2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Prolimatech Megahalems

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Prolimatech Megahalems & Phenom II 550BE @x4

[ ÚJ TESZT ]

Nemrégiben szert tettem egy Prolimatech Megahalems hűtőre és úgy gondoltam írók róla egy rövidke tesztet.

A Prolimatech hűtője hazánkban kevésbé ismert és elég nehézkes a beszerzése, ez köszönhető az árának és a foglalatokkal való kompatibilitásának. Ugyanis a Megahalems mellé gyárilag csak LGA-775-ös és LGA-1366-os lefogatót adnak AM2 -est nem. A hűtőhöz ventilátort se mellékel a gyártó azt is külön kel hozzá venni a felhasználónak bár ennek van némi "előnye" is. Mégpedig az, hogy az ember maga választhatja ki milyen ventilátort tesz a hűtőre (bár ennyi pénzért igazán adhattak volna mellé ventilátort). A hűtő ára a jelenlegi euró árfolyam mellet 15.000-16.000 Ft között mozog.

A Megahalems nem tartozik a kis hűtők közé, magassága 158,7 mm ez pár gépháznál gondot jelenthet, nálam a CM690-es gépházban is éppen csak elfért pedig nem tartozik a kis házak közé.
Szélessége 130 mm, hossza 74mm. Tömege 790g(ventilátor nélkül).
Egyenlőre ennyit az adatokról, most jöjjön maga a hűtő.
(A képeket mobiltelefonnal csináltam ezért sajnos a minőségük nem a legjobb)

A hűtőt maga egy szolid díszítésű kék/fekete dobozban találjuk.

A gyártó igen alaposan becsomagolta a Megahalems-t mint az az alábbi képeken is látszik.

A tartozékok a doboz aljában találhatók, mind külön csomagolva egy zacskóban.

A hűtőhöz az alábbi tartozékok járnak: 775-ös és 1366-os lefogató, 1 db igen jó minőségű hűtőpaszta, és egy pár 12 cm-es ventilátor rögzítését szolgáló „drót”.(Itt megjegyezném a lefogatók fémből készültek nem műanyagból szóval elég masszívak.)

Maga a hűtő 2 darab nagy mérető toronyból áll amelyeket 6 darab „U” alakú heat pipe köt össze a nikkel bevonatú talppal. A talp rész egy kis műanyag fóliával van leragasztva ami megvédi a karcolásoktól.

A hűtő alja szépen csiszolt bár nem tükör sima.

Prolimatech Megahalems-hez a gyártó ugyebár csak 775,1366-os lefogatót ad, ami szerintem nagy hiba egy ilyen kategóriájú hűtőnél. Ezt a gyártó is belátta és kiadott egy AM2-es lefogató keretet amit külön meglehet venni persze jó pénzért, mégpedig 3000Ft-ot kérnek érte. Az AM2-es lefogató szintén fémből készül mint az LGA lefogatók.

A Megahalems felszerelése elég könnyen ment.
Először elkeltet távolítanom az alaplapról a gyári műagyag keretet és utána egyszerűen felcsavaroztam a fém keretet.

A hűtő két pozícióban szerelhető fel a keretre vízszintesen és függőlegesen. A rögzítés kimondottan egyszerű, a kis fémlapot egyszerűen rákel rakni a hűtőre és két oldalt 1-1 csavarral rászorítani.

[IMGhttp://img9.imageshack.us/img9/9091/14an.jpg]

A ventilátor rögzítése hasonló mint amit a Scythe és Noctua is használ. A hűtő két oldalán van egy fűlőgeges bevágás abba kel beakasztani a drótot a másik felét a ventibe és kész is. A Megahalems-re 2db ventilátort lehet felhelyezni a gyártó valamilyen megfontolásból sajnos csak 1 pár rögzítőt ad.

A ventilátor belóg a ramok fölé ez problémát jelent azoknak akiknek a ramjain nagyobb hűtőborda található. Ha kiszeretnénk venni a ramokat ahhoz sajnos le kell venni a ventit is.

Sajnos nem tudtam más komolyabb procihűtőt beszerezni csak egy egyszerű kis rézmagos Cooler Master-t.

Jobban szeretem volna összehasonlítani pl. egy Scythe Mugen 2-vel vagy valami hasonló teljesítményű hűtővel de csak ez volt kéznél.

A tesztkonfig:

Processzor AMD Phenom II X2 550 @x4
Alaplap MSI G790FX-GD70
Memória 2x1Gb GEIL Value 1333Mhz
Tápegység CORSAIR PSU-520HX
Op. rendszer Windows 7 32bit
Gépház Cooler Master CM 690

A mérések ideje alatt a szobában 21-22 fok volt.
A gépház szellőzéséről elől egy 12cm-es 1100rpm-es Minebea Silent IC, a processzor mögött és felet 1-1 12 cm-es 1600rpm-es Scythe S-FLEX, oldalt pedig 1200 rpm-es Cooler Master ventí gondoskodott. A Megahalems tesztelésénél ez annyiban módosult, hogy a proci feletti ventit ki kellet cserélnem egy Scythe Kaze Maru 140mm, 500rpm-es re.

Mint ahogyan a képeken is látszik a lamellák elég sűrűek a gyártó az optimális hűtés elérése érdekében 57CFM légszállítással bíró ventilátort ajánl, én egy Scythe S-FLEX 1600rpm-es ventilátor használtam.

Zajszint: 28.0dBA
Légszállítás: 63.7CFM

A méréseket elvégeztem 2 illetve 4 magos beállításokkal is. A processzorom TDP osztálya a gyártó szerint 80W, a letiltott magok aktiválásakor ez ~95W-ra módosul.

A Cooler Master hűtőnél minden ventilátor maximális fordulaton működött.
Megahalems-nél két beállítást használtam a ventiknél, az 1600rpe-es beállításnál a z őszes teljes sebességgel forgott még a 850rpe-esnél minden ventilátor sebességét vissza vette ~800rpm-re.
A processzor terhelését prime95-el végeztem, mindegyik esetben 10 percet ment a program és az épen aktuális hőfokot jegyeztem fel.

A kis CM hűtő még 4 magnál is állta a sarat, legalábbis a még el nem kezdtem emelni az órajelet.
A Megahalems igazi képességét az útólsó tesztben mutatta meg amikor mind a 4 mag működött és a feszültséget 1.46V-ra növeltem. Még 850rpm-nél is képes volt a cpu-t 60fok alatt tartani stabilan.

Értékelés:

Prolimatech Megahalem teljesítménye szerintem magáért beszél. De ha figyelembe vesszük az árát és azt, hogy eredetileg csak LGA foglalatokkal kompatibilis az AMD lefogatót külön kel megvenni, ráadásul még ventilátort is szerezni kel hozzá, így nagy mértékben romlik az ár/teljesítmény mutatója. Csak azoknak tudom ajánlani akik i7-es/Q9***-as processzora keresnek extrém hűtést, AMD oldalon nem igazán jó választás.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.