2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Tápkábel-harisnyázás...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ezt a cikket elsősorban azoknak szánom akik házilag szeretnék megoldani tápuk harisnyázását,...

[ ÚJ TESZT ]

Ezt a cikket elsősorban azoknak szánom akik házilag szeretnék megoldani tápuk harisnyázását, amit ma magyarországon szinte kizárólag csak a computermode-nál vásárolhattak meg.
A cikk azoknak segít leginkább akiknek hiányos az ehhez a művelethez szükséges speciális szerszám ''készletük''. Ugyanis ilyen is létezik, de egyáltalán nem olcsó mulatság. Egyedül azoknak ajánlható akik éjjel nappal ezzel ''foglalkoznak''.

MIÉRT A HARISNYA?
Most pár cikkel (és ''évvel) ezelőtti önmagamnak mondok ellent... Mert egyszerűen szép, rendezett tápkábeleket nyerhetünk vele. A mai divatos modder világban ezek a részegységek is fontos látványelemként funkcionálnak. Elérhető mindenféle (uv aktív) színben, és ügyesen párosítva más (uv aktiv)színű tápcsatlakozókkal szép egyvelegek alakíthatók ki.

TÉRJÜNK IS A LÉNYEGRE...
Adott:

moddolásra váró tápegység
kábelharisnya ''szett''
tápcsatlakozó ''szett''
hegyes végű kisolló
szigszalag
vékony tű hegyű csipesz
hőlégfúvó
sniccer
forrasztó páka (extrém esetekben)
idő, kedv, elszántság

HARISNYA SZETT TARTALMA

<em>[kép]</em>

Különböző méretű kábelharisnyákat: 3mm, 6mm, 9mm, 12mm
Ezekhez tartozó zsugorfóliát hasonló méretekben gyorskötözőt

KEZDJÜNK HOZZÁ
Elöször a tápkábelek bizonyos pontján levő gyorskötözőket ill. a főágon levő gyári harisnyát kell levágnunk ollóval.

<em>[kép]</em> <em>[kép]</em>

MOLEX CSATLAKOZÓK LEVÉTELE
Majd következik a molex csatlakozók levétele egy speciális szerszám segítségével amit szerencsénkre a molex csatlakozó szetthez mellékelnek.
Ennek megvan a maga technikája, nem túl nehéz. Szépen rácsúsztatjuk a fém csatlakozóra a szerszámot majd a molexet megfogva kicsi körző mozgással elérjük hogy a fém kapaszkodókat a kinyomáskor biztosan ne hajlítsuk vissza. Majd óvatosan megnyomjuk a szerszám végét, és már kinn is van a csatlakozó.

<em>[kép]</em> <em>[kép]</em>

A kábelek sorrendje nagyon fontos! Bár erre csak ösze szereléskor kell nagyon odafigyelni, de érdemes egy általános ''elvet'' kitalálni. Ha felénk néz a molex (és nem fejjel lefelé van) akkor balról jobbra: sárga-fekete-fekete-piros a sorrend. A két fekte felcserélhető!

FLOPPY CSATLAKOZÓ LEVÉTELE
Ehhez szükségünk lesz egy tűhegyes szerszámra. Nem nagy dolog, csak a mélyedésekben levő fém érintkező rögítő ''pöckét'' kell kicsit benyomnunk, majd ki is húzhatjuk a kábelt.
Figyelem a sorrend más mint a molex csatlakozók esetében!

<em>[kép]</em> <em>[kép]</em>

P4-ES CSATLAKOZÓ LEVÉTELE
Kezdődik a faragás... ugyanis ehhez a csatlakozóhoz a speciális szerszám nem olcsó nem adják ajánékba sem. Egyedül egy bizonyos rendezvény, azaz a modding klub alkalmával használhatjuk.
Tehát itt jön jól a sniccer. Kell kézügyesség, erő, technika és első gyors első segély ha nem elég biztos a kezünk...
A technika. Itt még könnyű dolgunk van mivel csak 4 csatlakozó körül kell lefaragni a müanyag ''házat''.

<em>[kép]</em> <em>[kép]</em>

NAGY ATX CSATLAKOZÓ FARAGÁSA
A rémtörténet pedig itt... meg majd az öszerakáskor. Előszőr is meg kell jegyezni a vezetékek sorrendjét. Gyakorlatban ezek 99%-ban szabványosak, ám különböző gyártónál lehetnek minimális eltérések. Nem kell semmi komolyra gondolni, ez annyiban jelentkezik hogy egy csatlakozóhoz néha 2 ugyanolyan színű ér tartozik. Nemtudom van-e jelentősége (biztos van), így ezeket az extra dolgokat érdemes felkutatni, és feljegyezni.

<em>[kép]</em> <em>[kép]</em>

A faragás menete ugyanúgy zajlik ahogy a P4-esnél, csak itt sok esetben akadályoz minket a csatlakozó többi (még ép) része.
Érdemes két oldalról befelé haladni és mindig egy-egy sort lefaragni. Azonban ha lefaragtuk az aktuális szélsőket, a fém érintkezőket ki kell pattintani a helyükről, különben nem tudunk tovább haladni. Ehhez annak két oldalán található kampót kell kiakasztani, valami hegyes vékony szerszámmal, én nagyon vékony csavarhúzót használtam.

<em>[kép]</em> <em>[kép]</em> <em>[kép]</em> <em>[kép]</em>
<em>[kép]</em> <em>[kép]</em>

EXTRA CSATLAKOZÓK HOZZÁADÁSA (KITÉRŐ)
Kevés a molex a tápodon? Esetleg nincs rajta SATA tápegység? Nem gond... A módosítást csak azoknak ajánlon akik tisztában vannak tápjuk teljesítményével!
Akkor fogjunk egy sata tápegység kábelt. Vágjuk le a molexes végét. De ne siessünk annyira előre, még elfelejtünk valamit! Ide már fel kell fűzni a legvékonyabb harisnyából (3mm) a megfelelő méretet, és hozzá két zsugorcső darabot (a két vég lezárásához).

<em>[kép]</em> <em>[kép]</em>

Majd most viszatérünk a rendes kerékvágásba s majd amikor felfűztük az egész kábelt akkor köverkezhet tetszés szerinti molexhez való forrasztás.

<em>[kép]</em> <em>[kép]</em>

HÚZZUK BELE!
köhm, kéremszépen, ezt sajnos ''tolni'' kell...
Mielőtt nagyban elkezdenénk a tápkábelt beletuszkolni a harisnyába. Előtte a molexeket (későbbi szenvedés elkerülése érdekében), kettesével, kettőt felfelé, kettőt lefelé hajlítsunk majd szigszalagozzuk le. Mert másképp nem tudjuk befűzni a harisnyába! Majd a harisnyát egy nagyon egyszerű technikával fűzzük fel az egész érre a tápegységig (bele, fel kell bontani). A technika az hogy ha húzzuk akkor megszorul ám ha óvatosan egy már felfűzött ponton megfogjuk és megtoljuk akkor kitágul. Így evvel a kígyó mozgással a harisnya simán felmászik az adott tápegység ágára.

<em>[kép]</em> <em>[kép]</em>
<em>[kép]</em> <em>[kép]</em>

Amikor a harisnyával beérünk a burkolatba, érdemes kábelkötegelővel rögzíteni és ezen a ponton jó pár centit ráhagyni, hogy későbbi hibáink, foszlások korringálhatók legyenek. A ráhagyást minden egyes ''szakaszon'' (két molex között), érdemes megtenni!

<em>[kép]</em>

Fenn van a harisnya az adott ágon. Most a csatlakozóknál fel kell vágni, ám figyeljünk oda - mint említettem - érdemes ráhagyni. Ha elvágtuk toljuk egy kicsit távolabb a csatlakozási ponttól (zavarni fog), majd rögzítsük valahol a kábelen ideiglenesen egy kábelkötegelővel.
Mit felejtettünk el?
Felhúzni a megfelelő mennyiségű zsugórfóliát a harisnya rögzítésére a molexek tövében. Ezt ilyenkor lehet csak megtenni, később ugyanis nem lehet felhúzni már!

<em>[kép]</em> <em>[kép]</em>

Ez után felkerülhet az első molex. Figyeljünk az erek helyes sorrendjére!

<em>[kép]</em> <em>[kép]</em>

Következik az adott molextől ''felfele'' levő harisnyarész fixálása. Mivel ráhagytunk ezért ha rossz helyen vágtuk fel a harisnyát akkor nem lesz semmi féle problémánk. Ilyenkor a ráhagyást valamelyik nem rögizett vagy ideiglenesen rögzített végpontból kezdve szépen el kell kezdeni megbontani levagdosni, hogy a harisnya pont elég legyen az adott szakaszra. A harisnyát mindig feszítsük meg, így rászorul a kábelre és tartást is ad neki.
Ezt végezzük el minden egyes csatlakozónál és azt követő szakaszon...

Kezdésnek nem is rossz... 1 éjszaka 1 ág

<em>[kép]</em>

A CIKK TOVÁBB FOLYTATÓDIK A SAJÁT OLDALAMON, UGYANITT ELÉRHETŐK A KÉPEK EXTRA FELBONTÁSBAN IS (cikkek menüpont alatt megtaláljátok)

KLIKK >>> [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.