2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Swiftech Apogee GTZ vs. E8500 tuning

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A vízhűtésben jártas emberek számára már ismerős lehet a ,,Swiftech" márkanév. Aki ismeri a márka...

[ ÚJ TESZT ]

A vízhűtésben jártas emberek számára már ismerős lehet a ,,Swiftech" márkanév. Aki ismeri a márka termékeit, tudhatja, hogy nem az alsó kategóriát célozzák meg. Szerencsére úgy alakultak a dolgok, hogy lehetőségem adódott egy ilyen blokk beszerzésére.

A GTZ-hez OC fórumtárs segítségével jutottam hozzá, csakúgy, mint korábbi tesztemben szereplő Heatkiller 3870X2 blokkhoz.

Az Swiftech új terméke több szempontból is egyedinek mondható. Különleges belső kialakítást kapott, amelyen a lamellák csupán 225 µm-esek. Továbbá az anyagválasztással is hozzájárulnak a hűtő nagy teljesítményéhez. A blokk az egyik legjobb minőségű, C110-es rézből készült, tükörre polírozva.

/nagyításhoz kattints a képre!/

Tükör polír:

A blokkhoz a csomagolásban találunk még egy hátlapot (csak S775-höz jó), valamint hűtőpasztát és két különböző méretű csatlakozót leszorítóval (10/8-as és 12/10-es)
Az ára valamivel több, mint 14.000 Ft, de ehhez képest egy nagyon jó minőségű terméket kapunk!

A tesztelésbe bevontam egy kicsit a korábbi blokkomat is, hogy össze lehessen hasonlítani őket.

Erről a MAG CPU blokkról lenne szó:

Tesztkörnyezet:
Alaplap: Gigabyte EP35-DS3 rev 2.1
Processzor: Intel E8500
VGA: MSI 3870X2OC
Ház&táp: Antec Sonata 3 with Earthwatts 500W 80 plus
Memória: 4X1 Gb CSX 1066 CEC FAN Kit

Teszt:

Teszteléshez egy elég érdekes szoftverpárost használtam. Orthos tesztet, mert az rendesen meghajtja a procit, valamint az EVEREST rendszer stabilitás tesztjének grafikonját (nem lett elindítva a teszt, csak monitorozásra használtam....).

Első mérésemet még a korábbi MAG CPU blokkommal készítettem:

(sajnos csak a 30 és 55 fokot mutatja, de egy beosztás 2.5 fokot jelent!)

A képen jól látható, hogy a blokk 47-50 fok körül teljesít, abszolút hétköznapi beállításaimon, 4050/1080-on... A grafikon szépen mutatja, hogy az orthos mikor mennyire terheli a processzort, ugyanis ilyenkor egyből 2-3 fok is lehet a különbség. Látható, hogy a visszahűlés 1-2 másodperc alatt megtörténik az idle hőmérsékletre.

Ugyanezeken a beállításokon következzen az új szerzemény, a Swiftech Apogee GTZ Extreme:

A különbség már a két grafikon összehasonlításán is látható, kb 4-5 fok terhelten a GTZ javára! Idle hőmérséklet egyébként nagyjából megegyezik!

Felbátorodva ezen a remek eredményen, gondoltam nem hagyom kiaknázatlanul a tuning lehetőségeit, így bele is vágtam! (korábban soha nem teszteltem a procit, csupán 4Ghz-en szándékoztam használni, így csak megkerestem az ehhez tartozó feszültséget)

Hétköznapi beállításokon egyébként 4050Mhz-en használtam, 1.26V-tal (VID: 1.2V)
Tuningoláshoz egy kicsit furcsa módszert választottam, először belőttem 1.36V-ra a proci feszültségét, majd elkezdtem emelni az FSB-t. Ennek az az oka, hogy nem szeretném széthajtani, így amennyit max ezzel a fesz-el megy, annyit megy, nem erőltetem tovább. Hamar rájöttem, hogy az eddig használt 9-es szorzót fel is tehetem 9.5-re, mert a 450-es FSB amiről indultam, meg sem érezte a proci. Hamar el is jutottam egy nagyon szép eredményhez, amiről a hitetlenkedők kedvéért validot is csináltam:

igen, ez 1.36V-tal!!

Gyorsan ki is próbáltam, hogy miként teljesít az új blokkom, mert ez az órajel már biztos megizzasztja:

Azt hiszem a kép önmagáért beszél! 50-53 fok körül alakul 42%-os túlhajtással!
Idle értékek sem vészesek, de valószínűleg továbbra sem fogom magasabb órajelen használni a processzort, mert a 4.05 Ghz is bőven kihajtja a VGA-m, mindenre elég amit használok. Persze használhatnám 4.5Ghz-en, hiszen mint látható 10 perc orthos alatt semmi hibát nem jelzett (tudom, várhattam volna többet is, de annyi időm nem volt), azonban mivel nem tömörítek agyba-főbe és egyéb más processzort terhelő alkalmazásokat sem használok, ez csak fényűzés lenne:)

Ha már Vantage, gondoltam belinkelem az eredményem, bár nem néztem a hőfokokat, itt inkább most az eredmény számított:

Nem is annyira halkan megjegyezném, hogy a VGA 945/1100-on ment, pedig a gyári 3870X2-nek 825/900 az órajele. Talán ez a kiemelkedő tuning is, csak úgy, mint a processzoré, a kiváló hűtőblokknak köszönhető, ami ugyan sokba kerül, viszont az élettartamra és tuningra biztosan jó hatással van!

Végül pár kép beszerelt állapotban:

Külön köszönete szeretnék mondani OC-nak, hogy elérhetővé tette számomra a blokkokat, valamint Katt777-nek az állandó segítségnyújtásért!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.