Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Arch Linux

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-02-28 11:06:49

LOGOUT.hu

Arch Linux topik

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6627) Frawly válasza Shyciii (#6626) üzenetére


Frawly
veterán

A 244 MB valóban sok, én is hasonló csomagokkal tolom, és nálam 160-170 MB között ingadozik (free -m). Kicsit az Arch 211 megáját is sokallom, nálam az sem volt SwayWM-mel 170 fölött soha. Az a 747 telepített csomag Archra reális, nálam is ennyi körül van, Void most 685 csomag, de ezen pl. nincs systemd, meg annak az összes szutyka. Debianon az 1362 csomag nagyon sok, azért nincs minden csomag 2-3 felé szedve. Ezt magyaráztam már ubyegonnak is, de jött azzal, hogy szerinte nem bloat. Közben meg de, csak a Mint is ilyen, amit használ és hozzászokott.

Azért nagyon nem mindegy, hogy csak fele annyi csomagot kell frissíteni, meg fele annyi szutykot betölteni, és a memóriafogyasztás is kb. fele annyi tud lenni egy Mint Cinnamonhoz képest. uby nem értette, hogy nem arról van szó, hogy nem fér bele a 16 GB RAM-ba, hanem minek töltsünk be felesleges szutyokokat, ami azért mégis időveszteség, még ha csak néhány ms is, azért a sok apró összeadódik, meg a sok felesleges csomagra frissítéskor netsávszélt és letöltési mennyiséget pazarolni.

Termite nekem hiányzik egy kicsit, szerettem a vim-mód miatt, de egyrészt ki kell próbálni más alternatívákat is, meg én minden rendszerújratelepítéskor kipróbálok új dolgokat, már csak azért is, hogy változatos legyen, ne legyen unalmas, ismerjek meg más megoldásokat is. Így most lett az Alacritty, de lehet Gentoo-n már egy harmadik megoldás lesz.

Picom nekem mindenképp kell, nem csak az átlátszóság és Aero-effekt miatt, hanem anélkül tearingelnének a mozgó grafikus elemek, pl. játék, videólejátszás, böngészőben oldalgörgetés. Kell a vsync meg a hardveres OpenGL videógyorsítás. Régen Comptont használtam, az is ugyanez a kompozitor, csak a szerző leállt a fejlesztésével, ezért forkolták, és lett belőle Picom, ezt rendszeresen fejlesztik.

Archon SwayWM-et használtam, ami az i3wm waylandes változata. Azon nem kellett kompozitor, mert a waylandes WM-ek egyben kompozitálnak is, de X.org-on kell. Nagyon elméleti esetben, ha a GPU drivere támogatja, akkor X.org-on is be lehet kapcsolni a tearfree opciót, meg a DRI gyorsítást, de ezek nem minden GPU-n állnak rendelkezésre.

Debiannal meg továbbra is az a bajom, hogy konzervatív, relatíve régi csomagverziókkal. Bár ebben fejlődtek, régen, pár éve még sokkal jobban el voltak maradva verziókkal, most már nem annyira vészesen, mint a CentOS. Ennek ellenére én soha nem láttam értelmét a Debiant erőltetni. Használható azért, azoknak, akik ebbe az apt/deb ökoszisztémába szoktak bele, és nem fontos nekik a legújabb verziók és legmodernebb technológiák (Proton, DXVK, Wayland, stb.) használata. Én a helyedben nem erőltettem volna fel az Arch mellé, nincs értelme egyszerűen.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Arch Linux
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.