2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

''Tölcsért csinálok a fejemből...''

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Öcsi lábadozik. Csak ezért érett meg az esemény arra, hogy írjak róla. Sokáig azt hittük,...

[ ÚJ TESZT ]

Öcsi lábadozik.

Csak ezért érett meg az esemény arra, hogy írjak róla. Sokáig azt hittük, hogy itthoni állatkertünk egy tagot elveszít. Egy csúcsragadozót. Gondolhatjátok, hogy ez a kényes ökológiai egyensúlyunk teljes felborulásához vezetett volna!

Szóval Öcsi cica ivaréretté vált nyár elején. Örültünk neki. Néha macskamosdás közben láttam, fickós a macsek. Mivel volt már régen is cicám, tudtam mit jelent ez: 20-30% súlyvesztést, szétkarmolt búrát, rágott füleket, csavargást. Gyorsan átestünk a felvilágosításon az egyik délutánon. Külön felhívtam figyelmét az együttlétből származó betegségekre: ''Öcsi! Ha mászik tetü, ha ugrik, bolha!'', meg ''Tripper, kankó; együtt frankó!'', stb.

Nem telt el egy hét, beindult a csajozás. Egyszer csak látom, van egy vörös macsek a szomszédban, akivel együtt sündörögnek. Tök jó! Becsajozott... Az udvarlási időszak nem tartott sokáig. Pár nap múlva a teraszon esett meg a dolog. Alul Vörös, felül Öcsi. Vörösnek elégedett volt utána az arca. Na ja! Öcsi az én fiam!
Mondta barátnőm unokahugija, hogy a vörös cica a comcédé. Sebaj, nem kell villamosjegyre költeni, meg postán fizetni a macskagyerektartást
Mikor összefutottam a comcéddal az utcán, büszkén meséltem is neki, hogy Öcsi úgy meglepte az ő macskáját, mint Nyikolajt a tetvek. Röhögött. Mikor megkérdeztem, hogy min nevet, azt mondta, hogy vigyem el Öcsit állatpszichológushoz! Ugyan miért? Csak nem aberrált? Semmi fura figurát nem láttam tőlük, csak a ''macska-misszionáriust''... Kiderült, hogy a Vörös fiú! Öcsi vagy nem válogatós, vagy egyenáramú... Micsoda csapás! Hát ezért meséltem neki annyit kamaszkorában a fiú és lány méhecskékről? Lehet, hogy egyértelműbben kellett volna fogalmaznom, vagy csak belökni neki egy macska-pornót? Túltettem magam rajta. Hiába homokos ez a macska, akkor is a mi kutyánk kölyke. Kis képzavar...

A csavargás nem szünt meg, sőt! Jöttek a cakkos fülek, egy-két karmolás erre-arra. ''Öcsikém, kemény vagy! Torokra menj!'' Ez élet megy tovább.
Múlt hét előtti hét szombatján fogadott itthon Ebihal, hogy sánta a macska. Hehe! Kis kandúr félrelépett, majd a Vörös szétrúgja a macskanadrágodat! De nem. Vagyis de igen, tényleg sántított a bal hátsó lábára. Nagyon. Nem állt rá. Nyávogott. Gáz! Hétvégén nem visszük orvoshoz. Hátha javul a hétvégén. A macskák kemények, különben is, kilenc életük van. Egy ide vagy oda!

Hétfőn elmentünk vele a dokihoz először. Macska ölbe, kocsiba be, ablakot le, kettesbe be. Váróteremben nem volt kutya; mázli. Vörös, fiatal csaj a dokinő. Az adatok bediktálásakor vigyorgott Öcsikém nevén?! Adott neki egy enyhe altatót, mert a segghőmérőzés közben megvadult a jószág. Ilyen szexuális beállítottsággal nem értem, miért? Az altatótól kibukott a róka: Ha szagoltatok már büdöset! Majdnem csatlakoztunk hozzá. 41 fok. Sok. Láb gyulladt. Leborotválta, mivel úgyis itt a bikini szezon, megtapogatta: törés nincs, bár a térdizület dagadt. Szurit neki. Antibiotikumot. Lázcsillapítót. Féreghajtót. Sárkány ellen sárkányfüvet... 6K!!! Nesze neked nyugta róla.
Macska éjjel teljesen KO volt, mindennek nekiment, amit evett, ki is rakta. Reggelre a kerek pupillák lesoványodtak, koordináció ismét a régi, kicsit rá is állt a lábára. Hurrá! Következő napra visszaesés.

Irány a dokihoz másodszor is. Másik csaj, ez barna és duci. Kezdésnek jött a narkó. Macska már várta. Végigtapogatta. Gyulladás a térdnél. Továbbtapi. Medence furcsa. Repedés? Hasüregben csomók. Leukózis? (=macska AIDS) Kellene esetleg egy vérvizsgálat, amit egy németországi laborban értékelnek ki. Nem most, majd. Most viszont szurit neki. Antibiotikum, lázcsillapító, vitaminok, öreganyám térde kalácsa... 5K!!! Holnap vigyük be röntgenre.

Másnap irány 11-kor a dokihoz immáron harmadszor!
Kutya a váróban, de mivel a macska ölben, ezért bemegyünk. Sicu... nem pálya. Öcsi három lábon, narkómámorban is kicsontozná. Doki fiatal srác. Hőmérő a seggbe. Öcsi vadulni kezd. Szerintem az adagra hajt. Megkapja. Doki tapogat. Bal hátsó lábban keresztszalag-szakadás. Kedves gazda dönthet: gyógyszeres kezelés, 3-5 év múlva izület szétkopik, macsak három lábú lesz; műtét, ami 35K-ba kerül, szalagprotézist tesznek be, és így hancúrozhat még 12-13 évig. Gazdi dönt: műtét. Lehetne összevonni némi ivartalanítással is? Válasz igenlő. Na, Öcsi! Te sem mész többé a Kék Osztriga bárba! Macska a család kincsévé növi ki magát. OK. Addig is szurit neki: antibiotikum, fájdalomcsillapító, vitaminok, meg ilyesmi... 5K!!! Holnap 11-kor műtét. Tessék, macskaszállító doboz kölcsönbe, hozzák majd abban. Addig nincs evés-ivás.
Macska teljesen kész a sok cucctól, amit kapott. Egyensúlyzavarok, tág pupilla, enni sem akar. Az alomba sem bírt belemászni; mellécsinált. Sírjunk, vagy röhögjünk?

Dokihoz negyedszer.
Narkót beküldik. Macsek bágyadtan elmosolyodik. Infúziót neki. Vissza lehet érte menni 15:30-ra. Elkészült a nagy mű. Pelenkaöltéssel összefércelt virgács lefújva alumíniumszínű spray-vel. Macska nyála folyik, úgy alszik.
''Nem fogja szétszedni a varratokat?''
''A macskák nem szokták.''
35K!!! Tizedikén varratszedés. Addig ebből a fájdalomcsillapítóból naponta 2*1/2-et, az antibiotikumból naponta 2*1/4-et. Dobozba be. Vihetem.
Éjjel a macska kezdett magához térni. Az első dolga az volt, hogy elkezdte kirágni a matyóhímzást a combjából. Reggelre dőlt a vér, Öcsi félhülye volt a narkótól és fájdalomtól. Dokit hívtam. OK, tízre vihetjük.

Tízre a barátnőm vitte a cicát dokihoz, immáron ötödször.
Szokásos rutin. Macskát kiütni, tapizás, szurik. Infúziót be. Nosza, hímezzünk valami szépet! Garanciális javítás: 0K!!! Hurrá, ugysincs már egy vasam sem... Evés-ivással óvatosan, mert félrenyelhet. Raktunk rá gallért, biztos, ami biztos.


[kép]


Tizedikén varratszedésre hozzák vissza! Gyógyszert továbbra is tömni kell. Adott már valamelyikőtök gyógyszert a macskájának? Mindig eközben döbbenek rá, hogy nem is olyan nehéz pálcikával enni, vagy szájjal festeni...

Eddig jutottunk. Megfigyelés alatt tartom, nincs-e valamilyen fajtaelvonási tünete? Kétszer már ki is szökött, de lekapcsopltuk, mielőtt eljutott volna a dealerig...
Már gyógyul, játszik és beletalál az alomba is! Kicsit nehezen viseli, hogy mivel a gallér 20cm átmérőjű, ezért ahol célzás nélkül átszalad eddig, ott most frontális ütközést hajt végre.
Na ja, az élet kemény.

És nagyon sokba is kerül!!!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.