2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Számháború

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Haja szőkén fodrozta a barna tincseket, szemei őzikepillantással kérleltek, alakja bársonyos volt.

[ ÚJ TESZT ]

Egy

Számháború

●Jó veled – mondta Zs. Haja szőkén fodrozta a barna tincseket, szemei őzikepillantással kérleltek, alakja bársonyosan ölelte át a teret. Lábai izegtek-mozogtak, ahogyan a széken ült. Mintha folyton türelmetlen lenne. Vagy sietne valahová. Néha úgy tűnt, mintha akarná, hogy együtt legyenek, máskor meg nem, aztán megint igen, és ez a hullámvasút szelte át életük kanyargós vágányait. Mostanáig.

A kávéház ízlésesen volt berendezve. A falakon amatőr, de mégis szemnek szép festmények függtek, s a lámpák, mint valami viharjelzők, folyamatosan pislákoltak, így teremtve idilli hangulatot az itt ücsörgő szerelmeseknek. Mert ide jószerint csak szerelmesek jártak. Vagy olyanok, kik most ismerkedtek, vagy olyanok, akik már igazán benne vannak, végül azok, kik nem értik már meg a világot, s benne magukat, és azt tervezik, hogy e helyütt, itt és most elbúcsúznak. Körbe-körbe helyezkedtek el a pici boxok, talán így tervezték őket szándékosan, hogy nem nagyon tudott leülni kényelmesen, csupán csak két ember. Ők. A bárpult fából készült, erezett felülete tekintélyt sugárzott. A boros palackok csilingelve köszöntek minden vendégnek, a csapolt sör édes habbal hajtott fejet előttük.

● Mindjárt jövök. Ki kell mennem – mondta P. és felállt. A mosdó balra, a biliárdasztaltól nem messze volt. Itt a falakon fényképek lógtak törzsvendégekről, a tulajdonosról, meg soha vissza nem térő emberekről. És érmék, meg kupák; egyik a fociról, a másik a biliárdról, de akadt olyan is, mely az életről szólt. A fényképek némelyike megsárgult már, vagy rojtosodott a széle, a kupák közül meg előfordult olyan is, mely hamuszürke gúnyába öltözött. Múlt.
● Igen, a múlt – sóhajtott P. és benyitott a mosdóba. Nem fájlalta a múltját. Inkább aggódott a jelene, és még inkább a jövője miatt. Mit keresek én itt? – kérdezte magától, miközben kigombolta nadrágját. Férj vagyok, apa vagyok. Fiam vár, minden nap vár. Feleségem is vár, bár ki tudja, lehet, hogy nem minden nap. Már nem. Tudja. Hogy pontosan mit, azt P. sem tudta, csak azt, hogy jószerint hetente próbáltak beszélni arról, hogy P. fejben nincs otthon. Csak a teste. A lénye. Érzéseit rendszerint hátrahagyta, mikor belépett a lakásuk ajtaján, mint antilop az őt kergető oroszlánt. P. oroszlán volt. Egy olyan típus, aki szeretett, adott, és nem igen érdekelte, mit fog viszonzásul kapni. Soha. Küzdeni azt tudott. Szeretett is harcolni. Hűség? Fogalom, mely nem e világra való.

„A csikket kérem szépen, ne a piszoárba dobja, mert nagyon nedves lesz, és így nehéz meggyújtani! Köszönöm!” – állt egy papírlapon, mely a csésze fölé volt ragasztva. P. elmosolyodott. Végre egy világ, ahol a humor nem öl. A mosdóhoz ment, bevizezte kezét, megmosdatta arcát. A tükörbe nézett. Viszonylag jó megjelenés, kék szemek, rövid, bár őszbe hajló haj, arányos testalkat, és egy vékony keretes szemüveg. Szemei azonban valamit eltakartak. Mögöttük érzések hullámzottak, miközben folyton mosolygott, még akkor is. Jó színész volt, ehhez nem fért kétség. Úgy érezte néha, hogy annyira jó próbált lenni harmincöt év alatt másokhoz, annyira ügyelt arra, hogy körülötte mindig jókedvű és boldog embereket láthasson, hogy közben ő maga lett boldogtalan. Néha elfeledte érzéseit. Pénz. Tárgyak. Melyek kis időre elfeledtették a gondjait. Élmények, átmulatott éjszakák, melyek szintén csak rövid időre, de eltakarták vágyait. Most mi lesz? – nézett bele a tükörbe. Amaz nem felet. Tükrök köreiben ez így szokás.

● Na, min gondolkoztál? – ült le Zs. mellé.
● Semmin – felelte mindig bársonyos hangján.
● Tudod, tudod – akadozott P. nyelve, pedig nem szokott -, azt akartam csak mondani, hogy ez így nem jó. Illetve igen, de tudod, hogy értem. – persze ő sem értette.
● Tudom – jött a válasz.
● A nagypapám, azt mondta… aaazt mondta a nagypapám, hogy ahhoz, hogy eldöntsd,
ki a jó társad ebben a világban, csupán három dolgot kell ellenőrizned – mondta P. Keze cigarettát keresett. Kicsit remegett az öngyújtó, de nem annyira, hogy mások észrevegyék. – Szóval az első, hogy nézd meg, milyen sokat nevettek, ha kettesben vagytok és nem egy bazi nagy társaságban. Ha sokat, akkor megnyugodhatsz. És én megnyugodtam – nyomta meg a mondat végét. – A második, hogy tölts el egy bizonyos időt vele kettesben, majd mikor vége az együttlétnek, nézz az órádra, és ha úgy érzed, hogy csak a tizede telt el szerinted, akkor is nyugodj meg. És én ismét megnyugodtam – szívott egy mélyet, egy hosszút a dohányrúdba. – Végül, figyeld meg, hogy mikor semmi nem történik, és csak hallgattok, akkor a csend milyen, mennyire mély, és ha nem zavaró, nem kínos, akkor újfent megnyugodhatsz. És én újfent megnyugodtam – fújta ki a füstöt P. – Értem – felelete Zs. Szemei most is nevettek, csillogtak. P. sosem értette, hogy mi az, amitől ennyire szépségesnek találja. Egyszerűen nem tudott arca, az illata, az íze nélkül meglenni. Kétségtelen, gyönyörű volt. De volt benne valami más is, valami, ami csak hajtotta, hajtotta előre, és ostorozta, hogy ne hagyja abba.
● Miért nem mondod soha ki, hogy mit érzel? – kérdezte váratlanul P. A kávéház lámpái megzizegtek, koszos szellő kúszott be a résnyire nyitva hagyott ajtón. Egy pillanatra a pincérlányok sem tipegtek, a szerelmesek sem csacsogtak. Csend. Majd a pillanat elsodort mindent, belezúgott a városba, benne a kávéházba, és ment minden tovább a medrében. Csak két árva patakocska tért ki belőle.

● Tudod te – válaszolta Zs. – Tudod, mit gondolok… csak… én még nem tudom, nem is ismerem magamat sem, az érzéseim… hát még a mostani helyzetet! Annyira fiatal vagyok… csak azt tudom, hogy jó veled. - most durcás volt. Mint mindig, ha ezt előhozta P. Persze, tudta ő is, hogy miért. Hát egyfelől mert házasember, egy gyermek apja, másfelől meg az évek… Ő még csak tizenhét… Istenem! Apja lehetnék – sóhajtott egy hatalmasat. De nem ez érdekelte. Ez sem! Mert jó volt őt szeretni. Jó volt hozzábújni, megsimogatni, csókolgatni, masszírozni, belefeledkezni puha és édes és illatos dombjaiba, völgyeibe. Ő is oroszlán volt. Két nap különbséggel születtek, igaz, jó nagy késedelemmel. Egy másik, egy nem kínok közt fogant világban ez senkit nem érdekelt volna, de ez a világ, legalábbis a teremtés szerint, kínok közt fogant. Olyan bűnnel indult útjára, melynek hatására még most is milliárdok feje hajlik igába.

Ránézett. Szerette. Tudta, hogy mit kellene tenni, mégsem tette. Mindig avval az elhatározással készült hozzá, hogy nincs többé semmi. Idő, vágy, terv, szerelem. Semmi. A tökéletes semmi – szokta volt mondogatni magában. Ilyenkor az űr feneketlen mélységére gondolt, arra, hogy bárcsak lenne egy kósza kométa a fekete halóban, csak ne kelljen itt lennie, megint erről beszélnie… Ami még zavarta, de már hozzá szokott, hogy sosem kapott egyértelmű válaszokat. Nem hallotta azt, hogy szeretlek, kívánlak, hiányzol, várlak, keress, hívjál, szeress, ölelj. Igaz, ha fordítva kérdezett, jöttek a válaszok, de P. nem csak így akarta.

● Mondd, hogy nem szeretsz! – kérte.
● Nem mondom.
● Mondd, hogy nem hiányzom, ha távol vagyok!
● Nem mondom.
● Mondd, hogy nem kívánsz, hogy nem csacsognak ajkaid!
● Nem mondom.
● Mondd, hogy ne hívjalak, ne keresselek, ne szeresselek!
● Nem mondom.
● Jó. Én is szeretlek! – mosolygott P. – Nekem is hiányzol, én is kívánlak! – majdhogynem hahotázott. Zs. is nevetett. Arca ilyenkor tündökölt. Sokat nevettek, nagyon sokat viccelődtek, hülyéskedtek. Vagy csak egymás mellett ültek, fogták egymás kezét, simogatták ujjaikat. Néha meg elvándoroltak P. ujjai másfelé; meleg és lágy és ízes helyeken okozott sóhajokat, hogy utána ismét ölelkezve mosolyodjanak el karjaikban, szuszogva, álmosan.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Távoli rokon

    Ha nincs kinek elmondani, mondjuk el egy idegennek...

  • Memóriazavar

    Minden nézőpont kérdése, vagyis: a bolondok szerint a falakon túl mindenki bolond...

  • Utolsó kép

    Avagy az egyetlen percbe sűrített szeretet...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.