2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Monkey Island - A kalandjáték sorozat

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Eme írásomban szeretném megosztani veletek azt a rengeteg élményt, amit kaptam a LucasArts...

[ ÚJ TESZT ]

Eme írásomban szeretném megosztani veletek azt a rengeteg élményt, amit kaptam a LucasArts híres kalandjátéksorozatától, a Monkey Island szériától.

A sorozat tagjai:

- The Secret of Monkey Island (1990)
- The Secret of Monkey Island 2 - LeChuck's Revenge (1991)
- The Curse of Monkey Island (1997)
- Escape from Monkey Island (2000)

A játékok stílusa:

Ha röviden kéne írnom róla: Poén poén hátán .
Az első három rész a ''point and click'' kaland kategóriába tartozik és a SCUMM motort használja. Ennek köszönhetően megtalálható bennük a sokak által utált ''pixel hunting'', ami azt jelenti, hogy végig kell pásztázni az egész képernyőt a felvehető/interaktív tárgyakért. Szerencsére a sorozatban ez a probléma igen ritkán zavaró, én nem is emlékszem olyan esetre, hogy emiatt elakadtam volna valahol.
A negyedik rész már a '98-as, szintén LucasArts alkotás, Grim Fandangoban bemutatkozó ''3D kaland'' stílust képviselte és a GrimE motor fejlesztett változatát használta. Az irányításhoz csak a billentyűzetet kell használni, az egeret nem is lehet. Sokak nem békéltek meg vele, én is elismerem, hogy egy kicsit furcsa az irányítás, de elég hamar hozzá lehet szokni.
Egyik részt sem ajánlom annak, aki nem szeret elgondolkozni, hogy hogyan is kéne továbblépni a játékban, ha elakadt.
Mellesleg a 4 részben összesen egyszer halhat meg Guybrush. Ez az első részben található meg, amikor a vízbe dobnak minket (Guybrush 10 percig képes visszatartani a lélegzetét, ezután tényleg meghal )

Legfontosabb szereplők:

- Guybrush Peepw..izé Threepwood
A főszereplő, angolosan ''a pirate wannabe''. Az ő életének pár szakaszát játszuk végig mind a 4 részben.[kép]
- Elaine Marley
Meleé sziget kormányzója, később Guybrush szerelme, majd felesége.[kép]
- LeChuck
A főgonosz. Szellem/zombi alakban jelenik meg a részekben. Elaine korábbi szerelme.[kép]

Dióhéjban a történetek:

-Monkey Island 1
A játék kezdetén Guybrush Threepwood, a történet főszereplője kijelenti, hogy ''Kalóz akarok lenni!'' (''I want to be a pirate!''), és hamarosan el is indul, hogy bizonyságot tegyen erről a kalózkapitányok előtt. A veszélyes kalózpróbák folyamán megismerkedik a gyönyörűszép Elaine Marley kormányzóval, akivel egymásba szeretnek, nem tudva arról, hogy a szellemkalóz LeChuck-nak tervei vannak Elaine-nel. Mikor Elaine-t elrabolják, Guybrush kerít magának legénységet és egy bárkát (Sea Monkey), hogy megtalálja és legyőzze LeChuck-ot valamint megmentse szerelmét.


[kép]


-Monkey Island 2
Ahogy Guybrush és Elaine kötelekbe kapaszkodva lógnak a hatalmas mélység fölött, Guybrush elmeséli Elaine-nek a játék történetét. Elhatározta, hogy megtalálja a kincsek kincsét, a Big Whoop-ot. Akaratlanul segít újraéleszteni LeChuck-ot, aki most zombi formában tér vissza. Guybrush-t végső fokon elkapja ősellensége, de Wally segítségével megmenekül és megtalálja a kincset. Végül azon találja magát, hogy egy kötélen lóg, mely a játék elején látott helyzet. Ahogy Guybrush befejezi a történetét, elszakad a kötele, és LeChuck-kal találja magát szemtől szemben, akit végül voodoo használatával legyőz. A befejezés nagyon szürrealisztikus és nyílt teret ad számos értelmezésnek (erre még visszatérek).


[kép]


-Monkey Island 3
Guybrush akaratlanul aranyszoborrá változtatja Elaine-t egy elátkozott gyűrűvel, akit hamarosan el is lopnak a kalózok. Guybrush megkeresi őt mielőtt elkezdene kutatni egy gyűrű után, ami fel tudja oldani az átkot. LeChuck tüzes démoni formában jelenik meg, és Guybrush sarkában van, amíg patthelyzet nem alakul ki LeChuck vidámparkjának fő attrakciójában, a Rollercoaster of Doom-ban.


[kép]


-Monkey Island 4
Míg Elaine azzal foglalatoskodik, hogy újraindítsa magát a választásokon, Guybrush felveszi a kapcsolatot az első rész óta nem látott ismerőseivel: Carlá-val a kardmesterrel, Meathook-kal, és Otis-sal. De visszatér a Voodoo-asszony és Stan is (aki most ingatlanügyletekben utazik). Innentől kezdve Guybrush menthetetlenül belekeveredik a lopás, a voodoo mágia és a kísérleti fázisban lévő protézisek örvényébe. Kalandjai során szociopata papagájokkal, deformált kalózokkal, egy ausztrál területfejlesztővel, valamint a Legnagyobb Inzultussal gyűlik meg a baja.


[kép]


A játékok beszerzése:

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a tulajdonomban tudhatom mind a négy részt eredetiben. Kiváncsi vagyok, hogy Mo.-on hány ember mondhatja ezt el magáról. Régebben persze én is a warezt részesítettem előnyben, de mára már kialakult bennem egy szemlélet, megbecsülöm mások munkáját és elmondhatom, hogy majdnem minden szoftverem legális itthon. Ami nem az, azt csak egy-két alkalommal használtam és letöröltem, mert tudom, hogy többet nem fogom használni.
Az első rész, amit sikerült eredetiben megvennem az a 4. epizód. Az MM-ben vettem 3000 Ft-ért elég régen LucasArts Classic kiadásban.


[kép]
[link]


Másodikként a 3. epizódot sikerült megszereznem (Curse of Monkey Island). Itt a PH!-n találtam meg bobsurf fórumtársat, aki az ebay-ről behozta nekem. Sima CD tok. Ezt már eladtam és Amigától megvettem a LucasArts Classic kiadást.


[kép]
[link]


Az első két rész beszerzése bizonyult a leghosszabb folyamatnak, kb 1,5 évig tartott. Elöszőr az ebayen keresgéltem, ismét egy fórumtárs (dreamlake) segített volna, de az árakat nem az én pénztárcámhoz szabták. 40 fontig licitálták fel az árakat szinte minden alkalommal, ennyi pénzt nem tudtam rá előteremteni és nem is akartam. Ezekután már majdnem feladtam, de szerencsére az aprót folyamatosan fenntartottam, hátha lesz valami. És eljött az én piros betűs dátumom: 2006-12-10. Jött egy üzenet, hogy a Vaterán árverésre bocsájtottak egy német újságot, amihez melléklet volt a Monkey Island első és második része. Abban a pillanatban lecsaptam a villámárat, ami 1000 Ft volt és még aznap átvettem az árut. Nagyon nagy öröm volt ez az életemben. Volt hozzá Dial-a-Pirate és Mix-n-Mojo másolásvédelmi korong is.


[kép]
[link]


[kép]
[link]


A borítókat én nyomtattam, mindegyik rész CD-n van meg. Sajnos az MI1 és az MI2 német nyelvű.

What is the real Secret of Monkey Island?

Mi is valójában a Majom Sziget titka? Ez bizony egy jó kérdés, ami csak akkor derülhetett volna ki, ha Ron Gilbert csinálta volna a harmadik részt, ahogyan eltervezte (vagy megcsinálná az 5. részt, aminek nagyon sokan örülnének). De így csak az első két rész alapján találgathatunk. A nekem legjobban tetsző feltevést ti is elolvashatjátok a SCUMM Bar oldalon:[link] (angol tudás nem árt).
Dióhéjban annyi, hogy egy kisfiú képzelgéseit játszuk végig, akit a szülei elvittek egy vidámparkba. Szemléltetésül egy kép:

[kép]

Guybrush ugye magát játsza a képzeletében. LeChuck valójában a testvére, aki azért ''üldözi'', mert elcsatangolt a vidámparkban (a Big Whoop).

A kedvenc részeim

Insult swordfighting - oltári poénokkal fűszerezett vívás (MI 1 és MI 3)
Kalóz átnevelés program (MI 4)
Spitting Contest - köpőverseny (MI 2) [link]
Herman Toothrot - Pants? He don't need no stinkin' pants!
Bottomless Mug Policy
Az álom, amikor Guybrush beüti a fejét a 2. részben: [link]
és még sorolhatnám naphosszat.

Futtatás

Az első két részt mostanság a ScummVM emulálóprogrammal lehet futtatni minden probléma nélkül. A program elérhető szinte minden platformra: [link]
A 3.(kompatibilitást állítani kell) és 4. rész jól fut XP-n is.

Hasznos linkek

LucasArts honlap - [link]
Monkey Island Soundtrack - [link]
ScummVM honlap - [link]
World of Monkey Island - [link]
HWSW-s LucasArts cikk - [link]

Utóirat

Ha esetleg otthon is szeretnél inni egy kis grogot, akkor itt a recept:
* Petróleum
* Propylene glycol
* Kénsav
* Mesterséges édesítő
* Kettes számú piros-festék
* Rum
* Aceton
* Akkumulátor sav
* Szenny (SCUMM)
* Kerékzsír és/vagy Pepperoni

Csak nektek, csak most: Guybrush Threepwood halott muhahah

[kép]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.