2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

MSI P45D3 vs. Zalman CNPS 9700

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Gondoltam, ha már a harmadik ugyanolyan alaplapot építem be a gépembe, akkor leírom, és illusztrálom a...

[ ÚJ TESZT ]

Gondoltam, ha már a harmadik ugyanolyan alaplapot építem be a gépembe, akkor leírom, és illusztrálom a processzor lefogató keret felszerelésének menetét.

Megvásároltam a következő alkatrészeket:

Chieftec BA01BBB - ház
FSP ATX400PNF - táp
MSI P45D3 Platinum - alaplap
Intel E8400 - processzor
CorsAir TwinX 2048Mb DDR3 1333Mhz DHX CL9 KIT - memória
Sapphire HD3870 512MB GDDR4 HTD Full PCIE - videókártya
NEC AD-7203S - dvd író
Samsung 500GB 7200rpm 16MB SATA2 - merevlemez

Hazaértem, mindent kibontottam, nézegettem. Miután kiörömködtem magam, elkezdtem összerakni a gépet. Viszonylag hamar sikerült, örültem, hogy a jó minőségű ház végre nem vagdosta össze a kezemet. A gép mintegy 30 másodpercig üzemelt, majd megállt, és nem indult el. Ezután öt nap kényszerszünet következett, amíg a garanciális csere meg nem történt. Gondoltam ha már újra össze kell raknom a gépet, akkor egy jobb processzor hűtőt is beszerzek, és mivel az előző gépemben a Zalman CNPS 7700 Cu jól bevált, maradtam az általam jól ismert márka mellett és rendeltem egy Zalman CNPS 9700 LED -et. Tudom, hogy manapság már vannak szebb, jobb sőt halkabb CPU hűtők, de arra gondoltam, hogy az előző gépem egyenesen bömbölt, akkor ez maga lesz a megváltás. Valamint azt is figyelembe vettem, hogy milyen drámai összképet mutat az MSI alaplap Circu-Pipe2-es hűtése és a Zalman CNPS 9700 LED.

Elkezdtem újra összeszerelni a gépet, és amikor a 9700-as felfogatásának hátsó tagját odaillesztettem az alaplaphoz, akkor kellett rádöbbennem, hogy néhány SMD alkatrész pont a felfogatás útjában van.

Nem estem kétségbe, megvizsgáltam, hogy mekkora részen kell helyet csinálnom az alkatrészeknek, majd bejelöltem a tartókereten, és barbár módon, egy kellő méretű lapos csavarhúzó, és a konyhai gáztűzhely segítségével kialakítottam a megfelelő méretű, és elhelyezkedésű bemetszést.

Szerencsére a Zalman cég műanyag tartóeleme könnyen alakítható volt, így a művelettel gyorsan végeztem. Még elemlámpával ellenőriztem, hogy a műanyag biztosan ne nyomhassa meg egyik SMD alkatrészt se, és a szerelés folytatódott.

Néhány képet még beszúrtam, amin már majdnem kész, és működő állapotban látható a hűtés.

Videókártya nélkül

Működés közben

Sajnos, vagy inkább az írás szempontjából hasznos volt, hogy lassan már három hete a második alaplapom is feladta a harcot. Így mikor megkaptam a harmadikat a hét elején, az újabb összerakás során tudtam még képeket készíteni.
A képeket egy 3.2MP-es telefonnal készítettem, ezért nem a legtökéletesebbek helyenként.

Ami kárpótolni tud az apróbb kellemetlenségekért, hogy a processzor 3600 MHz -en különösebb tuning nélkül 27-31 fok között van a processzor hűtő pedig alap fordulatszámon jár. Attól függően, hogy everest-tel, vagy realtemp-el mérem a hőfokokat, átlagban 4 fok az eltérés, és ha kiterhelem prime95-el a processzort, akkor sem megy 41 fok felé a hőmérséklete.

Konklúzió: Ha nagyméretű (tuning) léghűtést szeretnénk vásárolni a gépünkbe, vagy vadonatúj konfigurációt rakunk össze, érdemes meglátogatni az alaplap/hűtés topicját, és az esetleges akadályozó tényezőkről érdeklődni, hogy ne legyen szükség otthoni barkácsolásra.
Az nem baj, ha valaki ezt még élvezi is, de ez garanciavesztéssel jár, mint ahogy az én módosításom a CPU felfogatáson is.

A nagy költői kérdés, pedig, hogy nem kellene a Zalman-nak termékfrissítést csinálnia a CPU hűtések területén?

Remélem minél kevesebbeknek lesz szüksége hasonló módosításra.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.