2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Miniteszt: ASUS F5R-AP233

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Birtokomba jutott egy ASUS F5R-AP233 típusú szerkezet, a párnapos használat utáni tapasztalataimat...

[ ÚJ TESZT ]

Birtokomba jutott egy ASUS F5R-AP233 típusú szerkezet, a párnapos használat utáni tapasztalataimat szeretném megosztani veletek.
Eddig egy IBM T41 nyüstöltem, leginkább netezésre, szövegszerkesztésre, meg Quake hármat játszottam vele (persze min grafika mellett). Kisebb kellemetlenségek ellenére hű társam volt, nagyon megszerettem. Most lehetőségem nyílt, hogy egy kevésbe jól csengő névű, de modernebb beltartalmú jószágra váltsak.
Szép nagy dobozban érkezett meg a gép, katonásan elrendezve a tartozékok, úgy ahogy kell. Kapunk hozzá egy kis egeret, mindennapi használatra szerintem kényelmetlen, de rögtönzött a próbához megtette. Járt még hozzá egy taska, ezzel azt hiszem minden rendben van. Pár driver cd, egy Nero lite a szoftveres körítés.
A dobozból kivéve így első blikkre elmondható, hogy az anyagok minősége elfogadható nem ropog, illesztések jók. Megkocogtatva, egyébként teljesen más hangja mint a Thinkpad-nak, sokkal „műanyagosabb” és olyan levegősebbnek érződik. Furcsán hangzik tudom..

A gép főbb paraméteri:

• LCD: 15,4" WXGA (1280x800) Color Shine
• CPU: 1.86GHz (533MHz), Intel Pentium Dual-Core T2130 Processzor 1MB L2
• RAM: 1x1024MB DDR-II (667MHz), max. 2GB
• HDD: 120GB 5400 SATA
• ODD: DVD Super.Multi
• WLAN: IEEE 802.11b/g
• WebKam.: 1,3MPixel, forgatható
• BlueTooth: -
• TV-Tuner: -
• VGA: ATi Radeon X1100 integrált.
• Chipset: ATi Radeon Xpress 1100
• Kártyaolvasó: 4 az 1-ben SD/MMC/MS/MS PRO
• Interfész: 4 x USB, 1 x VGA (D-Sub 15), 1 x modem ˙(RJ11), 1 x Ethernet (RJ45), 1 x mikrofon bemenet, 1 x fejhallgató kimenet, 1 x Express Card
• Akkumulátor: 6 cellás, 4400mAh
• AC-Adapter: Output: 19 V DC, 3.42 A, 65W
• Méret/tömeg: 365x262x27~35 mm / 2,65 kg
• Táska és USB-s optikai egér
• Garancia: 2év nemzetközi (1év az akkumulátorra)

Teljesítmény:

A gépben ATI x1100 chipset van, ami az ATI RC410M északi és SB600 délihídjára épül.
Azt hiszem nem kell nagy dolgokat várni a x1100 videóvezérlőtől, ami egyébként a lánykori nevén X300. A rendszermemóriából 64 MB foglaltam le, szerintem ennyi elegendő. A Quake stabil 100-125 fps (a szervereken általában a maxfps 125) körül produkál max grafikai beállításokkal, persze a képjavítók nincsenek bekapcsolva. Más játék nem nagyon érdekel. A HD tartalmakkal küzd, néha egy picit akad, de viselhető.

Egy miniteszt az Everesttel (ver.: 4.10.10.68):

Cpu: 133x14=1866 Mhz
Ram: DDR2-667 SDRAM 5-5-5-15

Eredmények:
Memória olvasás: 3387 MB/mp
Memória írás: 2734 MB/mp
Memória másolás: 1664 MB/mp
Memória késleltetés: 132.9 ns
CPU Queen: 3075 pont
CPU PhotoWorxx: 7821 pont
CPU Zlib: 21444 KB/mp
CPU AES: 5980 pont
FPU Julia: 2697 pont
FPU Mandel: 1351 pont
FPU SinJulia: 4906 pont

Használat, tapasztalat:

Eddig puszta számadatokról szólt az írásom, szerintem egy laptop igazi értéke (persze hw mellett) mindennapi használat minőségében rejlik, ami apró dolgoktól függ.
Sajnos erről nem tudok túl jókat írni, vagy csak lehet, hogy a régi gép után még szokatlan.
Amikor először felnyitottam a kijelzőt furcsa volt, hogy fogni kell az alját. Majdnem felborítottam az egész gépet. Apró dolog, még megszokható.
A billentyűzet hangja lenyomáskor hangosan és műanyagosan klatyan, néha olyan mintha kis homokszem lenne benne. A gombok egyébként kevésbé tűnnek stabilnak mint a már pár leütést megért t41-é. Ez sem baj még.

[P:J]
Ami már egy kicsit jobban idegesít, hogy a monitorból magas frekvenciájú zümmögés jön, ha megkocogtatom vagy meglököm az asztalt akkor elhalkul. Tonyk kollegával arra jutottunk, hogy tft tápja érhet valamihez és az berezonál. Szerintem visszaviszem majd, bár nem tudom hogy ezt javítják e és mennyi idő alatt. A tanácsokat szívesen fogadom az esetleges megoldásra. Egyébként a tápból is jön zümmögés ha készenléti állapotban van gép. Amúgy a tft színei, szépek (szebb mint az IBM bár az régebbi), pixel hibamentes, ezzel megvagyok elégedve.
Hűtőrendszer hangja elfogadható, bár a passzívban nezetős szövegszerkesztős IBM-el nincs versenyben. NHC mellett is folyamatosan megy a venti, de játék alatt meg nem hangosodik vészesen, bár fülesben szoktam nyomulni. Az USB portok kényelmes helyen vannak, keményen járósak.
Akkumulátor időről sajnos még nincs tapasztalatom, majd kipróbálom és frissítem vele az irományom.

Frissítés:

A pár hónapos használat utáni, a tapasztalataimat bővíteném e rövid leírás.
Előszőr akkumulátoros használati időről szólók, illetve a "powermanagement-ről" (hiányáról). Kezdésnek feltelepítettem az NHC programot, beálítottam maximális üzemidőre, cpu max 800MHz, ATI powerplay on. Ezzel a beálítással, dvix filmet nézve kb 2,30 percet bír a gép. Szóval egészen hazáig adott a szórakozás mikor utazom.
Azonban van néhány furcsaság amit tapasztaltam: vga órajelét szerintem nem veszi vissza a gép. Everest szerint marad, az eredeti órajelfrekvencia és próbáltam ki mérni is. Átálítottam a beálításokat: cpu max, ATI powerplay bekapcs (természetesen max aku üzemidőt állítottam be) de az fps nem változott. Quake hárombanban néztem. Szerintem, csökkenie kéne a fps-nek drasztikusan, de legalábbis észrevehetően. A másik érdekesség , hogy a venti ebben az üzemódban néha "csak úgy" felpörgeti magát aztán elhalkul (nincs cpu terhelés, csak desktop). Furcsa, legalábbis nekem

.

Ami a műanyagot illeti megjelentek az első ropogások. A tapipad mellett jobbra, ahol kéz néha rácsücsücs a gépre, ott eléggé hangosan ill. elégerősen kopni kezdet a festék. A három éves thinkpadon ilyen egyáltalán nincsen.
Ami rezgés illeti a monitor mögött, azt úgy vettem észre hálózat függő..Koliban csinálja, egyetemen nem, otthon meg néha. Szerintem ilyen szöveggel nehéz gariztatni/javítatni.
Napi használat, vagy nevezhetjük ergonómiának is ott néhány bosszantó kellemetlenség. Nehezen szokom meg hogy nincs külön hangerő szabályzó gomb csak fn+adott gomb lenyomásával.

Töbször jártam úgy, hogy kikapcsoltam a monitort és elmentem otthonról, este jövök vissza megbököm tapipadot nem nem kapcsol vissza, hanem megint bill.kombó kellene neki. De én elfelejtem persze, hogy csak monitor off és azt hiszem készenléti módba ragta magát és automatikusan powergombot nyomok. Párszor már kapcsoltam ki így a gépet. Apróság, meg az én figyelmetlenségem is, de ott, adott szituban bosszant.
Másik kritikus dolog a webcam. Készenléti mód után nem működik..Csak fehér kép van! Újraindítás..persze lefagy közben,megint restart aztán egy kövér hurrá villan egyet a webacam zöld fénye sikerült petölteni a driverét. Használat után a zöldfény bekapcsolva marad, csak akkor alszik el ha kilövöm a MSN-t, illetve ha linket küldenek használat alatt akkor ki is fagy az üzenetküldő progi.

Véleményeket, hozzászólásokat várom!
[/P]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.