet, hogy inkább csak egy hő- és páratartalom mérő :) ) . Ahogy néztem, a napfelkeltét/napnyugtát ki is lehet számolni, úgyhogy nem muszáj LDR szenzor, bár különösebben az sem érdekel.

Ha nekem megfelelően működik a Nano-s hő/páratartalom mérő, akkor veszek egy nagyobb Arduinot (a Nano meg elvileg jó lesz a külső érzékelőhöz és egy 433 MHz-es adó-vevővel csatlakozik a bent levő Arduinohoz, ezt az adó-vevőt már korábban is nézegettem, nagyon olcsó, úgyhogy nem fogok vezetékelni), valamint veszek két DHT22-t (ez jóval pontosabb, mint a DHT11, ami nekem nagyon fontos). Ha van még ennél pontosabb szenzor Arduinohoz, akkor szívesen várom a javaslatokat.

A kijelzővel vagyok a legnagyobb gondban, mert nemigen találtam olyat, ami egyszerű LCD és nagy méretű vagy nagy karakterek vannak rajta. A 16x2-re nem fér ki minden, a 20x4-re kifér, de a karakterek nem olyan nagyok. A legjobb talán egy 128x64 pixeles LCD lenne, erre nagyobb karakterekkel kiírnám a külső/belső hőmérsékletet, kisebbel alatta a páratartalmat, a min/max értékek meg maximum gombnyomásra jelennének csak meg. A LED-es szegmenses meg mátrixos kijelzők nemigazán tetszenek, valamint a színes TFT kijelző is felesleges..

#1111 bacus: van ilyenem, de nekem nem hibátlan. Sajnos a kijelzője nem az igazi, elég kicsi a látószöge (van egy korábbi Lidles, annak sokkal nagyobb), meg az értékek is kicsik, viszont a sok értelmetlen szimbólum meg elveszi a helyet (pl a trendet jelző nyilat csak nagyon közelről látom). Amúgy nincs vele gond, ennyiért nagyon jó időjárás állomás, de én olyat akarok, ami csak azt írja ki, ami nekem fontos, azt viszont jól láthatóan, és nagyon pontosan (gyanítom ez is ilyen +-1 °C pontosságú és a páratartalom is +- 5%).

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.