2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Coleman MacKenzie cabin 6 blackout sátor teszt

Nézzük mit tud a 2019-es év legjobb családi sátra és hogyan álja meg a helyét a Coleman innováció 2022-ben.

[ ÚJ TESZT ]

Kiválasztás

A miért kérdésre nyilván elég szubjektív a válasz. Az alap koncepció egy tágas, strapabíró családi sátor kiválasztása volt. A kempingezős évek alatt bizonyos dolgokra rájön az ember, kényelmi és tartóssági dolgok is előtérbe kerülnek. Amíg pici dómsátrunk volt feleségemmel (Coleman Crestline 3) még egyetemistaként, simán elfértünk egy bőröndben hátizsákkal, vonatozással és buszozással a hátunk mögött. ...mondjuk, akkor is megállapítottam néha, hogy nem vagyunk normálisak amennyi cuccot magunkkal cipeltünk.

Coleman Crestline 3 - 2009

Autó mellett az egyetemista évek után vágytunk valami lényegesen nagyobbra az esős napok miatt, ezért amikor 2011-ben megvettük a Coastline Delux 6 sátrunk nagyon elégedett voltam. Már akkor rendelkezett jó néhány olyan extrával, ami csak később jelent meg a többi gyártónál. Ilyen fontos dolog volt akkor szerintem a sátoralj és a ponyva kérdése. Megjelentek a piacon olyan családi sátrak, ahol a sátoralap és a ponyva vagy eleve össze volt varrva, vagy pedig felcipzározható formában rögzíthető volt. Ezzel a lehetőséggel a bogarak, víz (különösen nagyobb zivatarok esetén) és piszok kordában tartása nagyságrendekkel egyszerűsödött a sátortérben.

A sátor átalakítható volt opcionálisan (kevesebb hálófülkével nagyobb hely), víztiszta ablakokkal, amin rugós redőny van. Sajnos akkoriban még nem volt szempont, hogy a bejáratok és ablakok moszkitó hálózva legyenek külön-külön, jó szellőztetési lehetőséggel. Igazából a Coastline és legtöbb 2010 körüli alagútsátornak ez a legnagyobb hátránya, a korrekt szellőztethetőség melegben (pl: tengerparton).

Idővel és a használattal előjöttek olyan "betegségek" és praktikák, amik a későbbiekben a megfelelő választáshoz jó alapot adnak. Az egyik ilyen, hogy üvegszál merevítéses nagy családi sátrat 8-10 évre veszünk. Mindenki azt hinné, hogy a sátorszövettel lesz a leghamarabb baj, de igazából az a mai napig tökéletesen bírja és vízhatlan. Mind a sátorponyva, mind a sátoralap és varratok, azok hegesztése tökéletes. Az üvegszálas rudak azonban kezdenek szétesni, fáradni, repedni. Ez nagyon meglepő volt számomra, ezek cseréjével számolni kell 8-10 év rendszeres (nyaranta 3-4 felállítás) használat mellett.

Coleman Coastline Delux 6 - 2011

Térfogat és tömeg

Amikor megjelentek az első problémák a merevítéssel, elhatároztam, hogy szakítok véglegesen ezzel a koncepcióval. A kempingezésben azonban a kényelem és tartósság 2 nagyon fontos plusz dologgal jár, tömeggel és térfogattal, amit értelemszerűen határok közé kell szorítani. A könnyűfém vagy acélmerevítéses sátrak azért nem éppen a legkönnyebbek közé tartoznak. Akik olvasták a sátorválasztásos cikket, írtam benne, hogy a prémium király a fém merevítéses pamutsátor, azonban ehhez combos térfogat és tömeg is társul, nagyobbacska családi sátornál hamar 100 liter és 50 kg fölé szaladhatunk csak a sátorral, ami személyautós 4 fős nyaralás esetén nem opció.

Kialakítás

Már a Coastline esetén is bebizonyosodott számomra, hogy az a kényelmes és jó irány az elrendezésben, ha az alagút kialakítás során a sátor oldalról is kap bejáratokat. Ez mára teljesen elterjedt, és a legtöbb esetben moszkitó hálót is kapnak a bejáratok. A kabin vagy alagút kialakítás kérdése ismét nagyon szubjektív dolog, én nem ragaszkodtam egyikhez sem.
- kabin kialakítás: a sátor merevítése általában az átlagember magasságáig egyenesen, a talajtól kissé befelé dőlve halad, majd egy ponton megtörve a sátor tetőrésze ívben vagy laposabb szögben halad tovább. A kabin kialakítás előnye a nagyobb és tágasabb belső térfogat.
-alagút kialakítás: a sátor merevítése a talajtól a tetőig egy meghatározott egyenletes ívet ír le. Előnye, hogy a merevítésnek vékonyabb anyag is megteszi, ezáltal tömeg spórolható.

Alapterület mérete

A családi sátor is olyan alapvetően, mint a TV, minél nagyobb, annál jobb. Ennek ellenére és a tapasztalatok alapján, szélességre és hosszúságra én nem javaslok 6-7 méternél (elsősorban hosszabb) nagyobb sátrakat. Aránynak a 1:1 és 1:2 közötti felállás optimális. Ennek az első és legfontosabb oka a kemping parcellák mérete. Egy 20-25 nm-es sátorhoz legalább 50-70nm-es parcella kell, főleg ha még autóval is oda akarunk parkolni. A legtöbb alagútsátornál az élet javarészt a sátor előtt zajlik a szél és napvédőknél, ez is igen sok helyet foglal el. Pontosan emiatt, és egy szeles balatoni kempingezés során jöttem rá, hogy nekem a legoptimálisabb, ha csak az oldalbejáratokat használom és maga a sátor szélfogóként működik. A parcella területét így optimálisan ki tudom használni, kényelmesen a hálófülkék a parcella belső, csendes oldalára kerülnek.

Coleman Coastline Delux 6 - 2012

Kell nekem egy MacKenzie

Első kabin MacKenzie-vel (nem a korai üvegszálrudas, szürke alagút Mackenzie (X6)) 2012/2013-ban találkoztam, maga a koncepció annyira megtetszett, hogy beleszerettem rögtön. (mondtam magamban ez lesz "a tökéletes" a gyerekek mellé) A Coastline viszont annyira jól tett a dolgát, hogy nehezen akartam megválni tőle (a mai napig). Amikor kijött 2018/2019-ben az új modell sötétített hálófülkékkel már nagyon vártam, mikor adódik alkalmam a cserére, a Coastline viszont remekelt szélben/viharban/esőben - így csak-csak nem adódott a csere, amíg a gyerekek idén már akkorák lettek (most tanulnak meg úszni), hogy jövőre tudunk velük tengerpartra menni.

A Coastline másik nagy hátránya a hálófülkék mérete (csak 120 cm-es matracok mehetnek bele), és a dupla hálófülke kialakítása. Nem nagyon értem, mi okból lettek csak 130cm szélesek a fülkék, a sátor hossza (6 méter), és arányai bőven engedték volna, hogy szélesebb és kényelmesebb legyen, viszont szélessége maradt 270 cm. A dupla hálófülke kialakítása nagyon hátrányos, külön varrt és 10 cm-s perem éktelenkedik körben középen, cipzárral, ezért ezzel a kialakítással mindenképpen érdemes szakítani. Két felnőtt ember számára a 140cm-es hálófülkétől (70 cm/fő) kezdődik a kényelmes alvás, dupla magasságú matracból pedig 140 cm-es a legkisebb méret (ha már idősebb az ember), emiatt ennél kisebb hálófülkékkel (140x210 cm) sátrat én nem javaslok családi nyaralásra.
A MacKenzie itt ismét előnyt mutat. Nem csak a hálófülkék mérete optimális, hanem a dupla hálófülkét egy egyszerű leakasztható függöny választja el, alja perem nélkül teljesen egyben van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Kempingezés és sátrazás

    Tippek és trükkök a sikeres sátras kempingezéshez, hogy ne legyen gond az eső, a nap, a szél vagy a rovarok.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.