2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Mobiltelefon buherálás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Legelőször is szeretném leszögezni, hogy aki utánam szeretné csinálni az alábbiakat, az...

[ ÚJ TESZT ]

Legelőször is szeretném leszögezni, hogy aki utánam szeretné csinálni az alábbiakat, az csakis a SAJÁT felelősségére tegye! Fontos még, hogyha szétszereljük a telefont, akkor a garancia érvényét veszíti! Csak a megfelelő szerszámmal dolgozzunk!

Az alapötlet már nem is tudom, hogy honnan eredt, valamikor megszületett az elmémben. Még javában tartott a suli, amikor kaptam az egyik osztálytársamtól egy kis nyomtatott áramkört, benne volt 2 elem is (lemerült). Nem tudtam, hogy mi ez, ezért alaposabban szemügyre vettem az új szerzeményt. Első ránézésre találtam két kis ráépített LED-et, meg egy ''öntött'' IC-t. Kapcsoló nem volt rajta, így az elemekkel babráltam de semmi. Itthon félredobtam, majd foglalkozom vele később - gondoltam. Egyszer kicseréltem benne az elemet, de akkor csak villogott egy kicsit, mikor beleraktam. (Ez az egész nyák kb egy 1 forintosnyi helyet foglal keresztmetszetben) Az asztalomon volt a nagy kupi között, amikor egyszer a környékére tettem a telefonomat és valaki hívott, de ez előbb elkezdett villogni, mielőtt a teló jelezte volna a kapást. Utána kísérleteztem, majd megállapítottam, hogy ez egy olyan áramkör, ami a térerőre elkezdi villogtatni a LED-eket.

Tegnapelőtt jött az ötlet: beleszerelem a telefonomba, hogy előre tudjam, ha valaki hív. (Tudom, nemsokkal jelez előre, de akkor is, suliban az órán jó tudni, ha valaki meg fog csörgetni, mert akkor gyorsan felvehetem, mielőtt lerakná .)
Tegnap neki is álltam a műhöz. Ha már úgyis szétszedem a telefont, akkor a korábban billentyűzetnél lévő kék LED-eket kicserélem erősebbre. Egy korábbi módosításnál a kijelzőnél lévőt fehérre, az alsót pedig kékre cseréltem. A LED csere gond nélkül ment.
Eszembe jutott egy kapcsolás, ami jó lehet a LED ''hosszabbításra''. Félig meg is csináltam, valójában kihagytam a kapcsolás felét, de így nem ment, meg kellett csinálni a teljes kapcsolást, hogy menjen. A hosszabbítást úgy értem, hogy a kapcsolás akkor enged át áramot, hogyha villog a térerős LED és amikor átengedi az áramot akkor világít a hosszabbított LED. Sok helyet foglalt, ezért igen szűkösen fért csak volna bele. Eredetileg zöld és piros volt a villogóban. Kerestem egy zöld és egy piros SMD LED-et. A zölddel nem volt probléma, de a pirossal annál több, ugyanis a LED hosszabbításos kapcsolással csak pislákolt. Na bumm, oda a piros SMD esélye.
Eszembe jutott, hogy régebben találtam egy ugyanilyen villogót, csak az félbe volt törve és nem ismertem fel. Szerencsére a piros fele volt nálam, így neki álltam a beszereléséhez. Sokat kellett belőle lefaragni, de végül is sikerült.
A hosszabbító kapcsolásról is lemondtam, lévén nincsen hely. Már este volt amikor észrevettem h kinyírtam a telefon akkuját :-) A csatlakozóknál megvolt olvadva a műanyag, plusz ahol hozzácsatlakozik az akku a telefonhoz, az a kis vacak is megolvadt, és elszíneződött a fém. Ehh. Akku és alkatrészcsere kellett, ekkor elgondolkoztam, hogy nem is biztos, hogy jó lenne, ha az akkuról menne a villogó.

Ma reggel ismét nekiálltam, kerestem egy 3V-os lapos elemet, épphogy belefért a telefonba. Ezt hozzászereltem a villogóhoz, és a 2 LED mindkét végéhez hozzáforrasztottam egy-egy nagyon vékony vezetéket, és ezzel vezettem ki a kakaót a külső LED-hez. A két külső LED a hívásindításnál és a lerakásnál van a gombsor és a műanyag lap között. Majd a videóban meglehet nézni.
A kábelezéssel voltak kisebb gondok, de végül sikerült.

[kép]

[kép]

A piros LED[kép]

A zöld LED[kép]
Működés közben:[kép]

És itt van a videó is: [link]
és még egy videó: [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.