2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Napbefőtt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bár még messze a karácsony, egy ajándékötlettel rukkolnék elő a kedves kockáknak. Hogy miért épp most...

[ ÚJ TESZT ]

Pár éve szúrtam ki valamelyik gyík-lapon (gizmodo, geekblog stb.) a napköcsögöt, eredeti nevén a „Sun jar”-t. Jópofa dolognak tartottam, csak az árát sokalltam, amit még a postaköltség is megduplázott volna. Az is elvette a kedvem, hogy ha nem törték volna össze szállítás közben, akkor a külföldi küldeményeknél megszokott módon egész biztosan kilopja a doboz tartalmát a postás.

Teltek, múltak az évek, én éltem világom a cucc nélkül, mígnem egy szép napon az Instructables.com-on szembejött velem álmaim köcsöge. Az eredeti ár töredékéért. Postásmentesen. Hurrá. Már nem tudom, melyik cikk volt, ez itt, vagy ez a másik, de ez most mindegy is. Kb. egy újabb évbe telt, mire összevadásztam a hozzávalókat, és elkészült A MŰ. Az angolul kevésbé értők kedvéért magyarul is leírnám, hogyan.

Először is kerítettem néhány napelemes kerti lámpát. Így nyár végén bagóért lehet hozzájutni a barkácsáruházak leárazásain, én 350 Ft-ért vettem darabját. Beszerzéskor arra ügyeljünk, hogy ne az egész teteje legyen kiöntve kemény műgyantával, hanem csak a napelem feletti rész, ami (homofóbok most ne figyeljenek ide!) belefér kiszemelt köcsögünk nyílásán.

Magát az üvegedényt is vehetjük sok helyen. Én konkrétan az imbuszkulcsos svéd bútorboltban vettem 400 Ft-ért, de hasonló árfekvésben láttam tárolókat a Gazdaságos áruházban is.

A kerti lámpát összeszerelés helyett szétszereljük. A fedél lecsavarozása után én leforrasztottam a napelem drótjait, hogy az elektronika ne zavarjon, de ez nem szükséges. Ja, és ha nem kézenfekvő, jelöljük meg lebontás előtt, hogy melyik pólusra melyik drót megy.

Itt az ideje, hogy előkészítsük a következő lépéshez az eszközöket. Kelleni fog egy éles kés (úgyismint sniccer), esetleg fémvonalzó. Nekem mázlim volt, mert a napelemnek a belső oldalon volt egy kb. 2 mm-es pereme, ami vágásnál vezette a kést. Ha végeztünk a vágással, és bekötöztük az elvágott ujjunkat, elkezdhetünk ragasztózni.

A Technokol Rapid vagy a Palmatex kellemesebb élményeket kelt, de én itt jó kis ecetszagú átlátszó szilikon tömítő-ragasztót használtam, ami megmaradt valahonnan. A napelem sarkaira nyomtam egy-egy pöttyöt, aztán cupp.

Megkötés után visszaforrasztottam az elektronikát, aztán azt is rászilikonoztam a napelem hátuljára. (A képen még csak az akkutartó van ott.)

Na, itt jött a vállalkozás legdrágább beszerzése. Valahogyan opálosítani kellene az üveget, hogy ne látszódjon az elektronika, és a LED fénye is szóródjon. Az angol nyelvű leírásokban a legprolibb változat abból állt, hogy pauszt (vagy sütőpapírt) tekertek az edény belsejébe. Brrr. Aztán olvastam még fagyszpréről is, amit boldogabb országokban hobbiboltokban lehet kapni – mi nem vagyunk ilyen ország; egyetlen környékbeli kreatív boltban vagy művészellátóban sem hallottak ilyenről. Annyira viszont még nincsen karácsony, hogy minden tele legyen műrókamikulással (2. rész), így hósprét sem kapni még. Végül egy művészboltban „jég hatású szatináló médium” néven találtam valamit 770 Ft-ért, ami közelített ahhoz, amit szerettem volna. Ez lényegében egy tejszerű lakk, amivel be lehet kenni az üveget. Én először ecsettel bemaszatoltam, majd egy tiszta mosogatószivaccsal körbepaskoltam, hogy homogénebb (és érdesebb) felületet kapjak. Esetleg fel lehet hordani még egy réteget, én nem tettem.

Ezzel nagyjából el is készültünk. Sötétben így nézett ki az edény:

De jogosan merül fel a kérdés, hogy hol itt a modding, ha már ide toltam be az írást. Ha van valamiben egy LED, akkor kézenfekvő, hogy azt kicseréljük. Nem, nem kékre, mert az brrr. Hanem alapvetően meleg fényű sárgára, vagy narancssárgára, esetleg adott esetben a rokonság kérésére pirosra. Még az elektronika felragasztása előtt egyszerűen kiforraszt-beforraszt, vagy ha hozzám hasonlóan Cavintont szed, akkor lábakat elvág, és arra forrasztja rá.

Kipróbáltam néhány fajta LEDet, és úgy találtam, hogy a 80 mCd körüli fényerő az optimális. A képen a sárga befőtt ilyen. A piros LED egy 300 mCd-s példány, aminek számomra túl harsány a fénye. Én itt vettem őket, kb. 20 Ft-ért darabját. Extra fényerejű LEDet meg semmi értelme berakni, mert ez a kis áramkör úgysem tud elég naftát adni neki.

Ki lehet még cserélni az akkumulátort a gagyi 600 mAh-s példányról valami izmosabbra – úgy tovább világít, ha nap közben kapott elegendő fényt feltöltődni.

Ennyi. Jó barkácsolást, jó örömszerzést.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.