2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Samsung 2333SW FullHD

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Elért minket is a gazdasági válság, na meg a villanyszámla nevű szörny... Ugyan már régóta tervezzük egy...

[ ÚJ TESZT ]

Elért minket is a gazdasági válság, na meg a villanyszámla nevű szörny...

Ugyan már régóta tervezzük egy újabb TFT beszerzését, csak most, a hatalmas villanyszámla elszámolás után kerekedett ki, hogy le kell cserélni a nagy fogyasztókat, amibe beletartozik a CRT monitor is. Na meg persze a 19" az asztal jelentős részét elveszi, főként ha ketten osztozunk rajta.

A monitor kiválasztásánál elsődleges szempont az volt, hogy nem lehet wide. A wide szó maga is idegen, ha meg a "szélesvásznú" szót használom, akkor idiótának érzem magam. A wide cuccal gondolom a régi egyszerűbb monitorok miatt van bajom, mert pár ismerősnél, ügyfélnél láttam, hogy a 4:3-as alkalmazásokat szépen nyújtotta. (Meg a hipermarketekbe a tv adások ugye, hülyén néznek ki a plazmákon, lcdken.)

Szóval elkezdtem keresgélni monitor ügyben, de elkeserített a dolog, hogy kihalóban van a jó öreg 4:3 "kocka" monitor. A nagykerek árlistájában (merthogy ott nézelődtem) alig van olyan monitor, ami nekem megfelelő lenne, 19, vagy nagyobb átmérőjű. A másik dolog, hogy a kb 1 éves monitorunk egy SyncMaster 931BF, a cégnél is samu van, valamint sok helyen ahová járunk szervizelni. Az elmult évek alatt elég sok monitorral volt dolgom, és a samukkal volt a legkevesebb bajom. A másik alternativa az LG lett volna, de azt a sok elmarasztaló teszt miatt inkább nem választottam.

A keresésnél sajnos azonban beláttam, hogy 4:3-as monitort, ami ráadásul Samsung, valahogy nem fogok tudni normális áron venni. Ha már 40 ezret rászánok, akkor nézzünk széjjelebb. Mivel napom részét képezi az új hardveres hírek, tesztek, árak nézegetése, ezért bele-belefutottam kissebb-nagyobb monitortesztekbe. Mivel az elhatározás megvolt, ezért a teszteket jól átolvastam, főként ha a monitorok max. 60 ezerig voltak benne :) Ekkor került a középpontba a Benq E2200HD. amin van HDMI, DVI, és D-Sub is. Ez ugyan csak azért tetszett, mert olcsó, és FullHD, valamint mert olcsó. 49ezer forintért már láttam ilyet.. És egyik nagykerbe volt kirakva ilyen ami igen csak jól nézett ki. Ezek után feladtam a nézetem, hogy wide nem kell... :D Tökmindegy milyen monitor, csak jó képe legyen, és NAGY. A fórumokat és a netet is áttúrtam ezek után a Benq-val közös paraméterekkel rendelkező monitorok után, és sajnos nem sok alternatíva van. Van még Benq 2200HDA, de az csak analóg kimenettel vannak ellátva. Analógon pedig HD-t átvinni...
Más alternatíva lehetett volna az LG W2261V. De sajnos a neten lévő tesztek lehúzták, mert ugyan kiemelkedő a szolgáltatása, de bevilágítanak a szélek, ami nagy mínusz neki.
Aztán így az 50-60-as árkategóriából sajnos elég sok monitor kiesett, mert 60-felett már elég nagy léptékben ugranak az árak.

A válaszás nagy nehezen megszületett: Samsung 2333SW

Ez ugyan már 55ezer. és 23" szóval bőven a tervezett felett van, de tekintettel arra, hogy 1 éve vettük a 19-es samut, az 56 ezer volt, és hát kissebb.

A monitor mit tud?
Van: 23", 1920x1080 felbontás, D-sub, DVI. 5ms, dönthető, zongoralakk fekete.
Nincs: Pivot, magasság állítás, usb, audió

Mit adnak hozzá?
D-sub, DVI, tápkábel, törlőrongy, kábelelvezető, és egy nagy halom papír. Pedig paráztam hogy nincs DVI kábel, mert opcióként írták, de van, ez pozitív. (a képen nincs rajta a dvi, és a kábel vezető)

A monitor alapjába véve alacsony. De nagyon. Alá fogok rakni valamit. Persze a 190centimmel kicsit magasabban ülök mint az átlag. Sajnálom hogy nem lehet emelni, a "nyaka" egy kis semmiség. A talpa egy nagy ovális csoda, amin a monitor teljesen megfelelően áll, stabil.
A kép az óriási. Hatalmas... ha csak a Windowst nézed, vagyis az asztalt, akkor nem tűnik fel, csak az, hogy sok rajta a hely. De amint elindítasz egy filmet, ami 16:9, vagy 16:10... Na az betölti a képernyőt, ér megtudod mi a nagy.. A kép az ~58centi átmérőjű, nagyobb mint a tv a nappaliba ,) Bekapcsoláskor már nyavalygott is, hogy az optimális felbontás neki 1920x1080 60 herz-en. De teljesen korrekten az előző felbontást (1280x1024) is megjelenítette, és nem széthúzva, hanem a monitor közepén.

Az első próba az volt, hogy megnéztem milyen rajta egy sorozatepizód. Mert sokmindent nézek, és fontos hogy normális legyen. A gagyin kódolt filmek sajnos ekkora felbontáson konkrétan szarul néznek ki. De a normál dvdripek már tűrhetőek. Ugyan a kockásodás jobban látszik, de szerintem elhanyagolható. Viszont a HDTV, és HD filmek csodásak. Élvezet rajta nézni ilyen tartalmat. A filmek alapból más élmények ekkora képernyőn. A fényerő hatalmas, szinte a szobát bevilágítja. Messziről is jól látszik minden. A betekintési szög mint minden "olcsó" tft esetében itt is hagy maga után kivánnivalót, de az is nagyjából rendben van.
A játékokról nem sokat tudok nyilatkozni. Kb 2 órát quake3-aztam rajta, az meg ugye nem a grafikáról híres. A GTA IV meg jelenleg nem megy, mert nincs hozzá videókártyám amivel kihajtok ekkora, vagy legalább ezen a kijelzőn normálisan mutató felbontást.

A quake, és a 4:3 filmek esetében is a képernyő közepére rakja a képet, oldalt két fekete csík látszik.
A 16:10-es filmek full képernyőn vékony fekete kerettel, a 16:9-es filmek pedig keret nélkül látszanak.

Élvezetes rajta a filmnézés.
A fényerő alapbeállításban vakító a régi tfthez képest. A sötét szobában úgy hat, mint a régi tv-k, kivetítik az árnyékom a szemközti falra.
A profilok között van olyan hogy Dynamic Contrast. Ezt beállítva, a sötét hátterű dolgoknál leveszi a fényerőt, a világosnál pedig visszarakja. Ez pozitívnak hat, a maga módján, és még energiát is spórolhatunk vele.

A külsejéről jót nem tudok viszont.. :)) A zongoralakk fekete fényes felülete egyszerűen bloaaa. Állandóan lehet törölgetni, az ujjlenyomatok is mind látszanak. Sajnos olyan helyen lakom, ahol a por alaptartozék.
A fényes keret pedig a kijelző belső felén is jelenvan, és sajnos tükröződik a kép benne. ez elég rossz dolog. A Samsungból hasonló paraméterű monitor, ami matt fekete, kb 10 ezerrel drágább.Ez már végképp nem fért bele a keretbe, pedig jobban a szívemhez nőtt volna.

A monitorról viszont hiányolom az audió be illetve kimenetet, még ha csak egyszerű fülhallgató kimenet lenne.
A gombok oldalt vannak rajta, érzésre kell nyomkodni, mert nem egyértelmű mit nyom az ember. Szóval ha oda kell nézni oldalra ha még nem tanulta be az ember a gombok helyét. Viszont jó kialakításúak, kellemes tapintásúak.

A választás nem egyszerű, mert több tucat monitor van piacon, és nagyon sok a választási lehetőség.
Én 2-3 évre vagy hosszabb távra tervezek, ezért választottam ezt. Akinek csak játékra kell, vegyen ne fullhd kijelzőt, mert a 1920x1080-as felbontást kihajtani erőmű szükséges...
Én alapjaiban gondoltam át a monitorokkal kapcsolatos nézeteimet, de azt hiszem sikerült a megfelelőt választanom, amit a későbbiek folyamán is élvezettel nézek.

A következő dolog pedig a videokártya lesz amit fejleszteni kell. Most az alaplapi Ati HD3200-al hajtom meg, és persze nem játszom, mert navtívban nem tudja meghajtani a monitort full grafon.

Képek:





































Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.