2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Oakley kisokos

Az írással szeretnék egy kis segítséget nyújtani leendő és jelenlegi Oakley tulajdonosoknak.

[ ÚJ TESZT ]

Lencsék tisztítása és cseréje

Lencsecserét bemutató video [link]

Az Oakley kifejlesztett egy újfajta megoldást a lencsék cseréjéhez, az ún. switchlock rendszert amit a Jawbone modellben használtak elsőként. Később a Split Jacketnél is alkalmazták.
Jawbone lencsék cseréje videon szemléltetve: [link]

A lencse tisztítása

Ahhoz, hogy mindig tökéletesen láss az Oakley szemüvegedben, vigyázni kell a lencsére és tisztán tartani. A tisztításhoz tudunk tanácsot adni.

Oakley lencse tisztító készlet [link]

A készlet egy HDO törlő kendőből, egy tisztító sprayből, egy két oldalú csavarhúzóból és az ezek tárolására szolgáló táskából áll. Használata igen egyszerű. A pumpás flakonból 1-1 fújás a lencsékre, utána a HDO kendővel szárazra törölni.
Tapasztalataim szerint ez a megoldás nem hoz mindig tökéletes eredményt. Előfordulhat, hogy nem sikerül csíkmentesre törölni a lencse felületét. Ebben az esetben a lencsére felvitt tisztító folyadékot egy sima tiszta mikroszálas törlőkendővel töröljük le, és utána használjuk a teljesen száraz HDO kendőt.

Oakley Hydrophobic

Az Oakley kifejlesztett egy speciális víztaszító ún. Hydrophobic bevonatot. Ennek a bevonatnak a segítségével a szemüveg lencséjére érkező víz/pára azonnal lepereg így nem zavarja a kilátást. Az esetleges ujjlenyomatok is sokkal könnyebben eltávolíthatók.

Az alábbi két video szemlélteti a Hydrophobic lencse tulajdonságait [link] ; [link]

Saját módszerek

Kedvenc tisztítási módom igen eredményesen távolít el minden szennyeződést a szemüveg egész felületéről, és különösebben nem szükséges hozzá semmi.

A szemüveget erős meleg vizes zuhany alatt meg kell fürdetni. Egyik kezedben a szemüveg és alaposan lezuhanyoztatod, minél erősebb vízsugárral. Ha így félrerakod a szemüveget megszáradni, akkor a vízben lévő ásványi anyagok kicsapódnak a lencse felületére, amint a vízcseppek elpárologtak. Ezt érdemes megelőzni, mivel utólag nagyon nehéz letörölni a hátramaradt kis vízcsepp köröket a szemüvegről. Rocket Air

Ezzel a kis levegőfújó rakétával tolom le a cseppeket. A rakétából szűrt levegő távozik, így semmi nem ragadhat a lencse felületére. Ha ezek után még maradt szennyeződés a lencsén, akkor mikroszálas kendővel eltávolítható. Természetesen ha nincs ilyen kéznél akkor óvatosan fújd le a vízcseppeket a lencséről, és töröld át mikroszálas kendővel.

Tipp: Fotósok körében elterjedt objektív tisztító eszköz a lenspen. Ezzel tökéletesen tisztára törölhetjük a szemüveg lencsét is. Lenspen

A mikroszálas tároló tasak tisztítása

Langyos folyékony mosószeres vízben. Mosás után alaposan öblítsd át a tasakokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.