2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Videó: mit tud Lepin, a kínai Lego?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Rájöttem, hogy nekem legóra van szükségem különféle Raspberry Pi DIY projektekhez, de nem aranyáron!

[ ÚJ TESZT ]

Röviden arról, hogy miért kezdett el érdekelni ez a téma: Nagyjából egy éve kezdtem el Python programozást tanulni egy nagyszabású projekt miatt, és gyakorlásként vettem egy Raspberry Pi 3-at is, hiszen ezen az olcsó miniszámítógép gyárilag képes Python programok futtatására, és a GPIO porton keresztül mindenféle eszközöket vezérelni. Vettem is egy kis léptetőmotort vezérlővel, és sikerült is Pythonnal meghajtani, jópofa dolog, ahogy a gép kapcsolatba lép a külvilággal, és a kód fizikai formában testesül meg.

Van is már pár ötletem, hogy miket fogok építeni, szeretnék például egy motoros kameraslidert a vloghoz, úgyhogy elkezdtem ötletelni és YouTube videókat nézegetni, hogy hogyan lehetne megcsinálni - így bukkantam rá erre a videóra, és ekkor hasított belém az ihlet: nekem Technic Legót kell vennem ezekre a célokra.

Igenám, de a Legót sajnos aranyáron mérik, körbenéztem hát, hogy van-e valami alternatívája, és meglepetésemre (bár manapság ezen nem kéne meglepődni) a kínaiak egy az egyben lekoppintották, és az eredetihez képest 25-40 százalékkal alacsonyabb áron adják...

Többféle klón is van, ezek közül a Lepinről a legjobbak a neten olvasható vélemények, úgyhogy nem is bírtam ellenállni a csábításnak, megrendeltem a 20004-es típust, nagyjából két héttel később pedig neki is álltam az összeépítésnek. Baromi kíváncsi voltam, hogy mennyire lesz gagyi kínai feelingje, és hány alkatrész fog hiányozni a végén, de szerencsére egyikkel sem volt gond, erről az alábbi videó tanúskodik:

(Ha a kész modell érdekel, ugorj 07:00-ra a videón)

Bevallom, rögtön függő lettem, még két kisebb készletet rendeltem, és amint a bevezetőben linkelt KADAVIS projekt elkészül, nekiállok mindenféle jópofa dolgokat építeni belőle - például a videón is bemutatott gitárpengető robotot mindenképp össze szeretném rakni. Ha érdekel a folytatás, a YouTube-on feliratkozva vagy a facebook.com/TomanovicsGergely oldalamon követheted ezt a projektet is. Találtam egy tematikus magyar Facebok-csoportot is, ha érdekel ez a játék, csatlakozz te is: https://www.facebook.com/groups/lepin.bela.decool.enlighten.lele/

Lehet egyébként vitázni, hogy mennyire etikus az, amit a Lepin csinál, de azért a Lego is magába nézhetne, hogy mennyire etikus a filléres keletmagyar munkaerő által (Nyíregyházán) előállított filléres fröccsöntött műanyagkockákat olyan szinten túlárazni, hogy azt még az Apple is megirigyelhetné. Hány rosszabb anyagi helyzetben levő gyereknek marad örök álma egy-egy komolyabb készlet... Egy biztos, hogy normál áron soha eszembe nem jutna Legót venni, szóval köszönöm a Lepinnek, hogy lehetővé tette számomra bepótolni azt, ami a gyerekkoromból kimaradt :)

Azóta történt

  • Quanguan Tiger 131

    Bizonyos szempontokat figyelembe véve megfontolandó alternatívákat vehetünk a Távol-Keletről...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.