2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Sonarr és Radarr

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Multimédia management automatizálás a PVR (Personal Video Recorder) modern megfelelőivel.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Felelősség kizárás – Az alább felsorolt applikációk (közvetve) alkalmasak jogvédett tartalmak letöltésére, ám erről mindenkit lebeszélnék. Ha van rá módod fizess elő a kedvenc streaming szolgáltatásodra és támogasd a készítőket ezzel. A leírás nem fogja bemutatni tartalom szolgáltató oldalakat, csak a szoftver beállítást. Mindenkinek a saját dolga, hogy a számára megfelelő tartalomszolgáltatót hozzáadja a szoftverhez, ha le akar tölteni bármit.

Micsoda a Sonarr és a Radarr?

Ez egy egyszerűen és bonyolultan is megválaszolható kérdés, mivel az alap funkciójuk egyszerű, ám idővel annyi új dolgot képesek elvégezni, hogy gyakorlatilag csak felsorolás szinten lehet megválaszolni teljes értékűen a kérdést.

A fejlesztők a PVR (Personal Video Recorder) modern megfelelőjének tartják ezeket a programokat, de ez így elég régimódi.
A Sonarr és Radarr lényegében figyeli az általad várt/követett filmeket és sorozatokat, és amint azok megjelennek valamilyen általad beállított torrent vagy usenet oldalon automatikusan letölti azokat (illetve szól a torrent vagy nzb kliensnek, hogy töltse le). Amint a letöltés véget ért a filmeket átmozgatja a filmes könyvtáradba átnevezve, a sorozatokat pedig mappákba rendezve.

Továbbá listákat is képesek figyelni, így Trakt.tv vagy egyéb filmes adatbázis weboldalakkal kommunikál, és letölti a listáidról a filmeket.
Neked nincs szükséged többet torrent oldalakon kutakodni a legjobb verzió iránt, magától megteszi ezt helyetted.
A letöltésekről push notifikációkat kaphatsz telefonodon, így ha letöltötte a kedvenc sorozatod új részét, azonnal értesülhetsz.

Ez jól hangzik, ugye? Beállítani sem vészes, de pár dolgot azért tisztázni kell a dologgal kapcsolatban.

A Sonarr és a Radarr beállítása gyakorlatilag egy és ugyanaz. A két szoftvert közös platformra hozták nem túl rég, ugyan úgy néznek ki, közel ugyan azokat a funkciókat tudják.
A Sonarr figyeli a sorozatokat, a Radarr figyeli a filmeket. Ha téged mindkét irány érdekel, mindkettőt telepítened kell és külön-külön be kell állítanod.

Sem a Sonarr, sem a Radarr nem képes torrent/usenet oldalakon keresni. Ők gyakorlatilag csak rendszereznek és utasításokat adnak. Ehhez egy harmadik apró programot is felrakunk majd, aminek Jackett a neve.

Működés

A Sonarr és Radarr fut: Linuxon, Windowson, Dockerben és OSX-en. Továbbá különféle NAS-okra vannak portolt változatok, így QNAP vagy Synology NAS-on is futtatható, ha nem valami régi ARM proci van benne.

Kell továbbá hozzá egy torrent kliens is telepítve, ezzel már valószínűleg rendelkezel. Javaslom a Transmission vagy qBitorrent, Deluge klienseket. A kliens nem kell, hogy ugyanazon az eszközön fusson, minimum egy hálózaton kell legyenek, és az IP címmel elérhető legyen a webes felület. De ha ugyanazon eszközön van, eggyel kevesebb a gondod.

Ahhoz, hogy sikeresen használd, egy dolgot tisztázni kell:

Sajnos nem lehet a letöltés mappád és a filmes könyvtárad egy és ugyanaz. Ez azt jelenti, hogy míg seed kötelezett vagy, dupla tárterületet fog foglalni az adott film/sorozat. Jó hír, hogy Sonarr és Radarr is tudja figyelni, hogy a torrented fut-e, és ha befejeződik a kliensben a kritériumok alapján a feltöltés automatikusan törölhető az adat a letöltés mappából. Ez ugye bizonyos magyar oldalakon mindössze két napot jelent amíg dupla mennyiségű adatot kell tárolni.
A usenet felhasználóknak ez kevésbé gond, akik használják, ezt tudják. Itthon nem annyira elterjedt.

Nos tegyük tisztába a fenti ábrát, mert elsőre kacifántos lehet.

1. Trakt.tv oldalon böngészed az új filmeket. Megtetszik egy, hozzáadod a „Watchlist” nevű listádhoz.
2. Radarr 5 percenként átnézi a listádat és észreveszi, hogy van egy új film. Hozzáadja a figyelés adatbázishoz. Indít egy keresést.
3. Küld Jackettnek egy kérést, ami az általad kedvelt oldalakon végignézi a felhozatalt
4. Jackett visszaküldi a találatot, amit Radarr hozzáad elküld a torrent kliensnek
5. A letöltés végeztével a filmet átnevezve átmásolja a letöltés mappából a filmes mappába
Ha csak érdekelt, hogy mi ez és hogyan működik, eddig elég volt elolvasnod. A továbbiakban kicsit leírásszerűbb lesz a dolog és a program beállításait részletezzük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.