Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • rankesz

    veterán

    válasz Zozzant #15706 üzenetére

    " Közeleg a téli napforduló. Na de mikor kel a Nap legkésőbb? Néhány naptári érdekesség.

    Talán kevesen tudják, de a legkorábbi naplemente, a legrövidebb nap és a legkésőbbi napkelte nem esnek egy napra. A téli napforduló december 21-i dátumát a legtöbben ismerik: ilyenkor a tölti a legkevesebb időt az égen a Nap - legalábbis az északi féltekén.

    A legkorábbi naplemente hazánkban ezzel szemben már december 10-e környékén esedékes, 2013-ban épp erre a napra esik: 15 óra 52 perckor már kezdődik a kora este. A legkésőbbi napkelte Szilveszter napján, azaz december 31-én történik: egészen reggel 7 óra 30 percig kell várni az első sugarakra.

    Téves közhiedelem még, hogy a Naptól való távolság növekedése miatt hidegebb a levegő télen, pedig paradox módon ilyenkor némileg közelebb van bolygónk a központi csillagunkhoz. A valóság ezzel szemben az, hogy az alacsonyabb szögben érkező napsugarak kevesebb hőenergiát juttatnak egységnyi területre, így egy alacsonyabb hőmérséklet állandósul. A légkör hőmérsékleti tehetetlensége miatt ugyanakkor a sokéves átlag alapján nem december 21-én, hanem egy hónappal később, január végén szoktak a legnagyobb hidegek kialakulni. Hiába tehát a legkorábbi naplemente, a tél java még hátra van."

    Forrás: Időkép.hu

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés