2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

HUAWEI Ascend G700

Megint 4 mag. Megint 5”. Természetesen Kínából. Csupán egy a sok közül, vagy egyéniség a sok között?

[ ÚJ TESZT ]

Belső 2. software - Android és az EmUI

Egy smartphone az azt működtető szoftver nélkül csupán egy marék alkatrész. Ez alól a G700 sem kivétel. Fedélzetén az Android 4.2.1-es Jelly Beanje dolgozik. Bár már JB-ből is van frissebb, és van már KitKat-ünk is, előbbi mégis tökéletesen képes kiszolgálni a telefont. A rendszer alapvetően gyors, gördülékeny. Kisebb megingások, a nagyobb erőforrás-igényű programok – pl. több száz MB-os játékok – indulásakor érezhetőek esetleg.

A teszt kedvéért szerkesztettem dokumentumokat a Kingsoft Office-szal, megnyitottam egy kb. 98 MB-os és színes képekkel gazdagon ellátott .pdf állományt, a háttérben ment a Chrome néhány tabbal. Majd ütögettem kicsit a GolfStars-ban. Nem mondom, hogy az istráng véresre rángatta a kezem, de a rendszer futott szépen.

Úgy tűnik, a Huawei is beállt a sorba, és elkezdett uniformizálni. A mérnökök teljesen egyedi felületet készítettek, lényegében semmi sem emlékeztet a Holo UI-ra. A grafika véleményem szerint korrekt, az ikonok grafikája is szép. A csapat a munka megkönnyítéséhez bizonyára bőséges mennyiségű és jó minőségű drogot kaphatott, mert jó munkát végeztek. Valószínűleg még mindig valamelyik átnevelőtáb... izé... luxusszanatóriumban próbálnak lejönni a cuccról…

A felület az EmotionUI nevet kapta, a G700-on ebből az 1.6-os verzió fut. Először egy ismerősöm lányának Y300-án találkoztam az EmotionUI-jal, és már ott is szimpatikus volt.

Az EmUI, hasonlóan a Xiaomi MIUI-ához és az Apple iOS-éhez, nem tartalmaz klasszikus értelemben vett Programok menüt! A telepített alkalmazások ikonjai és a widgetek is a kezdőképernyők valamelyikén helyezkedhetnek el. Ezek száma maximum 9 lehet.

Abban az esetben, ha gazdagon telepakoljuk a telefont alkalmazásokkal, egy idő után a felület közeli rokonságot fog mutatni az őskáosszal. Ezt elkerülendő mappákat készítettünk, így teremtve rendszert a nagy összevisszaságban. A mappakészítés roppant egyszerű, a szerintünk összetartozó ikonokat csupán egymásra kell húzni. Bővíteni vagy a húzogatós módszerrel, vagy pedig a mappát megnyitva, a jobb felső sarokban lévő „+” jelre kattintva lehet, ezután akár nevet is adhatunk a csoportnak.

A felület egyedi külseje elsőre érdekes, majd furcsa, néhány nap alatt azonban megszokható.
A telefonon érkezésekor egy Samsung Galaxy S4 klón custom ROM dolgozott egy Apex launcherrel, valamint egy tyúklábbetűs CWM-mel karöltve. A ROM egyetlen előnye, hogy rootolt, azonban belső tárhelye nem volt, a rendszerpartíció után maradt kb. 5,7 GB-nyi tárhely teljes egészében a data partíció volt.

Bár a telefon így is használhatónak bizonyult, bökte az oldalam, hogy milyen lehet a gyári ROM. Így hát beszereztem az épp aktuális, B142-es frissítőcsomagot – kicsomagolva csekély 980 MB –, és a GoogleTranslate segítségével lefordított kínai leírás alapján terveztem telepíteni. Csak terveztem, ugyanis rendre FAIL update hibaüzenettel újraindult a telefon.

Egy pihentető alvás és egy CyklonB-vel vetekedő erejű gyomorfekély-generátor – gyk. kávé – szervezetbe integrálása után újra megpróbáltam, és meg is találtam a hibát. Nem a frissítőcsomagot, hanem a komplett mappát kell a memóriakártyára másolni. Emellett az sem árt, ha a kártyán semmi egyéb cucc sincs. Így már rendben lefutott a frissítés, és kb. 2-3 perc múlva a telefon újraindult, majd ezt követően a Huawei gyári kezelőfelülete fogadott.

Központi widgetünk a „Me widget” névre hallgat. Ez, az adott kezdőképernyő –- a kilenc közül lehet akármelyik – majdnem egészét elfoglaló „keret”, amit alwidgetekből rakhatunk össze. Olyan hatást kelt, mintha intim kapcsolatot létesített volna a HTC Sense-e a Windows Phone csempéivel. Annyi megkötés azért van, hogy csak néhány elemtípusból legózhatunk (fotógaléria, időjárás widget, óra, kedvenc kontaktok, zenelejátszó). Nem mondom, hogy haragudtam volna, ha van még választék, de így is viszonylag egyedi homescreent rakhatunk össze.


A felület témázható, a témaváltás a „Me widgetre” és annak elemeire is hat. Ha kevesellnénk az előtelepített témákat, a témakezelőből annyit telepíthetünk, amennyit nem szégyellünk.
Alkalmazás uninstallálásához nem szükséges az alkalmazáskezelőben matatni, elég az adott app ikonját megragadni, és a fent megjelenő szemeteskosárra húzni. Kihelyezett widget esetében természetesen csak törlődik a widget, nem uninstallálódik (na ezt jól megaszontam...)

A témák átszabhatják a zárképernyőt, az áttűnési animációt, a betűstílust stb. Az egyes témák elemei ezen kívül szabadon variálhatóak egymással. A zárképernyő azonban fix, az ide letűzött alkalmazásokat nem tudjuk cserélni. Ha nem jönne be az EmotionUI, adott a lehetőség egy alternatív launcher telepítésére. Egy Nova Prime nekem is lapul az SD kártyámon, bár úgy érzem, nem lesz rá szükségem.

A P6-nál és a Mate-nél megismert vezérlőtárcsás profilkezelés a G700-nál sajnos nem érhető el, így profilváltásnál a „redőnyön” keresztül kell bűvészkednünk. A profilkezelőben tetszőleges számú profillal bővíthetjük a gyári repertoárt.

A kijelző szokásos feloldási lehetőségei mellett elérhető a Face unlock nevű opció is. Ennek használatához a Biztonság menüpontban az utasításokat követve készíteni kell a pofázmányunkról egy képet. A kijelzőzár feloldásához a készülék összehasonlítja az eltárolt képet azzal, amit az előlapi kamera „lát”. Ha a kettő megegyezik, old a zár. Ha nem tudja – nem hasonlítunk önmagunkra, kevés környezeti fény stb. – egy alternatív módon (PIN, jelszó, minta) oldható fel a zár. Ezt szintén ki lehet – illetve kell – választani a Face unlock beállításakor.

Az én telefonomon a Face unlock alapból nem volt elérhető, de az XDA-ról beszerezhető G700 Tools-ban lévő GApps – és minden JB GApps – tartalmazza. A GApps telepítésekor valamiért a Face unlock nem telepedett. A mappastruktúrát a megfelelő helyekre bemásolva, és az egyes állományok jogosultságát beállítva azonban a kötelező újraindítás után már működött rendesen. Érdekes. Nem mellesleg a G700 Tools tartalmazza a gyári 3E recoveryt és egy angol, valamint egy kínai nyelvű custom recoveryt is.

A gyári ROM frissítését vagy működő telefonról indítjuk, vagy recovery-ből végezhetjük el. Ez utóbbihoz a gyári 3E recovery szükséges.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Lenovo P780

    Lenovo P780: letisztult, elegáns, szinte tökéletes és főképp verhetetlen ár/érték arányú készülék.

  • OPPO Find 5 Midnight bemutató

    Megnéztem, hogy mire képes ez az éjféli szörnyeteg Kína egyik legnívósabb gyártójától. Stílus a javából..

  • Galaxy Note 3 - a Jedi visszatér

    Az első okostelefon 2.3 GHz-en, 3GB RAM-mal és 150 Mbit-es hálózattal, de vajon mire elegendő ez?

  • Xiaocai X9 okostelefon - A legjobb?!

    Ismét egy kínai telefon: dual SIM, moddolt Android, jó akkumulátor, korrekt hardver, nagyon olcsón!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.