2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Overmax DualDrive - a hasznos útitárs

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Régóta kerestem olyan GPS-t, amivel lehet zenét hallgatni, filmet nézni, olvasni, játszani is lehet.

[ ÚJ TESZT ]

Bemutató, külső

Már régóta kerestem olyan GPS készüléket, amivel lehet zenét hallgatni, filmet nézni, olvasni, esetleg játszani is. A legtöbb ezt nem tudta, csak az újabb, Android alapúak, de ilyet nem nagyon találtam itthon.
Külföldről is csak rendelni lehetett volna, azt is olyat, ami WinCE alapú, ami tudtommal már kicsit elmaradott.

Azért nem ruháztam be a „nagyon olcsó” tabletekbe, mert azokon nincs alapból GPS, nekem pedig az lett volna a legfontosabb opció, és nem a mai telefonokban és tabletekben divatos A-GPS, hanem a rendes, hogy internetkapcsolat nélkül is lehessen használni.

Végül találtam egy nekem megfelelő modellt, ami még picit többet is tud a kelleténél: Overmax DualDrive.

Keresgetve a neten nem igazán találtam tesztet róla, így bátorkodtam egy saját, kis elemzésbe bocsátkozni.

A szerkentyű honlapja.
Az ismertető igencsak szűkszavú, pedig megérdemelne egy nagyobb, jobban átlátható leírást is.

Ugyan a készülék nem a ma divatos többmagos CPU-k egyikével van szerelve, de ez szerintem nem hátrány. Az igazat megvallva, nincs tapasztalatom más tabletekkel és használatukkal, így nagyon összehasonlítási alapom sincs, de 1-2 hét használat után én teljesen meg vagyok elégedve a tudásával és lehetőségeivel.

A készülék kemény dobozban érkezik – számomra ez pozitív meglepetés volt -, bőséges mennyiségű tartozékot mellékeltek hozzá:

Szivargyújtó töltő, 220V-os töltő, kitámasztó, erre szerelhető tappancsos rögzítő, microUSB-USB átalakító, egy USB kábel a számítógéppel való összekötéshez (ez sajnos nincs a képen, mert munkahelyemen használom a készülék töltésére), és valami kerek, aminek a funkciójára még nem jöttem rá.

Gyárilag jár hozzá térképszoftver, de én inkább egy számomra szimpatikusabbal használtam.

Az első tesztem a GPS-es kirándulás után az volt, hogy teljes akkutöltés után elkezdtem videót lejátszani vele, és 3 órányi videónézegetés után a 3000 mAh-s akkuban még 11%-nyi energiát jelzett a rendszer – lejátszás közben a fényerő max-on volt, míg a hang a 4. fokozaton. Egy Xvid formátumú .avi fájlt futtattam (720 x 304, 1586 kbps, AC3).

A microUSB-re csatlakoztatható átalakítóval kipróbált USB mobilnetet felismeri, használja. Azon keresztül a Google Play-ről telepítettem játékokat és programokat is.

Véleményem szerint elég gyors a kapcsolat, megfelelő sebességgel jönnek az adatok. A próbát egy T-Mobile Huawei E173 stickkel tettem. Semmi perc alatt felismerte, kérte a PIN kódot, és már lehetett is használni az internetet, Google Play letöltést, egyebeket. Az egyetlen hátránya, hogy az USB stick elég gyorsan meríti az akkumulátort.

Beépített DVB-T vevő: házban nem igazán működik, de a 9. emeleten levő lakás keletre néző erkélyére kilépve gyönyörűen megtalálta az ingyenes és kódolt csatornákat is, és nézhettem az RTL és TV2 adásait. Nem tudom, hogy miért, de az M1-et nem találta meg, de az EuroNews-t igen.
Mivel nincs lehetőség arra, hogy Conax kártyát fogadjon, így marad a kódolatlan adások nézése (nem tudom, létezik-e USB-re köthető kártyaolvasó :) ).

Beépített GPS, ami számomra a legfontosabb tulajdonsága.
Falakon belül szintén nem nagyon hajlandó működni, de a szabadban jól veszi a műholdak adását. A telepített szoftver prímán, akadás nélkül tette a dolgát egy Budapest-Komárom út alkalmával.
Hogy milyen GPS processzor van benne, arról nincs információm (ha tud valaki olyan szoftvert, amivel ez megállapítható, írjon).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.