2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Minimális 'Gamer' konfiguráció

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mostanában rengeteg cikk foglalkozott processzor-vga párosítással, ill. a vga-k "kihajtásával"...

[ ÚJ TESZT ]

Mostanában rengeteg cikk foglalkozott processzor-vga párosítással, ill. a vga-k "kihajtásával". Némelyikkel egyetértek, némelyikkel nem, mindenesetre ezeken felbuzdulva összeállítottam egy olyan konfigurációt, mely véleményem szerint még elégséges teljesítményt nyújt azoknak, akik játszani szeretnének a számítógépükkel, de szeretnék ezt megúszni kis költségvetésből.

Vágjunk is a közepébe.

Az árakat (és termékeket) egy ismert kiskereskedés kínálatából néztem ki, ezért ezek már bruttó, bárki számára elérhető árak.

Penryn

Processzor

Intel Core2 Duo E5200 2.53GHz 775 BOX - 16.883 Ft

Azt gondolom, nem érdemes foglalkozni az ennél alacsonyabb órajellel bíró processzorokkal. Hogy miért? Mert a felhasználók többsége nem ért (és nem is akar érteni) a tuninghoz, továbbá ez az ajánló épp a hardverhez kevésbé értőkhöz szól. És mint az a tesztekből kitűnik, egy 2GHz alatti processzor manapság már édeskevés a játékokhoz. Az említett CPU 800MHz rendszerbusszal, és 2MB L2 gyorsítótárral rendelkezik.

Miért nem E2160? Ugyan ez a processzor kb. 3000 Ft kevesebbe kerül, mint az általam választott, viszont van 2 lényeges különbség. Az első, hogy csak 1MB L2 gyorsítótárral rendelkezik, a másik pedig az alacsony órajel (1,8GHz). Természetesen ezeket a hátrányokat kompenzálhatjuk tuninggal, de a legtöbb felhasználó számára ez nem feltétlen jó alternatíva. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a tuning egyéb, előre nem látható problémákkal is járhat, melyeket jobb megelőzni egy laikus számára.
Miért nem AMD? Teljesen megértem az AMD párti olvasók hozzászólásait, de érdemes figyelembe venni azt, hogy jelenleg ugyanezért az árért csak alacsonyabb teljesítményű processzort tudunk vásárolni a konkurenciától.

Alaplap

ASROCK 4Core1333-GLAN Intel P31 chipset - 11.052 Ft

Az AsRock alaplapok megfelelő ár/minőség aránnyal rendelkeznek, és ez a példány rendelkezik mindennel, amire egy átlagos felhasználónak szüksége van. Ráadásul nagyon olcsó és támogatja a Wolfdale magos processzorokat. Még kezdő sufnituningosoknak sem lehet rossz választás ez az alaplap, lévén, hogy támogatja a 333-as FSB-t is, és választott processzorunk 200-assal rendelkezik. Érdemes megjegyezni, hogy kicsit drágábban vehetünk tuningbarátabb, Gigabyte alaplapot is (GIGABYTE GA-EP31-DS3L - 12552 Ft).

Többen kifogásolták az alaplap típusát. Nos a fórumokat rendszeresen olvasva arra a következtetésre jutottam, hogy az AsRock alaplapok alapvetően megbízhatóak. Ennek ellenére nem akarok senkit sem lebeszélni arról, ha némileg "márkásabb" alaplapot akar vásárolni. Feljebb meg is említettem egy jó alternatívát.

ASROCK 4Core1333-GLAN

Memória

KINGMAX TinyBGA 1024Mb DDR2 800Mhz - 2db - 2x 3.408 Ft

A memóriáról nem lehet sok mindent mesélni. Lehetne gyorsabb is, de mivel a processzorunk FSB-je csak 200, még így sem tudjuk kihasználni a memória nyújtotta sávszélességet, ezért a némileg olcsóbb verziót választottam, figyelve a költséghatékonyságra. Tuningra is rengeteg helyünk marad.

Videokártya

SAPPHIRE HD4670 512MB DDR3 PCIE - 18.071 Ft

Manapság az egyik legérzékenyebb téma; milyen videokártyát vásároljunk számítógépünkbe. Nos, én ezt választottam. Hogy miért? Mert a konkurencia jelenleg nem igazán tud hasonló árban, hasonló teljesítményt nyújtani. Ez a kártya olcsó, még megfelelő teljesítményt nyújt, keveset fogyaszt, ráadásul 512MB fedélzeti memóriával rendelkezik. Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy - vadonatúj konstrukciójából adódóan -, további teljesítményoptimalizálás várható az AMD részéről.

Szeretnék néhány szót szólni a HD 4670 vs HD 3850 vitához. Az utóbbi vga - jelenleg - némileg gyorsabb, és nem sokkal kerül többe az előzőnél. Ezért nem is akarok senkit lebeszélni arról, hogy a 3850-et válassza. Viszont a 4670-es sokkal kevesebbet fogyaszt, kevesebb hőt termel, ezért nem annyira kényes a ház szellőzésére. Sőt, még extra tápcsatlakozóra sincs hozzá szükségünk. Az sem utolsó szempont, hogy az olcsóbb kiszerelésű 3850-eken célszerű hűtőt cserélni, mert igencsak forrófejűek és hangosak, így viszont az utóbbi kártya már kevésbé éri meg véleményem szerint.
Kiegészítés: a frissen megjelent Prohardver teszt alapján már mindenképpen a HD4670-et ajánlom. A cikkből kiderül, hogy - átlagban - az idősebb testvér sem nyújt az új jövevényénél nagyobb teljesítményt.

SAPPHIRE HD4670 512MB DDR3 PCIE

Merevlemez

SAMSUNG 200GB 7200rpm 8MB SATA2 - 8.748 Ft

Egy olcsó, de jó minőségű, halk és kevésbé melegedő modellt igyekeztem kiválasztani. Azt gondolom, hogy itt nyugodtan választhat mindenki egyéni preferenciájának - és pénztárcájának - megfelelő modellt. Mindenesetre én nem csalódtam a Samsung merevlemezekben az elmúlt évek alatt. Annyit még hozzátennék, hogy az ekkora méretű merevlemez messze nem a legjobb ár/érték aránnyal rendelkezik. Ha valaki azt is szem előtt tartja, akkor az 500-640GB-s HDD-k között keresgéljen, mintegy dupla áron.

Miért nem 320GB? Erre nagyon egyszerű a válaszom. A merevlemez mérete - ellentétben a processzorral és a videokártyával - alapvetően nem befolyásolja a számítógép teljesítményét. Ennek ellenére én is nagyobb vásárlását javaslom, amennyiben még belefér a pénztárcánkba az a néhány extra ezres kiadása.

DVD olvasó/író

SAMSUNG SH-S223F/BEBE Fekete SATA superMulti DVD író - 4.569 Ft

Ezeket manapság szinte fillérekért az emberhez vágják (hol van már az az idő, amikor még több tízezerbe került egy DVD író, a CD írókról nem is beszélve). Mivel sok tapasztalatom nincs a különböző márkákban, azt gondolom, hogy ez is egyéni preferencia kérdése.

SAMSUNG SH-S223F/BEBE

Tápegység

FSP ATX-400PNR - 5.388 Ft

Itt álljunk meg egy pillanatra. A tápegységet nagyon sokan elhanyagolják azt gondolva, hogy nem lényeges összetevője a számítógépnek, holott rengeteg esetben felelős a táp bizonyos alkatrészek elhalálozásáért. Ez az egyik alkatrész, melyen semmiképpen nem szabad spórolnunk. Mindezek ellenére sikerült egy jó minőségű, és olcsó modellt találnom. Az FSP tápok híresek a megbízhatóságukról, valamint a 400W teljesítmény biztosítja a számítógép későbbi bővíthetőségét.

Érdemes rákérdezni (akár meg is nézetni) az üzletben arra, hogy a tápon van e legalább 2db SATA-s tápcsatlakozó. Amennyiben nincs, kérnünk kell hozzá egy átalakítót. A másik megoldás, hogy a SATA-s DVD meghajtót, PATA-sra cseréljük.

Ház

ASUS TA-861 ház (Csavarmentes kiszerelés) - 6.468 Ft

Erről abszolút nem tudok sokat írni. Egy lényeges dolog van, hogy nekünk tetszen a ház kinézete. Természetesen a szellőzés is fontos, de manapság nem nagyon találni olyan gépházat, melyre ne lehetne néhány plusz rendszerhűtő ventillátort szerelni.

Egyik olvasó tapasztalata szerint ez a ház nagyon vékony lemezből készült, ezért célszerű megfontolni valami minőségibb megoldás vásárlását (ajánlott házak: Gigabyte GB gz-x1 és Sharkoon Rebel 9 Economy). Ettől eltekintve azt gondolom, hogy amennyiben nem hurcolásszuk ill. pakolásszuk a gépünket gyakran, semmi probléma nem lehet az általam vásárolt házzal sem. És mindig elöttünk áll a lehetőség, hogy előszőr szemrevételezzük kiválasztottunkat az üzletben.

ASUS TA-861 ház

Nos, ez a konfiguráció a jelenlegi játékok többségét maximális részletességgel tudja futtatni, amennyiben nem használunk túl nagy felbontást (max 1280x1024), és nem állítjuk magasra a szűrőket (max 2x-4x). Természetesen már most is vannak kivételek, melyekhez erősebb konfiguráció szükségeltetik, de azt gondolom, hogy belépő-konfigurációnak tökéletesen megfelel. Amennyiben elsősorban netezésre, szövegszerkesztésre, esetleg videolejátszásra van szükség, még ennél is olcsóbban megúszhatjuk az egészet.

Összeségében 78.022 Ft-ot kell az üzletben hagynunk.

Amennyiben csak a számítógép főalkatrészeit cseréljük (alaplap, cpu, vga, memória), ez az érték lecsökken 52.822 Ft-ra.

A konfigurációból kihagytam a monitort, az egeret és a billentyűzetet, hiszen ebben az árkategóriában a felhasználók többsége többnyire az előző konfigurációjukból megörökölt eszközöket használják.

Figyelem! Az írás abszolút az én véleményemet tükrözi, és az alkatrészek kiválasztásánál a legfőbb szempont az olcsó ár, a még megfelelő teljesítmény, és az elégséges minőség volt. Természetesen mindenből lehet kicsit többért, kicsit jobbat vásárolni, viszont a sok, kicsit több ár már elérhet egy olyan árszintet, mely nem feltétlen felel meg a kifejezetten olcsó, de megfelő teljesítményt nyújtó kategóriának.

Azóta történt

  • Intel gyorsítótár csata

    Régóta foglalkoztat, hogy valójában milyen hatással van a megnövelt gyorsítótár a játékok teljesítményére.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.