2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Panasonic LS60 első benyomások

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sziasztok! Két hete elkapott a vásárlási láz egy digitális fényképketyere iránt. Én még...

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok!

Két hete elkapott a vásárlási láz egy digitális fényképketyere iránt. Én még a jó öreg CMENA féle gépen nőttem fel, így volt némi tapasztalatom a kézi beállítások terén a jobb fényképminőség elérése végett.

A megapixelháborút és ISO háborút szemlélve olyan gépet akartam, ami max 7MP-es nagy CCD lapkaméretű és zoomos. Előszőr az ultrazoom-os gépeket néztem ki, amik teli vanak különböző ficsőrőkkel, de rájöttem, hogy ezeket az extra szolgáltatásokat én biztos nem fogom használni. Mivel ugyanaz a lapkaméret van az olcsó gépekben is, kevesebb pixelszámmal, így a jelenlegi technológiai fejletség miatt a jobb képminőség fügvényében lemondtam az ilyen hiper-szuper gépekről.

A választásom a PANASONIC LS60-ra esett

(Kép)

18.700,- pénz, optikai képstabilizátoros, ugyan az a lapkaméret, mint a nagyobbakban, hasonló beállítási lehetőségek.

Élőfotó mobillal:

(Kép)

(Kép)

A számítógép monitorán az elkészült képek nekem tökéletesek (50-ből 3-at rontottam a saját hibám miatt). Rengeteg a lehetőség a beállításokra: ISO állítás (be lehet állítani azt is ,hogy automatiukusan meddig növelje automata módban), dinamikus kontraszt (manuálisan és automatán egyaránt), akár 60 mp-s záridő, rengeteg témamód a kényelmeseknek, és hasonló beállítások, mint a nagyobbakban, ráadásúl ahogy látom ugyanazzal az elektronikával és optikával (ez persze nem igazán helyes megállapítás, figyelembe véve, hogy vannak 28 mm-ről induló optikák is).

A videó felvétel 848*480-ban is lehetséges, sajnos hang nélkül és a zoom se használható.
(a felvétel előtt be lehet állítani a zoomot).
PictBridge kompatibilis, így akinek ilyen nyomtatója van annak egy élmény lesz a nyomtatás is.
Fényképeket 16:9-ben is lehet készíteni és igaz ez a videóra is.

A számítógéppel történő csatlakozás problémamentes. Cserélhető lemezként felismeri. Viszont 600 kb/s -el tetü lassú a másolás és mivel nem kap töltést az USB-n keresztül, így egy nagyobb adag kép igencsak fogyasztja az elemeket, mivel ilyenkor a kijelző folyamatosan világít és nem is lehet semmit csinálni a masinával. Sajnos kikapcsolt állapotban nem funkcionál úgy, mint egy pendrive.

A kijelző mérete lehetne nagyobb is, de ez a 2" is bőven elég, hogy lássuk a témát. Optikai keresője nincs.
Bekapcsoláskor elég gyorsan észhez tér, viszont exponáláskor kicsit lassan menti el a képeket (ennyi pénzért ne várjunk csodákat).
Makro módban 5 cm a gyári táv, de sikerült 3 cm -ről is jó képet készíteni. 1 cm-ről nem akart ráfokuszálni a témára, bár szerintem egy kis állítgatással és megfelelő fényviszonyokkal megoldható.

Makrók:

katt a képre

(Kép)

katt a képre

(Kép)

Fényigényes a gép. Szobában az automata ISO 400-ra is felment, ahol már egy kis nagyításnál, már észrevehető volt a zajosodás(normál monitorméreten nézve a képet semmi zaj nem látszik 400-as ISO-n).
Szabadban az automata ISO 100-on maradt és teljesen jó képeket produkált.
A mellékelt kábellel tv-re is köthetjük.
Micro SD kártyát vettem hozzá 1 GB-osat, amit az adapterébe dugva tökéletesen megfelel..

Összeségében ennyi pénzért ez egy tökéletes gép.
Ház:

(Kép)

A képeket nézegetve a monitoromon, semmi egetverő különbséget nem fedeztem fel, összehasonlítva a haverom hiper-szuper 90 ezres gépével készült képekkel. Pixelesedésig nagyítva a képeket persze már előjönnek a különbségek, de ha a monitorom képernyőjén semmi különbség nem látszik, akkor egy 10*15-ös papírképen sem fog.

Aki ráérős, és kényelmes annak nagyon tudom ajánlani a gépet.Kicsit lassan ment,kicsit( tetü) lassan megy át az adat az usb-n, de aki csak kattintani akar és mellőzni a beállításokkal való foglalatoskodást, annak a gép mindent megcsinál automatán. Aki szeret állítgatni az is kap a géptől lehetőségeket.

Kártyaolvasó beszerzése javasolt a gyorsabb adatcsere miatt(tesco-s is bőven jó).

Ami még kimaradt: szabadságfunkció, háziállatfunkció, naptár, zónaidő, képszerkesztés

Így első nekifutásnak jó vételnek tartom, tetszetős, és tényleg elfér a zsebemben (éppenhogy).

U.I.:
A képeket teljesen auto üzemmódban csináltam, borus időben.

ÉJSZAKAI TESZTKÉPEK: [I]-a fehéregyensúlyt közép(0) értéken hagytam
[/I]
Egyszerű felvételmód, vaku nélkül, ISO200

(Kép)

Intelligens ISO mód,vaku nélkül, max 400ISO beállítással

(Kép)

SCN téma mód, éjszakai tájkép mód

(Kép)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.