2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ThinkPad W701-W700

Akkor vegyél ilyet, ha ThinkPad rajongó vagy, van elég időd, pénzed, türelmed és nem gond, hogy 5 kilót kell cipelni.

[ ÚJ TESZT ]

Szellem a gépben

"Hibalista" és végszó

Akár úgyis nézhetjük, hogy a hiba ott kezdődött, hogy vettem egy W700-at.
Ami ennél a gépnél előfordult:
Win10, ujjlenyomat-olvasó, kijelző kalibráló driver nincs/nem bírtam működésre bírni.
Mikor X9100-ról Q9300-ra váltottam, a Win, az alkalmazások, a játékok, mindenben jelentkezett egyfajta mikrolagg, amit én annak tulajdonítottam be, hogy attól függetlenül, hogy a magok száma megduplázódott, az órajelcsökkenés nagyobb hatást gyakorolt a gépre. A teszthez készült méréseknél viszont ezt a hibát nem észleltem.
Amíg az X9100 volt a gépben, az extreme jelzőt kihasználva próbáltam némi tuningot, vagy más esetben alulfeszelést alkalmazni, a tapasztalat az volt, hogy a sokkal többet vesztettem, mint nyertem.
A probléma még nem is az órajel emelésével volt, hanem azzal, mikor pihenőből hirtelen meglódul a gép, és azzal a lendülettel megfagy, mivel nem tudja lekezelni a rendszer (ugyanaz a hibaüzenet volt naplózva, mint a 940xm-nél).

W701
Ennél már több hiba jelentkezett, tekintettel arra, hogy töltő nélkül vettem, ami nem baj, mert elvileg van, gyakorlatilag meg sipákolt, hogy kis teljesítményű a töltő, és csak erősen korlátozott sebességgel képes működni.
Nagyjából 3 hét fejtörés, agyérgörcs és egyéb után rájöttem a megoldásra, miszerint a gép pusztán az alapján érzékeli a töltő típusát, hogy milyen hosszú a csatlakozója.
(Aki itt megkérdezi, miért nem vettem egy töltőt? - A válasz egyszerű, ha rákeresel eBay-en, mert máshol nem is nagyon van, 30-50 000 HUF körül alakul az ára, szóval szerintem nyilvánvaló, hogy a gép árának kétszereséért nem fogok töltőt venni hozzá. Illetve itt említeném meg a sarkos árazást, ami a géphez kapható 1-2 alkatrészt magában foglalja, ugyanis nagyon egyszerű. A kis alkatrészek, ha kaphatóak (HDD takaró, numpad) 5000 Ft áron mozognak, a nagyobbak pedig ~30 000 HUF áron (ha egyáltalán léteznek eladó formában).

Innen meg is indult a használata a gépnek, mivel már teljes sebességében funkcionált.
Rendszeres használatnál jelentkezett a következő hiba is, ami (valószínűleg szintén) azon alapszik, hogy hirtelen terhelésváltás/ugrás éri a gépet, és jön egy kékhalál, ez esetben a VGA-ra (vagy annak driverjére) hivatkozva. Ez esetben nem kell nagy terhelésre gondolni, elég egy Chrome, ugyanis az a fránya böngésző tud valamit, ami több terhelés, mint azt a VGA gondolja, így kész is a probléma (saját elgondolás a hibáról, ha valaki tud jobbat, ne tartsa magában).
Ez fennáll Win10-nél, Win7-nél is, nagyjából bármelyik VGA driverrel.

A következő ~1 hetes mókáért az x940 felelt, ugyanis sokadik próbálkozásra a Win10 ugyan felismerte, de fűtött, mint a bolond, mindegy volt, hogy állítom az energiagazdálkodást.
Próbálkoztam ott is mindennel, még a HT-t is levettem, de csak nem akart rendesen működni. Nem throttlingolt, nem túlmelegedés miatt kapcsolt le, az eseménynapló szerint valami olyasmi történt, hogy az összes magra kilistázta, hogy tétlen, majd mikor kapott dolgozni valót, megállt a rendszer.
Win 7-re váltás óta ez a hiba nem jelentkezett, 60-90 fok között elkaristol a CPU terheléstől függően.

Az örök kedvenc pedig a Lenovo géptervezés csúcsa, az, hogy kiadnak egy batár nagy gépet, amiben annyi hely van, hogy még egy repteret is lehetne benne üzemeltetni (került hozzám nemrég egy Dell M6500, és az ehhez képest össze van tömörítve), de hiába a hely, a processzor összesen két hőcsövet kapott (szerintem elfért volna a három is, főleg mivel gyárilag is szerelték x940-nel a gépet), illetve az, hogy van MXM 3.0, amibe összesen 2 fajta VGA rakható, amiből az egyik (az fx3800m) nagyjából azért létezik, hogy legyen minek megsülnie, szóval elvileg tudsz VGA-t cserélni, gyakorlatilag meg nincs mire.
A végére pedig a bónusz, ha ki is zárjuk az összes user-error lehetőséget, akkor is bármikor előfordulhat, hogy a gép első, második próbára egyszerűen nem kapcsol be. Az újraindulás szerencsére sokkal ritkább, de az is előfordulhat.

Végszónak elmondanám, hogy akkor vegyél ilyen gépet ha:
- Kellően ThinkPad rajongó vagy.
- Van elég időd, pénzed, türelmed.
*Amennyiben van párod ő is rendelkezzen elég türelemmel.
- Nem okoz gondot hogy 5 kg a gép töltővel.
- Nem vagy teljesen normális.

Amennyiben ezeket elfogadod, rendelkezhetsz egy géppel, ami:
- Nagy felbontással, nagy kijelzővel rendelkezik, 16:10 képarány, 1920x1200 (ami elvileg lefedi az Adobe RGB tartományt, és ha extra mázlid van, még beépített kijelző kalibráló is van benne).
- 2 db HDD-t fogad ami RAID 0, RAID 1 módokban összefűzhető (+UltraBay-be még egy harmadik HDD-t is elhelyezhetünk).
- További extra mázlival Wacom tábla is tartozék lehet.
- 4 memóriafoglalat áll rendelkezésre.
- Viszonylag ritka.
- Miután ráérzel a gépre, külön életérzés használni.
- Dupla Thinklight billentyűzet-világítás, ami elég menő.
- Ezek mellett a ThinkPad tulajdonságokkal rendelkezik teljes mértékben (A szokásos dolgok: Rollcage, ujjlenyomat olvasó, jó billentyűzet+numpad, könnyű szerelhetőség, 5db USB, ebből 1 USB 3.0, illetve egy USB-eSATA kombináció, DVI, VGA, DisplayPort csatlakozó, 1393 csatlakozó).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.