2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • 090822 - Tart a rally, de a sötét felhők is gyülekeznek. Grafikondömping...

    Legalábbis technikai szemmel.
    Most pedig jópár grafikon következik, mindhez fűzök egy kis kommentárt.

    Egy picurka korrekció után a héten folytatódott az emelkedés, ráadásul a pénteki pluszt már kitörésnek is lehet nevezni, mert az index az előző két hét csúcsa fölé tudott emelkedni. Mindenki korrekciót várt, ami meg is jött, de ennél azért többre számítottunk. Amit már megtanultam: amikor teljesen egyértelmű, hogy valaminek be kell következnie (ezesetben a korrekciót várta/várja mindenki), akkor az vagy nem következik be, vagy bekövetkezik, de úgy, ahogy arra senki sem számított. Ha egyértelmű lenne a piac mozgása, akkor mindenki milliárdos lenne.

    A kis korrekció arra volt jó, hogy az RSI a túlvett zónából leessen, de már megint a túlvettség felé halad. Eközben az MACD-n egy enyhe negatív divergencia kezd kirajzolódni. A grafikonra berajzoltam sárgával a fő támaszszintet, illetve egy trendvonalat, ráadásul ebben a zónában van az 50SMA is, tehát ha végre jönne egy tényleges korrekció, akkor itt annak meg kéne állnia (950 pont környéke).

    Folytatás...

    fLeSs 15 éve 43

  • És a jelenlegi helyzet - 090808

    Júli 8 és 13 között egy fontos támaszt tesztelt vissza az index. Már-már úgy nézett ki, hogy esés következik, végül egy nagy rally lett belőle. Várd a váratlant. :D

    A most kialakult helyzetre többféle alakzatot rá lehet húzni.

    Szélesedő "csatorna", aminek éppen a felső élénél járunk.

    Egy lefelő ékből kitörés, aminek a célárát már túlteljesítette az index.

    Csökkenő háromszögből vagy zászlóalakzatból való kitörés két célárral, csak a zászló célára nem teljesült.

    A lényeg, hogy rövidtávon sztem nincs sok tér felfelé, ha egyáltalán van. Már túlvett minden, korrekciónak kell bekövetkeznie, a 950 pontos korábbi ellenállás ezúttal támaszként kell majd hogy funkcionáljon (itt van kb. az 50SMA is). Ha az nem lesz elég erős, akkor a 880 a következő támasz (a 200SMA meg itt lesz addigra, méghozzá enyhén felfelé trendelve).

    Folytatás...

    fLeSs 15 éve 46

  • Egy kis esettanulmány - 090808

    Szal, erről már régen akarok írni, de csak most jött el az idő (a kedv).

    A piac irányával kapcsolatban elég jók szoktak lenni a megérzéseim, mégis sokat optam mint a torkosborz, pedig egy kis odafigyeléssel a március óta tartó száguldásból óriási nyereségekkel is kivehettem volna a részemet.
    Utólag könnyű okosnak lenni, de amiről most írok az egy olyan dolog, amit már előre "láttam", mégsem játszottam meg, mert elsiklottam felette.
    A hwsw fórumon január közepén írtam arról, hogy kialakulóban van egy kisebb fej-váll az SP500-on, és ha elesik a nyakvonal, akkor 680-700 pontig fog esni az index (ami végülis be is következett).
    Akkor így nézett ki a grafikon, január 15-e környékén:

    Ez még csak egy "béna" fej-váll, végülis egy fordított fülescsésze, ahogy szokták hívni.

    Később még hetekig szenvedett az index a 800 pont feletti tartományban, majd elesett a nyakvonal. Namost a grafikont ugye minden technikai elemzést használó emberke másként nézi, azt látja bele amit bele akar látni. Erre a grafikonra kétféleképpen lehet rárajzolni a nyakvonalat, ami első ránézésre nagy különbségnek tűnik, de a végén ki fog derülni, hogy mégsem az.

    Folytatás...

    fLeSs 15 éve 5

  • Figyelmeztető jelek, sztem valami nagy dolog készülődik - 090804

    Szal, öt dologra érdemes most figyelni: SP500, USD index, EURUSD, olaj és az SP500 bullish percent index, ami azt jelzi, hogy a befektetők hány százaléka bízik az emelkedésben (erről a blogomban még nem volt szó).

    Az SP500 egy tipikus és tökéletes fordított fej-vállak van 950-es nyakvonallal, ebből számítva a célár elvileg ~1233 pont. Ez most elég merésznek tűnik, de végülis már csak 20%-nyira van. A 200SMA már kisimult, lassan elkezd emelkedni. Jól látszik, hogy a júniusi-júliusi korrekcióban támasz volt, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Korábban már írtam a fej-vállakról, de akkor még azt gondoltam, hogy 930 a nyakvonal, mert ezt akartam belelátni a grafikonba, a technikai elemzés már csak ilyen.

    A dollár index a dollár viszonyát mutatja a világ vezető valutáival szemben (euró, jen, angol font, kanadai dollár, svéd korona, svájci frank). A grafikonon egy igencsak bearish, vagyis esést előrejelző alakzat van. 78-79 pont között volt egy erős támasz, de ez tegnap elesett. A dollár hanyatlása jót tesz a részvénypiacnak, a nyersanyagáraknak, de amúgy nem éppen jó dolog az infláció miatt. A kérdés csak az, hogy ez nem-e egy fake mozgás, tehát csak beetetés, ugyanez a kérdés a részvénypiaccal kapcsolatban is.

    Folytatás...

    fLeSs 15 éve 26

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.