2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

U9200 (az olcsó munkatárs)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az üzletemberek gyakran vannak úton, és tökéletes útitársra van szükségük...

[ ÚJ TESZT ]

Fujitsu-Siemens U9200 (az olcsó munkatárs)

Kezdjük a „marketinggel”, Az üzletemberek gyakran vannak úton, és tökéletes útitársra van szükségük! „Az ESPRIMO Mobile U9200 – egy ultra-hordozható noteszgép – a legújabb Intel® Centrino® Duo processzortechnológiával munkáját hatékonnyá teszi, bárhonnan dolgozzon is.”

A most bemutatásra kerülő modell „sajnos” a legolcsóbb verzió lesz, ez most került kishazánkba, az egyik műszaki bolthálózat (MM) révén kézzelfogható állapotba.

Külsőség:

Adott a szokásos barna Bussines Notebook feliratos doboz, amiben szállításra kerül a szóban forgó modell. Puritán, a szent. Belől megtalálható egy külön dobozban a táp, és kábele, kézikönyv, plusz az eszközmeghajtókat tartalmazó lemez is.
Első blikkre mindenki meglepődött a méretén, 30cm széles és majdnem 4cm magas. Olyan kis bumszli. Anyaghasználat, a szokásos FS, bár így elsőre véleményem szerint kicsit jobban sikerült, mint előző szériáknál. Nem recseg, ropog, ha kézbe veszed, összerakottnak tűnik. Nem igazán látszik meg az újad nyoma. Meglepetés inkább a billentyűzetnél volt, sajnos a szűkös hely miatt jó pár gomb, felezésre került. Így a nulla, és kurzorvezérlő gombok kaptak pld kisebb méretet, vagy pld. a funkció gombok.. Megszokható gondolom.

Kijelzője hagyományos, matt, semmi tükröződés. 1280x800 felbontás. Talán túl nagy a keret, ami körbe veszi a kijelzőt, viszont így masszívságot sugall. Kijelző felet található egy egyszerű beépített vebkamera.

Belsőség:

CPU típusa: Mobile Intel Celeron 540, 1866 MHz (14 x 133)
Memória: 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (Samsung M4 70T2864QZ3-CF7)
Merevlemez: Seagate ST980811AS (80 GB, 5400 RPM, SATA)
Kijelző: 12.1" LCD WXGA (LTD121EXEV)
Optikai meghajtó: HL-DT-ST DVDRAM GSA-T40N
Videó vezérlő: Intel GMA X3100
Hangkártya: Intel Realtek ALC262 @ Intel 82801HBM ICH8M - High Definition Audio Controller
Lapkakészlet: Intel Crestline-PM PM965
Akkumulátor: 6-cell Lithium-Ion Battery, 5200mAh
Akkumulátor üzemidő: ~ 2.5 óra
Kártyaolvasó: 4-in-1 (SD, MS, xD and MSPRO))
I/O portok: USB 2.0 x 2, FireWire (IEEE 1394) x 1, RJ-45 Ethernet port x 1, S-Video x 1, ExpressCard 34 Slot x 1, Audio-in (line-in / microphone), Audio-out (line-out / headphone)
Hálózati csatlakozás : - LAN Marvell Yukon 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
- WLAN Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter
- Bluetooth V2.0
Webcam: 1.3 MP
Operációs rendszer:nincs
Súlya: akkumulátorral 1,90 kg

Benyomások:

Következett a beüzemelés, mivel egy csupasz, operációs rendszer nélküli verzióról van szó, a paraméterek miatt egy Microsoft Windows XP Prof. SP2 HU került a gépre. Valahogy ezt találtam helyén valónak a géphez, el kell ismerni, a cd-n megtalálható a Vistához készített meghajtók is.

Sikeres telepítés, és fel driverezés után – kb. 1 óra – használhatjuk is. Viszont érdekes volt látni, hogy meggyőződésünk ellenére volt még ismeretlen hardware az eszköztelepítőben.
Kikeresve, cd-n nem találva, a következő volt, hátha valakinek segítség - ACPI BIOS Linkage Driver. Ezt telepítve, minden tökéletes lett.
A lemezen még találunk hozzá mellékelve, Nero cd/dvd íróprogramot, és a szokásos Norton Internet Security csomagot.

A notebook azért került gépbe, mert ugyan szemezgettünk egy netbookkal, - Eee, Wind, - de kézbe véve valahogy nem győzött egyik sem. Nekem kicsi az általuk kínált felbontás, mondjuk ez szubjektív, viszont a súlyban verhetetlenek elismerem. De úgy voltam vele, inkább cipelek dupla súlyt, mint a 1024x600 vagy kisebb felbontást kelljen nézegetnem.
Súly, ez érdekes. mert pld. akkuval és táppal együtt 2,3kg jött ki, elbírom szerintem, cipeltem már 17” notebookot is. Ez megváltás hozzá képest. El ne felejtsem, egy cd/dvd író is van benn ebben a súlyban. Nálam végül is ez tette fel az i-re a pontot, szükségem van még rá.
Egy Wind, plusz egy külső meghajtó, ha hurcolásznom kell, kb. itt van súlyban, de kétszer annyi kábel, és a külső írom sajna nem megy csak konnektorról. Ez lett a döntő érv.

Minden napi munkához, hurcoláshoz, internet, Office tökéletes, vagy barátom szerint költség hatékony. Amikor használom, nyugodtan köthetem egy nagyobb kijelzőre, megoldott, van kártyaolvasó, 3db USB port, nekem bőven elég. Ha kell S-videón mehet a tv is. Ami viszont kicsit meglepett, sima, mezei modem már nincs, helye egy vakdugóval elintézve. Tv nézés, meglepetés, ezek itt ismét spóroltak, nem ExpressCard 54 került beépítésre, marad az USB megoldás, vagy ExpressCard 34 kiépítésű keresése. Túl élem.

Akkumulátor, WLAN és Media Player zene hallgatás mellett, bőven bírta a 2,5 órás üzemidőt. Utána el kellett botorkálnom töltő közelébe, ha csak munka bírja szerintem még. Gyáriak 4 órát adnak meg, (fenntartásom azért van). Gondolom lesz aki kihozza belőle – valahogy. Ölbe véve, nem igazán vettem észre hogy melegedne, bár bal oldalt jött a meleg, ventilátor pedig elégé csendesen dolgozott. A cd/dvd inkább volt hangos.

Következők amik igen csak emelik az értékét, megfordít, és meglepetés ott a hely és csatlakozás egy port replikatornak, és plusz akkumulátornak, amivel viszont plusz még kettő óra adódik az üzemidőhöz (3800mAh).

Replikatoron ami inkább a Fu-Si-nél a LifeBook, és Celsius gépek kiváltsága általában, következő csatlakozok vannak:

4 x Hi-Speed USB
1 x display / video - VGA - 15 pin HD D-Sub (HD-15)
1 x display / video - DVI-Digital - 24 pin digital DVI
1 x serial - 9 pin D-Sub (DB-9)
1 x parallel - IEEE 1284 (EPP/ECP) - 25 pin D-Sub (DB-25)
1 x network - RJ-45
1 x keyboard / mouse - 6 pin mini-DIN (PS/2 style)
1 x audio - line-In
1 x audio - line-out

Kinek ajánlom, -magamon kívül?
Pld aki olcsón akar sub-notebook-ot vásárolni, ezért a pénzért (99.990,- bruttó) kap egy szerintem korrekt gépet, ami igaz operációs rendszert nem tartalmaz, de van Wlan,, Bluetooth, webkamera,) - nagyobb testvér akár UMTS/HSDPA képes is lehet – hordozható, könnyű (1,9kg), és bővíthető a replikatoron keresztül (bár az nem egy olcsó mulatság emlékeim szerint).

Everest eredmények:
Memória olvasás: 3547 MB/mp
Memória írás: 2727 MB/mp
Memória másolás: 3009 MB/mp
Memória késleltetés: 100.1 ns
CPU Queen: 3966
CPU PhotoWorxx: 3567
CPU ZLib: 12270 KB/mp
CPU AES: 3418
FPU Julia: 1458
FPU Mandel: 870
FPU SinJulia: 431

HDTune

Képek:


Link:

U9200

benoce

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.