2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

TN+Film panelek nagyobb méretben

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nemrég, itt a Logouton megjelent írásomban, a wide, széles-képernyős monitorokról ejtettem...

[ ÚJ TESZT ]

Nemrég, itt a Logouton megjelent írásomban, a wide, széles-képernyős monitorokról ejtettem néhány szót, ahol megpróbáltam megkeresni azokat az okokat, amelyek annyira népszerűvé teszik ezeket a megjelenítőket. [link]

Az egyik ok, amellyel az első helyen foglalkoztunk, az alacsonyabb ár, és ezen belül is, az olcsóbb TN+Film panelek rohamos terjedése ebben a szegmensben. Néhány nappal ezelőtt még úgy fogalmazhattunk, hogy 22'' méretig a 16:10 képarányban a TN+Film panelek teljesen eluralják a piacot. Ennél nagyobb méretben viszont nem léteznek, ez az xVA, IPS panelek birodalma.


[kép]


Nos elmondhatjuk, hogy ez a megállapítás már a múlté. Olyan híreket kaptunk ugyanis, hogy a vezető taiwani TFT LCD panelgyártók, költséghatékonyabb TN+Film megjelenítőikkel agresszív piacpolitikával be akarnak törni a nagyobb méretű, szélesvásznú monitorok területére, kiszorítva a drágább XVA, illetve IPS paneles kijelzőket.
Az AUO, és a CPT még az év végén megkezdi a 26''-os TN+Film monitor-panelek gyártását, amelyek 2007 első negyedévben hozzáférhetőek lesznek. Ugyanakkor a CMO, tervei szerint, több mint 4 millió 26'', és 27''-os TN+Film panelt kíván szállítani 2007-ben.
Nehéz elhinni, hogy a jelenleg vezető két gyártó (LG.Philips, Samsung), ölbe tett kézzel fogja nézni, hogy mi történik a piacon, így valószínűleg hamarosan, tőlük is hasonló bejelentés várható.

Az előző, wide megjelenítőkről szóló írásom megállapításait, a levont következtetéseket sokan kritizálták, sőt olyanok is akadtak akik a hírek, az eladási statisztikák valóságtartalmát is megkérdőjelezték. Úgy gondolom, nekik is választ ad ez a legújabb bejelentés, ami ismét abba az irányba mutat, hogy bizony a széles-képernyős kijelzők terjedése megállíthatatlannak tűnik.

/Végül, talán érdemes a hírrel kapcsolatban megjegyezni, hogy a két legnagyobb TFT LCD panelgyártó, az LG.Philips és a Samsung, dél-koreai székhelyű, míg a sorban következők, az AUO (AU Optronics), CMO (Chi Mei Optoelectronics), CPT (Chunghwa Picture Tubes) pedig taiwani bejegyzésű cégek. (A japán gyártók olyan csekély részesedéssel rendelkeznek (Nec, Hitachi), hogy ők nem játszanak meghatározó szerepet a piacon.)/

Racecam

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.