2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ubuntu az Eee 900-on

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Netbook. Nem túl rég jött be az informatikába. Az első netbook az ASUS Eee 701 volt, 7"-os kijelzővel. Vitték, mint a cukrot...

[ ÚJ TESZT ]

eee 701

Netbook. Nem túl rég jött be az informatikába. Az első netbook az ASUS Eee 701 volt, 7"-os kijelzővel. Vitték, mint a cukrot, a leggyakoribb visszajelzés: jó-jó, csak lehetne egy kicsit nagyobb a kijelző, meg a háttértár. 7", 800x480-as felbontással, meg 4GB ssd valóban nem sok. Viszont 5200mAh-s akksival felszerelve pont elég, hogy egy 3 órás Budapest-Debrecen vonatúton ne unatkozzak, hanem filmet tudjak nézni.

A kisgépen linux van, méghozzá egy, a gépre szabott Xandros. Szép, jó, linux, testre szabott, kényelmes, rendesen működik... csak épp egy ubuntuhoz szokott kockának nem elég. Ezért aztán pendrive elő, rá az ubuntu live, telepítés. Majdnem minden megy egyből, örülés. Egyedül a wlanhoz kellett leszedni egy új modult, meg érdemes volt egy kész szkriptet végigengedni, hogy minden menjen rajta. Ha az ember ügyesen keres, akkor megtalálja. Igen jó kiindulópont pl. ez.

Hogy mi nem volt jó nekem a Xandrosban? Például elég sok csomagot nem találtam meg a hivatalos repókban, a disztribkeverés meg nem csak az álmoskönyv szerint nem jelent semmi jót, de személyes tapasztalatom is az, hogy gyakran jobban jár az ember, ha valami szükséges újat vagy backportolt repositoryból szed le, vagy lefordítja forrásból (és úgy csinál belőle csomagot). Ilyen volt számomra pl. a mobil net fogadásához szükséges usb-rndis-lite.

eee 900

Ennyi bevezető után lássuk a lényeget: egy szép napon arra ébredtem, hogy nem elég a 7", legalább 9" kell. Ebben igen erős lökést adott, hogy barátomnak véletlen épp volt egy eladó eee 900-a. Sokan várnak a 901-re, ami abban különbözik, hogy abban nem Celeron proci van, hanem Atom. Lehet, hogy kevesebbet fogyaszt, lehet, hogy kevésbé melegszik, lehet, hogy összességében jobb... de nekem jó ez is. Meg is vettem. Első "csalódás" az volt, hogy az 1GB-os memóriáját nem tudtam kicserélni 2GB-ra, mert nem szerette azt a modult, amit a kistestvére igen. Evvan, az egyik gépemben nem lesz maximális memória, túlélem (azért a lélegeztetőt, meg az automata defibrillátort az ágyam mellé készítettem ;]).

Az előzőhöz hasonló nekibuzdulás, pendrive-on ubuntu 8.04.1, install. Minden megy szépen, csak...

...csak:
- a wifit nem lehet ki/bekapcsolni
- ráadásul jó szokás szerint kell neki egy külső forrásból beszerezhető modul, mint a 701-ben
- hangerőt nem lehet szabályozni
- görgetés nem megy
- nem lehet egy halt paranccsal kikapcsolni teljesen.

Lelombozódás, neten turkálás.

Első találat: akkor tegyünk rá eee-re kihegyezett disztrót: Ubuntu-eee. Fel is ment... kevés változás. De legalább kisebb. Fn+ F2, F7, F8, F9, scroll továbbra se megy. Wlan legalább van, tehát már arról tudok továbbmenni.

Második lépés: akkor pakoljunk alá eee-s kernelt: pl. 2.6.24-20-eeepc. Az oldalon levő dolgokat szép sorban megcsináltam. Ekkor írtam be a /etc/init.d/halt szkript elejére azt a sort, ami kiszedi a hangkártya modulját kikapcs előtt, mivel attól nem lehetett kikapcsolni...
Látszólag nem sok változás, gyorsabban bootol. valami még hiányzik.

Harmadik lépés: testreszabás automatikusan: egy igen összeszedett oldal alapján, ezt a szkriptet leszedtem, a megjegyzés alapján az utolsó 3 sort kikommenteztem, és élő háló mellett root-ként futtattam. Pár perc, és kész is. Mint tudjuk, linux alatt igen kevés dolog miatt kell újraindítani a rendszert. Valószínűleg itt se kellett volna, ha minden egyes érintett részt manuálisan, egyenként újratöltök... de az újraindítás gyorsabb, kényelmesebb, kevesebbet kell gépelni. Újraindítás után: van wifi ki/bekapcs, hangerő, tehát az Fn + Fx megy. Nagyszerű, már egész használható. No nézzük a scrollt. nem megy. Legalábbis a hagyományos, szélen húzom és görget nem. Viszont a kétujjas megy: 2 ponton végighúzva a touchpadot, párhuzamosan, akkor görget. Szép, jó... de nekem a máshol megszokott kell.

Negyedik lépés: scroll. További nettúrás. Egyszercsak rátaláltam a varázsszóra: elantech. Első lendülettel leszedtem egy rakat forrást, hogy no akkor hegesszünk modult, remélhetőleg új kernelt nem kell. Ekkor rábukkantam erre. volt ö'öm ét bódottá'. A topik végén levő sort beírtam a megfelelő helyre, a psmouse modult újratöltöttem, X újraindít... és megy is a scroll, meg az érintőtábla beállítása.

Ötödik lépés: mobil internet. Adva van egy WM6-tal felszerelt pda, amihez van egy net80 mobil internet előfizetés. A pda 3.5"-os kijelzője nem épp idális a netezésre, ezért adja magát a dolog: osszuk meg a netet. Nosza neki is kezdtem keresgélni, az ubuntu topikban is, ott kaptam az ötletet, hogy SynCE. Kicsit kattingatva eljutottam ide. A leírtakat végigcsinálva gond nélkül megy a netmegosztás. Persze valójában előtte futottam pár nyűgös tiszteletkört (forrásból feltenni, függőségek, szükséges csomagok, stb.), de az már nem számít.

Kiegészítő lépés: web'n'walk usb-s kütyü beizzítása. Bár a mobilomban levő kártyával is van mobil internet, de egyrészt az lassabb, másrészt komolyabb dolgokra a 80MB nem biztos, hogy elég. Nomeg ezzel vannak további terveim is. Tehát előfizettem egy T-Mobile 3GB-os csomagra, kaptam vele egy web'n'walk stick-et, ami egy Option iCON 225 USB modem. Szokás szerint nettúrás, vele párhuzamosan kérdezgetés. Már nagy rutinom van benne, mert néhány óra (és jópár próbálkozás) után eljutottam ide, ami alapján fordításokkal és letöltéssel együtt 3 perc alatt be lehetett lőni a netet.

Korábban ehez az eszközhöz nem volt linuxos támogatás, de szerencsére ez megváltozott.

Tehát ezen a gépen is működik minden, amit működtetni akartam.

Hogyan tovább? Lehet, hogy egy szép napon úgy döntök, hogy eladom ezt a gépezetet is, és veszek egy 1000-t, vagy egy 901-et.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.