2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Spóroljunk!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nem akarok ötleteket adni, de így is lehet spórolni egy cég költségvetésében. Akiről az...

[ ÚJ TESZT ]

Nem akarok ötleteket adni, de így is lehet spórolni egy cég költségvetésében. Akiről az írás szól: ''Maszar'' Zrt. - bár mint kiderül, ez nem is olyan biztos.

Felépült a Soroksári úti Tockó. Kicsit a mi cégünk is hozzátett. Aki erre felbújtott minket, az a fent említett zrt. Fúrtunk abba Tockóba mi annyi likat, hogy a végén már olyan volt, mint egy jobb minőségű ementáli (nem tockó gazdaságos!). Hiába na, ezt kívánta a víz-, gáz-, fűtésszerelők és a gépészek szervezete. Fúrjuk a likakat, aláíratják a melósok a munkalapokat, írok egy jó kis teljesítési felmérést, ami alapján kiállítjuk a megrendelővel a teljesítési igazolást, majd ez alapján küldünk egy számlát, amit határidőn belül kiegyenlítenek. Mindenki boldog - mint a mesében.
Hogy megy ez a gyakorlatban?

1. számla
Jó egy hónapig küzdöttek fiaim, gondoltam, ideje részszámlát írni, mert kéne némi pénz. Pont végeztünk egy szakasszal, a szerződésben is rögzítettük a részszámla kiállításának lehetőségét, tehát nincs akadály. A srácoktól begyűjtött munkalapokról összemazsoláztam egy teljesítési felmérést, amin már egységárak, részösszegek, végösszeg is szerepelnek. Ezt megmarkolom és irány az építkezés. Ott majd rittyentük egy teljesítési igazolást Pöts építésvezető úrral, vagy helyettesével, Kötsög úrral. Fő a biztonság: rájuk telefonálok, mielőtt elindulok. ''Gyere nyugodtan, itt vagyunk. 5 perc alatt összedobjuk...'' Megyek hát nyugodtan.
Besétálok az irodakonténerhez, hát zárva. Hívom Pötsöt és Kötsögöt, egyik sem elérhető pillanatnyilag. Hm. Ebédelnek? Lehet. Addig megnézem a fiúkat. Nyomják a melót, haladnak. Szívunk cigit. Kis lelki életet élek velük: ''Igen kaptok egy új imbuszkulcs-készletet, úgyis mindjárt Karácsony van...'', ''Fizetésemelés? Persze hogy lesz. Inflációkövető. Nana! Nem beszélünk csúnyán!'' - meg ilyesmik.
Vissza a konténerhez, még mindig senki. Telefonok kikapcsolva. Na jó, erre nekem nincs időm. Balra el.
Másnap gondoltam egy merészet; meglepem őket, mint Nyikolájt a tetvek. Na, ez bejött. Ott ültek a konténerben. ''Bocs, tegnap meeting volt. Elfelejtettük. Most meg nincs itt a szerződés, amiben az egységárak...'' Haha! Küldi a tikárnő faxon egy percen belül. Nincs több duma. Aláírja a teljesítési igazolást. Nem sír, de majdnem. Szaros 1,5 mFt. Mi az nektek?
Visszamegyek az irodába. titkárnő gyorsan kinyomja a számlát, ami aznap már megy is postán. Kelt: 2006.október. Nyugodt vagyok. Minden megy a maga útján.Ebből novemberben pénzünk lesz.

2. számla
Dolgoztunk tovább. December elején reklamáltam az októberi számla után. Pöts és Kötsög urak hosszas enyelgés után megadták a gazdasági igazgató, Fosch úr számát. Vele a második telefonáláskor közöltem, hogy levonulunk az építkezésükről, ha nem fizetnek. Megijedt, mert átadás előtt álltak. December 28-án át is tolták a pénzt. Ezek után végigdolgoztuk a januárt. Még átadás után is kellett hozzájuk menni.
Eljött februárban a végszámla ideje. Munkalapok, felmérés, irány Pöts és Kötsög Urak. Pöts úr időközben elment a Maszartól, azt hiszem a Csőszar Zrt-hez dolgozni. Helyette egy égimeszelőt vettek fel, Seggh urat. Gyanús. Lépnek le a cégtől az emberek... Lemásoltuk a helyszínen a munkalapokat, hagytam egy példányt a teljesítési felmérésből, mivel azt ígérték, egy héten belül átnézik.
Két hét múlva telefonáltam. Várjak még. Ezt játszottuk vagy egy hónapig. Ezek nem akarják a munkát visszigazolni. Ekkor kiállítottam a számlát, és mellé egy általam megírt teljesítési igazolást, rajta post ittel:. ''Egy példányt aláírva legyenek szívesek alárva visszaküldeni!''. Tértivevénnyel küldtük, mint gyanús esetekben szokás. Nem vették át.
Kivittem személyesen. Kötsög Úr szabin, Seggh Úr fontos tárgyaláson, a titkárnő pedig nem vehet át semmit. Ezt eljátszottuk vagy háromszor. Személyesen, mivel a telefonokat már fel sem vették. Meguntam. Elküldtük az egészet postán elsőbbségivel, majd az ügyet átadtam az ügyvédnek azzal, hogy a számla lejártakor ezzel ügye lesz. Nem tévedtem.
A számla lejártakor írásban fizetésre szólítottuk fel őket. Nem reagáltak. Már április volt. 2,5 hónap eltelt a munkánk óta.
Ügyvédnek szóltam, hogy eljött az ő ideje. Küldött fizetési felszólítást. Válasz: nem igazoltattuk vissza a munkát! Van ott bőr az arcokon... Átfaxoltam az összes papírt újra, hogy nézzék át. Nem nézték, de ezzel is nyertek pár hetet. Ügyvéd ismét felszólítja őket, hogy fizetési meghagyás van folyamatban. Erre visszaküldik a számlát, hogy vitatják a teljesítést. OK. járjuk be a már kész épületet, és nézzük át a munkánkat. Nyilván az általunk készített fal- és födémáttörések egy része már be lett építve, azokat nem találjuk meg, a szerkezet nem megbontható, tehát bukok egy csomó pénzt.
Időpont egyeztetés Kötsög Úrral, aki végre visszért a szabiról és felhívott. Találkozunk a Tockó előtt ekkor és ekkor. Vártam sokat. Nem jött. közben szabira is mehetett, mert a telefonja ki volt kapcsolva. Nem kicsit voltam mérges, bár várakozás közben nem fáztam, lévén már május közepe...
Írásban ügyvédünk elküldte őket szebb éghajlatra. Erre jött a reakció. Jó, a teljesítést nem vitatják, de a számlát visszaküldik, mivel a teljesítés időpontja szerintük két nappal(!) későbbre esik, mint a számlán és általam írt igazolásban szerepel. Javítottuk, ismét küldtük. Eltelt közben megint egy-két hét. Ismét visszaküldték a számlát. ''Kérjük a vevő rovatban a Maszar Zrt., helyett Maszar-Energo Zrt. (?) legyen megjelölve.'' Pecséten Maszar Zrt. - no comment. Számla vissza: Mi a leszerződött megrendelőtől várjuk a pénzt, nem egy másik cégtől. Reakció semmi.
Ügyvéd rájuk verte az inkasszót. Pénzmozgás nem volt, nem kaptunk egy petákot sem. Valami nőcske felhívott közben sértődötten, régi jó üzleti kapcsolatokról beszélt, meg megértésről, üzleti etikáról! Elmeséltem neki, mi az üzleti etikai nem túl régi tanulmányaim szerint, majd meséltem neki költségeinkről, embereim munkabéréről és a nemfizető gusztustalan féreg ügyfelekről, akik miatt a kis- és középvállalkozások csődbe mennek, vagy tisztességtelen eszközökhöz nyúlnak az életbenmaradás érdekében.

Pillanatnyilag az illeték befizetése után a felszámoltatás kezdődik. Bízunk benne, hogy az ezekből az illetékekből és az adóinkból fizetett állami szervek gyorsabban lépnek, mint ahogy a maszarosok átmentik a cégvagyont újonan alakuló vállalkozásaikba. Pénzt persze nem mernék tenni erre sem.

U.i.: A Csőszar Zrt. időközben szintén beborult. Így járt Pöts úr, aki oda igazolt át Erre mondják: Hülye Pöts!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.