Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
finest
addikt
''Jó anyag. mármint amit az írója szív...''
LOL, jó duma.
Amúgy sikerült kiválasztanod a legkisebb információtartalmú, a téma szempontjából legkevésbé releváns mondatot. Nem akarom megvédeni az írót, nem feladatom, de túlzás nélkül elmondható, h a zsidókat Európa szerte utálták és üldözték a középkor óta. Ez tény.
(A témába nem mennék bele, de biztos hamar találsz anyagot a neten a középkori zsidóperekről, üldözésekről.)
És talán magyarázat arra is, h most miért követi el Izarel azt a sok gazságot a palesztinok ellen, amit tesz. Szóval ezen a mondaton különösebben rugózni felesleges!
[Szerkesztve]“Don’t shoot, I’m Globish.”
-
finest
addikt
-
finest
addikt
Van igazság abban, amit írsz. Tegnap elkezdtem néznia Harcosok szövetsége c. filmet. Én feltételezem, h a civilek elleni merényletek mögött olyan erők hatása áll, mint amivel a film egyik főhősét kergete a dél-kóreai hadsereg (ti. a tisztogatás) az északiak oldalára.
A cikkből én azt emelném ki, h a sok szenvedés a közel-keleten már annyi sok és mély fájdalmat okozott, h végtelen sora van a fundamentalista merénylők utánpótlásának.
Ezen kívül pedig a palesztin, izraeli, afgán ''ellenállók'' nem tudnak nyílt harcban fellépni sem Izrael, sem az USA hadseregei ellen, így maradnak a gerilla akciók, a merényletek, amivel megint csak tovább méllyülnek a sebek, újabb és újabb elkeseredett merénylőket kitermelve mindkét oldalon.
Ugyanakkor nem szabad elsikalni a felett a tény felett sem, h Irakban nem voltak tömegpusztító fegyverek, h Izrael palesztin területeken ''háborúzik'', néha berepül Szíriába is lövöldözni. Szóval működik egy állam szintű terrorizmus is.“Don’t shoot, I’m Globish.”
-
finest
addikt
Figyelj, miattam azt gondolsz, rólam meg a cikk írójáról, amit akarsz! Azért ajánlanám, h tanulj meg olvasni, mert pont ezt leszűrni a cikkből...hát...
Mivel az eredeti cikk linkje meg van adva, ajánlanám, h a további problémáiddal keresd a cikk szerzőjét!“Don’t shoot, I’m Globish.”
-
finest
addikt
válasz Crystalheart #9 üzenetére
Nem kívánom felvenni ezt a fonalat a beszélgetésben, mert nem tartozika cikk mondanivalójához. Magyarországot felhozni rossz példa, mert mi voltunk a kivétel Európában. És/De Magyarország toleraniciájáról annyit, h a zsidótörvényeket messze a nácik előtt (nem a náci megszállás előtt) elsőnek vezette be. Frissítsd az infóidat erről, ha úgy gondolod, emrt most csak félinformációkkal dobálózol. (No offence ).
“Don’t shoot, I’m Globish.”
-
finest
addikt
Izrael módszereiről ajánlom figyelmetekbe ezt a linket: [link] Ezeket a cikkeket is egy zsidó származású fickó írta, még mielőtt valaki antiszemitizmussal gyanusítana, mert a legmesszebb áll tőlem. A leányzó és a szörnyeteg kifejezetten elszomorító történet.
-
finest
addikt
válasz #47053824 #18 üzenetére
Nem félek attól, h az írás sértő lenne vagy politikailag inkorrekt. Felesleges túl sokat belemagyaráznia szövegbe. Itt nem a zsidókat mint etnikumot kritzálják, a szövegben is benne van, h sok zsidószármazásút elborzaszt a jelenlegi politika. Az eddig megjelent írások a blogban talán egy kivétellel mind zsidó szátrmazású gondolkodóktól vannak.(!) Vajon ők antiszemita zsidók? (De nem csak a palesztinokat eldózeroló izraeliek a hibásak, a szövegben az a kérdés is benne van, h nincs-e oylan palesztin, aki elitélné a fundamentalista őrületet? Vajon a világ süket és antiszemitizmust kiáltva eltereli a figyelmet a valós problémáról?
Én nem olvastam a Talmudot, nem is érdekel, h mit írnak benne. A jobb oldal nagy hibája, h ők is ellenségképek készítésével töltik az idejüket. (A bal oldaliaknál ez nem meglepő, az oszd meg és uralkodj módszerét tökéletesen alkalmazzák a magyar társadalomban.) Így reneszánsza van nálunk a zsidózásnak és ez szomorú és mérhetetlenül untat ráadásul.
Szerintem azt kellen megérteni, h lehet etnikumtól függetlenül, egyszerűen csak egyéni meggyőződés mentén is politizálni. A helyi PH!olitika (tegnap feltettem a kérdést, h olvasta-e valaki a nol-on Lengyel László cikkét, elég érdekesnek találtam, mégcsak válaszra sem méltattak.) topikot pont ezért nem olvasom már (tegnap feltettem a kérdést, h olvasta-e valaki a nol-on Lengyel László cikkét, elég érdekesnek találtam, mégcsak válaszra sem méltattak csak egymást szapulják), mindenki csak definíciókban tud gondolkodni, folyton megbéllyegezzük egymást, aki nem jobbos, az komcsi és így tovább. Ez őrület. A cikk pont azt mondja, h nem csak egy választás van, nem fekete-fehér a világ. Nem eszmékről, nem etnikumokról, emberéletekről van szó.
Ami meg az én szerepemet illeti, bambanő még abban a középkori rendszerben gondolkodik, amelyben a rossz hírek futárjait kivégezték. Én nem tudok felelősséget válalni a fordított cikk tartalmáért, azért az írója tartozik felelősséggel. Az én felelősségem, h a lehető legpontosabban visszaadjam magyarul. Nem ismerem Galeano-t, amit leírt, bár erős hangvételű, tulajdonképpen helytálló, már mint abból a szempontból, h abba kell hagyni az esztelen mészárlást és fegyverkezést. És ebben a tekintetben egyetértek vele és ennyit vállalok is az ő véleményéből.
-
finest
addikt
válasz Crystalheart #21 üzenetére
Te, a numerus clausust 1920-ban vezették be, akkoriban nem volt háborús helyzet, a nácik Németországban csak álmodoztak a hatalomról. Aztán az elsőt '38-ban, a másodikat '39-ben. Élenjártunk benne, hidd el.
Van valami a hozzászólásodban, ami miatt mégis reflektálnék erre a mellékszálra. Miszerint ''háborús helyzetben (és pláne olyan viszonyok közt) azt hiszem, nem nevezhetők durvának'' (ti. a zsidótörvények). Nem tudom beszélgettetek-e töri/filozófia/társadalom ismeret órán az emberi jogokról. Az angolban ezeket a jogokat az unalienable, elidegeníthetetlen jelzővel szokták illetni, a magyar és a német nyelvben szimplán emberi jogoknak, Menschenrechtének nevezik őket, pedig nem lényegtelen az angolban használt jelző. Ezek a jogok ugyanis mindenkit, minden helyzetben megillet(né)nek. -Hogy miként veszik őket a világon semmibe, arról sok oldalt meg lehetne tölteni, de ezt helyettünk rendszeresen teszi az Amnesty International.- Ezekre az ember nem azzal formál jogot, h valamilyen etnikumhoz, valláshoz, párthoz tartozik, hanem egyszerűen azzal, h embernek született, így nem elfogadható érv, h van oylan helyzet, amikor egy-egy népcsoport büntetése, emberi jogainak korlátozása megengedhető. (Ráadásul ez az érved a magyar viszonyokra vonatkoztatva nem helytálló, mert még a komoly háborús helyzetet megelőzően életbeléptették, ugye 1942-ig mind a négyet.) Implicit talán pont erre vonatkozik a fenti cikk üzenete, emberek vagyunk mindannyian.
Végezetül nézd meg az aláírásomat! Magyarra úgy fordítanám: Ne lőj, a földid vagyok!
-
finest
addikt
válasz Crystalheart #26 üzenetére
Hát, az emberi jogok története sokkal messzebbre nyúlik vissza nacionalizmus történeténél, ami véleményem szerint a legszomorúbb irányba vitte el egész Európa történetét. Az emberi jogoknak csak a modern kori történetet figyelembe véve, az amerikai Bill of Rights-t például 1791-ben ratifikálták. De hogy a németeknél maradjunk az 1919-es un. weimári alkotmány már tartalmazta az alapvető jogokat és kötelességeket.
-
finest
addikt
Az utóbbi néhány hsz-re már nem reagálnék. Találtam egy jó cikket a rasszizmmus és a háború összefonódásáról, nemsokára lefordítom, talán közelebb kerülünk általa a probléma megértéséhez. Addig is a türelmeteket kérem!
-
finest
addikt
Sajnos a világ ilyen egyoldalú, már ha egyoldalúság kritizálni a világ legerősebb hatalmait. Szerintem a nyugati média egyoldalú. Kíváncsi lennék, h Rachel Corrie szülei tudnak-e objektíven nyilatkozni arról, h a lányukat szabályosan eldózerolták és a bulldózer soförjét meg sem büntették? Az objeltivitást nem egy-egy cikken belül kell keresni. (Bár itt egész konkrétan benne van az arabok kritikája és a nyugati világ süketségének elítélése is, ennyiből egy cikken belül is megvan az objektivitás.) De az objektivitást elsősorban magunkban kell kialakítani a cikkek olvasása által. Erre megint nem akarok több szót fecsérelni, az információkat ki-ki szedje össze onnan, ahonnan akarja, aztán rakja össze belőlük azt, amit ő igaznak, objektívnek gondol. Remélem, akik engem olvasnak, nem csak innen szerzik ismereteiket a világpolitikáról! Emberek, olvassatok más oldalakat is, ha nem tennétek! Nekem nem célom senkit sem meggyőzni a fordítások igazságáról, még csak meg sem kíséreltem az eddigi cikkek topikjaiban sem. Olvassátok el a bloghoz írt bevezetőmet, ott azt hiszem elég értelmesen elmagyarázom, miért készítem ezeket a fordításokat.
Nem tudom olvastad-e a cikkek íróinak neveit, mind híres, elismert szaktekintély a saját területén. Keress rá a nevekre, ha nem hiszed. (Chomsky korunk egyik legnagyobb nyelvésze, Weissbrot elismert közgazdász, Ramonet világszerte ismert újságíró, Galeáno író, műveit számos nyelvre lefordították -köztük magyarra is- és sorolhatnám a többi szerzőt is), ezeket az embereket szélsőségesnek nevezni butaság. Érdemes megnézni a fordítások elején, h a cikkek mely újságokban jelentek meg eredetileg (Le Monde, New York Times, International Business Times etc.), szóval nem valami magánterjesztésű, nem is kispéldányszámú, esetleg kurucinfó szintű magánkiadások.
A többiben egyetértünk.
[Szerkesztve]
-
finest
addikt
Kösz moma! A cikkeket a Zmag-ról veszem, ott ez a világszemlélet dívik. Én a bevezetőben leírtam, h a Zmag kifejezetten baloldali fórum. (Érdekes, h sokan szélső jobbos beállítódásra asszociálnak a cikkek kapcsán, szimplán mert kritizálják időnként Izraelt vagy az IMF-et. Furcsa mód vonzza is a topik az ilyen beállítódású embereket. Pedig pont itt szó nincs erről. Legfeljebb arról van szó, h a cikkekben megjelenő világszemlélet sehogy sem illik a magyar politikai palettára főleg bal oldalon nem, pedig én ezt tekintem valódi baloldali mentalitásnak. És ezért is fordítok időnként le néhányat gondolatébresztőül.)
Amúgy biztos vagyok benne, h ezeknek a cikkeknek megvannak a kritikái jobb oldali gondolkodóktól. Biztos, h sokan válaszolnak ezekre a gondolatokra, cikkekre, csak én azokat nem olvasom. Ha valaki megkeresi ezeket, szívesen elolvasom vagy megjelölöm a blogban az ''egyensúly'' kedvéért a linket, ahol ezen vélemények kritikái megtalálhatók. De én magam nem állok neki keresgélni őket, nem azért mert szélsőségesen baolodali vagyok, hanem azért, mert a világpolitika tekintetében meggyőződésem, h újat csak balról fogunk hallani.
Másrészről nem itt, hanem a Zmagon jelennének meg ezek a cikkek, ha lenne pár ember, aki segédkezne a fordításban, de egyedül nem tudok a Zmaggal lépést tartani, viszont ez is benne van a bevezetőben.
Egyébként a bloggal kapcsolatos minden problémára, felvetésre, vélt hiányosságra, kérdésre választ ad a bevezető, csak azt nem olvassa senki...“Don’t shoot, I’m Globish.”
-
finest
addikt
A bal oldal zsidóellenessége az én szememben nevetséges gondolat, nem tom hol olvastad. Szerintem a bal oldal minidg is vonzotta a zsidó embereket. Elég csak Mo-t például venni, de így volt ez Nyugaton is. Az imperialista zsidók, akiket manapság neokonzervatívoknak szokás nevezni csak kis százaléka az összes zsidó nemzetiségűnek. Rájuk lehetne haragúdni, na de nem minden neokon zsidó.
Az apró gondolatot sem tudom igazán hova tenni. Szerintem a kormány szivatja az embereket, egyedül az ortodoxok szoktak olyan elvetemültek lenni, h direkt kiprovokálják az állami közbelépést, ha ezt érted az embereken, akár egyet is érthetünk. De ezt leszámítva azért az izraeli politika rendesen odateszi magát a problémák előidézésében, tulajdonképpen erről szólt a cikk, a kollektív büntetés az izraeli politika része. És ezt nem az emberek csinálják.
A demokrácia valóban attól erős, h folyamatos harcot jelent az emberi jogok megvédése érdekében az elnyomó államhatalommal, a kiegészítésre szoruló törvényekkel, az elavult társadalmi szabályokkal szemben. Európa (és az USA) gyengesége a határtalan liberalizmus és minden bizonnyal a nyugati világot el is fogja veszejteni.“Don’t shoot, I’m Globish.”
-
finest
addikt
Nyilván félreértettelek az előzőekben.
Nem vagyok egyoldalú, még akkor sem, ha ez a blog annak tűnik. A sokoldalúságot hirdetem azzal, h ilyen cikkek fordítását másoknak is elérhetővé teszem. ;) A fordításokat nem azért csinálom, h valakinél, bárkinél érdemeket szerezzek, saját szórakoztatásomra és mások épülésére teszem.
Nem érzem magamat szándékosan részrehajlónak. A saját véleményemet legfeljebb a cikkek hozzászólásaiban fejtem ki, a fordítások nem az én véleményemet tükrözik. Azok mások véleményei, amiket én megfontolandónak tartok.
Nem képzelem Izraelt 100%-ig bűnösnek, nem tudom, h honnan veszed? Azt azért sajnálom, h Te valami generál megoldásra vágysz, amikor ennek a cikknek a lényege, h Gázában kollektíven büntetnek meg embereket. Itt nem nagy általánosságban van szó jogról és jogtalanságról, hanem egy konkrét példát vehetünk szemügyre. Ez a jogtalanság, akkor sem lenne helyes, ha történetesen a világ egy másik részén történne.
A zmag.org-on is, de az upsidedownworld.org-on kifejezetten sok dél-amerikáról és kínáról szóló cikket találhatsz.“Don’t shoot, I’m Globish.”
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest