2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Tűz és víz -avagy 3870X2 hűtése

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Napjainkban a VGA piac meglehetősen felbolydult, sokan döntenek az új generációs 4-es széria, vagy az...

[ ÚJ TESZT ]

Napjainkban a VGA piac meglehetősen felbolydult, sokan döntenek az új generációs 4-es széria, vagy az nVidia GTX200-as sorozata mellett.

A tesztemben szereplő VGA azonban mégsem ezek valamelyikét mutatja be, hanem egy korábbi királyt, a 3870 X2-t, amiből is egy MSI OC verzióval rendelkezem. Órajelei 850/900. Sajnos megfelelő program hiányában nem sikerült kitesztelni a kártya maximális képességeit, így CCC-n belül Overdrive-ban a memória és GPU is maximumra lett téve, 878/955.

// Kattints a képekre, hogy nagyobbak legyenek!!//

Tesztkonfiguráció:

Alaplap: Gigabyte EP35-DS3 rev. 2.1
Processzor: Intel E8500 @ 4.05 Ghz (450*9) 1.28V
RAM: CSX 1066 @1080
VGA: MSI Radeon 3870X2 OC
Táp: Antec Sonata 3 házhoz járó Earthwatts 500W 80 plus
Merevlemez: WD 74Gb Raptor, WD 320Gb
Monitor: LG 22"

A 3870X2 tulajdonosok nagyon jól tudják, hogy rendkívül forrófejű egy VGA, és sajnos fél év elteltével sem lehet rá kapni léghűtést. Talán a 4870X2 és 4850 X2 majd egy kicsit ösztönzi a gyártókat, hogy több magos VGA-ra is készítsenek hűtést, de ez még a jövő zenéje...
Megfelelő léghűtés hiányában nincs mit tenni, a gyári hűtést kell szabályozni, vagy pedig vízzel hűteni. Ez a két választás marad a user előtt. Aki azonban nem próbálta még a vízhűtést, vagy nincs kiépített rendszere, csak ezért nem valószínű, hogy belevág, így a többség a RivaTunerrel való ventilátor szabályzás mellett dönt.
Én azonban nem tartozok ezen felhasználók körébe. Korábban a 2900XT-met, 8800 GTX-emet is vízzel hűtöttem, emellett persze még a processzort is. Úgy gondoltam, hogy ez a videokártyám egy darabig szolgálni fog, így erre is szereznem kell valamilyen blokkot. Sok keresgélés után sem találtam sajnos, viszont felmerült egy ötlet, hogy megkérdezem a PH! nagy tiszteletben álló vízhűtéssel foglalkozó személyét, OC-t. Szerencsére tudott szerezni megfelelő blokkot, sőt, még válogathattam is. Bár a blokkok ára elég borsos (25-30 ezer Ft), az élettartamra és csendre való tekintettel nekem ennyit megér. Így a választás végül a Heatkiller Full Cover (teljes kártyát lefedő) blokkjára esett. Korrekten meg is kaptam az árut, fel is szereltem, csak sajnos 2 nap múlva a VGA megadta magát... Egy PH!-s srác intézte a garit, ráadásul visszajött egyszer úgy, hogy nem lett megcsinálva, így 11.5 hétig VGA nélkül maradtam. Tegnap azonban megérkezett, egy már teljesen új kártya, így azonnal fel is szereltem rá a blokkot, és eldöntöttem, megírom ezt a tesztet!

A szörnyeteg - tűz:

előre is bocs a képek minősége miatt, telefonnal készültek, szóval néha homályos:










Ezek a képek még az előző kártyáról készültek, ez ment tönkre....

A blokk - víz:







Együtt:



Túl vagyunk a szerelésen, következzenek a tesztek:

először egy kép, idle-ben:

Jól látható az everest-el mért eredményen, hogy a GPU-k 32 és 29 fokosak, és a VRM-ek is 40 fok környékén vannak. Fejből már nem emlékszem pontosan a gyári hűtéssel mért eredményekre, de ventilátor szabályzással is a GPU-k hőmérséklete feleannyi!

Első tesztként a sokak által ismert 3DMark06 volt segítségemre, alapbeállításokkal. A processzor sebességét viszont tévesen ismeri fel, mivel 450*9-en megy (és nem 9.5), ezért ,,csak" 4.05 GHz):

RivaTunerrel csak az órajeleket, és a CPU magok kihasználtságát monitoroztam, a többit ATT-vel. RivaTunerből jól látható az a rész, ahol CPU teszt van, csak ott dolgozik 100%-osan mind a két mag. Ugyan itt a GPU aktivitás 0% A többi résznél pedig látható, hogy mind a két magot megdolgoztatja, szinte megegyezik a két GPU aktivitás grafikonja. A hőmérséklet mindezek ellenére a 2. magnál 4 fokkal hűvösebb, bár a minimumokat és maximumokat nézve az 1. mag volt, amikor elérte a 39 fokot, de jól látszik, hogy csak egy pillanatra, általában 33-34 fok körül alakult.

Sikerült elindítanom a Vantage-t is, így dobtam egy default tesztet:

A monitorozásból jól látszik, hogy mind két GPU maximálisan dolgozik a tesztek alatt, szép oszloposra sikerült a grafikon. A processzor magok közül is mindkettőt használja, de látszik, hogy egyenletesen eloasztva.
Ami a hőmérsékletet illeti, ismét melegebb az 1. mag, és szintén 4 fokkal. Volt ahol már tartósabban melegebb volt a GPU, nem csak egy pillanatig, így az 1. mag 35-39, a 2. 29-35 fok körül alakult

Gondolván, hogy nem fűtött be eléggé a 3DMark, csináltam egy tesztet GPU Caps Viewer-el, Fur rendering, 800 X800, 8X MSAA
Azt hiszem, akik ismerik a progit, tudják, hogy ha valami gyilkolja a VGA-t, akkor az ez:

Jól látható, hogy csak 1 processzormagot, és érdekes módon, a 2. GPU-t használja csak, így az felkúszott 34 fokra. Nem volt érdemes tovább csinálni, mert így közel 6 perc alatt is látszik, hogy nem emelkedik a hőmérséklet.

A tesztek után ideje játékok alatt kipróbálni, mire képes a rendszer, mert gondolom senki sem játszik GCV-vel, vagy 3DMarkkal....
Idő hiányában csak két játékot volt időm kipróbálni, a Crysis-t és Call of Duty 4-et...
Mindenki tudja, hogy nem mondható a Crysis ATiéknál hazai pályának, bár a crossfire-t sem támogatja, a tesztből majd kiderül...
A Crysishez fel volt telepítve az 1.2-es patch és a Natural mod 2.0.2 is.

Teszthez a benchmarkot használtam, mivel nem volt mentésem, nem akartam a játék elejétől elkezdeni játszani órákig, így úgy gondolom, ez is megfelelő. Az X2 jól látható, állja a sarat, 30 FPS körül produkál... A monitorozásából pedig kivehető, meghajtja rendesen a kártyát, és mind a két magot használja! (korábban kiderült, hogy nem szereti a crossfire-t, itt viszont valószínűleg ezzel azért nincs gond, mert a két mag egy kártyán van, és a crossfire-t PLX chipen keresztül oldják meg)
A hőmérséklet az 1. magnál magasabb, 33-35 fok, bár a maximumból kiderül, hogy egy pillanatig 40 fok fölé is felugrott. A teszt érdekessége, hogy RT szerint csak a 2. magot használta, vagyis nem használta ki mind a két magot... lehet, hogy nem volt szükség rá, mivel valószínűleg VGA limites a dolog.

Legutolsó teszt az egyik kedvenc játékom, a Call of Duty 4, ahogy én szeretem: MULTIPLAYERBEN!!
Nehéz volt viszont megcsinálni ezt a tesztet, mert ahhoz, hogy ne legyen limit az FPS-ek számát illetően, ki kellett kapcsolni a VSYNC-et, valamint a játék konzoljában átírni a maxfps-t, amiért sok helyen kidobja a punkbuster az embert....

A játék 1680X1050-be futott, 4X élsimítással, minden textúra magas szinten!
Jól látható, hogy mind a két magot maximálisan dolgozott, a processzor magjai pedig szépen elosztva 80-80% körül. Ami az FPS-ek számát illeti, volt hogy zárt térben a maximálisan megadott 500 FPS-t is elérte, terepen harc közben általában 150-200 FPS körül mozgott, de amikor egy füstgránátot dobtam magam elé, leesett 80-ra is.
A hőmérsékletet tekintve szokás szerint a 2. mag hűvösebb, kb. 30 fok körül alakul, míg az 1. mag 4 fokkal melegebb általában.

Stalker teszt ígéretemmel ellenben kimaradt, idő hiányában, valamint korábban már elég sokat vacakoltam vele, hogy egyeltalán elinduljon, majd hamar kiderült tesóm gépén, hogy 1 processzor magot használ csak, ami nagyon megnehezíti a VGA munkáját, mert egyértelműen CPU limites lesz, így nem lehet sajnos normálisan, élvezhetően játszani vele.

Zárószó:

A teszttel szerettem volna szemléltetni, hogy egy vízhűtő rendszer kiépítése és költsége azért oly módon megtérül, hogy a vízzel hűtött eszközök élettartama valószínűleg jóval hosszabb, mint léghűtéses társaiké, ráadásul csendesebb is! Ha valaki úgy gondolja, hogy belevág egy ilyen rendszer építésébe, nyugodtan írjon privátot, szívesen segítek, adok tanácsot, mert sok pénzt megspórolhattam volna én is, ha nem egy Bigwater-el kezdem!













Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.