2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • 090924 - az olaj...

    emelkedő trendje megszakadt.

    090804:
    "Az olaj a júniusi-júliusi tetőpontja közelében van (70-74 dollár), elnézve a grafikont ez így egy tökéletes duplatető. Ha a dollár elkezd erősödni (azaz az USD index letörése és az EURUSD kitörése kamu volt), akkor az olaj is esni kezd majd."

    090822:
    "Bánjunk óvatosan a duplatetővel, mert az olaj grafikonjára is duplatetőt láttam rá pár héttel ezelőtt, ami ezidáig végülis bejött (piros vonalak), de nem hagyhatom figyelmen kívül a bullish szkenáriót sem, ami egy fülescsésze (kék vonalak). Mindenesetre az ellenállás elég világos (sárgával), a 75 dolláros szint áttörése lenne igazán bullish jelzés, persze könnyen lehet, hogy ez is csak kamukitörés lesz (szintén negatív divergenciák)."

    090912:
    "az olaj, nos, ez folytatja a már jóval korábban leírt duplatető kialakítását, persze ha 75 USD fölé menne, azzal kitörne, és invalidálná a duplatetőt. Az olajjal kapcsolatban negatív figyelmeztető jel, hogy amíg az US Dollár új mélypontra esett, addig az olaj nem tudott feltörni (pedig elvileg negatív korrelációban vannak), 67,5 USD-s nyakvonallal egy mini fej-váll van a grafikonon (ott halad az 50SMA), aminek a célára éppen a duplatető nyakvonala környékére, 60 USD-re nyomná az árat. Onnan elkezdődhetne egy újabb felfelé-korrekció, egy bear-flag, majd végül elesne a 60 USD-s szint, és 45-ig meg sem állna. De ez még a jövő zenéje.

    Folytatás...

    fLeSs 15 éve 0

  • 090921 - lineáris vagy logaritmikus?

    Most így éjjel átnézve pár grafikont tettem egy felfedezést, amivel ezidáig is tisztában voltam, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget: a grafikon skálázódása. Ugye mint tudjuk, van a lineáris és a logaritmikus ábrázolás. A lineáris egyszerűen lineáris, a 2-ről 4 USD-re emelkedés ugyanannyinak látszik a grafikonon, mint a 4-ről 6-ra, míg a logaritmikuson jól látható, hogy százalékosan igen nagy a különbség, 100% és 50%. De melyiket kéne használni? Én ezidáig a logaritmikust használtam, ezt tartom logikusnak, hiszen az emelkedést/esést százalékban kéne mérni mintsem a fizetőeszközben, egészen jól elvoltam vele, de most kételyek ébredtek bennem ezzel kapcsolatban, ugyanis trendvonalak berajzolásánál óriási lehet a különbség a két grafikon között, az egyiken már megtört a trend míg a másikon még jele sincs ennek.

    Utánanéztem a neten, hogy mit is kéne használni, és mindenki mást mond, szóval nem lettem sokkal okosabb, viszont találtam egy bejegyzést, amire érdemes odafigyelni, illetve eszembe jutott két dolog, ez a három együttesen pedig a lineáris felé billenti a mérleg nyelvét.

    Folytatás...

    fLeSs 15 éve 4

  • 090917 - egy kis pszichó

    Az emelkedés megállíthatatlannak tűnik, egy shortos számára már ilyesztő mértéket ölt, és persze a longban ülők egyre mohóbbak, imádják nézni ahogy gyarapodik a pénzük.
    DE, gondolkozzunk az átlag-kereskedő/befektető agyával. Hogyan is működik a tőzsde? Egyszerű pszichológia.
    Amikor az SP500 700 pont körül járt, minden rossz volt, itt volt a világvége, senki nem mert vásárolni (magyarra lefordítva a BUX ekkor feneklett meg 10000 pont környékén).
    Most, 60%-kal a mélypont után mindenki vásárol, további emelkedésben reménykedik (a BUX már több, mint 100%-ot menetelt).

    Pedig: amikor az SP500 700 pont volt, akkor kellett volna úgy istenigazából bevásárolni, minden túladott volt, és ha akkor valaki azt mondta volna, hogy pár hónappal később az index 1000 pont fölött lesz, senki nem hiszi el. Amikor az index 700 pont volt, mindenki félt, hogy tovább esünk 400-500 pontig.

    És a lényeg, fordítsuk le ezt a jelenlegi helyzetre: az emberek jelenleg simán el tudják képzelni, hogy az SP500 1200-1300 pontig fog menetelni...

    Az érzelmek kontraindikátorként szolgálnak, a kérdés csak az, hogy mikor következik be az elkerülhetetlen? Mert egy qrva korrekció már nagyon ott lóg a levegőben! :D

    Folytatás...

    fLeSs 15 éve 5

  • Ha most autót akarnék venni...

    akkor ezen a kettőn megakadna a szemem. Most nemazért, de sztem fantasztikusan néznek ki!

    E34-es (900 000-ért):

    E36-os (1 900 000-ért):

    igaz, a kétajtós coupe jobban bejön, de ez egyszerűen mindent visz.

    fLeSs 15 éve 65

  • 090912 - még mindig sok a figyelmeztető jel

    mielőtt azoban ezekre rátérnék, lássuk a földgázt. :D Előző bejegyzésemben ezt írtam: "Sztem lesz egy utolsó eladási hullám amivel kiszórják az emberek többségét, aztán az emelkedés."

    Az eladási hullám megvolt, már csak az a kérdés, hogy ez volt-e az utolsó. Én remélem, hogy igen. :D A grafikon egyébként tankönyvbe illő, a korábbi támasz ellenállássá változott, ez a 3,25-3,5 USD-s szint tegnap megállította a nagy rallyt a mélypontokról. Ráadásul ott az 50SMA is.

    A piac. Előző bejegyzésem óta az index alig 1%-ot emelkedett, közben elég sokat oldalazott. A március óta tartó rallyban kialakult egy felfelé ékelődés, ami nem jó jel (ismét). Az ék bearish alakzat, de nem annyira vészes, mint egy horizontális támasz eleste, ha az ékből lefelé esik ki az árfolyam, azzal még nincs semmi probléma, korrigál egy kicsit, aztán mehet újra felfelé. Ezen kívül egy rövidtávú felfelé trendelő kis csatorna is látszik (kékkel), ezt hívhatjuk trendcsatornának is, de hívhatjuk bear-flagnek is, tekintve hogy a forgalom folyamatosan csökken. Én ezt látom bele, más meg mást, majd kiderül, hogy mi lesz a vége. :D

    Folytatás...

    fLeSs 15 éve 31

  • 090903 - kitört az arany...

    felfelé.

    Ez ellentmond az eredeti elképzelésemnek, dehát ez van. Sztem az 1000-et most sem fogja átvinni, de az is lehet, hogy igen. :D Az elvi célár ~1175 USD lenne, de ezt nehezen tudom elképzelni akkor, ha az USD erősödik, márha erősödni fog. Az arannyal kapcsolatban nagyon bizonytalan vagyok, túl sok minden befolyásolja az árát, szal nem veszek belőle, de nem is shortolom.

    fLeSs 15 éve 5

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.