2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

World Community Grid

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Napjainkban számos olyan problémát próbálunk megfejteni, melyekhez rendkívül nagy számítási...

[ ÚJ TESZT ]

Napjainkban számos olyan problémát próbálunk megfejteni, melyekhez rendkívül nagy számítási kapacitás szükséges. Az egyik megoldást a szuperszámítógépek építése jelentette, ezek több ezer vagy akár több tízezer processzort, több 10 GB memóriát és háttértárat tartalmaznak speciális nagy sebességű hálózatban összekapcsolva. Ezen a területen nagy a versengés a számítási kapacitás terén. Fél évente közzétesznek egy listát a legjobbakról. Ezt a BlueGene/L [link] vezeti jelenleg a maga 65536 kétmagos processzorával, 32 TB memóriájával, 806 TB háttértárával és 306 Tflop/s (trillió számítás másodpercenként) elméleti sebességével. Hm, nem semmi.

BlueGene/L:

[kép]

A teljes listát itt nézhetitek meg: [link]

Ezeknek a szuperszámítógépeknek a megépítése és üzemben tartása rengeteg pénzbe kerül, ezért felmerült a kérdés, hogyan lehetne olcsón de mégis nagy számítási kapacitásra szert tenni. Nos, az egyik lehetséges megoldás a GRID.

Mi is az a GRID?

Már az 1970-es években felmerült a lehetősége annak, hogy a hálózatba kötött számítógépek képesek legyenek megosztani egymás között feladatokat, lecsökkentve ezzel a processzorok „üresjárati” idejét, és így megnövelve a számítási kapacitást. Először az ARPAnet-en [link] keresztül összekötött gépeket sikerült ilyen módon felhasználni, később az első Ethernet hálózatokon is megvalósult a feladatok megosztása. Az 1990-es években megjelent Internet lehetővé tette, hogy -földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül- bárki kapcsolódhasson egy ilyen hálózathoz azaz GRID-hez, növelve annak számítási teljesítményét. Nagy előnye, hogy teljesen platformfüggetlen, akár Windows-t, Linux-ot vagy más operációs rendszert használunk, csatlakozhatunk.

Az első ilyen projekt a distributed.net (ismertebb nevén dnet) [link] volt amely 1997-ben jött létre, és sok ezer felhasználót vonzott. Célja az RSA Labs különféle hosszúságú titkosítási kódjainak a feltörése. Az 56 bites kódot 250 nap alatt sikerült feltörni, a 64 bites kódot 2002 július 14-én sikerült feltörni 1757 nap után. Jelenleg a 72 bites kód feltörése folyik. A sikeres feltörő és csapata pénzjutalomban részesült.

A második és egyben legnépszerűbb projekt a SETI@home [link] ami 1999 májusában indult, azóta több mint 3.000.000-an csatlakoztak hozzá. Ebben a tudományos kísérletben az arecibói rádióteleszkóp által vett jeleket rögzítik és küldik szét a klienseknek, amelyek olyan jeleket keresnek, amik nem természetes eredetűek, vagyis egy földönkívüli civilizáció jelenlétére utalnak.SETI magyar honlap: [link]

Az arecibói teleszkóp:

[kép]

World Community Grid [link]

[kép]

Az előzőekkel ellentétben ez egy „emberközelibb” projekt. 2004 november 16-án indult, jelenleg több mint 250.000 tagot számlál. Több kísérlet is fut párhuzamosan, ezek a következők:

FightAIDS@Home
Honlapja: [link]
A projekt neve gondolom mindent elmond. 2004-es felmérések szerint világszerte több mint 40.000.000 ember volt HIV fertőzött, becslések szerint 2005-ben 250.000-350.000 ember halt meg AIDS-ben. Ellenszer/gyógyszer (egyelőre) nincs. A kísérlet egy olyan HIV-proteáz molekulát/molekulákat kutat, amely a vírushoz kapcsolódva meggátolja annak szaporodását.

Human Proteome Folding - Phase 2
Honlapja: [link]
Ez a projekt már a második kört futja, az első 2004 november 11-én kezdődött és 2006 július 18-án fejeződött be. A tudósaink számára rengeteg emberi fehérjének szerkezete, működése, és hogy azok milyen módon befolyásolják az emberek egészségét -a MI egészségünket-egyelőre ismeretlen. A projekt célja az emberi fehérjék térbeli struktúrájának megismerése, feltérképezése, és ezek ismeretében új gyógymódok/gyógyszerek kifejlesztése a legkülönfélébb betegségek ellen, mint pl. a rák, AIDS/HIV, SARS (atípusos tüdőgyulladás) vagy a malária.

Help Defeat Cancer
Honlapja: [link]
A WHO [link] adatai szerint a rák évente 7 millió ember haláláért felelős. (ez az összes halálesetek számának 12,5%-a). Több mint 11 millió embernél diagnosztizálnak rákot minden évben, becslések szerint ez a szám 16 millióra fog emelkedni 2020-ra. A projekt a betegség különböző fajtáinak megismerését és azok kezelésének lehetséges módjait kutatja.

Genome Comparison
Honlapja: [link]
Az évek során rengeteg feltérképezett fehérjéről került be információ adatbázisokba, tartalmazva azok szerkezetét, funkcióját, hasonlóságát a többi fehérjéhez, és különböző variációit. Ezeket az adatokat később nagyon ritkán (vagy egyáltalán nem) frissítették, illetve javították A projekt ezeket az információkat hasonlítja össze, hasonlóságot/egyezést keresve. A pontos eredmények egy nagy központi adatbázisba kerülnek [link], segítségükkel jobb gyógyszerek és vakcinák, továbbfejlesztett diagnosztikai módszerek fejleszthetők ki.

Help Cure Muscular Dystrophy
Honlapja: [link]
Ez a legfrissebb projekt a World Community Grid keretein belül. Lényege:
Az izmok működését számos fehérje befolyásolja. Egyesek az izomsejtekben, mások az izmokat mozgató idegekben találhatók, és olyanok is vannak, amelyek ezeket az idegeket kötik össze az izmokkal. A legtöbb izomsorvadással járó betegség genetikai eredetű. A gének módosulása, károsodása azt eredményezi, hogy ezek a fehérjék nem, vagy csak részlegesen működnek. Az izomsorvadás milyensége és súlyossága nagyban függ ezektől a hibás fehérjéktől. A projekt ezeknek a fehérjéknek a szerkezetét és működésük megismerését tűzte ki célul, az eredményeket pedig új, izomsorvadást gyógyító terápiák kifejlesztésére használják fel.

[kép]

A SETI@home [link]és WCG [link] csapatot is megtaláljátok itt a fórumon. Szeretnék megemlíteni még egy projektet, mielőtt az ott számolgatók megharagudnának, ez a Rosetta@home [link]. A projekt szintén fehérjékkel foglalkozik, azok 3 dimenziós felépítését számítja ki, és olyan új proteinek kifejlesztésére törekszik, melyek egyes jelenleg gyógyíthatatlan betegségek ellenszereként szolgálnának.

Bizonyára sokakban fel fog merülni a kérdés: Miért is terheljem le a gépemet ilyen „hülyeségekkel”? Nekik szeretnék ide betenni két idézetet a WCG Help Cure Muscular Dystrophy fórumáról:

- I'm in with it as my Grandson died in November from SMA(Type 1) aged 7 months.

- It is for all Grandson in the world that i crunch non stop since 2 years and it will not be tomorrw that i will stop as i also lost my first guy aged 2 month, twenty years ago.

Természetesen ezen kívül még számos oka lehet annak, hogy valaki miért vesz részt ezekben a projektekben, ezt inkább az esetlegesen viccelődni, komolytalankodni kívánók kedvéért tettem be. Szerintem ez nem az a téma ahol csak úgy poénkodni lehet, tekintettel arra, hogy itt a fórumon csak a neveket és az avatarokat látjuk, a mögöttük lévő emberről pedig vajmi keveset tudunk.

Akik kedvet kaptak, és szívesen csatlakoznának valamelyik projekthez, az ott tevékenykedő fórumtársak biztosan szívesen segítenek, mellesleg a tuningolt gépeket remekül le lehet tesztelni, mennyire stabilak

Források:
http://www.grid.org : [link]
http://www.sztaki.hu : [link]
http://seti.index.hu : [link]
http://www.worldcommunitygrid.org : [link]
http://www.naic.edu : [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.